Falafel uit de oven

Een lekker simpel vegan falafel recept met de lekkerste tahini saus van de wereld. Combineer met een broodje of wrap. Lees het recept op de blog
falafel5

Wat is er nou lekkerder dan een broodje (of wrap, in dit geval) zelfgemaakte falafel? Mijn eerste plan was om mooie roze falafel te maken door middel van geraspte biet. Het deeg werd hartstikke roze, dus dat zag er goed uit. Ik haalde de falafels uit de oven en toen was al het roze weg! Like: HOE?!  Hierbij dus een gewoon lekker simpel falafelrecept. Om het goed te maken krijg je makkelijk receptje voor de lekkerste tahinisaus van de wereld van me ;)

falafel4

Wat heb je nodig voor 12 falafelballetjes?

1 blik kikkererwten (of 250 gram zelfgekookte kikkererwten voor minder afval)
3 eetlepels gesneden rode ui
3 eetlepels geraspte biet (kan je dus ook weglaten, of veel meer toevoegen om de roze kleur nog een kans te geven)
4 eetlepels verse peterselie
1 teentje knoflook
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda
1 eetlepel kikkererwtenmeel (of ander meel)
sap van een kleine halve citroen
1 eetlepel sesamzaad

tahini saus:
8 eetlepels tahini (de dunne variant, die koop je bij de turkse of grotere supermarkt)
7 eetlepels water
1 teentje knoflook
2 eetlepels citroensap
1 theelepel verse peterselie

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 200 graden –

1. Doe alle ingrediënten (behalve het sesamzaad) voor de falafel in een keukenmachine. Mix tot een stevige massa. Ik vind het lekker als het een beetje ‘chuncky’ blijft maar je kunt het ook net zolang mixen tot een smeuïg deeg.
2. Rol 12 balletjes van de mix en roer door wat sesamzaadjes. Leg ze daarna op een bakplaat.
3. Zet de falafels voor 15 minuten in de oven.
4. Optioneel: bak ze nog in een klein scheutje olie in een pan (2 minuten per kant). Zo worden ze nog iets krokanter. Laat even afkoelen.
5. Doe alle ingredienten voor de tahini saus in een blender en mix tot een smeuïg sausje. Voeg eventueel nog wat harissa toe.
6. Serveer de falafel met de tahinisaus.

falafel3

Bewijsdeel: de lekkerste saus voor bij de falafel. Het is ook heel lekker om hier augurken in te dippen.

falafel6

Falafels in een wrap, wat rauwkost erbij, goede lepel saus erover en niks meer aan doen. Comfortfood to the max!

Laat je het ons weten als je deze falafel uit de oven gaat maken? We zien graag een fotootje voorbij komen op Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter. Eet smakelijk!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “Falafel uit de oven

  1. Mmm ziet er heerlijk uit! Ik heb wel eens pannenkoeken gebakken met rode bietjes, knalroze beslag maar de pannenkoeken zelf waren erg grauw geworden. (Gisteren met boerenkool bleef het wel mooi groen na het bakken by the way)

  2. Falafel? Did someone say falafel????? Echt hoor, als ik dat woord hoor ben ik om. Jullie variant ga ik zeker proberen, ik ben altijd on the look out voor een lekker recept. De foto’s zien er in ieder geval weer geweldig uit!

  3. Zelf falafel maken staat ook nog hoog op mijn lijstje van dingen die ik nog een keertje wil maken! Deze variant ziet er erg lekker uit! Ik ga ze zeker een keertje proberen.

  4. wauw, wat een mooie foto’s! ik ga deze balletjes met saus snel eens maken. mij lukt het nooit om een goeie saus te maken met sesampasta, maar met zo’n meer vloeibare variant van een turkse winkel moet het lukken denk ik!

  5. Ohh ik hou van falafel. Ik heb gister hele lekkere falafel gegeten bij falafeltof een hele leuke tent in Antwerpen. Ik weet niet of jullie deze tent al kennen (ik weet eerlijk gezegd ook niet of hij vegan is, wel glutenvrij) maar je kunt kiezen voor een bak of een pitabroodje met falafel en daar kun je dan zelf je ‘toppings’ bij kiezen echt heel lekker. Falafel maken moet ik ook maar eens doen, al wel 1x geprobeerd maar dan is dat altijd met behulp van een pak, ze waren toen helemaal niet zo lekker maar deze zien dr heel lekker uit

      1. Jaaah allemaal lufluf, ik zag trouwens jullie boek liggen bij waar in tilburg op de een of andere manier is dat toch een soort van ‘trots’ momentje ookal ken ik jullie niet persoonlijk :)

  6. Wauw! Wat een prachtige foto’s!! Ik was van plan om morgen falafel te eten (heb nog zelf gekochte liggen ;-)) maar nu weet ik wat ik er bij kan eten, yummy!

  7. Ohh de foto’s worden echt steeds mooier. Het eten lijkt dan nog zoveel lekkerder. De tahini saus moet ik ook maar eens een kans gaan geven.. En misschien is de knoflooksaus van jullie fastfood vegan kapsalon er ook wel lekker bij. Hmm falafel <3

  8. Wat toevallig. Ik volg jullie en keek nog even oip jullie blog voordat ik falaffel zou gaan zoeken. .want de kikkererwten staan al klaar. Gekookt en wel. Deel zit al in de h ummus. Ik zoek niet meer verder..bedankt

  9. Mmmm, nu heb ik dus heel veel zin in falafel, die saus lijkt me heerlijk! Misschien komt het verdwijnen van de roze kleur wel door die baking soda, ik maak wel eens eens broodjes met b.s. als rijsmiddel en als ik daar dan knoflook door meng ( of was het nou citroenrasp…) verkleuren die stukjes groen :-)

    1. Dit zijn broodwraps van de Turkse winkel, maar vaak gebruiken we tortilla’s van Amaizin, die we bij de biologische winkel kopen.

  10. Heb ze meteen gemaakt vanavond, was echt mega lekker!
    Ik serveerde de falafel in spitskoolbladeren met tomaat en wortelrasp, en de hémelse tahin saus.
    Dikke aanrader dit recept.
    <3

  11. Ah mooie foto’s en mooi recept! Wat goed dat jullie meteen ook aangeven om kikkererwten zelf te koken voor minder afval. De kikkererwten altijd weken, koken en nawellen voor een goede verteerbaarheid!
    Liefs,
    Eva

  12. Ik gebruik het recept gemaakt.
    Het was heerlijk. Alleen vond ik de tahini wat bitter? Enig idee hoe dat kan? Ik heb de aanwijzingen in het recept gevolgd.

  13. Ik heb ze net gemaakt , alleen was het ‘deeg’ heel erg plakkerig en werd het in de oven ook niet echt goed droog van binnen… Maar alsnog was het wel heel lekker! :)

    1. Gisterren de falafel gemaakt en de smaak was erg lekker. Ik had ook dat het plakkerig bleef en zelfs na 20min in de oven nog zacht & plakkerig bleef, ondanks dat ik de kikkererwten goed uit heb laten lekken en het recept heb gevolgd. Enig idee waar dit aan kan liggen en tips om het steviger & iets droger te krijgen? Meer meel en/ of baking soda bijvoorbeeld?

  14. Ik raak een beetje in de war v\d foto waar de tahinsaus op afgebeeld staat, zit daar ook yoghurt doorheen? Het ziet er zo wit uit! Ik heb net de Falafel gemaakt en nu is de saus aan de beurt. de harissa er op? lijkt mij meer voor yoghurt basis.Ben ik in de war? (zou zo maar kunnen) . Morgen gaan we het eten kun je me helpen?

  15. Het lijkt me heel lekker.
    Ik heb wel een vraag over de sauce. Moet daar geen yoghurt in? Op de foto is de sauce ook wit van kleur, hoe komt dat?

  16. Hi Ladies,

    Heb van de week de falafel gemaakt, smaakte echt heerlijk! Maar het ging niet zonder slag of stoot. Mijn staafmixer liep een aantal keer vast en mijn blender begon ook te protesteren. Het geheel was erg droog en de falafel vloog door de keuken haha! Ik heb geen kikkererwten uit pot gebruikt maar gedroogde kikkererwten (geweekt en gekookt) zal hier het verschil in zitten?

    Groetjes!

  17. De kleurstof in rode biet (en rode kool ook trouwens) is niet kleurecht. Je kan er bijvoorbeeld ook niet mee schilderen, de kleur vervaagt. Waarschijnlijk dat de rode biet in de oven aan te veel hitte wordt blootgesteld en de kleur deze reactie niet verdraagt. Als je de falafel roze wilt maken, lijkt me meest logisch om rode kleurstof toe te voegen, maar ja daar is ook geen lol aan.

    Ik ga dit recept wel eens uitproberen hoor, klinkt heel lekker ( minus de rode biet, haha)

  18. Ik heb deze afgelopen weekend gemaakt, zeer lekker, ik moest er als de kippen bijzijn om er zelf een te kunnen proeven want ze gingen vlot binnen bij de gasten.
    Ze vielen wel eenbeetje uit elkaar tijdens het bakken.
    Tips om ze wat steviger te maken?

  19. Ha! Ik heb ze net gemaakt (nog niet geproefd), maar hoe maak je ze en houd je ze zo mooi rond? In het begin kleeft het te erg aan mijn handen om ze mooi rond te maken, en als ik ze op de bakplaat leg worden ze ook vanzelf plattig. Het zal niet uitmaken voor de smaak waarschijnlijk… het ruikt heerlijk en ik ga er zometeen van smullen. Dank voor het recept! :-)

Laat een reactie achter bij Karen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>