Boerenkool stamppot met vegan jus

Boerenkool-07

Ja, je leest het goed! Een stamppot met een eigengemaakte jus. Omdat jus niet mag ontbreken als je stamppot maakt – het maakt de maaltijd compleet. Hoewel het misschien niet zo gebruikelijk is om plantaardige jus te eten, kan het zeker wel! Dit is weer éen van de ‘back-to-basic’ recepten van de Groene Meisjes. Weer een recept om te laten zien dat vegan eten makkelijk en low budget kan, en dat het niet altijd heel exotische gerechten hoeven te zijn. Eerst een paar scheppen stamppot op je bord, een kuiltje maken en dan die lekkere vegan jus erin gieten… het is nu nog winter, dus het kan nog! (en de rest van het jaar mag het ook van ons ;))

boerenkool

Wat heb je nodig voor 4 porties boerenkool stamppot?

– 1 portie van ongeveer 200-300 gram Cavolo Nero boerenkool. Een wat stevigere variant op de boerenkool die we kennen met van die mooie stevige bladeren. Te koop in de supermarkt en bij de groenteboer. (gewone boerenkool mag ook, hoor)

– 1 kilo kruimige aardappels. Je hebt bij sommige supermarkten zelfs zakken met aardappels waar al specifiek ‘stamppot-aardappels’ op staat. Nog makkelijker dus!

– 1 groentenboullion blokje, low salt, biologisch, welke maar jouw voorkeur heeft.

– Olijfolie (of andere plantaardige olie naar voorkeur)

– Sesamolie en sesamzaadjes

– Een nootsoort zoals walnoot of pecannoten, licht geroosterd als topping (optioneel)

Voor de jus:

– Olijfolie

– 2 grote uien

– 4 eetlepels soya saus of tamari

– 2-3 eetlepels bloem

– 2  Laurierblaadjes

– Peper en Zout

– Water

stamppot

Wat ga je doen?

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Zet ze in een pan met ruim water op een hoog vuurtje. Let op: doe de deksel op de pan, zo gaat het koken sneller. Wanneer het water aan de kook raakt, verkruimel je een half bouillonblokje boven het water. Dit geeft de aardappels wat meer smaak.

– Laat de aardappels ongeveer 20 minuten koken en prik af en toe met een vork om te checken of ze al gaar zijn.

– Verhit een koekenpan of wok met een scheutje olijfolie erin. Snijd de boerenkool in grove stukken en bak deze 10 minuutjes in de olie. Voeg halverwege een paar drupjes sesamolie en sesamzaadjes toe. Wanneer de stengels van de kool wat dikker zijn, heeft de kool wat langer tijd nodig om gaar te worden.

– Zodra de aardappelen gekookt zijn ga je deze afgieten. Maar, gooi niet al het kookvocht weg! Mijn truc is een grote beker of kom in de wasbak zetten en deze een deel van het kookvocht op te laten vangen zodra je de aardappelen afgiet. Bij het stampen van de stamppot voeg je weer wat kookvocht toe, zodat je de stamppot wat smeuïger maakt.

– De afgegoten aardappelen gaan weer terug in de pan en deze stamp je eerst los van de boerenkool los. Voeg wat kookvocht en eventueel wat olijfolie toe en zodra de aardappelen een mooie stamppot vormen kan de boerenkool er ook bij. Roer het geheel goed door en voeg er wat peper en zout aan toe om alles op smaak te brengen.

En nu de jus!

– Pak er weer een koekenpan bij, of was de zojuist gebruikte pan af en zet deze op een middelhoog vuurtje.

– Snijd de uien in kleine stukjes en voeg deze met een scheut olijfolie én de laurierblaadjes toe aan de pan. Bak de uien goed donkerbruin aan. Om de uien een klein beetje te laten carameliseren kan je er een klein theelepeltje suiker of een alternatieve zoetmaker (zoals agave of maple syrup) aan toevoegen.

– Zodra de uien mooi goudbruin zijn giet je er een scheut water bij, om alle smaken even los te maken.

– Pak de bloem erbij, eventueel met een klein zeefje en voeg er 2-3 eetlepels bloem bij. Op deze manier maken we een roux. Roer de bloem en de uien goed door, zodat je een klein papje krijgt. Door de bloem een paar minuten mee te bakken krijgt de jus binding en textuur.

– Zodra de bloem een aantal minuten alroerend meegebakken is, gaan we steeds een beetje water toevoegen totdat je de gewenste dikte en hoeveelheid hebt.

– Na een aantal scheuten water en goed door blijven roeren, kan ook de sojasaus en een beetje peper en zout worden toegevoegd. De sojasaus geeft een mooie donkere kleur aan de saus.

– Blijf roeren, water toevoegen en proeven totdat de jus de juiste dikte en smaak heeft bereikt. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen voordat je serveert!

Voila! Een heerlijk homemade jus!

jus en boerenkool

Weer een lekker basisrecept om aan je weekmenu’s toe te voegen. Ik vind het zelf erg leuk om zo from scratch te koken. Alles helemaal zelf maken, dat is niet alleen gezonder, maar ook gewoon echt lekkerder en leuker! Vegan eten hoeft niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Het kan ook gewoon een stamppot met jus zijn, maar dan misschien net even anders dan je van vroeger gewend bent :)

Heb je bij dit recept wat meer boerenkool gekocht dan je nodig hebt gehad? Probeer dan eens een boerenkool smoothie, of een boerenkool maaltijdsalade. Zero waste baby!

Mocht je nu super enthousiast zijn over deze maaltijd, dan horen we het graag. Dit kan door een foto op Instagram te delen  met #degroenemeisjes erbij. Alvast bedankt en eet smakelijk!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Boerenkool stamppot met vegan jus

  1. Oh wat fijn een vegan jus! Ik ben dol op jus bij m’n stamppot, het vlees daarentegen mis ik totaal niet. Dit is dus een ideaal recept om m’n stamppot hart sneller te laten kloppen ?

  2. Oooh wat lekker lijkt me dit! Ik mis inderdaad wel echt stamppot met jus! Mijn favoriet is bloemkoolstamppot maar dat ga ik nu snel weer eens maken met deze jus! :D

  3. Misschien ook wel lekker om wat groentenbouillon in plaats van water aan de jus toe te voegen? Al kan ik me voorstellen dat de sojasaus ook best wel smaak geeft. Klinkt als een lekker stamppotje! :)

  4. Ohh groot fan van dit recept! Fijn zonder pakjes, zakjes en smaakversterkers. Top!

  5. Ik ben gek op stampot, alle stampotten vind ik heerlijk, dus die blijf ik ook altijd eten. Als een soort van spekjes doe ik er altijd gebakken uitjes overheen, hmmmm…ik krijg er honger van! Leuk zo’n oud Hollands recept!

  6. Dit recept komt als geroepen!
    Morgen staat er namelijk stamppot boerenkool op het menu.
    Ga ik mooi de vegan jus erbij maken.

  7. ik houd zelf heel erg van stamppot, maar door mijn vegetarisch dieet moest ik goed op zoek naar een jus. Eentje die verantwoord was. Ik vind het lastig; de meeste vind ik helemaal niet zo lekker. Ik ga deze een keer uitproberen!

  8. Boerenkoolstamppot is één woord ;)
    Stamppot boerenkool kun je wel los schrijven, als je je artikel beter googlebaar wilt maken.
    Fijn makkelijk recept dit, misschien ga ik de jus nog wel eens proberen. Maar voor de stamppot kook ik altijd de boerenkool gewoon mee met de aardappels, beetje lui.

  9. Hoe lang kun je deze jus bewaren? Ik heb elke avond al ontzettend veel pannen op het vuur omdat mijn vriend niet vegan eet en weinig groente lust. het zou voor mij dus ideaal zijn om 1 keer per week deze jus te maken en elke dag daar een beetje van op te warmen.

  10. Ik heb de vegan jus net gemaakt en hij is echt super lekker.

  11. WOW!!! in één woord zalig!!!
    Wat heerlijk om een jus vervanger te hebben voor de stamppot. nooit meer saaie stamppot voor mij.
    Heb gelijk nog een grote pan jus gemaakt en porties ingevroren.
    bedankt groene meisjes voor deze levensverrijking.

  12. Inderdaad belangrijk om te weten hoe lang je deze jus kan bewaren en of je hem ook in kan vriezen.

  13. Hi Merel, omdat mijn kinderen de uitgesproken smaak van de sojasaus niet zo kunnen waarderen, heb ik drie eetlepels sojasaus vervangen door een kwart blokje bospaddestoelenbouillon en een halve theelepel mosterd. Nu eten ze het wel. Bedankt voor de basis.
    Marijn

  14. Deed in de jus wat groenten bouillon (poeder) dat gaf de jus nog meer smaak. En ik gebruikte bewust een soy saus met minder zout. De soy saus gaf het een mooie bruine kleur (dus ik doserde het op het oog en de smaak). Super bedankt voor dit heerlijke recept!

Laat een antwoord achter aan Gerben Bakker Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *