3 x zelf kruidenmixen maken

Makkelijk en handig om te maken deze Pumpkin Spices mix, Italiaanse kruiden mix en Taco mix. Maak een grote hoeveelheid en bewaar het in een mooie pot. Lees alles over de mixen en wat je er mee kunt maken op de blog.
akkelijk en handig om te maken deze Pumpkin Spices mix, Italiaanse kruiden mix en Taco mix. Maak een grote hoeveelheid en bewaar het in een mooie pot. Lees alles over de mixen en wat je er mee kunt maken op de blog.
Makkelijk en handig om te maken deze Pumpkin Spices mix, Italiaanse kruiden mix en Taco mix. Maak een grote hoeveelheid en bewaar het in een mooie pot. Lees alles over de mixen en wat je er mee kunt maken op de blog.
kruidenmix2-22

Iedere maandag publiceren we een ‘praktisch artikel,’ waarin we – logisch – praktische tips met jullie delen. Vorige week bespraken we drie manieren om tofu te bereiden, vandaag hebben we het over het maken van je eigen kruidenmixen.

Heb jij ook een bak of rekje vol met losse kruiden die je maar niet opgebruikt krijgt? En heb je nog wat leuke glazen potjes over hier en daar? Mooi. Dan gaan we zelf kruidenmixen maken!

Waarom zou je zelf kruidenmixen maken, als je ze ook kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen? Dat kan zijn om meerdere redenen. Ten eerste: jij bepaalt precies wat je erin doet. In veel kant-en-klare kruidenmixen zit toegevoegd zout en dat  vinden wij gewoon niet nodig. Als je zelf een kruidenmix maakt, dan komt daar geen zout bij kijken als jij dat niet wilt. Ten tweede: je kunt zoveel of zo weinig maken als je zelf wilt. Misschien heb je één favoriete kruidenmix die je dagelijks gebruikt en wil je daar een grote pot van maken. Ideaal! Vervolgens kun je het verpakken en bewaren in de potjes die je zelf leuk vindt. En tot slot zou een reden kunnen zijn dat je losse kruiden verpakkingsvrij zou kunnen kopen, bij een ouderwets kruidenwinkeltje of een verpakkingsvrije supermarkt. Dat maakt het misschien nóg leuker om zelf je kruidenmixen te maken.

We delen vandaag drie ‘receptjes’ voor kruidenmixen, waarvan één zoete mix en twee hartige. De twee hartige mixen zijn echt ideaal voor drukke dagen. We hebben bijvoorbeeld al uien- en knoflookpoeder toegevoegd, zodat je echt alleen de kruidenmix nodig hebt en niet eens een uitje of knoflook hoeft te bakken. Voor het écht snelle werk dus!

kruidenmix3

Italiaanse kruidenmix

Gevalletje: pasta koken, courgette bakken, tomatensaus, kruidenmix erdoor en klaar ben je. Beter wordt het niet.

Wat heb je nodig?
anderhalve eetlepel gedroogde peterselie
anderhalve eetlepel gedroogde basilicum
anderhalve eetlepel gedroogde oregano
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
1/2 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel vermalen peper

Waar kun je het voor gebruiken?
Pastasauzen, pizza’s, marineren van Italiaanse tempeh, saladedressing, pizzahummus, gegrilde groenten.

kruidenmix5

Taco mix

Je weet hoe dol wij zijn op Mexicaans eten en hoe vaak we een makkelijke Mexicaanse schotel maken. Toch grijpen wij ook nog wel eens mis of hebben we ook moeite met bepalen hoeveel chilipoeder we nodig hebben. Deze Taco kruidenmix is daarom ideaal én heerlijk.

Wat heb je nodig?
2 eetlepels chilipoeder
1 eetlepel uienpoeder
1/2 eetlepel komijnpoeder
1/2 eetlepel (zoet/mild) paprikapoeder
1/2 eetlepel knoflookpoeder
1/2 eetlepel gedroogde oregano
1/2 eetlepel gedroogde koriander

Waar kun je het voor gebruiken?
Ik gebruik deze mix altijd voor de vulling voor wraps en taco’s. Bak kidneybonen, vega gehakt of linzen en voeg wat taco mix toe met paar eetlepels water. Ook heel lekker over aardappeltjes die je bakt in de oven!

kruidenmix6

Pumpkin Spices mix

Twee jaar geleden moest en zou ik pumpkin spices hebben, dus ik bestelde een busje via iHerb. Ik heb er twee jaar mee gedaan, maar een tijdje geleden ging het busje echt leeg. In New York heb ik bij meerdere filialen van Wholefoods gekeken naar een nieuw busje, maar helaas was het nog geen echte pompoentijd op dat moment. Thuis gekomen dacht ik: wat ook eigenlijk een onzin, ik kan het vast ook zelf maken. En wat bleek? Al met 3 ingrediënten maak je een pompoenkruidenmix. Dat is toch awesome?

Wat heb je nodig?
4 theelepels kaneel
2 theelepels nootmuskaatpoeder
1 theelepel gemberpoeder

Waar kun je het voor gebruiken?
Havermoutontbijtjes, pompoentaarten, koekjes, pompoenbrownies, warme drankjes, smoothies.

kruidenmix1-22

Het ziet er ook nog eens  veel leuker uit, zo in allemaal verschillende, gerecyclede, potjes. Vind je ook niet? Kortom: kom je binnenkort een leuk glazen potje tegen, bijvoorbeeld van tomatenpurree of een broodspread, bewaar het potje en maak het goed schoon. Je kunt er echt nog iets leuks mee doen!

Welke van deze drie kruidenmixen zou jij zelf willen gaan maken? We zijn heel benieuwd! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

58 gedachten over “3 x zelf kruidenmixen maken

  1. Op de een of andere manier vind ik het altijd zo leuk om zelf kruidenmixen te maken, zeker als je maar ‘gewoon’ wat doet. Ik maak vaak koek- en speculaaskruiden zelf, heerlijk! Die taco-mix kende ik nog niet, die ga ik snel eens maken, want hij klinkt heerlijk! Wat een leuk schaaltje trouwens bij de eerste mix, heel gaaf!

    1. Dat kan, maar we hebben de makkelijkste variant gekozen en deze komt érg dicht in de buurt van de smaak van pumpkin spices die ik eerder in huis had ;)

  2. Leuk! Daar ga ik vanavond eens mee aan de slag. Heb een heel stel lege kruidenpotjes van mijn schoonmoeder geërfd dus die kunnen daarvoor goed dienst doen.
    Maakte wel altijd al cajunkruidenmix zelf:
    1 tl paprikapoeder
    1 tl pimentpoeder
    1 tl oregano
    halve tl cayennepeper
    halve tl versgemalen zwarte peper
    1 tl grof zout
    halve tl knoflookpoeder
    Heerlijk over aardappeltjes!

  3. Oh die tacomix ga ik zeker proberen! In New York heb ik een aantal keer taco’s en burrito’s gegeten en toen bedacht ik mij dat ik echt meer gerechten thuis wilde maken met deze smaken. Echt heerlijk! Bedankt voor het
    delen :-)
    Liefs,
    Eva

  4. Dank je wel voor deze tips, erg fijn om kant-en-klare kruidenmixen te hebben zónder smaakversterkers en andere E-nummers!

    1. Inderdaad, voor mij misschien wel de belangrijkste reden om zelf kruidenmixen te maken.

    2. Kurkuma = E100
      Appels zitten vol met E296
      Citroen barsten van de E300
      Zuurstof = E948
      Wortels bevatten grote hoeveelheden E160a
      Johannesboordpitmeel = E410
      Rode bieten zitten vol met E162

      Vreselijk, die E-nummers. Ik zou ze allemaal zoveel mogelijk vermijden.

      1. Hihi, wat een goed lijstje om ook eens te zien, Annalisa! Deze nummers ken ik niet.
        Maar kruidenmixen hebben vaak andere e-nummers, waar ik minder goed tegen kan.

  5. Wat is dat kommetje in die tweede foto mooi zeg!! Zou ik misschien mogen vragen waar jullie die hebben gekocht? Ik vind hem echt prachtig :)

    1. Tuurlijk! Ze zijn van het merk House Doctor. Ik kocht ze bij de webshop van VT Wonen!

  6. Wat een top tips op deze herfstachtige morgen! Zelf zorg ik er altijd voor dat ik een uitgebreide collectie kruiden in huis heb… Maar helaas was m’n kardemom vanmorgen op! Jammer, want is zo lekker in havermoutpap. Morgen maar met wat potjes naar Delicious Foods in A’dam. Heb trouwens gemerkt dat het kopen van losse kruiden geld scheelt, zeker als je normaal kant-en-klare kruidenmixen koopt.

  7. Pumpkin spice here we come! Die gaat op mijn lijstje! Ik koop bij de toko heel vaak grootverpakkingen van kruiden, zo handig:) Mijn kruidenplankje puilt enorm uit op het moment..oeps. Alle kruiden die ik koop, doe ik in oude potjes, staat veel leuker en vind ik makkelijker. Wij hebben sinds kort een verpakkingsvrije winkel en dan neem ik gewoon mijn potjes mee. Dan kan ik precies kopen hoeveel ik nodig heb. Vet handig!
    En ja, ik ga het weer zeggen; mooie foto’s! Ik vind dat donkere eroverheen echt heel erg gaaf. Het valt me op dat het momenteel best populair is op foto’s heel licht te maken, bijna overbelicht, maar ik merk dat ik dit veel stoerder en eigen vind. Ik heb net een nieuwe camera, maar ik moet er nog zoveel mee oefenen. Het lukt nog niet zo goed momenteel. Het is dat mijn oude echt aan zijn einde is. Daar wist ik de perfecte instellingen voor elke kamer en elk moment van de dag :p

  8. Jaaa! Een van mijn favoriete kitchen hacks. Toen ik me ging verdiepen in minder toegevoegde suikers eten, ging ik me ook verdiepen wat nou precies in die Mexicaanse kruiden mixjes zat of wat er nou aan toegevoegde smaak zat in potten tomatensaus. Vervolgens heb ik alles zelf in huis gehaald en een extra voordeel daarvan is dat je ten alle tijden zoiets op tafel kan zetten. En dus ook zout of suikervrij kan eten als iemand daar behoefte aan heeft :). Geen problemen meer met per ongeluk een zakje taco of guacamole mix vergeten haha. Ik wou altijd al een keer iets met pumpkinspice proberen, vet dat het zo simpel is!

  9. Super handig! Ik loop altijd te zoeken naar kruidenmixen zonder allerlei toevoegingen en wist nooit echt hoe ik zelf zoiets moest maken. Dit is ideaal!

  10. Slim. Leuk om te doen, inderdaad ook een stuk gezonder omdat je zelf kunt bepalen wat en in welke hoeveelheden je gebruikt. Mooie foto’s.

  11. Wat fijn! Afgelopen week maakte ik pompoentaart zonder de kruiden, dat was echt een misser? veeeel te zoet.. Dus van de pumpkinspices ga ik er echt een maken, thanks!!

  12. Ik heb nog nooit zelfs kruidenmengsels gemaakt maar men… dit ziet er wel makkelijk en do-able uit voor deze niet-keukenprinses! Bedankt voor het delen en ik ga het zeker eens proberen!

  13. Die pumpkin spice mix klinkt interessant, die ga ik eens proberen! Wel één vraagje: waarom heet het zo als er geen pompoen in zit? xD

    1. haha,omdat ze bedoeld zijn om in pompoengerechten te gebruiken ;) Zoals in een taco spices ook geen taco’s zitten ;)

      1. Hahaha, scherp! :’D Ik heb een vraagje… Ik herkende mezelf namelijk he-le-maal in het stukje met hoeveel chilipoeder je in een gerecht moet doen… Maar toen zag ik ineens staan dat er 2 eetlepels in jullie mix gaat, ten opzichte van 5 andere eetlepels. Dat lijkt me juist super veel? Ik heb meestal als ik er een paar mespuntjes in doe, dat het al enorm pittig is. Kan het zijn dat er per chilipoeder verschil in de pittigheid zit?

      2. Hahaha, ja dat begreep ik wel, maar de gedachte achter de naam ‘pumpkin spices’ ontging me even! Dank je wel, nu ben ik weer wakker ;P

  14. Bedankt voor deze tips, ik ga een voorraadje maken! En wat een prachtige foto’s, heel mooi!

  15. Aah ik hou zoveel van kruiden in m’n eten :)))
    Super handig om zelf je mixtjes te maken, want in de super markt sneaken ze er nog weleens wat zout bij wat soms helemaal niet nodig is!
    Bij mijn pumpkin spice mix doe ik vaak ook nog een snufje kruidnagel, geen idee of dit ‘officieel’ hoort. Maar het wel lekker!

  16. Ik maak mijn kruidenmixen altijd on the go: oftewel, ik gooi gewoon kruiden uit zo’n 5-10 verschillende potjes bij elkaar als ik kook. Deze receptjes zijn wel heel handig, want ik vergeet altijd wat ik uiteindelijk bij elkaar heb gedaan. Mijn Italiaanse kruiden maak ik wel altijd zelf, maar die hou ik heel simpel met basilicum en oregano.

  17. Superhandig! Mijn moeder maakt ook altijd haar eigen kruidenmixen. Als we in Marokko zijn, (we are at the moment) gaan we altijd naar de markt waar ze alles vers voor je malen. Dan denk ik altijd; ooh! Ziet bijv. kurkuma er ongemalen zó uit! Het is ook nog eens voordelig; een halve kilo versgemalen ras el hanout kost ongeveer 3 euro. Het ruikt echt 100x lekkerder dan een potje zout en e-nummers inderdaad :) Wat weer betekent dat je minder nodig hebt en er langer mee doet!

    1. Ooooh jaaaa zo’n kruidenmarkt! zo geweldig! Ben er op eentje in Istanbul geweest en ik vond het geweldig. (en enorm toeristisch, maar dat is een tweede)

  18. Die pumpkin spice mix, wat fijn dat ie zo simpel te maken is. Ik ga morgen gelijk even naar de biowinkel om te ingredienten te maken. Mag ik nog een verzoeknummer indienen? Ik vind die kruiden waarmee je gluhwein maakt altijd zo lekker. (aspen mulligen ofzo?), kunnen jullie daar een verantwoordere variant voor verzinnen? Liefs

  19. Kruidenmixen zijn inderdaad zó handig! Weet eigenlijk niet waarom ik het vaker zelf maak..

  20. Heel handig en leuk! Vooral die taco-mix. Ik sta nu dus elke keer te klungelen met allemaal lepels, en ik vind het dom van mezelf dat ik nooit heb bedacht het gewoon in een potje te doen samen. Goede tips!

  21. Had ik deze leuke post maar gisteren gelezen… Volgens mij zal die Pompoen mix het ook zeer goed doen op wortelen en vooral pastinaak. Gisteren een recept gemaakt voor mijn blog waarbij de pastinaak met honing, kaneel, olie peper en zout echt wel een uitblinker was! Volgende keer met Pompoen mix :)

    Bedankt voor het delen!

  22. erg handig die mixen. ga ik zeker proberen.
    hebben jullie nog meer van die kruiden mengsels.
    groet annelies

  23. Ik heb ze alle drie gemaakt. Aan de taco mix heb ik nog Laos toegevoegd. Dat is mijn lievelingskruid en gooi ik zo’n beetje overal door. De tacomix gelijk gebruikt bij het laatste restje snelle kidneybonenschotel. Lekker hoor, en het ruikt zo heerlijk. Bedankt voor deze receptjes. Enne, mooie foto’s weer!!

  24. Een andere reden om zelf je mixen te maken is dat je je eigen verbouwde kruiden kan gebruiken. Ik vind het ook lekker om ze even in de vijzel, vers te gebruiken. Met een sappig knoflook teentje of eigen verbouwde gember (kamerplant) krijg je een papje.

  25. Vraagje over de taco mix: voor hoeveel groente/gehakt is dat bedoeld?

  26. Anneke Heijman-Heuser schreef:

    Grandioos zoveel er te doen is voor gezonde mensen. Maar ik zit met het probleem dat ik moet koken zonder zout.
    Er is niet zo erg veel te vinden om dat te vervangen. Kun je bv. voor vlees-vis en/of kip een mix aanraden waardoor het eten zonder zout toch een fatsoenlike smaak heeft??.

  27. Ah wat leuk! Ben er net zelf ook mee begonnen! Omdat ik een bepaald kruidenmengsel heel vaak gebruik heb ik er net een kruidenmengsel gemaakt:
    2 theelepels gerookte paprika, 2 theelepels kurkuma, half theelepeltje gemalen komijn, half theelepeltje oregano en een mespuntje (of iets meer) cayennepeper. Gember erbij is ook lekker, heb ik deze keer niet gedaan. Heerlijk op geroosterde pompoen, bataat met kikkererwten of gebakken aardappelen.

Laat een antwoord achter aan Elsbet | La Vie Pure Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *