Glutenvrij bananenbrood met kokos en citroen

Vegan en glutenvrij bananenbrood met kokos en citroen. Super makkelijk, heerlijk als ontbijt en handig om in te vriezen.  Recept met video op de blog.
Vegan en glutenvrij bananenbrood met kokos en citroen. Super makkelijk, heerlijk als ontbijt en handig om in te vriezen. Recept met video op de blog.
glutenvrij bananenbrood

Toen wij twee weken geleden in Nijmegen op hotspotjacht waren, aten we bij Louis én bij Tati een stuk bananenbrood met kokos. Nou hebben wij toch al heel wat bananenbroden gebakken (met noten, allerlei soorten fruit en chocolade,) maar nog nooit hebben wij een variant met kokos gemaakt. We kozen ervoor om ook nog flink wat citroen toe te voegen, zodat het een lekker zomers geheel werd. Want laten we eerlijk zijn, we zijn wel weer een beetje klaar met al die winterse smaken. Ons recept voor glutenvrij bananenbrood met kokos en citroen lees je hieronder!

glutenvrij bananenbrood

Een bananenbrood bakken is enorm eenvoudig. Je hoeft er geen meesterbakker (Heel Holland Bakt!) voor te zijn, want het is vooral een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar gooien en het cakeblik in de oven schuiven. We hebben een video gemaakt waarin we laten zien hoe het werkt. Deze video kun je hier bekijken. Onze ervaring is dan ook dat een bananenbrood áltijd lukt – wij hebben er nog nooit eentje laten mislukken. En dat zegt wel iets, want we hebben echt al wel de nodige recepten laten mislukken.

Glutenvrij bananenbrood eten wij graag als ontbijt. Het ideale is dat je één keer een brood bakt en vervolgens voor een paar ochtenden je ontbijt klaar hebt staan. Je kunt het bananenbrood ook prima invriezen. Glutenvrij bananenbrood is gezond en lekker, dus wij zien geen reden om dit recept niet te maken. (oké, misschien ben je allergisch voor bananen. Dan wordt het lastig.)

glutenvrij bananenbrood

Wat heb je nodig? 

een cakeblik
4 rijpe bananen (of 3 grote rijpe bananen)
het sap van een halve citroen (ik deed 3/4, maar misschien vinden sommigen dit te zuur)
rasp van de schil van een halve citroen
2 eetlepels kokosolie
110 gram kokossuiker
240 gram rijstmeel
45 gram havervlokken (wij gebruiken glutenvrije havervlokken van het merk Lieke is Vrij. Als je deze niet kunt vinden, is het geen probleem om de havervlokken weg te laten.)
40 gram kokosrasp
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda

Wat moet je doen? 

– Verwarm je oven voor op 190 graden –

1. Mix drie geprakte bananen, kokosolie, kokossuiker, citroenrasp en het citroensap in een kom.
2. Mix het rijstmeel, de havervlokken, kokosrasp, baking soda en bakpoeder in een andere kom.
3. Meng de vochtige ingrediënten met de droge. Doe dit door kort te roeren met een spatel. Wacht nu niet te lang, want baking soda gaat rare dingen doen als je te lang wacht met het bakken.
4. Vul het cakeblik, top af met plakjes banaan (van de vierde banaan) en kokosrasp en schuif voor 45 minuten in de oven.

glutenvrij bananenbrood

Het resultaat? Een heerlijk fris glutenvrij bananenbrood. Natuurlijk het allerlekkerste wanneer het brood nog warm is!

Maak jij wel eens (glutenvrij) bananenbrood? We zijn erg benieuwd wie van jullie dit recept gaan uitproberen! Laat je het ons weten? 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

91 gedachten over “Glutenvrij bananenbrood met kokos en citroen

  1. Ja maar, misschien stel ik een stomme vraag, eet je dit dan een of twee plakken gewoon als ontbijt of lunchje? Of een plakje tussendoor? Hoeveel eet je van zoiets?

    1. Tsja, dat is natuurlijk heel persoonlijk :) een plak als ontbijt, met een smoothie erbij. Of 2 plakken als lunch. Of een plak als tussendoortje!

  2. Kan je rijstmeel ook zelf maken gewoon door droge rijst te blenden :)? Of is dat toch een ander soort rijst en moet je het daarom aankopen?

      1. Geen goed idee. Zelfs met een superblender blijf je korrelig resultaat hebben. Mijn quinoameel draai ik wel altijd zelf, dat gaat prima. Misschien kan je dat proberen?
        Heeft het een bittere smaak? Spoel je quinoa even en dep droog voor je gaat blenden.
        Ik

        1. Wou dus nog schrijven: ik doe meestal een halve kilo in 1 keer en bewaar dan in een luchtdichte pot of in de diepvries. Je kan ook de hoeveelheid nemen die je nodig hebt.

          Ik zou toch iets gevruiken als vervanging voor de havermout. Die bintd samen met de bananen het geheel. Ik denk niet dat rijstmeel alleen alles genoeg bij elkaar houdt.

  3. Dat ziet er weer goed uit! Mijn oven was geruime tijd stuk, maar inmiddels heb ik een nieuwe gekocht. Ik hoop dan ook dat ik hem eindelijk kan ophalen deze week want ik kan niet meer zonder. En al helemaal niet nu dit fijne recept online is gekomen!!! :)

  4. Uhm… even een beetje gekke opmerking: kan het bananenbrood ook minder bananerig? Haha, ik ben zo op zoek naar zulk soort ‘ brood’ maar ben soms de smaak van te veel banaan beetje moe. Iemand ook ooit zonder of met minder banaan dit gemaakt? :)

    1. Heb net een zonder suiker gebakken omdat ik gezond wil ontbijten, zonder suiker = prima te doen ! Door de bananen zoet genoeg.
      Dank voor het recept !

  5. ik heb de laatste tijd flinke citroencake cravings (beetje vreemd om te hebben, misschien?), en dit recept klinkt perfect om die te stillen met iets lekkers & gezonds. :D
    xo, cheyenne

  6. Hij is heerlijk!! Heb em gisteravond gemaakt en scoor dikke punten op m’n werk :D
    Misschien een tip voor anderen, ik woon in een dorp zonder biowinkel en zou hoe dan ook het bananenbrood maken, dus ik heb rijstbloem gebruikt. Kun je gewoon kopen in de supermarkt, staat bij de babyvoeding (mijn eerste papje heet het geloof ik).

  7. Geen kokossuiker in huis… geen rijstmeel in huis… wel ruwe rietsuiker en ook speltmeel. Overheerlijk resultaat! Bedankt voor het recept.

    1. Oeh nee, dat zou ik zeker afraden! Baking soda gaat rare dingen doen als het hard, snel of lang wordt gemixt met vochtige ingrediënten. Je hele beslag zal gaan bruisen. Dat is de reden waarom het met de hand, rustig gemixt moet worden en ook pas op het laatste moment, vlak voordat het de oven in gaat! :)

  8. Leekkeeuuurrr ! Er is 1 manier om het te laten mislukken; geen baking soda. Laatst 1x geprobeerd… Wat is baking soda toch een geweldige uitvinding (L)!

  9. Staat in de oven met Quinoameel!
    Bedankt voor het recept! Gezien mijn man coelieka heeft klinkt zo een recept voor mij als muziek in de oren :-)

  10. Mijn brood is mislukt, ik snap er niks van :-(
    Ik heb wel kokosmeel gebruikt ipv rijstmeel, maar het lijkt me dat dit geen probleem hoeft te zijn?
    Na 45 minuten was het brood nog steeds niet gerezen.. het is wel zo dat mijn twee mengsels niet helemaal goed mengde met elkaar. Misschien is er wat baking soda verloren gegaan toen ik een restje weggooide.
    Hebben jullie tips? Het is wel te eten, maar erg melig… en ik heb nu een zere buik na een paar stukjes.

    Verder, smaakt ie eigenlijk wel heul lekker dus ik weet zeker dat als dit probleem opgelost is.. ik weken kan smullen!

    1. Hmm, bakken met kokosmeel is hier geen favoriet… en baking soda heb je écht nodig in een vegan baksel zoals dit recept. Ook is het belangrijk dat je vlot werkt, want de baking soda mag dan weer niet te lang gemengd zijn met de vochtige ingrediënten. Dat gaat gekke dingen doen.
      Het liefste bakken wij het brood met havermeel. Rijstmeel gaat ook wel oké, maar kokosmeel is hier nog nooit écht goed gelukt..

    2. Het is lang geleden dat je dit bericht geplaatst hebt, maar misschien heb je er toch nog iets aan? Kokosmeel vereist veel meer vocht in het recept en het is bovendien heel compact. Het verbaast me dus niet dat je brood niet wilde rijzen. Ik heb ook een variant op dit leuke recept gemaakt, waarbij ik kokosmeel gebruikt heb en de citroenrasp en het -sap heb weggelaten. In plaats daarvan heb ik naast de rijstemeel en havermout (in plaats van havervlokken) 40 g kokosmeel, twee eieren, 1 tl sinaasappelextract en 100 g pure chocolade toegevoegd (het werd een verjaardagscake). Het resultaat is echt heel lekker en ook vandaag (op de derde dag) is hij nog erg lekker en smeuïg! Misschien ook een idee voor jou?

      1. Gisteren ook gemaakt en ik had toevallig een zak kokosmeel gekocht. Het mengsel was droog toen het de vorm in ging, na een half uur heb ik gauw als uit de oven gehaald terug in de mengkom en flink water toegevoegd. Toen werd het geheel meer een deeg en ik heb het nog wat langer gebakken.
        Geen denderend resultaat want het is en heel los ‘brood’. Denk dat ik het weer losroer en met ei vermeng en kijk of het koekjes of wat anders kan worden. De smaak van citroen is wel lekker

  11. Hoi Groene meisjes, ik vind jullie website helemaal geweldig en heb vanmorgen dit recept voor bananenbrood met kokos en citroen uitgeprobeerd. Met het resultaat ben ik semi-tevreden: hij valt namelijk een beetje uit elkaar bij het snijden. Kan dit komen doordat ik de baking soda vergeten was of kan het liggen aan het feit dat ik amandelmeel gebruikt hebt ipv haver- of rijstmeel? De smaak is in elk geval wel goed dus ik ga gewoon door met proberen totdat hij goddelijk is én heel blijft :-). Fijne zondag!

    1. Hi Dani, leuk om te horen! Baking soda is essentieel in heel veel vegan baksels, dus ja, daar kan het zeker mee te maken hebben. Ook een ander meelsoort kan verschillend uitpakken…

  12. Ik vervang rijstmeel door boekweitmeel, amarynthvlokken of quinoa vlokken, als alternatief voor glutevrije versie van bananenbrood. Echter voor dit recept ken ik niet de verhoudingen. Ik voeg meestal toe tot ik voel dat de massa droog genoeg is om te bakken. Bij de betere bio winkel kan je deze vlokken verkrijgen. Ik vind de producten van Nederlandse graanpletterij “De Halm” zeer goed.

    1. Ik heb m nu al drie keer gemaakt, één keer met sojameel en twee keer met speltbloem. Alle keren in dezelfde verhoudingen en steeds weer heerlijk! Complimenten aan de groene meisjes, van een fan uit Drenthe!

  13. Wow. Heb al heel wat bananenbroden gebakken, echter ben ik sinds kort glutenvrij aan het eten. Dit is het lekkerste bananenbrood dat ik toe nu toe heb gemaakt, heer-lijk! Wel heb ik de helft aan kokossuiker gebruikt.

  14. Hai,

    Ik vroeg me af of jullie tips hebben om het wat smeuïger te maken? Bij mij wordt het tot nu toe vaak gelijk een ‘klomp deeg’ voordat ik hem in de oven stop. Eenmaal uit de oven is ie bij mij ook vaak korrelig.:( moet ik bijvoorbeeld meer olie gebruiken?

  15. Hoi!
    Kan het zijn dat ik bakpoeder gewoon in die zakjes koop van ‘de dokter’ ;) En de baking soda, dat ik dat ook gebruik om m’n badkamer te poetsen? Het zijn twee verschillende dingen?! Ik hoor het graag! ☺️

    1. Bakpoeder koop je gewoon bij de supermarkt, baking soda bij een drogist of toko en idd, het is hetzelfde als zuiveringszout :)

      1. Serieus? Toch niet hetzelfde als dat schoonmaakspul driehoek soda ofzo? Volgens mij is baking soda om mee te bakken wel iets anders dan soda waar je mee schoon maakt?

        Anyway, ik ga dus op zoek naar baking soda en dan maken! ;-)

        1. Nou in principe is zuiveringszout gewoon baking soda. Maar ik koop voor de zekerheid altijd wel baking soda, ipv huishoud soda…

        2. In ieder geval kunt je met baking soda ook prima schoonmaken, ik doe het regelmatig ;) Dus als je een groter doosje koopt (zo’n oranje doosje,) dan kun je daar van alles mee doen!

          1. Haha ja, ik koop voor de zekerheid maar een verpakking waar op staat dat je het ook voor baksels kunt gebruiken. Aangezien er op de andere verpakking staat ‘Bij inslikken etc’…. Vermoed ik dat het toch iets anders is ;)
            Voordat mensen dat huishoud spul in hun bananenbrood gooien even goed opletten wat voor soda je gebruikt haha ;)

  16. Wow die ad onder de content ligt en waar de tekst wordt onderbroken is heftig.. Begrijp wel dat het er bij hoort hoor, vind t alleen ietsie te intrusive.

    Het recept ga ik zeker proberen. Lijkt me heerlijk met de citroen!

  17. Dit recept blijft ook in 2016 super heerlijk. En de groene meisjes gaan internationaal want ook in de Algarve vinden mijn portugese kinderen het ook heerlijk. Het brood was in een dag op, “meer mama, meer,”. Nu kijken of ik mij.n portugese man ook nog kan overhalen tot proeven…! Als hypnobirthing terapeut geef ik geregeld hypnobirthing cursus en dan weet ik wel wat ik mijn zwangeren mama’s ga serveren. Bedankt voor de inspiratie, keep up the good work!

  18. En nog een baksel in 2017. Mooie website met lekkere recepten. Ik ben nog zoekende (vegetarisch of vegan) maar jullie verhalen zijn zeker inspirerend. Ik heb het bananenbrood gebakken, lekker maar wel redelijk droog. Hebben jullie een tip hoe dit te voorkomen in de toekomst?

  19. Vraagje;
    Ik wil vandaag (woensdag) dit bananenbrood maken voor vrijdag?
    Kan dat? Hoe kan ik dit dan het beste bewaren?
    Ik hoor graag van jullie
    Groetjes Cathelijne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *