EETDAGBOEK VAN EEN VEGGIE: NIKKI

In deze rubriek geeft één van onze lezers ons een kijkje in zijn of haar vegetarische/veganistische eetdagboek. Vandaag het woord aan; Nikki!

Ik ben Nikki: drie jaar vegetariër, drie weken veganist. Gelukkig woon ik in Londen, waar genoeg winkels (of nog liever: markten) en restaurants daarop ingesteld zijn. Ik studeer Creative Writing (een soort kunstacademie, maar dan met schrijvers). Daarnaast loop ik stage bij Philosophy Now, waar ik vlogs maak en teksten redigeer. In mijn vrije tijd run ik ViezeHippie.nl, vertaal ik poëzie en naai ik knuffels van afgedankte kleding. Ik houd ook van zwemmen, Parks & Recreation en lijstjes. Soms eet ik een hamburger, pizza of koekje, maar ik geloof dan ook niet in het alles-of-niets-principe.

Ik sta om zes uur ’s ochtends op met een pre-ontbijt: sap van komkommer, peer en selderij, en een grote pot groene thee. Zoals wel meer mensen ben ik nogal fan van groen sap – maar helaas kan ik (nog) geen sappers of keukenmachine betalen. Daarom maak ik m’n sap met de staafmixer. Misschien niet helemaal de bedoeling, maar net zo lekker.

Rond half negen is het tijd voor het ‘echte’ ontbijt. Vandaag twee zuurdesemboterhammen; één met jam en één met het restje aubergine-linzencurry van de dag ervoor (en wat hummus eronder).

Tussendoor eet ik een appel en wat pure chocola.

Als ik thuis ben voor de lunch maak ik het liefst een grote salade, die ik vul met wat ik op dat moment in de koelkast heb liggen. Vandaag was dat: veldsla en rucola, tomaat, courgette, paprika en drie verkruimelde falafelballen. De courgette en paprika rooster ik in de oven, terwijl ik zelf een dressing in elkaar flans. Op deze dag probeerde ik een nieuwe combinatie van olijfolie, tahini, mosterd, agavesyroop, peper en limoensap – en dat was best een goed idee.

Als tussendoortje wat paranoten en rozijnen. Ik zit echt in een paranotenfase de laatste dagen, eet ze bijna continu. Niet heel verantwoord, wel heel lekker.

En dan avondeten: het oogt misschien niet veel soeps, maar je zou het moeten ruiken. Een soep van verse knoflook (zowel het look als de tenen), lavendel en aardappel, met een salade van verse doperwten, granaatappel en zijdetofu.

Toetje: de zelfgemaakte bananengranita is eindelijk klaar! Ik heb de hele dag staan roeren, maar het is het waard geweest. Als je in de zomer ook je ijsjes mist, en geen suiker- en chemicaliënbom van supermarketsorbetijs wilt kopen, is dit echt leuk om te proberen.

Veganistisch schaafijs
Men neme: een grote hoeveelheid bananen (ik nam er een stuk of zeven),
1 uitgeperste citroen
2 uitgeperste limoenen
Een scheutje (1 theelepel – 2 eetlepels) zoetstof (honing, suiker, agavesiroop, of iets anders)
2 tot 4 glazen water
1 kubieke centimeter kokoscrème (ik leer net via wikipedia dat het officieel ‘santen’ heet)
Doe alles samen in een grote maatbeker, en blenden maar (staafmixer werkt prima).
Even proeven, eventueel nog wat toevoegen (ik gooide er een extra banaan in).
Giet dan het mengsel in een schoongemaakte ijsbak (of andere vries-vaste plastic bak).
Om het uur even de vriezer open maken (ja, dit is wel een recept voor een dagje thuis) om met een vork het ijs los te schrapen en rond te roeren.

Volgens mijn vriend, die kok is, kan het binnen drie uur klaar zijn. Bij mij duurde het de hele dag – hangt een beetje van je vriezer af!
Ik neem het zelf nooit zo nauw met recepten, en hierbij kun je ook elk ingrediënt naar smaak door iets anders vervangen. Mijn versie geeft een zomers resultaat, een beetje taksi/cocktail-achtig, maar je kunt werkelijk elk stuk fruit in de blender gooien. Experimenteer er lekker op los zou ik zeggen.

Nikki, superbedankt voor dit heerlijke eetdagboek van overzee! MMM, wij gaan zeker eens met die granita aan de slag, want ohboy, it sounds GOOD!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

3 gedachten over “EETDAGBOEK VAN EEN VEGGIE: NIKKI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *