Chili Cheese Fries

IMG_0105

Holy M, waar zouden we zijn zonder chili? We overdrijven absoluut niet als we zeggen dat we dit gerecht minimaal één keer per week maken. Maar het wordt nog beter, want we hebben nu een variant op dit recept gevonden… mét frietjes (uit de oven) erbij. En ‘kaas’-saus. Fastfood the vegan way.

Het originele recept komt van The Vegan 8, maar ik heb een aantal dingetjes veranderd. Het volgende recept verdient een plekje heel hoog op de ‘to cook’ lijst, geloof ons maar.

Wat heb je nodig voor 2 porties?
6 grote aardappels gesneden in ‘wedges’ of patatvorm (met schil)
2 paprika’s
een kleine ui
1 flinke eetlepel chilipoeder
1/2 eetlepel knoflookpoeder
een flinke snuf gerookte paprika of cayennepeper
1/2 cup / 125 ml water
2 eetlepels edelgistvlokken
1 blik kidneybonen

SAUS:
5 eetlepels edelgistvlokken
1/2 eetlepel citroensap
2 eetlepels water

Wat moet je doen?

1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en en leg de aardappelwedges hierop. Schenk er eventueel nog een beetje olie door maar dat hebben wij niet gedaan. Bak de frietjes voor ongeveer 30 minuten in de oven. Zet ook, indien mogelijk, de grillstand aan voor 3 minuutjes.

2. Bak ondertussen de ui, paprika’s, 1/2 eetlepel chilipoeder, 1/2 eetlepel knoflookpoeder, 125 ml water & cayennepeper in een wok of koekenpan. Breng aan de kook, verlaag het voor en laat 10 minuten doorkoken.

3. Prak de kidneybonen met een vork waarbij je paar bonen heel laat. (Ik heb het met mijn handen fijn geknepen, dat werkt ook.) Doe ze in de pan (bij de ui/paprikamix) samen met de 2 eetlepels edelgist en de ander halve eetlepel chilipoeder. Voeg hier ook nog een kleine scheut water toe. Bak door totdat het water weg is en alles is opgewarmd. Voeg eventueel wat zout of andere kruiden toe.

4. Blend 8 eetlepels van de chilimix met 5 eetlepels edelgistvlokken, 1/2 eetlepel citroensap & 2 eetlepels water. Voeg eventueel wat meer water toe als je chili een beetje droog is.

5. Serveer de chili op de aardappelwedges en schenk de kaassaus erover. Wij hebben er wat peterselie over heen gestrooid.

IMG_0103

That’s about it boys and gals. Geniet ervan! Laat je ons weten wat je ervan vond? Dat kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes.) Alvast bedankt!

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

32 gedachten over “Chili Cheese Fries

  1. Oh dit lijkt me echt lekker! Ik probeer nu een week helemaal vegan te eten, mijn avondeten was eigenlijk altijd al vegan (maar ‘s ochtends wel eens een eitje). En opeens vind ik het zo moeilijk om recepten te bedenken (gek hè), dus dit recept komt als geroepen! :D

    1. Leef je uit! ;) En zoals je misschien wel weet, hebben we nog tientallen andere recepten in onze index staan. Veel succes deze week!

  2. Waar zijn de paprika’s gebleven? Wel bij de ingrediënten, niet in het recept? En doe je de kidneybonenmix uiteindelijk bij de uienmix? En wat bedoel je met ‘blend 8 eetlepels van de chili’? Toch geen chilipoeder, hoop ik? Veel vragen, maar ik wil dit recept graag vandaag of morgen uitproberen :)

    1. Uiteindelijk gaat alles gewoon in de mix (paprika en kidneys dus ook) en met 8 eetlepels chili bedoelen we: 8 eetlepels saus-groenten-mix. Chili dus. Geen chilipoeder ;)

  3. Net gemaakt, heel lekker maar veel te veel voor 2 personen (had al 2 aardappelen minder gebruikt). Volgende keer voeg ik 1 theelepel chili toe ipv een eetlepel, au! :-)

    1. Misschien heb je een superheet chilipoeder gebruikt? Die van ons is namelijk niet zo scherp en dan heb je aan 1 theelepel echt niet genoeg, dan wordt het te flauw van smaak.

      1. Ik had hetzelfde probleem! Veel te heet, heb het niet op kunnen eten ookal vond ik de smaak erg lekker. Nou had ik ook niet goed opgelet bij de ingrediënten, en in de tekst staat enigszins verwarrend ‘voeg de ander halve eetlepel chili toe’. Deze dodo voegde natuurlijk nog eens anderhalve eetlepel toe. :( zonde, morgen nog eens proberen!

    1. De edelgistvlokken koop je bij de biologische winkel, zoals Ekoplaza of de Natuurwinkel. Ook hebben ze het soms bij bio-drogisterijen, zoals Erica of een reformhuis.

  4. Dit ga ik morgen maken! Heb alleen nog geen edelgist in huis, en waarschijnlijk ook niet voor morgen.. Als je het gewoon weglaat is ‘t vasy ook lekker, maar hebben jullie nog een idee om dan iets anders toe te voegen wellicht?

    1. Toch nog gevonden! Staat vanavond op het menu, ben superbenieuwd! Jullie zien misschien nog wel een foto op instagram voorbijkomen ;)

  5. Oké ik ben dus een maand veganistisch aan het eten en ga dit vanavond proberen! Ben benieuwd :) Heb gisteren de springrolls gegeten (jummm) en eergisteren de midden-oosterse curry (ook jum!). Thanks voor de recepten!

  6. Hi dames,
    ziet er weer heerrrrlijk uit!
    Maar eh, als je NIET vegan bent, kan ik de edelgistvlokken dan gewoon voor dezelfde hoeveelheid vervangen door kaas, of heb je een andere suggestie? Ik hoor het graag ;)
    Groetjes, en eh.. ik GENIET van jullie site. Elke keer weer.

    1. Ja, het is een vervanger voor kaas. Dus ik denk dat dat kan. Maar je snapt dat ik het zelf niet heb geprobeerd ;)
      Dank voor je complimentje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>