3 x plantaardige melk maken

uitgebreide stap voor stap uitleg om zelf 3 soorten plantaardige vegan melk te maken.
Maak zlef 3 soorten plantaardige vegan melk met deze uitgebreide uitleg voor amandelmelk, havermelk en kokosmelk
melk6

Hoewel wij heel graag kant-en-klare plantaardige drinks kopen en gebruiken, vinden we het ook leuk om zelf af en toe de keuken in te duiken en zelf plantaardige melk te maken. Ja, dat kost wat tijd en je moet je keuken daarna we even schoonmaken, maar het resultaat mag er zijn. Vandaag laten we je zien hoe je met haver, amandelen en kokos zelf plantaardige melk kunt maken.

Voordat je gaat beginnen aan dit project: wat heb je nodig? Een krachtige blender en een dunne (kaas-)doek. Dat is het eigenlijk wel. Zelf plantaardige melk maken is heel erg makkelijk, het kost alleen wat tijd. De tijd zit vooral in het wachten, omdat je bijvoorbeeld de amandelen moet weken voordat je ze tot melk kunt verwerken. Los daarvan is het natuurlijk altijd meer werk om zelf iets te maken, in plaats van om een pak open te trekken, maar dat weet je voordat je eraan begint. Wij  vinden het maken van plantaardige melk de ideale klus voor op een regenachtige zondagmiddag.

In dit artikel delen we vier recepten. Drie melken en één recept om de overgebleven pulp te verwerken tot iets lekkers. Je kunt de drinks natuurlijk helemaal naar je eigen smaak zoeten. Wij gebruiken zelf graag vanillepoeder (let op: dat is iets anders dan vanillesuiker,) dadels en maple syrup. Wat dacht je ervan om banaan of kardemom te verwerken in je homemade melk? Het is leuk om hiermee te experimenteren en zo te bepalen wat je het lekkerste vindt. Misschien kies je er wel voor om de melk helemaal niet te zoeten, omdat je van een zo neutraal mogelijke smaak houdt. Ook helemaal prima natuurlijk!

melk3 melk5

Amandelmelk

Laten we beginnen met de plantaardige melk die wij zelf het allerliefste gebruiken voor onze winterse ontbijtjes. Amandelmelk is zo lekker romig en van nature al een beetje zoet, daar hoef je eigenlijk nog maar heel weinig aan te doen.

Wat heb je nodig?
140 gram amandelen
800 ml water
1 eetlepel maple syrup of ander zoetmiddel (optioneel)
snufje vanillepoeder (of vanilleextract)

Wat ga je doen?
1. Laat de amandelen minimaal 6 uur weken in een kom water.
2. Mix de amandelen met het water in een blender.
3. Haal de amandelmelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak.
4. Roer de maple syrup en vanille erdoor.
4. Je kunt wat van van de amandelpulp erdoor roeren voor een extra amandelsmaak.

melk4

Havermelk

Ideaal voor mensen met een notenallergie: havermelk. Dit is ook een goedkoper product dan amandelmelk, want noten zijn natuurlijk best wel duur.

Wat heb je nodig?
90 gram havervlokken (eventueel minimaal 6 uur geweekt)
800 ml water
1 eetlepel maple syrup of ander zoetmiddel (optioneel)

Wat ga je doen?
1. Mix de havervlokken met het water in een blender.
2. Haal de havermelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak.

melk1

Kokosmelk

Tot slot: kokosmelk. Deze kokosmelk is niet hetzelfde als die we kennen uit een blik. Het is een dunnere substantie met een (flink) lichtere kokossmaak.  Houd je, net als wij, heel erg van kokos en kun je die sterkere kokossmaak juist wel waarderen? Rooster de kokos dan voordat je de melk gaat maken. Let op: je melk zal dan misschien wat bruiniger uitpakken.

Wat heb je nodig?
80 gram geraspte kokos
800 ml water

Wat ga je doen?
1. Mix de geraspte kokos met het water in een blender.
2. Haal de kokosmelk door een zeef, theedoek of notenmelkzak. Ik koos ervoor om de kokos er niet uit te zeven, zodat de melk toch een wat sterkere kokossmaak kreeg.

melk2

Maar wat doe je nu met het pulp dat over blijft? Het is toch heel erg zonde om dit weg te gooien? Absoluut en dat moet je dus ook niet doen! Je zou het door je havermoutontbijt, smoothie of salade kunnen mixen – voor een beetje meer vulling. Of maak deze crackertjes!

Wat heb je nodig?
110 gram haverpulp of amandelpulp
1 grote eetlepel pindakaas
2 theelepels cacaopoeder
1 eetlepel maple syrup
1 eetlepel gesmolten kokosolie
snufje vanillepoeder

Wat ge je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Mix de ingrediënten in een kom.
2. Bedek een ovenrooster of bakplaat met bakpapier. Smeer de mix uit op het bakpapier (met een lepel of spatel).
3. Snijd de amandelmix een paar keer horizontaal en een paar keer verticaal met een mes zodat je kleine rechthoekjes hebt gemaakt.
4. Zet 15 minuten in de oven. Draai ze om en bak nog eens 10 minuten.
5. Laat ze even afkoelen en serveer daarna de crackertjes met fruit en je zelfgemaakte melk.

plantaardigemelk7

Zelfgemaakte ontbijtgranen met zelfgemaakte melk – heel veel groener wordt het niet ;)

Je kan van bijna elke noot, zaden of granen zelf een melk maken. Wat dacht je van melk van pompoenpitten, boekweit of paranoten? De mogelijkheden zijn eindeloos, dus je kunt voorlopig even vooruit! Laat je het ons weten als je één van onze recepten hebt uitgeprobeerd?

Maak jij wel eens zelf plantaardige melk? En zo ja, wat is je favoriet?
Volg me ook op Instagram, zodat je me daar een berichtje kunt sturen! :) 

Deze blogpost bevat affiliatelinks.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

83 gedachten over “3 x plantaardige melk maken

  1. Aah, wat ontzettend leuk. Ik maak vaak zelfgemaakte amandel-, hazelnoot of cashewmelk, maar ik wist niet dat je ook zelf je eigen kokosmelk kon maken. Die kan natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje als ware kokosliefhebber. Ben hier heel benieuwd naar!

  2. Dat jullie dat helemaal zelf doen zeg! Lijkt me nog een aardig werkje, maar lijkt me dan wel weer heel erg tof en cool, lekker ambachtelijk, om te doen!!

    1. Is het ook wel ;) Maar soms heb je zo’n bui, haha!

  3. Ah wat een goede recepten!! Deze ga ik binnenkort zeker maken! Mmmm :-) Zeker in het kader van verpakkingsvrij is zelf maken een goed idee.
    Liefs,
    Eva

  4. Ik wil dat eigenlijk al lang eens proberen, dank voor de tips! Goed dat jullie ook een recept voorzien met de overgbeleven pulp, want dat is anders wat zonde, he.

    1. ja daarom! En dit is ook nog eens heel erg lekker :)

  5. Maak van ‘geweken’ in het recept voor havermelk even ‘geweekt’. Want dat doet zo’n pijn aan mijn taalknobbel.

    Leuk om te lezen, ik vind het ook zo leuk om dit soort dingen zelf te maken! Dan krijg je ook een ander gevoel bij de kant-en-klare versie.

    1. Hahaha heerlijk!!! Die opmerking ga ik van je lenen, pijn aan m’n taalknobbel heb ik ook vaak! Hihi maar dan is dit wel een prachtige opmerking :-)

  6. Hai, dat ziet er lekker uit. Hebben jullie ook een receptje voor rijstmelk?

    1. Rijstmelk hebben we zelf nog niet gemaakt, maar er staan genoeg recepten op Pinterest!

    2. Hoi marloes ik heb gister zelf rijstmelk gemaakt.

      50 gram rijst
      1,5 liter water
      Water aan de kook rijst er een uur in
      Rijst vd vocht scheiden maar vocht bewaren, rijst tot pap blenden beetje bij beetje vocht erdoor, even door een zeef halen. Evt. Scheut kokosmelk / suiker agave of ander zoetmiddel naar keuze

  7. Havermelk wil ik wel eens proberen, inderdaad beter dan die andere twee, in verband met mijn allergieën. Kan je dit dan ook echt overal als vervanger van koemelk gebruiken?

    1. Ja hoor! Het is een volwaardige vervanger. Wij gebruiken al jaren geen koemelk meer ;)

  8. Ik maak zelf heel vaak amandelmelk met de slowjuicer.
    De avond van te voren zet ik de amandelen in het water.
    & de volgende ochtend hoef ik ze alleen nog maar door de slowjuicer te doen.
    Eerst de geweekte amandelen en daarna net zoveel water totdat je de gewenste dikte hebt!
    Supermakkelijk ;-).

    1. Klopt, dat kan inderdaad ook! Maar omdat niet iedereen een slowjuicer heeft, hebben we hier met een blender en een kaasdoek gedaan. Maar in de slowjuicer werkt inderdaad ook prima!

  9. Dat ga ik zeker proberen! Hoelang is de amandelmelk daarna houdbaar?

  10. Hoi meiden!
    Ik ben zelf al enige tijd bezig met zelf plantaardige melk maken alleen ik heb een “synthetisch” kaasdoek ipv natuurlijk materiaal… En dat gaat mij een beetje tegen staan. Nu zie ik jullie doek en dat ziet er een stuk natuurlijker uit, dus ik vroeg mij af waar jullie je kaasdoek vandaan hebben?

    Fijne dag!

    1. Dit is geen officiële kaasdoek, maar een fijnmazig servet van biologisch katoen van Dille en Kamille. Werkt prima!

      1. Hoi Monique,

        Veel stoffenwinkels verkopen ook gewoon kaas/netel/noten doeken die prima zijn daarvoor en van natuurlijke stof zijn gemaakt. Mezelf heb ik 3m van N&N Stoffen in Amsterdam voor maar 5 eurootjes. Veel succes!

    2. Op de stoffenmarkt of stofwinkel. Dunne ongebleekte katoen of gewoon kaasdoek, dat hebben ze vast, op de rol zoals dat heet.
      gr, Yvonne

    3. Je kunt ook bij de HEMA katoenen babyluiers kopen, deze eerst goed uitwassen in de wasmaschine op minimaal 60°C en geen wasverzachter gebruiken en maar heel weinig waspoeder.
      Je hebt dan perfecte kaasdoek/dunne stevige katoen om te zeven.

  11. Hoi! Ten eerste; ziet er super lekker uit, dat eind resultaat! Ik zou bijna de melk maken simpelweg om uiteindelijk met die ‘koekjes’ over te blijven haha. Oeps. Ten tweede: wat bedoelen jullie met een snufje vanille poeder (of vanille extract)? Is dat 1/2 theelepel, 1 hele theelepel? Minder?

    1. Een snufje is echt heel weinig, anders overheerst het al gauw. Vanillepoeder is extreem geconsenteerd. Gebruik je een vloeibaar vanille extract, dan zou je aan een halve theelepel kunnen denken.

  12. Ooh, heb ik altijd al eens willen doen, zelf plantaardige melk maken. Denk dat ik mij dan dringend een geschikte doek moet aanschaffen. Het receptje met de pulp lijkt mij ook heerlijk!

  13. suffanuts ookwel tijgernoten genoemd zijn ideaal voor melk en pulp te maken. Vit mensen met allergieën ideaal…zijn nml geen noten…maar grassoort.

    1. Ik ben Spaanse en die tijgernoten of hoe je ze daar in Spanje noemt: chufas, daar maken ze in Valencia horchata van. Mijn favoriete drankje sinds ik klein was! Dat is heerlijk met wat kaneel, zoetstof en citroen, heb het gisteren nog gemaakt. Mag ik je vragen waar jij hier in Nederland de tijgernoten hebt gevonden, Melanie? Gracias en veel kookplezier allemaal:):)

  14. Als je de kokossnippers of vlokken een nacht laat weken worden ze zacht en hoef je ze niet te zeven na het blenden (paar min op high speed). Het resultaat is romig, met kokossmaak :)

  15. Zodra ik genoeg geld heb gespaart voor een high speed blender ga ik aan de slag met zelf notenmelk maken.. Ik gebruik namelijk niet zo veel ‘melk’ en elke keer een pak open maken is ook weer zoiets..dus nog meer redenen om sneller te sparen. goedekope of oude panty’s werken ook prima als kaasdoek!

  16. Leuk dat jullie dit delen, want ik wil al een lange tijd zelf plantaardige melk maken! Ik ga dus binnenkort aan de slag met vooral haver en amandelmelk. Ik vind kokos wel lekker in koekjes bijvoorbeeld, maar niet als melk! Ieder geval ben ik heel blij met deze receptjes.

  17. Supergave recepten!! Ga het zeker uitproberen.
    Kan het ook met walnoten? Want ik ben gek op walnoten.

  18. Wat leuk!
    Ik vroeg me af hoeveel havermelk je krijgt bij jullie recept

    X bonita

  19. Hoi groene meisjes,

    Super deze recepten! Na m’n tentamens ga ik ze allemaal proberen. Ik heb nog wel een vraagde over de kokosmelk. Kan ik daarvoor gewoon gedroogde geraspte kokos gebruiken uit een zakje of is verse kokos beter?

    Liefs Anouk

      1. Super! Dankjulliewel, ga het morgen proberen met cashewnoten, of haver. Of kokos! :D

  20. Bedankt voor deze recepten, heel fijn! Kun je de havermelk uit jullie recept denk je ook verwarmen? Ik gebruik melk eigenlijk alleen in dingen als havermout maar heb gelezen dat havermelk nog wel eens problemen wil geven.

  21. Ik maak altijd havermelk. Gezoet met dadels, heerlijk.
    Een snufje kaneel is ook erg lekker.

    En ik gebruik trouwens gewoon een fijne zeef. Dan heb je niet zo’n doek nodig :)

    Tof artikel!

  22. Ik neem aan dat dit ook kan met havermout ipv havervlokken? Heb dat laatste namelijk niet in huis :)!

  23. Bevat zo’n zelfgemaakte “melk” ook calcium en de vitaminen zoals in een pak in de winkel of worden die er daar aan toegevoegd?

  24. Hoi dames,
    Even een vraagje. Kan ik ipv een glas waar je de melk in doet ook in een plastic bak doen, die bpa vrij is en waar een deksel op zit ?
    Is de amandelmelk ook dagelijks te gebruiken voor jonge kinderen ?

  25. Hey Merel!
    Lekkere tip weer! Ik wil mijn kids wat minder zuivel gaan geven (melk- en kaasfreaks hier) en niet alleen maar sojadrink als vervanging. Ook fijn voor mijn man, die al flink op de veganistische tour is. En ik vind melk gewoon niet zo lekker :) Gaan we doen dus!
    Welke variant zou het best te gebruiken zijn om warme pap te maken? Wil dat een beetje binden?
    Groetjes Fleur

    1. Ik vind havermelk echt heerlijk voor ontbijtjes en voor in mijn koffie :)

  26. Amandelmelk, check! Geweldig zeg en zo eenvoudig. Vanmiddag van de resten koekjes maken, ben benieuwd!

    Groetjes Jos

  27. Goh ik zie echt heerlijke recepten voor plantaardige melk voorbij komen. Ga ik zeker ook uitproberen. Bedankt hiervoor.
    Ben ook al bezig met allerlei smoothies en groene smoothies. Gelukkig ben ik gek op groente en fruit salades noten. Pulp koekjes ook nog uitproberen. Ik kan wel even vooruit.?

  28. Hoi,

    Ik heb zelf de havermelk gemaakt! (Zonder de honing) en hij is mega lekker. Ik weet dat jullie vaak havermelk opschuimen maar deze zelfgemaakte variant schuimt niet. Komt dit omdat ik geen zoetmiddel heb toegevoegd of is de zelfgemaakte variant er gewoont niet geschikt voor?

    Ps. Je blog is fantastisch en inspireert me om zoveel mogelijk plantaardig te eten!

  29. Overgebleven poeder van amandel, hazelnoot of andere noot kan je ook in een cake verwerken.

    Wij drogen het en dan is het afgesloten ook best lang houdbaar.

    Paar eetlepels van de “melk” extra door het beslag er bij zodat de cake niet droog wordt.

    Nu ff opzoek naar blanke amandelen en dan kijken of ik van het poeder spijs kan maken.

    Kunnen we straks gevuld speculaas maken 😊

  30. Het recept met de pulp: kun je pindakaas ook door iets anders vervangen?

  31. Ik heb havermoutmelk gemaakt
    Smaakt redelijk, maar wil t toch romiger hebben. Ik las dat je er dan wat cashewnoten erbij moet doen voor de vetsubstantie zodat t wat voller is.
    En klopt t dat als je havermout laat weken dat er dan een bepaald stofje die slecht zou zijn , minder aanwezig is? Om welk stofje gaat t eigenlijk en klopt dit verhaal. Groetjes Startende “melkmaker”

  32. Ik wil de havermelk maken maar dan zo dat hij op kan schuimen. Er is een barista-style te koop maar idd erg duur. Dan zit er oa ook koolzaad olie bij. Hebben jullie een tip hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

  33. Er staat dat je de havermelk 6 uur kan laten weken: in water denk ik? En gebruik je dat water vervolgens ook in de blender of neem je dan vers water?

  34. Van een blok santen (a ca €1,30) kun je in een handomdraai kokosmelk maken. Warm water, een stuk santen naar smaak toevoegen. Roeren zodat het oplost, proeven of de smaak goed is. Anders meer santen (of meer water😉) tegen. En klaar is je heeeerlijk kokosmelk.

  35. Een beetje een late reactie dus ik hoop echt dat jullie nog antwoord zullen geven, kan je ook een koffiefilter gebruiken om de havermelk uit te lekken ipv een filterdoek?

  36. Afgelopen week een chufamix gekocht. Daarmee wordt het zelf maken van plantaardige melk een stuk eenvoudiger.
    Bedankt voor de recepten! Ga ik lekker mee aan de gang en experimenteren.
    Groetjes Aafje

  37. […] Ik hou van koken, en zelf dingen maken. Dat is dus iets wat ik nog vaker doe dan eerst. Koekjes zonder plastic zijn niet te krijgen, bijvoorbeeld, dus bak ik ze regelmatig zelf. Tandpasta, tortilla’s, naanbrood, deodorant, appelazijn en havermelk zijn recepten die ik gebruik. Kost dat tijd? Natuurlijk! Maar ik vind het ook erg leuk om te doen. Ik doe het liefst dertig projectjes naast elkaar.  […]

  38. Dit ga ik zeker proberen! Hoe lang is de melk houdbaar? :)

    Liefs Marleen

  39. Geachte De Groene Meisjes,

    Is het mogelijk om de pindakaas te vervangen? Ik mag geen pindakaas ivm histamine. Ik mag ook geen zuivel, gluten en gist.
    Ik hoop dat u een vervangend product weet dat ik kan gebruiken.

    Met vriendelijke groet,
    Laura

  40. Beste Groene meisjes,

    Sinds kort heb ik te horen gekregen dat ik een intolerantie heb voor heel veel producten (lactose, gluten, gist, histamine). Was een enorme schok voor mij. Moest mijn volledige eetpatroon omgooien en dat terwijl ik heel gezond eet en leef. Ik doe mn best om de weg te vinden in andere voedingsmiddelen en hopelijk dat ik dan op den duur weer kan gaan genieten van eten.
    Mijn vraag is: waardoor kan ik de pindakaas en cacao mee vervangen voor de haverpulp crackertjes? Ik mag dat niet meer eten namelijk.
    Ik hoop dat u mij kan helpen/adviseren.

    Met vriendelijke groet,
    Laura

  41. Beste groene meisjes,
    Super tof om zelf havermelk te maken maar ik vind de mijne wat slijmerig. Ik gebruik echt koud water en. Zet de bekender op 45 seconden. Hoe kan ik dat slijmerig worden voorkomen?

  42. Hoi groen meisje,
    Welke variant raad je aan voor het maken van cappuccino? Ik probeerde de laatste tijd van alles. Maar het mixen van havervlokken zorgt er volgens sommigen voor dat het ‘plaksel’ wordt. En ja, er dreven vieze dikke vlokken in mijn koffie…Om dat te voorkomen las ik dat je de havervlokken alleen maar moet uitknijpen. En dan het vocht een beetje binden. Maar ook dat is best vies. De koffiesmaak gaat een beetje verloren.
    Misschien bedoelt Ellen hierboven hetzelfde. Dat slijmerige. Komt dat door het mixen?
    Kortom: hoe maak jij cappuccino?

Laat een antwoord achter aan gerhilde maakt Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *