3x winters havermoutontbijt

provamelontbijtjes01

Twee jaar geleden schreven we een blogpost over het maken van ‘het ultieme havermoutontbijt.’ Ongelooflijk dat dit alweer twee jaar geleden is! Wat grappig is om te zien, is dat we nog altijd dezelfde producten gebruiken. We maken de havermout in de basis altijd nog op dezelfde manier, maar inmiddels hebben we ons repertoire toch wat uitgebreid. En aan de foodstyling en fotografie is ook het één en ander veranderd. Kortom, tijd voor een nieuwe update. Laten we dan meteen drie lekkere winterse havermoutrecepten met je delen! Iedere dag havermout met een appel en kaneel is lekker, maar wordt op den duur misschien ook wat saai, toch?

provamelhavermoutjes1edit

Allereerst: welke producten gebruiken wij om havermout te maken? Al jaren – en dan hebben we het al over een jaar of drie – gebruiken we de biologische, ongezoete amandel drink naturel van Provamel. Dit vinden we de lekkerste amandeldrink en we blijven het product voorlopig nog wel even trouw. De drink is romig, maar niet zoet en dat maakt dat wij het een ideale basis voor het ontbijt vinden.

Wat betreft de havermout; daar hebben we wat meer variatie in aangebracht. We gebruiken 3 soorten havermout:

– gewone havermout (gemalen havervlokken)
– havervlokken (in het Engels: rolled oats)
– havergrutten (steel-cut oats)

Steel-cut oats waren een tijd lastig verkrijgbaar in Nederland, vandaar dat we ze wel eens via internationale webshops bestelden. Maar inmiddels verkoopt Ekoplaza ze gewoon, dus dat is makkelijk, want daar moeten we toch ook naartoe voor de amandeldrink! Havergrutten zijn minder bewerkt dan havervlokken en hebben daardoor wat extra bite.

En verder? Verder gebruiken we allerlei soorten (gedroogde) fruit als topping en natuurlijk vinden we het ook lekker om de havermout te zoeten met bijvoorbeeld maple syrup, kokossuiker, rijststroop of dadels.

Dus: een plantaardige drink, een vorm van havervlokken en een topping – dat is alles wat je nodig hebt. Nu vinden wij het leuk om een beetje uit te pakken in de winter, omdat we dan graag warme havermout eten. Om je een idee te geven van hoe je je winterse havermout zou kunnen serveren, geven we je drie suggesties.

provamelhavermout2 provamelhavermout7

Havergruttenpap met cranberry & sinaasappel

Wat heb je nodig voor 1 portie?
50 gram havergrutten
150 ml water
5 eetlepels amandel drink naturel
sap en rasp van een halve sinaasappel
3 eetlepels cranberrycompote (klik op de link om naar de bereidingswijze te gaan)

Wat ga je doen?
1. Breng het water aan de kook. Voeg de havergrutten toe en breng opnieuw licht aan de kook.
2. Verlaag het vuur en laat 15 minuten pruttelen.
3. Voeg na 15 minuten de amandel drink en sinaasappelsap toe. Laat nog 5 minuutjes koken.
4. Serveer met de cranberrycompote en sinaasappelrasp.

provamelhavermout3

Baked oats met gebakken banaan

Wat heb je nodig voor 1 grote portie of 2 kleine porties?
75 gram havermout
1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
180 ml amandel drink
1 banaan, nog niet helemaal rijp
1 eetlepel maple syrup of ander zoetmiddel
snuf kaneel

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 180 graden –
1. Mix de havermout met het bakpoeder en kaneel in een klein ovenschaaltje.
2. Voeg de amandel drink toe, roer goed door en zet voor 40 minuten in de oven.
3. Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan.
4. Snijd de banaan in plakjes en bak in de pan. Voeg na 2 minuten de maple syrup en kaneel toe. Laat dit nog 2 minuten bakken. Draai ze tussendoor ook nog om.
5. Haal de baked oats uit de oven en serveer met de gebakken banaan, amandelboter en maple syrup.

provamelhavermoutjes2

Havermoutpap met warme anijs peer & hazelnoten

Wat heb je nodig voor 1 portie?
50 gram havervlokken
250 ml amandel drink
1 peer
1 eetlepel maple syrup of suiker
2 eetlepels water
1 theelepel anijszaadjes
een handje hazelnoten

Wat ga je doen?
1. Doe de havervlokken en de amandel drink in een pan en breng langzaam de kook. Kook net zo lang tot je een pap hebt. Dit is na ongeveer 4-5 minuten.
2. Verwarm de maple syrup/suiker met het water en anijszaadjes in een kleine koekenpan.
3. Snijd de peer doormidden en leg met de gesneden kant naar beneden in de koekenpan. Laat dit 7-8 minuutjes pruttelen.
4. Haal de peer uit de pan. Voeg eventueel wat extra maple syrup toe en bak ook de hazelnoten nog kort in de pan.
5. Serveer de havermoutpap met de peer en hazelnoten.

provamelhavermout4

Onze favoriet?

Ja, dat is dus echt te lastig kiezen. De ovenbaked oats met banaan omdat het net een taartje is. De havermout met cranberry compote omdat het zo lekker kerstig is en de havermout met peer omdat het recept voor warme peer met anijs en gekarameliseerde hazelnoten zo waanzinnig lekker is. Kortom; alle drie even lekker!

Heb je zo een beetje inspiratie op kunnen doen voor een winters ontbijt? We zijn heel benieuwd welk recept jullie voorkeur heeft. Laat je het ons weten? En mocht je één van de receptjes uit proberen, laat het ons dan weten door een foto te sturen! Dit kan via Instagram met #degroenemeisjes. We kijken iedere dag naar de nieuwe foto’s!

– Deze recepten kwamen tot stand in samenwerking met Provamel. – 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

71 gedachten over “3x winters havermoutontbijt

  1. Hmmm ziet er super lekker uit! Ik ben ook al jaren fan van havermout, eerder topte ik het af met aardbei, gedroogde cranberry, hazelnoten sinasappelrasp en wat cocos.

    Laatst heb ik van finding vegan de carrotcake geprobeerd, echt een aanrader! Met geraspte wortel en sinasappel sap en rasp, rozijnen of een gesneden dadel (heb ik gedaan) en als topping wal of pecannoten en maple syrup als je zin hebt.
    Hmmmmmmmmm!

  2. Wat zien ze er alle drie heerlijk uit zeg. Als ik echt moet kiezen ga ik voor de variant met cranberry compote, gewoon omdat ik van die kerstige sfeer houd. Fotografie ziet er echt weer fantastisch uit!

  3. Hmm heerlijk! En grote complimenten voor jullie foodstyling en fotografie, die gaat echt met zulke sprongen vooruit de laatste tijd.. een lust voor het oog en de maag ;)

  4. Oh wat grappig. Ik dacht vanochtend ‘ik heb zin in havermout maar ik zoek nog iets extra lekkers erbij’. En toen kwam dit online. Dank je wel! :)

  5. OMG, ik zit bijna te kwijlen hier. Wat ziet het er allemaal goddelijk uit! De baked oats vind ik inderdaad heerlijk, alleen duurt het vrij lang voordat je kunt ontbijten dan. Die andere twee ga ik binnenkort eens proberen!

  6. Wat ziet het er allemaal heerlijk uit zeg! Mij lijkt de gebakken variant het lekkerst. Ik heb er vaak te weinig tijd voor, maar als ik dan gebakken havermout eet, heerlijk zeg!

  7. Wauw ik eet bijna elke dag wel havermout met verschillende toppings, maar deze zou ik nou nooit bedacht hebben. Klinkt echt geweldig! En de foto’s zijn overigens weer prachtig . Kom er gewoon meteen van in een kerstsfeer :-)

    1. Oe met kardemom is ook een goed idee! en peren liggen er nu inderdaad weer volop. Van de week nog een zak vol gekocht op de markt!

  8. I LOVE HAVERMOUT *hartjesoogsmiley*

    Hoewel havermout met appel, kaneel en kleine stukjes dadel (alsjeblieft probeer dadels een keer, zo hemels) altijd mijn favoriet zal blijven, ben ik erg benieuwd naar jullie eerste receptje. Ga ik zeker een keer proberen! Ik heb ondervonden dat, hoewel ik amandelmelk in mijn havermout heel lekker vind, ik het bijna net zo lekker vind met water! Had ik niet verwacht, maar is een welkome verrassing, want ik begon een beetje veel havermout te eten en dus amandelmelk te kopen en dat is nou niet het allergoedkoopste product ooit ;)

    Ook grappig: toen jullie voor het eerst over havermout schreven, vond ik het totaal niet lekker. Op de een of andere manier werd ik er altijd misselijk van. Nu, volgens mij door het minder papperig te maken, heb ik havermout helemaal ontdekt. Mmmmmmmm

  9. Wat een heerlijke variaties en echt hele mooie foto’s!! Als ik nog een tip mag geven als natuurvoedingsadviseur… De haver zou voor een optimale ontsluiting (goede opname van voedingsstoffen en vertering) eerst geweekt, gekookt en nageweld moeten worden. Voor elke stap ongeveer 30 min. Dit klinkt lang, is misschien ook zo maar je kunt juist de pap in porties van vier maken zodat je voor meerdere dagen een lekker ontbijt hebt!
    Liefs,
    Eva

  10. dat ziet er zo heerlijk uit en het zou plezant zijn om een alternatief te hebben voor mijn bokes met kaas ( ik wil minder zuivel en minder vlees eten ) maar ik krijg ‘s morgens echt geen pap binnen. Letterlijk. Da’s misschien raar maar ik krijg dat dan niet weggeslikt. Verder zeken dus …

  11. Wat een fijne inspiratie!
    He even een vraagje… Ik ben een onderzoek naar glutenintolerantie aan het afwachten dus tot die tijd wil ik zo min mogelijk gluten eten. Hoewel havermout mijn vaste prik was qua ontbijt heb ik dit dus al een tijdje niet gegeten… Ik weet dat sommige rolled oats verpakkingen ook glutenvrij te verkrijgen zijn maar ik vroeg me af of jullie nog een ander alternatief wisten? Ik heb ook wel eens amaranth pap gemaakt trouwens maar dat moet dan wel 20 minuten koken. Niet erg maar soms niet heel praktisch…

    <3

    1. Je zou ook rijstvlokken kunnen gebruiken? Of teff? Maar inderdaad, er zijn ook glutenvrije havervlokken, bijvoorbeeld van het merk Lieke is Vrij. Deze gebruiken wij erg graag!

  12. Ik ga voor de peer variant. Op ‘n een of andere manier vergeet ik altijd een beetje dat de peer bestaat. Ik weet namelijk nooit zo goed wat ik er mee aanmoet. Ik zou die jongens eens wat meer aandacht moeten geven. Morgen zal er peer in m’n ontbijt zitten (Y)

  13. Oeh, dit is goed voor de inspiratie:-).

    Ik heb het recept voor ‘baked oats met gebakken banaan’ 3 keer gelezen maar ik kom er toch niet uit.. Bij stap 5 staat ‘Haal de baked oats uit de oven en serveer met de gebakken banaan, amandelboter en maple syrup.’ En ik denk; welke amandelboter? Ik kan het niet terug zien in het recept, maar misschien kijk ik er helemaal overheen (dat heb ik soms als ik te lang naar hetzelfde stuk tekst kijk).

    Die met banaan lijkt me ook het lekkerst, maar tijd-technisch ga ik die met sinaasappel het eerste uitproberen.

    1. De amandelboter is eigenlijk gewoon een serveersuggestie. Je kan het dus vervangen met andere notenboters, jam of gewoon weglaten.

  14. Ooh, ik krijg meteen weer zin in m’n ontbijt, haha. Wat een prachtige foto’s ook! Ik eet nu altijd havermout in m’n yoghurt, maar de laatste tijd denk ik er toch ook over om er echt pap van te maken. Of overnight oats op te warmen in de magnetron, want pap maken is wellicht niet zo handig zonder eigen keuken, haha. In het weekend maak ik ook weleens havermout uit de oven, een beetje zoals dat met gebakken banaan. Die variant wil ik zeker ook een keer proberen, maar ook het eerste ziet er heerlijk uit!

  15. Hoi meiden..mijn favoriet nu is gesnipperde appel met veel kaneel,havwrmout en 1/2 water 1/2 amandelmelk. Zo lekker! Die met peer lijkt me ook super !

  16. Ooooh, wat een schattig pannetje op die eerste foto van havermout met sinaasappel en cranberry. Is dat emaille? Ik vind ‘m echt geweldig!

    Ook leuke recepten! Ik eet ‘s ochtends altijd ‘gewone’ havermoutpap, maar voor het weekend is zoiets ook superleuk om te maken. Vooral die baked oats wil ik eens uitproberen!

      1. Dankje voor de reactie! Ik was al bang dat het zo’n zeldzame Kringloopwinkel-vondst zou zijn, haha, zoiets wat je nooit een tweede keer tegen gaat komen. Maar dat merk Riess ga ik dan eens opzoeken!

    1. Je kunt natuurlijk ook een grote schotel maken. Of meerdere kleine kommen, als ontbijt voor het hele gezin :)
      Wij hebben een klein ‘campingoventje’ dat je niet hoeft voor te verwarmen. Ideaal ook! En er passen maar 2 kommen in, dus zo klein is ie. Als je een grote oven hebt, dan zou ik er inderdaad ook voor kiezen om het te combineren met of een ander gerecht, of baked oats voor het hele gezin :)

  17. Die foto’s zien er prachtig uit! Het water loopt me in de mond, ik ga deze recepten zeker eens proberen. Bedankt voor de inspiratie :)

  18. PRACHTIGE FOTO’S! PRACHTIG PRACHTIG PRACHTIG.
    De tijd en moeite die jullie er waarschijnlijk in stoppen wordt beloond, want de recepten komen tot leven in de foto’s en klinken super. Echt mijn oprechte complimenten!

  19. Haha, ik zag de doto en dacht dat de hazelnoten kikkererwten waren. Dat leek me al een erg… eh, creative combinatie! Dit ziet er trouwens allemaal wel heeeerlijk uit zeg, ga ik zeker proberen!

  20. Oh wauw…. Die gebakken havermout heb ik afgelopen weekend gemaakt. Hemels lekker!!!!!
    Vandaag havermoutgrutten gekocht en cranberriecompote gemaakt, dus die is morgen aan de beurt ☺️

  21. Oh die baked oats staan al een poosje op mijn lijstje! Ehm hopelijk geen suffe vraag maar eh zou ik bijv in 1 keer 4 porties kunnen maken (van de baked oats zonder topping) en het dan kunnen invriezen en ontdooien als we er weer trek in hebben?

    1. Het zou zeker kunnen, maar ik denk wel dat je de kans loopt dat het gaat uitdrogen + het is het allerlekkerste als het warm uit de oven komt, dus ik zou het dan zeker weer opwarmen!

  22. Ziet er allemaal lekker uit! Vooral degene met banaan! Helaas heb ik een allergie voor noten, hebben jullie een alternatief voor amandeldrink? Soja gaat helaas ook niet …

  23. Ik ontbijt op het moment dat ik dit lees met een bakje havermout met amandelmelk, appel, veel kaneel/gember/kardemom, walnoten en kokosschaafsel.
    Ik heb een hele lange periode gehad waarin ik helemaal gek was op havermout en het elke dag at. Nu eet ik het nog af en toe.

  24. Wat ziet het er allemaal ontzettend smakelijk uit. Het proberen zeker waard. Ik wil bij deze even mededelen dat zelfs op dit moment de Aldi de ongezoete amandelmelk verkoopt. Ik heb bij de Albert Heijn de Havermout( fijne vlokken) gekocht en vraag me af of dat hetzelfde is als havervlokken. Vanmorgen warm gegeten met een beetje agavesiroop, paar rozijntjes, ongezouten cashewnoten, amandelen en een snufje kaneel. Zalig!

  25. Ik gebruikde basis van het recept van de gebakken oats (havermout, plantaardige melk, bakpoeder, kruiden en fruit) uit de oven vaak als basisrecept voor mijn ontbijtjes als ik tijd heb om 40 min te wachten (en soms maak ik het de avond ervoor al en warm ik het alleen op sochtends).

    Ik vind jullie versie met banaan heel lekker maar maak ook vaak een versie met kaneel en appel (direct in het schaaltje erbij, nog minder werk).
    Vanochtend heb ik het idee van de anijsperen op dit recept toegepast, dus anijspoeder ipv kaneel en 2 halve peren direct in het ovenschaaltje erbij, ook heel lekker! Echt een top recept

  26. Net de baked oats gemaakt, omdat ik wakker werd zonder erg veel honger en het was echt zooo lekker! Ik heb in plaats van amandelboter wat biologische Griekse yoghurt gebruikt, niet echt vegan, maar dat was wat er bij mijn ouders in de koelkast stond. Volgende keer proberen met de sojayoghurt of kwark van provamel. Zou echt fijn zijn als die ook bij de ah of jumbo verkrijgbaar zouden zijn! Heel erg bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>