Glutenvrije vegan bosbessen taart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glutenvrije veganistische bosbessen taart. Ja, dat is een hele mond vol! Dat mag ook wel, voor een taartje so delish als deze. Omdat de taart niet heel erg zoet is (je proeft eigenlijk alleen het zoete van de blauwe bessen en een beetje de kokosbloesem nectar) vinden wij hem erg geschikt als ontbijttaart. Wie zegt dat je niet met taart kan ontbijten? Wij doen het gewoon!

We kregen op Facebook de vraag of dit taartje was aangebrand. Zeker niet, de donkere rand is bosbessen’jam’.
Voor het maken van deze taart gebruikten wij de glutenvrije havervlokken van Lieke is Vrij. Een glutenvrij merk dat te koop is bij de biowinkel. En de kokosnectar (vloeibare kokosbloesemsuiker, in een flesje) kochten we bij iHerb.com.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat je nodig hebt voor de vulling van deze goddelijke taart:

 

2 cups blauwe bessen

1/4 cup agave siroop of kokosbloesem nectar

1/4 cup appelsap

1/2 theelepel vanille extract

2 eetlepels maïzena, gemengd et genoeg water om een pasta te vormen

 

Wat je nodig hebt voor de bodem:

 

1,5 cups fijn gemalen havervlokken uit de keukenmachine: maal het tot meel

1,5 cups kort gemalen havervlokken uit de keukenmachine: het moet op havermout lijken

1/2 theelepel kaneel

1 1/2 theelepel bakpoeder

1/4 theelepel zout

3/4 cup ongezoete appelmoes

6 eetlepels agave siroop

6 eetlepels water

1 theelepel vanille extract

 

Wat moet je doen?

 

– Verwarm de oven voor op 190 graden –

 

1. Vet een bakvorm (vierkant of rond, het maakt niet uit) in met een beetje kokosolie.

 

2. Doe de blauwe bessen, de agave nectar en de appelsap in een steelpannetje en breng dit geheel zachtjes aan de kook.

 

3. Wanneer het mengsel kookt, roer je er vanille extract doorheen.

 

4. Voeg nu maïzena en water toe totdat het een dikkere massa is geworden. Haal het pannetje van het vuur en zet apart. Je vulling is nu klaar.

 

5. Vermaal glutenvrije havervlokken tot een fijn meel. Dit doe je met je keukenmachine. Zorg dat je 1,5 cups fijn meel hebt.

 

6. Doe de overige 1,5 cup glutenvrije havervlokken heel kort in de keukenmachine, zodat het grof gemalen wordt. Het resultaat moet lijken op havermoutvlokken.

 

7. Mix het meel en de vlokken in een kom. Voeg kaneel, bakpoeder en zout toe. Roer heel goed door.

 

8. Roer nu de appelmoes, agave siroop, het water en vanille extract door het mengsel en roer goed tot het een mooi glad mengsel is geworden.

 

9. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de bakvorm. Schep hierover de blauwe bessen vulling. Bedenk de vulling met de rest van het deeg.

 

10. Bak de taart in 30 minuten in het midden van de oven af. Wanneer de bovenkant van de taart een lekker bruin kleurtje heeft, is de taart ready to eat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Natuurlijk ben je vrij om zelf te bedenken of je dit taartje glutenvrij wilt maken of niet. Je kan ook voor gewone havervlokken en havermout gaan. Geen probleem! De rest van het recept blijft dan gewoon hetzelfde.
Geniet ervan!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Glutenvrije vegan bosbessen taart

  1. Beste Groene meisjes, ik wil graag jullie taart proberen te maken maar wat bedoelen jullie met ” cup”. Welk vormpje, kopje of ihoeveel gram is dat? Met vriendelijke groet, Judith

    1. Hi Judith,

      Dit zijn standaard Amerikaanse cup maten. We hebben een set van deze cups gekocht bij Dille en Kamille, maar Ah Xl schijnt ze ook te hebben.

      Wat betreft het omrekenen naar grammen: Google “cups tot grams” en je krijgt een helder overzicht.
      Succes!

  2. Ik heb deze taart vanavond gemaakt als desert en er een eigen draai aan gegeven met de producten die ik nog in huis had. Voor de vulling heb ik de blauwe bessen aangevuld met stukjes gedroogde vijgen, cranberries en goji bessen! Voor het deeg heb ik eigen suikervrije appelmoes gemaakt en er nog wat kokospoeder aan toegevoegd. Het resultaat was echt heerlijk!! Ik ben dol op jullie lekkere recepten en tips over leuke restaurantjes en café’s via instagram en jullie blog! Vorige week ben ik met mijn moeder bij Hills&Mills in Delft geweest, dat was echt super! Jammer dat ik niet in de buurt woon anders zou ik veel vaker naar al jullie hotspots gaan!!

  3. Lekker hoor! Bosbessen is zo fijn om te eten. Knapperig en fris. Wij eten het vaak als ontbijt in de yoghurt. In deze taart vast ook erg lekker ;-)

  4. Hmmmmm, ik heb nog bosbessen in de diepvries en er is voetbal op TV. 3x raden wat wij morgen voor ontbijt krijgen……..

    Ik gebruik tegenwoordig trouwens wel liever rijststroop ( of dadelstroop of zoiets) ipv agave. Ik lees net iets te vaak dat agave een zeer slechte suikervervanger is. Het is geraffineerd en bevat veel fructose en dat is schadelijk voor je lever. Slechter dan gewone kristalsuiker zelfs, zeggen sommige voedingsdeskundigen. Of dat waar is weet ik ook niet hoor. Anyhow, ik ga ff de keuken in.

    1. Klopt, de meningen daarover zijn geloof ik erg verdeeld. Dit is een wat ouder recept van ons. Wij gebruiken tegenwoordig eigenlijk ook geen agave meer, maar alleen kokossuiker en rijststroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *