Fatma’s chutney van geredde appels

2

Foto’s: Bette de Wit

Als je mij op Instagram volgt en mijn stories wel eens kijkt, dan heb je misschien gezien dat ik momenteel ‘buddy’ ben van BroodNodig. Dit is een super tof Rotterdams initiatief dat voedselverspilling tegengaat en ze maken kans om de Aardig Onderweg Award van de RET te winnen. Ik heb de eer gekregen om Paula de weken naar de finale te mogen supporten en begeleiden.

Rotterdamse kliekjestosti (DeLuxe)

1

Het leek me leuk om jullie een kijkje achter de schermen te gunnen. BroodNodig werkt momenteel namelijk aan een Rotterdams kliekjeskookboek. Dat wil zeggen: een boek vol met recepten met restjes, gedeeld door Rotterdammers. Paula kent door haar werk voor BroodNodig heel veel Rotterdammers en ze heeft gemerkt dat die mensen boordevol goede ideeën zitten. Waarom die ideeën niet bundelen en er iets moois van maken? Ik vind het een heel goed idee! Vandaag delen we daarom een recept van Fatma. Zij maakt met appels die te ‘lelijk’ zijn geworden om nog gewoon op te eten een heerlijke chutney volgens recept van haar voorouders uit India. Paula bedacht vervolgens om de chutney op een tosti te doen. De perfecte manier om je oude brood een beetje spice te geven (letterlijk) en zo toch nog op te gebruiken!

Wat heb je nodig voor de appelchutney?

4

– 2 overrijpe appels, gewassen, met schil, eventueel iets té bruine stukjes wegsnijden
– 1 eetlepel chutney masala. (Dit is een Surinaams-Hindoestaans kruidenmengsel, te koop bij de Surinaamse toko)
– zout naar smaak
– teentje knoflook
– 1 Madame Jeannette peper (rood of geel werkt qua kleur mooier dan groen, maar alledrie de kleuren zijn geschikt. Indien je niet van pittig houdt is een half pepertje voldoende)
-scheutje appelazijn (hierdoor blijft de chutney lang houdbaar)

Als je zelf de chutney masala wil maken dan heb je dit nodig: 
korianderzaad, nigella zaad, fenegriek, mosterdzaad en verse gember.
Meng en maal dit fijn in een vijzel.

Voor de tosti: 
een paar wat oudere boterhammen
vegan kaas (wij gebruikten Violife kaas, te koop bij AH)
bladspinazie (mag ook gerust wat oudere spinazie zijn, maakt voor een tosti niet uit)

Wat ga je doen?

1. Rasp de appels. Knijp daarna het sap uit de appelrasp boven een kom. Drink je verse appelsap tijdens het maken van de chutney. Lekker en #nowaste!
2. Maak de knoflook en het Madame Jeannete pepertje fijn in een vijzel, of snijd ze héél fijn.
3. Schenk de appelazijn over de appelrasp, meng goed door, en meng dan de chutney masala, knoflook en Madame Jeanette en door de appelrasp.
4. Je chutney is klaar!
5. Bestrijk één boterham met een laag chutney. Let op: de chutney is pittig, dus smeer alleen een dikke laag als je klaar bent voor een spicy tosti.
6. Beleg dan met een plak plantaardige kaas, en daar bovenop de blaadjes verse spinazie. Doe de tweede boterham er bovenop en bakken maar!
7. De sandwich mag een paar minuten in een tosti-ijzer, tot de plantaardige kaas gaat smelten.
8. Snijd de tosti doormidden en geniet!

De chutney die je overhoudt is mits afgedekt (eventueel met een laagje olie erover) in een schoon potje zeker een maand houdbaar in de koelkast. Mocht je dus flink wat oude appeltjes over hebben, dan kun je er ook voor kiezen om een flinke pot chutney in één keer te maken

Ik zie dat Rotterdamse kliekjesboek al helemaal voor me hoor! Vol met lekkere recepten, mooie portretten en inspirerende verhalen van Rotterdammers die allemaal op hun eigen manier bewust in het leven staan. Wat denken jullie ervan? En wat denken jullie van deze chutney? En van het idee om dit op een tosti te eten? Laat het ons weten in de comments onder deze post! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Fatma’s chutney van geredde appels

  1. Wat een leuk initiatief! Ik zie alleen dat de appels rauw worden gemengd met de kruiden en knoflook. Ik dacht dat je chutney net als jam altijd even moet koken?

    1. Hai Anne! Optioneel in het recept is om als laatste stap verhitte olie erdoorheen te roeren. Dat verlengt de tijd dat het goed blijft ook nog iets!

  2. Bij mijn ouders in de tuin staat een appelboom waar nu meer appels aanzitten dan we ooit kunnen eten, dus dit recept is echt een perfect uitkomst om die appels goed te gebruiken :)

  3. Supergoed initiatief! Ik heb een tijdje aan dumpster diving gedaan en je wilt echt niet weten wat er allemaal wordt weggegooid.

    Denk aan flessen wijn waar het etiketje af is, doosje eieren waar één ei stuk is of een netje mandarijnen waar één minder goede tussen zit. Een gemiddelde supermarkt gooit toch al snel 5 volle kliko’s per dag weg. Klinkt misschien vies maar 99% van de voedselwaren zit verpakt in plastic of in een schil :-)

    1. Oh nee hoor, vind ik helemaal niet vies klinken. Hartstikke goed dat je dat doet!

    2. Oeh wat interessant. Zeker niet vies.
      Ben benieuwd hoe je dat precies doet. Soms staan de afvalbakken waar je niet bij kan of op slot.

  4. Leuk, ik maak een variant hiervan met hete olie over de appel/knoflook/madamejeannette mix om te garen, en daarna afkoelen. We eten dit zeker ook bij de tosti, ik vind zelf de normale massala kruiden lekkerder dan de chutney massala moet ik bekennen

Laat een antwoord achter aan Anne Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *