Banana softserve met ananas

IMG_2861

Wie de Groene Meisjes al wat langer volgt, weet dat wij GEK op Banana Softserves zijn. In 2012 plaatsten we voor het laatst een receptje voor dit goddelijke bananenijs, maar sindsdien hebben wij toch wel het een en ander veranderd in hoe wij het maken. In die tijd gooiden we er nog van alles doorheen, tegenwoordig eten we het graag zo puur mogelijk. Benieuwd naar hoe we dit ‘modellen ijs’ (ja echt, zo wordt het genoemd – omdat het zo gezond is) maken? Lees dan gauw verder!

Wij krijgen ontzettend vaak de vraag: hoe maak je dat ijs nou? Het is echt ongelooflijk simpel, maar er zijn een paar dingen die je moet weten. Ten eerste: de bananen moeten lekker rijp zijn. Met onrijpe bananen maak je geen lekkere softserve. Daarbij komt dat het niet goed voor je maag schijnt te zijn om onrijpe bananen te eten. Je koopt dus bananen en laat ze lekker een tijdje rijpen. Of je doet het zoals wij het doen en scoort op de markt of bij de (bio-)winkel al rijpe bananen, vaak voor heel weinig geld. Soms kopen we kilo’s bananen voor een paar centen, omdat ze zó rijp zijn dat ze wel meteen de vriezer in moeten. Ideaal! Op de een of andere manier willen mensen geen rijpe bananen kopen… nou wij wél! Rijpe bananen zijn dus een must.

Dan ga je de bananen invriezen. Wat HEEEEEL belangrijk is, is dat je de bananen schilt voordat je ze invriest. Dit vergeten mensen nog wel eens dan wordt het maken van een softserve nogal een dramatische ervaring. De schil wil er dan niet meer af, enzovoorts. Moet je niet willen. Wat wij doen? We hebben een grote bak en daar stoppen we de gepelde en in stukken gesneden bananen in. Die bak gaat de vriezer in. Na zo’n 12 uur vriezen zijn de bananen er klaar voor!

Wat je nodig hebt is een keukenmachine of een sterke blender. Met een sterke blender bedoelen we een blender die een ijs-crush-functie heeft. Als een blender ijsblokjes aan kan, kan hij bevroren fruit meestal ook wel handelen. Wij maken onze softserves met onze trouwe vriend de Vitamix, die natuurlijk álles kan. Ze zeggen wel eens dat een Vitamix van een baksteen nog een lekkere soep weet te maken en we denken dat het waar is. Enfin, ook als je geen Vitamix hebt, kan je een softserve maken. Durf je het niet aan met je blender of keukenmachine? Laat de bananen dan eerst een beetje ontdooien, voordat je het apparaat aanzet. Echter, de bananen worden dan zachter en de softserve minder romig. Toch is het dan nog steeds hartstikke lekker hoor, dus maak je geen zorgen.

IMG_2862

In principe is het enige dat je nodig hebt bananen. Maar wij voegen ook graag ander fruit toe, zoals vandaag: ananas. Of rood fruit, of perziken of mango’s. Allemaal even lekker. Je kan ervoor kiezen om dit fruit ook in te vriezen, maar dat hoeft niet. Wij kozen ervoor om de bananen als basis wél te vriezen, maar de ananas niet. Hartstikke lekker! Vervolgens kan je ervoor kiezen om een scheutje plantaardige melk toe te voegen, om het blenden iets gemakkelijker te maken. Als je een stevig apparaat hebt hoeft dit niet. Hoe minder je toevoegt, hoe romiger de softserve wordt.

Op een gegeven moment, na een paar minuten, zijn je bananen verandert in ijs. It’s magic! Daarna is het aan jou: wil je toppings toevoegen of het lekker naturel houden? Wil je er pindakaas of een andere notenboter doorheen lepelen? Of er een chocoladesaus overheen drizzelen? Wij kozen hier voor een topping van kokossuiker en dadels. MMMM!

Wat wij gebruikten om twee grote bakken softserve te maken: 10 bananen (5 per persoon) en 1 hele ananas. Jep, wij eten veel fruit als ontbijt. Ook al eten we al jaren banana softserves en soms meerdere keren per week, het verveelt nooit. Je kan eindeloos variëren. Cookiedough, nootjes, chocolade, allerlei soorten fruit, heerlijk! Wie van jullie maakt er ook wel eens een banana softserve? Mocht je dit nog nooit geprobeerd hebben; je weet níet wat je mist! We hopen met dit artikeltje wat veelgestelde vragen beantwoord te hebben. Mocht je je toch nog iets anders afvragen – over de wonderlijke wereld van de banana softserve – stel je vraag dan gerust hieronder bij de comments!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

44 gedachten over “Banana softserve met ananas

  1. Haha, dat zou mij dus ook gebeuren: vergeten de bananen te schillen. Dit ziet er weer heerlijk uit dames. Bedankt voor de uitleg. Manlief heeft wat te doen volgende week!

  2. Ik heb de laatste tijd banaan en aardbeien ingevroren en daar dan een softserve van gemaakt! Mijn blender heeft er wel moeite mee hoor.. Zit er toch al aan te denken om iets anders te kopen!

  3. Jaaa, zeker met dit weer! Ik maak varianten als ontbijt (met cacao, havermout, pindakaas & aardbeien nu bijv.) Van alle veganistische ontbijtjtes vindt mijn vriendje die het allerlekkerst. En muffins zijn ook altijd goed ;)
    Als toetje eet ik ze ook wel eens, maar dan puur met wat fruit erdoor. Heerlijk.
    En laatst wilde ik graag Ben & Jerry’s en heb ik er karamel-druppels (die jullie ook hebben) doorheen en cookie-dough (die van de mango) overheen gedaan. Geweldig.

    1. Els, hoe maak je die ontbijtversie. Gooi je alles tegelijk in je blender? En die Ben & Jerry versie…. bananen in de blender, beetje amandelmelk, die carameldruppels en that’s it?

  4. Ik probeerde het met onze blender en die heeft het toen helaas begeven! Nu heb ik wel een nieuwe, maar ben er nog steeds een beetje huiverig voor, haha! Misschien probeer ik het dan toch door ze eerst al een beetje te laten ontdooien. Ik ben gewoon nu echt wel eens toen aan banana softserve potverdorie:’)

  5. Heerlijk!
    Ik maak het in het dichte zeef van m’n slowjuicer!
    (Die voor de notenpasta enzo) en dat gaat prima!
    Naar mijn mening is het dan nóg lekkerder dan uit de blender!

  6. Het ziet er heerlijk uit, zeker in de hete zomers hier. Maar ik ben allergisch voor bananen, ik krijg er erge buikpijn van! Dus deze moet ik helaas voorbij laten gaan. :'(

    1. Ah crap :( Gelukkig kan je van ander bevroren fruit ook heel lekker ijs maken! Ik vind vooral mango een fruitsoort dat zich hier erg goed voor leent.

  7. Ik maak best regelmatig een banana softserve en ik vries vaak een aantal rijpe bananen in. Stiekem ben ik wel altijd bang dat mijn kenwood keukenmachine, waarmee ik het maak, hierdoor doodgaat! Gelukkig trekt ie het tot nu toe wel, maar het liefst zou ik ook een vitamix willen (wie niet :P). Op mijn vorige school verkochten ze in de kantine altijd van die vieze harde groen/gele bananen, gelukkig bewaarden ze af en toe een rijpe banaan voor mij. Jammer dat zoveel mensen gewend zijn om onrijp fruit te eten, want rijp fruit is vaak veel lekkerder (en gezonder!).

  8. Vitamix kan het vast met een baksteen maar niet met bevroren mango :( Er sprong zo een gat in de kan, alle mango mn keuken door! En dat na 8 maanden normaal gebruik. Had ik niet verwacht van een blender van 600 euro tbh…

    1. oohh wat naar :( het lijkt wel alsof de vitamix alles kan verwerken inderdaad, wat stom dat die van jou stuk gegaan is! ga je nu kijken voor een ander apparaat?

    2. waaat? dat is niet normaal hoor! Dat heb ik echt nog nooit gehoord. Vitamix is heel goed met garantie. Ik heb gehoord dat mensen zo een nieuwe kregen. Ik denk dat er al iets mis moet zijn geweest met jouw apparaat, want dit is niet normaal!

      1. Ja echt heel naar idd! Ik had het ook nooit verwacht. Google leert me dat dit wel vaker voorkomt met Vitamix, als je switcht tussen warm en koud. Ik ben ook niet zo te spreken over de garantie tot nu toe want ik moet de kan nu zelf opsturen naar Duitsland en dan gaan ze het mes overzetten in een andere kan. Benieuwd hoe lang dat gaat duren. Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat ik een nieuwe kan opgestuurd zou krijgen (incl mes dus). Nu eerst maar eens op zoek naar een doos waar hij in past…

  9. Hoe lang kun je de bananen in de vriezer laten liggen? (in het geval dat je een voorraadje overbruine exemplaren koopt en geen tijd hebt om ook nog een bananenbrood te maken.)

    1. Behoorlijk lang, lijkt ons wel. Echter, wij werken ze er altijd in een week weer doorheen.. dus we hebben het nog nooit zelf langdurig getest ;)

  10. Groene meisjes, als de softserve eindelijk gemaakt is, kan die dan voor een deel terug in het vriesvak? Dat heb ik nog nooit aangedurfd (niet dat ik het erg vond dat ik dan alles in één keer op moest)
    Ik heb een heel gewone mixer en nog nooit problemen mee gehad. Doe ook nooit op voorhand de schil af van de banaan en dat heeft me nog niet getraumatiseerd. Misschien is een vriesvak niet voldoende krachtig om de bananen echt in te vriezen…

    1. Ik vind het ook heerlijk! Je kunt de softserve weer in de vriezer zetten, maar hij moet wel behoorlijk lang ontdooien voordat je hem weer kunt eten. Ik heb er bijna een uur op gewacht ;)

  11. Ook heel lekker met bevroren aardbeien en/of frambozen… Die kan je ook niet vergeten te schillen… Wat geraspte cocos erover en klaar… Hmmmm…

  12. I do :) En ik serveer dat heel graag als dessert met mijn zelfgemaakte appeltaart (noten om je deeg van te maken samen met 1 ei, appels, vanille, kaneel, that’s about it)
    smakkelsmul gegarandeerd tevreden gasten

  13. Jeetje wat is dat lekker!! Ik las jullie blog toevallig vorige week terwijl er 2 rijpe bananen had liggen! Gelijk ingevroren en net de softserve gemaakt van banaan en gevroren bosvruchten. Binnen 2 minuten lekker ijs :-)
    Dank voor dit fijne recept!

  14. Groot succes thuis. Zelfs oudste zoon (8 jaar) vond het lekker, en dat zegt wat. En zo makkelijk te maken (mijn blendertje vond het wel wat moeilijk maar die moet niet zeuren :-).

  15. Op vakantie gebruikte ik de staafmixer (want die had ik wel bij me en de blender niet haha), het duurde wat langer maar het ging perfect! Bevroren bananen, bevroren aardbeien, prima ijs. Ik gebruik de staafmixer nu ook vaker voor smoothies e.d., veel minder afwas!

  16. Klinkt heel lekker en zeer origineel. Als concept, want ik heb sinds baby-zijnde een gruwelijke afkeer van bananen. De geur alleen al, yek. Onhandig, want ze worden vaak gebruikt als veganingredient om iets romig of vullend te maken. Avocado is misschien ook nog een idee als banaansubstituut, vrij neutraal van smaak en maakt het ook dik en roming. En dan voor de zoet in combinatie idd met mango o.i.d. En bevroren kokosmelk lijkt me ook lekker! Ga zeker eens experimenteren met banaanloze versies hiervan :D.

  17. Hoi! Ik vraag me af, of ik de softserve, nadat ik de bananen in de blender heb gedaan weer in zou kunnen vriezen om op een later tijdstip te serveren? (:

    Liefs,
    Tessa

    1. Ja hoor, dat kan prima. Ik maak meestal een grote portie en verdeel die dan over 1-persoons bakjes (alhoewel ik soms vindt dat twee bakjes ook heel prima in 1 keer door 1 iemand kunnen worden leeggegeten ;-0 ). Heb je altijd wat lekkers in de vriezer staan :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>