De kledingkast van: Amadea

Deze keer kijken we in de kledingkast van Amadea. Amadea is 29 jaar en woont in Amersfoort met vriend Barry en poes Timon. Amadea is al 21 jaar vegetariër en werkt bij stichting Bont voor Dieren als communicatiecoördinator. Per 1 maart begint zij met haar nieuwe baan bij Lush als campaigns manager.

Op de eerste foto showt Amadea een outfit die zij graag draagt op een doordeweekse dag, of als ze een koffie verkeerd of Yogi Tea drinkt met vriendinnen. Amadea draagt vintage laarzen uit New York, een tasje van Pepe Jeans, een legging van Vanilia, een tweedehands hoed, een jurkje (met nepleren mouwen) van Zara en een spijkerblouse van Levi’s.

Door haar kleding wil Amadea haar persoonlijkheid laten zien. ‘Mode kan zo mooi en inspirerend zijn! Niet omdat je een trend moet volgen, maar juist omdat je je eigen stijl kan uitdragen door te kiezen wat bij jouw stemming en stijl past. En bij jouw visie op het leven!’

Amadea houdt bij het kiezen van haar kleding zoveel mogelijk rekening met de dieren en het milieu. Vanuit die gedachte koopt ze daarom ook geen leer, geen zijde, geen angora, geen veren en natuurlijk ook geen bont. Alleen haar schoenen zijn bij uitzondering nog van vintage leer, maar het liefst zoekt zij ook voor haar pumps naar een paar van alternatief materiaal. Van nepleer bijvoorbeeld, of van katoen (haar TOMS) of recyclebaar plastic (haar Melissa’s).

De meeste materialen die Amadea nu niet draagt, droeg ze vroeger ook al niet. Maar de afgelopen tijd is Amadea steeds meer gaan nadenken over eerlijke mode. Niet alleen in haar materiaalkeuze en de invloed die dit heeft op dieren en milieu, maar ook als het gaat om de mensen die haar kleding maken. Het boek ‘Talking Dress – vertelt je alles over eerlijke kleding (en lifestyle)’ van Marieke Eyskoot (Red; zie ook het artikel van De Groene Meisjes) is voor haar een goede handleiding om steeds eerlijker te kiezen. Amadea’s doel is dan ook de paar Zara- en H&M-stukken in haar kast langzamerhand te vervangen voor items die meer lokaal geproduceerd zijn, en niet door kinderen of in slechte omstandigheden gemaakt. In januari was Amadea op het evenement Sustainble Stories by Bont voor Dieren, dat onderdeel was van het Amsterdam Fashion Week programma. Daar sprak designer Bruno Pieters over zijn label honest by (www.honestby.com). Zijn vernieuwende filosofie spreekt Amadea erg aan omdat je op de site van dit merk kan filteren op ‘organic’, ‘European’ of ‘vegan’. Bovendien kun je onder de kop ‘price calculation’ precies kan zien hoe de prijs is opgebouwd, wie welk deel krijgt, en hoeveel er van welk materiaal gebruikt is. 100% transparantie dus. Ook is Amadea fan van ontwerper Stella McCartney. Ze heeft een paar Stella’s in haar kast, waaronder een zwarte jumpsuit die ze tweedehands op Marktplaats kocht.

Amadea heeft veel interesse in nieuwe, duurzame materialen die dieronvriendelijke stoffen goed kunnen vervangen. Voorbeelden daarvan zijn Tencel, gemaakt van eucalyptusbomenen, en Cupro, gemaakt van cellulose (natuurlijke vezels). Beide hebben dezelfde luxe uitstraling als zijde en zijn erg duurzaam. Ook een stuk diervriendelijker, want hier wordt geen rups voor gedood.

Tweedehands kleding? Daar is Amadea mee opgegroeid. Als klein meisje droeg ze bijna alles tweedehands. Nu is nog ongeveer een kwart van haar kleding tweedehands. De stijl van Amadea is te omschrijven als eclectisch-stoer en een beetje nonchalant. De stijl van Alexa Chung en Carrie Bradshaw van SATC vindt ze geweldig. Haar motto is dan ook ‘liever overdressed dan underdressed’ (Ik ben dit helemaal met haar eens;)). Liefst kleedt Amadea zich in een paar uitgesproken kleuren die dichtbij elkaar liggen of juist complementair zijn. Vaak kiest ze voor effen stoffen. Amadea volgt de mode, bezoekt de shows van Fashion Week en is gek op modetijdschriften. Ze weet dan ook wat de trends zijn, maar volgt deze niet klakkeloos. Omdat ze het juist leuk vindt haar eigen pad te volgen en bovendien vindt ze de andere kant van de mode – de vluchtigheid – weinig respectvol. Het lijkt alsof het om wegwerpartikelen gaat, terwijl er zoveel werk aan vooraf is gegaan.

Amadea doet zelf vaak lange tijd met haar kleren. Zo heeft ze kledingstukken die ze na tien jaar nog steeds draagt. Omdat Amadea een mooie collectie bij elkaar heeft verzameld, winkelt zij dan ook nooit voor speciale gelegenheden. In haar kast vindt zij iets voor elk moment.

Hier draagt Amadea een mooie feestoutfit. Haar hoed en nepleren tasje zijn tweedehands (gescoord bij een kledingruil), haar jurk ook (gekocht bij VIND), haar panty van Falke (gekocht bij Vanilia), haar schoenen en riem zijn van H&M en haar kimono van River Island.
Wat Amadea uitgeeft aan kleding varieert heel erg per maand, maar na een tijdje nadenken schat ze het in op een bedrag tussen de 50 en 100 euro. Momenteel heeft Amadea, geïnspireerd door Fashion Against Toxics, zichzelf een stop van drie maanden voorgeschreven. Dit omdat ze meer kocht dan zij nodig had en ze wil afkicken van het gevoel geregeld iets te ‘moeten’ kopen.

De perfecte garderobekast heeft Amadea al: een walk-in-closet waar een gilmomentje voor nodig is. Deze kast (tweedehands!) is gecombineerd met hang- en ligcompartimenten. Amadea sorteert alles op kleur: links zwart en rechts wit, en alle kleuren van de regenboog daar tussenin. Zo kan zij per dag bekijken in welke kleuren ze zin heeft en weet ze precies waar ze deze kan vinden. Helaas zal haar nieuwe kast wel wat kleiner worden, want over een half jaar zullen zij en haar vriend gaan verhuizen naar een iets kleiner huis in Utrecht.

Als ik Amadea vraag naar haar favoriete item uit haar kast, wijst ze meteen op haar zwarte (vegan) Melissa enkellaarsjes. En wow, ik vind deze echt te gek en snap helemaal waarom dit haar favo item is. Goed te combineren, stijlvol, superpraktisch, want geen verzorging nodig (zelfs prima voor in de sneeuw!) en geen standaard schoen. Ze ruiken nog lekker ook!

Ook Amadea heeft een miskoop in haar kast hangen: een nepbontjasje van H&M waar zij zich niet prettig in voelt. Misschien dat anderen niet goed kunnen zien dat het nepbont is, en het idee dat iemand zou kunnen denken dat ze bont draagt vindt ze een grote afknapper.

Als ik Amadea vraag naar haar kledinggeheim, antwoordt Amadea dat stijl voor haar boven comfort gaat en dat ze nooit in lelijke praktische kleding zal lopen. Zelfs niet op haar vakantie in Canada anderhalf jaar geleden, waar zij veel wandelingen maakte en kampeerde in het bos. Overtuigd door haar vriend dat ze beter speciale comfortabele wandelschoenen kon meenemen, heeft ze die vrijwel niet gedragen. Wel droeg ze onhandige instappertjes, hysterische zonnebrillen en hoedjes, en een veel te grote koffer om al die setjes in kwijt te kunnen.

Wat is volgens Amadea not done in de mode? Een van de meest treurige trends vindt zij de bontkragen. Naast bont zijn ook de overvloed aan leer en angora, materialen die je steeds meer in de mode terugziet, volgens haar een no go. Dat vindt ze ook van het continue kopen bij winkels als Primark, met als grootste motivatie dat het zo goedkoop is. Kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie zouden nooit in de mode moeten zijn.

(de biokatoenen tasjes zijn van stichting Bont voor Dieren (‘Fur Free Fashion’) en Studio Jux (‘My Nepali Tailer is a Rockstar’).

Favoriete adressen van Amadea

– Jutka&Riska (Haarlemmerdijk 143, Amsterdam, of Kruisstraat 15 in Haarlem) voor de allerleukste vintage items en sieraden
– Studio Jux, bijvoorbeeld te koop bij Charly + Mary (Gerard Doustraat 84, Amsterdam). Fijn en verantwoord. De manier waarop dit merk haar kledingmakers een gezicht geeft, vindt Amadea superinspirend
– Stella McCartney, www.stellamccartney.com, en Bruno Pieters, www.honestby.com. Beide niet goedkoop, maar dan heb je wel wat…
– Vanilia (Langestraat 9 in Amersfoort of Oudkerkhof 35 in Utrecht). Amadea werkte er een jaar en heeft er onder andere een paar stijlvolle zakelijke pakken gekocht
– VIND (Koningstraat 3A in Haarlem). Voor mooie vintage items
– COS (Ik ga meestal naar de winkel in Den Haag (Venestraat 17), maar in Amsterdam zitten er ook twee (Hartenstraat 23 en de Leidsestraat 20). Tijdloze ontwerpen met geweldige kleuren
-Diesel (Heiligeweg 15, Amsterdam). Amadea komt er niet heel vaak, maar áls ze er iets koopt, heeft ze er erg lang plezier van, want volgens haar van topkwaliteit en op basis van geweldige ontwerpen

Dankjewel Lot en Amadea voor dit motiverende (en overtuigende) artikel! Amadea, we hopen dat je voor veel mensen een voorbeeld kan zijn.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “De kledingkast van: Amadea

  1. Wat leuk om Amadea hier te zien! Ik ken haar van het MyStyle testpanel en ze is echt super enthousiast en betrokken. Way to go Amadea!

  2. Ik weet dat het om haar kledingstijl gaat (ook heel leuk!), maar dat flamingo behand .. wow – heart eyes –

  3. Ah wat leuk om te lezen, Amadea heeft een leuke stijl! Mooie naam ook hihi.
    De inrichting van haar huis ziet er trouwens ook heel tof uit :).

  4. Leuk artikel, aaaww poes Timon! Ik ben ook bewuster aan het worden met het kopen van kleding. 2013 staat voor mij in het teken om geen kleding te kopen. Daarna wil ik gaan kijken wanneer ik wat kopen, hoe is het is gemaakt. Gebruik van giftige stoffen, mensarbeid e.d. Wat ik wel moeilijk vind is dat ik van mijn oma een echte bontjas heb gekregen…..dat droeg zij vroeger veel. Het is uit te jaren 70 het hangt nu aan de zijkant van de kast….(ik zal het nooit dragen maar om het nu weg te doen, is toch emotionele waarde)

    1. Snap ik! (van die bontjas) Goed bezig hoor, als ik het zo lees! Ga zo door :)

  5. Wauww, wat heeft dat meisje een kleren zeg en ja, het mooiste, charmantste, liefelijkste vind ik Amadea in haar partydress. Ik zou haar wel durven vragen of ik haar op die party mag begeleiden! Dat durf ik alleen maar omdat… omdat ik…haar vader ben.

  6. Wat een leuk artikel weer! En wat heb je een toffe en eigen stijl Amadea! Dat van die nep bontjas vind ik heel herkenbaar. Ik heb ooit een( tweedehands) hele gave nepbont jas gekregen, maar ik voelde mij daar ook niet prettig in, ik heb de jas toen weg gedaan aan iemand die er wel erg blij mee was.

  7. hee, vet leuk! ik zit nu in 3 mavo en ik vind bont ook echt een no go!! mensen met bont? spreek ik gewoon aan! ik koop soms wel wat bij de primark, want op de website staat dat het onder goede omstandig heden is gemaak en de mensen eerlijk zijn betaald, maar daar geloof ik weinig van aangezien het zo koedkoop is, mijn voornemen is ook om wat te bewuster te gaan shoppen :)
    super leuk dit :)
    xx

    1. Hi Dagmar, wat tof om te horen dat je je inzet voor een ‘groenere kledingwereld!’ Ik (Merel) geef les op een middelbare school en mijn leerlingen zijn ongeveer van jouw leeftijd, maar ik kan je zeggen dat lang niet iedereen zich hier zo bewust mee bezighoudt. Superleuk dat jij dat wel doet! :)

  8. *ik zit en 3 mavo en bijna iedereen draagt bont bij mij op school

  9. Leuke blog. Er staat alleen iets wat niet klopt. Primark zou zogenaamd kinderarbeid gebruiken en slechte arbeidsomstandigheden handhaven, maar dit is niet het geval en dus nogal een ernstige beschuldiging. Een aantal jaar terug was er op de BBC nog een rapportage over en toen is er ‘undercover’ onderzoek naar gedaan.

  10. De witte armband op de 8e foto vind ik geweldig! Weten jullie waar ze die gekocht heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *