Budget Bio Recept – Pompoen

Wij (Merel en Jamie) proberen de laatste tijd steeds meer biologisch te eten. Natuurlijk, de biowinkel is duurder dan een ‘gewone’ supermarkt. Toch denken wij dat het mogelijk is om met biologische producten ook behoorlijk budget te kunnen eten. We proberen te letten op aanbiedingen (die kan je digitaal checken, daarvoor hoef je geen folders te ontvangen) en we houden goed in de gaten welke groente en fruit er in het seizoen zijn. We kopen veel bewuster en gebruiken ook echt álles op. Al met al zal je misschien nog altijd wat duurder uit zijn, dus het is maar net wat jij acceptabel of belangrijk vindt. Wij vinden biologisch eten heel belangrijk, dus we geven er ook graag geld aan uit.

Vandaag in de hoofdrol: de biologische pompoen! Ik kocht een pompoen voor €2,50 en ik maakte er twee heerlijke gerechten van, waar ik meerdere keren van kon eten. Ik kookte een pan soep (met alles wat ik nog in huis had,) geschikt voor vier personen, en ik maakte een schaal hummus waar je heel wat broodjes of wraps mee kan beleggen.

Zoete pompoensoep

Wat heb je nodig voor 4 porties?

500 gram pompoen
1 eetlepel kokosolie (of andere olie, dat kan natuurlijk ook)
1 grote winterpeen (die zijn heel goedkoop!)
1 ui
1 flinke aardappel (ook goedkoop)
3 eetlepels vegan groentebouillon
1 liter water
2 eetlepels kerriepoeder
2 eetlepels koriander (verse koriander is natuurlijk ook erg lekker!)
Optioneel: een klein stukje santen (kokoscrème)

Hoe maak je de soep?

1. Snijd de ui in kleine blokjes en fruit hem in de olie.
2. Halveer de pompoen, haal de pitten eruit, en snijd hem met schil en al in stukjes. (de andere helft van de pompoen heb je nodig voor de hummus!)
3. Doe hetzelfde met de wortel en de aardappel. (als je alle groente biologisch koopt, kan je de schil laten zitten. Scheelt weer tijd!)
4. Voeg de pompoen, wortel en aardappel toe aan de ui.
5. Verdeel de kerrie en het korianderzaad over het groentemengsel en laat het geheel 5 minuten bakken.
6. Voeg de bouillon (1 liter water met 3 eetlepels bouillonpoeder) toe en laat minstens een halfuur koken.
7. Check na een halfuur of de pompoen, wortel en aardappel zacht geworden zijn.
8. Als dat het geval is, maak je met een staafmixer een mooie gladde massa van de soep.
9. Roer eventueel wat kokoscrème (santen) door de soep om het nog zoeter en romiger te maken. MMMM!

Pompoenhummus

Wat heb je nodig voor een flinke schaal hummus?

500 gram pompoen
100 g gedroogde kikkererwten (of een blikje kikkererwten, als je geen zin hebt om de kikkererwten een nachtje te laten weken)
45 ml olie
1 eetlepel komijnzaad
een halve cup tahin
zout en peper

Wat moet je doen?

1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
2. Snijd de pompoen (weer met schil en al) in stukjes. (uiteraard haal je de pitten eruit!)
3. Doe de pompoenstukjes in een ovenschaal en besprenkel met olie. Zet de pompoen voor 45 minuten in de oven.
4. Na 45 minuten is de pompoen als het goed is lekker zacht en geschikt om in de keukenmachine te verwerken.
5. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat draaien tot het een glad mengsel is geworden.
6. Breng eventueel op smaak met zout, peper, meer komijn of tahin.

Houd je niet van hummus op je brood? Gebruik het dan als dip, voor wortels en komkommer bijvoorbeeld. Of smeer een lekkere laag op een wrap met rauwkost en falafel. Ik hou ervan!

De komende tijd wil ik proberen om meer budgetfriendly bio-recepten met jullie te delen. Lijkt jullie dat leuk? Naar wat voor recepten zijn jullie benieuwd?

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

49 gedachten over “Budget Bio Recept – Pompoen

  1. Leuk idee! Ken je biobudget.nl al? Helaas in Zeeland geen grote biowinkels, maar toevallig gisteren pompoensoep gemaakt, met een biopompoen van L.idl voor € 1,99 :-) Soep die over was, deels vandaag tussen de middag eten en deels invriezen voor later.

    1. Hoi Denise, heb je wel eens gehoord van De Grote Verleiding? Het bedrijf zit in Kruiningen en ze hebben een online biologische supermarkt met heel veel producten. Ze bezorgen in heel Zeeland (en daarbuiten). Veel producten komen uit de regio en van eigen erf, dus als je met de seizoenen mee-eet hoeft de groente ook niet duur te zijn. Bij elk product staat precies vermeld wat er in zit. Ik bestel er bijna al mijn boodschappen (ook glutenvrij brood) en vind het echt ideaal!
      http://www.degroteverleiding.nl

  2. Lekker hoor & ga vooral zo door! Hier is ’t ook een uitdaging om op de centen te letten & verantw te koken/eten. Dus tips zijn welkom!!

    1. Hi Susan, je kan even googelen op ‘cup to grams’ .. dan krijg je een omrekenmachine te zien :) De grootte/hoeveelheid hangt namelijk af van de stof/het product dat je gebruikt.

  3. Wat een leuk idee van jullie! Ik ben gek op pompoen maar was niet op het idee gekomen om hummus te maken! Ga ik zeker een x proberen. Zelf maak ik graag pittige soep, pannenkoeken of risotto ermee, koop ze in Zeeland bij de bioboer, afhankelijk van de grootte 1 tot 2,50 euro.

  4. Klinkt goed! Die soep heb ik vaker gemaakt, en het is echt heerlijk! Je kunt er ook een lepel Indiase currypasta en een blik kikkererwten doorheen doen. Heerlijk!

  5. Ik wil het liefst alleen maar biologisch eten, maar soms kies ik nog voor niet-biologisch, vanwege de prijs… Mijn motto is nu: als het twee keer zo duur is, dan koop ik gewoon de helft! (en doe ik het dus met wat minder)
    Mijn biowinkel heeft ook de mogelijkheid om veel producten te scheppen, dat maakt het soms al iets voordeliger en zo kun je ook zelf de hoeveelheid bepalen.
    Kortom, bio-budget-recepten zijn zeker erg welkom!
    PS: Groene Meisjes, wat zijn jullie goed bezig!

  6. Een goede tip om goedkoop, maar toch biologisch te eten is om je boodschappen te doen op de biologische markt. Ook seizoensgroenten kopen is handig, die zijn nl. goedkopers als ze in seizoen zijn. Bovendien als je op de markt bent kunnen de verkopers je vaak tips geven over hoe je de producten lekker kan verwerken of m.b.t. de prijs en vaak zijn de verkopers ook de producent, dus koop je ook nog eens lokaal. Een ander voordeel is datje de hoeveelheden precies kan kiezen en zo ook kunt bezuinigen :).

    1. Ja klopt! We houden van de Noordermarkt op zaterdag en we hebben de luxe dat er bij ons vlakbij op woensdag een boeren bio marktje is. Ik ga er straks naartoe :)

  7. Ja meer artikelen over biobudget maakt het zeker compleet! Supergoed idee. Ik probeer zelf te schipperen tussen biologische producten van de supermarkt en inkopen bij de biologische supermarkt. En op de een of andere manier kom ik te weinig op de markt… wil er zeker vaker heengaan, stom eigenlijk. Komt denk ik omdat de markt niet altijd staat op de momenten dat ik even snel tussendoor boodschappen ga halen.
    Anyway…. ga zo door! :-D

  8. Inspirerend!

    En ook altijd lekker:allerhande groenten als pompoen, pastinaak, venkel,aardpeer, aardappel, biet enz. roosteren in de oven. Bv met Turks brood en eventueel een sausje van Turkse yoghurt met verse munt.

  9. Super! Budget is altijd goed! Ik probeer veel bewuster te eten maar met mn studentenbudget van een paar euro per dag is dag heel moeilijk! Ik liep van de week bijna huilend de biowinkel bij ons in de buurt uit toen ik de prijzen van chocola zonder suiker zag! :-( hahaha

    1. ahhhh! Nou, dan moet je misschien zelf eens chocola maken! Wij hebben geloof ik 2 recepten voor chocola op onze blog. Kijk maar eens bij het kopje ‘recepten’!

    1. toch wel een paar dagen. Maar als je er aan twijfelt, kan je natuurlijk ook altijd een deel invriezen. Het is namelijk een flinke schaal!

  10. Oh die pompoensoep is heerlijk! Ik heb hem laatst ook gemaakt! MJummm! Ik maak altijd gelijk wat meer in dan vries ik het in, heb ik altijd een lekker soepje in huis voor de lunch of als ik geen zin heb om te koken warm ik het op met wat naanbrood.

  11. of verbouw je eigen pompoen ik heb ze in de boom laten groeien
    en zo nam de pompoenplant minder ruimte in en biologisch-er kan toch niet
    bedankt voor de heerlijke recepten. ik heb 2 soorten pompoen de groene die moet zoet zijn en de oranje.

  12. Misschien een leuke en goedkope tip, ik doe door de pompoensoep een ui en appel, deze kook ik mee met de pompoen en wat komijn, echt super lekker.

  13. Wat een leuke site is dit! En ook nog heerlijke recepten, mjam!
    Heb 1 vraagje over het komijnezaad (of poeder). In komijnenkaas vond ik de smaak altijd verschrikkelijk, is het in deze recepten van toegevoegde waarde of zou het ook zonder kunnen? En proef je het dan net zo sterk als in die kaas?
    Ik ben gek op nieuwe dingen uitproberen, maar vandaar dat ik hier een beetje huiverig voor ben……

  14. ik heb de hummus voor gister avond gemaakt en het was een groot succes! Erg lekker. Het was wel echt heeeel erg veel, dus gelukkig voor mij is er nog wat over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *