EETDAGBOEK VAN EEN VEGGIE: MAMA NATUURLIJK

In deze rubriek geeft één van onze lezers ons allen een kijkje in zijn of haar vegetarische/veganistische eetdagboek. Vandaag het woord aan; Mama Natuurlijk!

Ik ben MamaNatuurlijk en vorm samen met PapaNatuurlijk, zoonlief en 3 poezen ons fijne gezin. Ik ben mama, draagconsulente, docente babymassage en peuteryoga en schrijfster voor het online magazine www.kiind.nl. We proberen zoveel mogelijk ecologisch, diervriendelijk, kindvolgend en creatief te leven. Hierbij laten we ons leiden door de seizoenen. We zijn geen vega’s maar eten wel heel bewust. Zo eten we weinig vlees, zijn alle dierlijke producten die we wel eten biologisch, koken we niet uit pakjes en zakjes en maken we zoveel mogelijk zelf. Deze maand doen we gezellig mee met de VeggieChallenge. Onze ontwikkelingen en avonturen deel ik dagelijks op mijn blog.

Mijn eetdagboek


Mijn ontbijt: smoothie framboos en bosbes uit de vriezer, met sojayoghurt en wat verse frambozen.

Tussendoortje: havermoutkoekjes gemaakt met zoonlief met daarbij een smoothie met banaan, geperste sinaasappelsap en sojayoghurt
.

Mijn lunch: verse bruinebonensoep en zelfgemaakt speltbrood met tartex en wat komkommer en tomaat.

Tussendoortje: studentenhaver voor mij en gedroogde abrikozen voor zoonlief met allebei een kopje thee met rijstmelk.

Diner: super lekkere linzendahl met basmati rijst in kokosmelk en een salade met wat mosterd-maple-syrup dressing aangemaakt met wat olie.

Recept:

Vega linzendahl met basmati rijst in kokosmelk

Dit veganistische recept is verwarmend en ruikt heerlijk. Ik voeg er een Marokkaanse specerijmix aan toe die er eigenlijk helemaal niet in hoort. Meestal ben ik niet van de mixjes, maar deze bevat alleen kruiden, specerijen en bloemen en geen andere rommel. Het ruikt zo lekker dat ik elke gelegenheid aangrijp om het te gebruiken, zo ook in dit recept.

Ingrediënten:


1 cup rode linzen
1 laurierblaadje
half stokje kaneel
olijf olie
2 tl.
kurkuma
1,5 tl.
komijn
1,5 tl.
gemalen koriander
2 tl.
ras el hanout spice mix
1 cm gember klein gesneden
2 teentjes knoflook geperst
1 ui fijn gesneden
citroensap van 1 citroen
beetje zout naar smaak
beetje peper naar smaak
blikje kokosmelk
rijst, bij voorkeur basmati

Bereidingswijze:
Doe de linzen in de pan met 2 cups water en de laurier en kaneel. Kook ze tot ze goed zacht zijn. Soms is het nodig om wat water toe te voegen als het te snel verdampt.
Doe de rest van de specerijen en de ras el hanoutmix in een koekenpan of wok met wat olie en bak ze heel kort.
Voeg ui, gember en knoflook toe.
Voeg linzen (zonder kaneel en laurier), citroensap, zout, peper en 60 ml van de kokosmelk toe. Roer nog even door op een zacht vuur tot het dik geworden is.
Kook ondertussen de rijst gaar en voeg er na het koken nog ongeveer 120 ml kokosmelk aan toe en kook nog zachtjes eventjes door totdat de kokosmelk goed opgenomen is door de rijst.
Schep de rijst op een bord met de dahl er bovenop. Lekker met een salade naar keuze.

Mama Natuurlijk, dankjewel voor deze mooie inzending. Het ziet er heerlijk uit! 
Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Dat kan! Je kunt hier de ‘spelregels’ en instructie lezen.
We zien jullie inzendingen graag tegemoet!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “EETDAGBOEK VAN EEN VEGGIE: MAMA NATUURLIJK

  1. Lekker allemaal hoor. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben: ik zie in bijna alle dagboeken ontbijtjes bestaande uit een smoothie. Heerlijk, maar het lijkt me zo weinig… Eten jullie er echt niets bij?

    1. Rinske, ik kan me je vraag goed voorstellen. Het is inderdaad opvallend dat veel veggies kiezen voor een smoothie als ontbijt.
      Of het genoeg vult: wat mij betreft wel. Wij hebben de gewoonte om er van alles doorheen te mengen: lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, soyayoghurt of amandelmelk.. Dat vult allemaal best wel. Maar soms heb je ook smoothies die niet zo vullen en dan eten wij er wel eens een rijstwafel of een cracker bij. Of een los stuk fruit. Immers: je moet wel voldoende energie opdoen, aan het begin van de dag! :)

  2. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik eet er niets bij. Mijn ontbijt bestaat niet elke ochtend uit een smoothie hoor. Als het erg koud is vind ik dat ook niet altijd prettig voelen zo’n koude slok. Ik probeer bij het ontbijt en de lunch te variëren. Ik doe trouwens ook wel eens een paar scheppen brinta o.i.d. in mijn smoothie dan vult het nog meer.

    Groetjes MamaNatuurlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>