Glutenvrije Boekweit Granola

IMG_5697

Zin in een variatie op je gebruikelijke (homemade) granola? We maakten een glutenvrije variant voor je die supermakkelijk én healthy is!
De ingrediënten zijn eenvoudig en niet duur. Boekweitkorrels koop je bij de natuurwinkel. Deze kan je zowel geroosterd als ongeroosterd kopen. Gebruik een biologische sinaasappel, heel belangrijk. Verder kan je toevoegen wat je maar lekker vindt, dus leef je uit!

Wat heb je nodig voor een kleine portie granola? Hiermee kan je een paar keer een ontbijtje of snack maken:

* 170 gram geroosterde boekweitkorrels (heet ook wel Kasha, te koop bij de natuurwinkel)
Je kan er ook voor kiezen om zelf rauwe boekweitkorrels te roosteren, dat deden wij.

* 3 grote medjool dadels in stukjes gesneden (en ontpit natuurlijk)

* 1/4 theelepel kaneel of cacao, wat je maar lekker vindt

* sinaasappelrasp van de schil van een halve bio sinaasappel

* 1/4 theelepel vanille extract (of vanille poeder en dan gebruik je minder)

* naar smaak rozijnen, cranberries, ander gedroogd fruit of noten erdoor

Wat moet je doen? 

– verwarm je oven voor op 140 graden – 1. Doe de dadelstukjes samen met 60 ml water in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat een paar minuten pruttelen, totdat het een dikkige massa is geworden.

2. Roer de geroosterde boekweitkorrels door de dadelmassa en voeg de kaneel, geraspte sinaasappelschil en vanille extract erbij. Roer goed door.
3. Verdeel de granola over de bakplaat van je oven  (met bakpapier eronder) : zorg dat het geheel goed verdeeld is, een dunne laag werkt het beste, dan wordt het goed knapperig
4. Laat ongeveer 30 minuten in je oven staan en check daarna even of je granola al lekker knapperig is.

Lekker over sojayoghurt, banana softserve… mmm! Wie van jullie gaat dit receptje proberen?

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Glutenvrije Boekweit Granola

  1. Aw, dit klinkt zo lekker! De banana softserve heb ik vandaag bij de lunch gehad en jongens ik wil gewoon geen normaal ijs meer eten. Dit is zo lekker en gezond! Ik heb er verder alleen wat amandelen bij gedaan! Ik ga dit zeker uitproberen!

  2. Dit ziet er yummie uit! Misschien een domme vraag maar aangezien ik granola niet ken: als je het een half uur in de oven hebt gedaan hoe moet het er dan uitzien? Je doet het boekweit en de dadelmassa samen in de oven dus dan lijkt het uiteindelijk op een grote koek of zo? Sla je er dan op met een hamer om terug stukjes te krijgen? Hihi…

    1. Nee hoor, dat valt wel mee. Maar je ziet wel dat sommige stukjes wat aan elkaar kleven. Het worden een soort ‘brokken’ en dan moet het lekker knapperig zijn!

  3. wat een leuke variatie op Granola. Ik heb nog boekweitkorrels, ik wist niet zo goed wat te doen. Dit ga ik zeker uitproberen!

  4. Past dit in een koolhydraatarm dieet? Ik ben namelijk op zoek om iets door de yoghurt of kwark te doen zodat het een volwaardige maaltijd (ontbijt of lunch) wordt

  5. Ik heb net zojuist de Granola uit de oven gehaald. Smullen!
    Ik heb in plaats van de dadels wat gedroogde vijgen gebruikt. Een aanrader!

  6. Lijkt me heerlijk! Ik heb alleen wel een vraagje. Maakt het uit of je Kasha of gewone boekweit gebruikt? Qua tijd in de oven, bedoel ik dan.

  7. Lijkt me lekker! Als je ongeroosterd boekweitkorrels koopt en er bijvoorbeeld muesli van wilt maken. Op welke ovenstand en hoe lang moet je ze dan roosteren? En gebruik je dan nog wat kokosolie of iets dergelijks erbij?

  8. Hoi hoi, heerlijk twee granola’s staan in de oven ;) de boekweit en de haver / gerst en noten…..
    Ik gebruik ipv hele dadels de ‘pasta’ dadels ( zit geperst in grote platte doos) van de ‘ turkse/ marokaanse ‘ winkel.
    Ideaal ook voor koek en cake en stuk goedkoper;)

  9. Hoi!

    Ik heb hele boekweit wat ik een nacht heb laten weken met wat citroensap..
    Kan ik dit gewoon ‘op smaak brengen’en roosteren als granola? Of moet er vooraf nog iets gedaan worden met de boekweit? :)

    Groetjes Geke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *