Glutenvrije vegan aardbeientaart

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We genieten nog even van de laatste aardbeien van dit seizoen met dit amazing lekkere taartje. Glutenvrij, suikervrij en vetvrij. Wat wil een groen meisje nog meer? Als je zin hebt in dit taartje moet je er snel bij zijn, voordat er geen lekker rood fruit meer te koop is!

Het recept komt van Fatfree Vegan Kitchen. Oorspronkelijk moet er cakemeel worden gebruikt. Aangezien ik het graag glutenvrij wilde maken heb rijstmeel gebruikt. Uiteraard kan je ook andere meelsoorten uitproberen zoals speltmeel, boekweitmeel of tarwemeel.

Dit recept is voor een klein rond cakeblik van 16 ∅.

Wat heb je nodig?

Cake
– 140 gram (3/4 cup + 2 el) rijstmeel
– 60 gram (1/4 cup + 2 el) sucanat of kokosbloesemsuiker
– 1/2 tl baking soda
– een snufje bakpoeder
– 2 el appelmoes
– 1/2 tl vanille extract
– 60 ml (1/4 cup) water
– 60 ml (1/4 cup) plantaardige melk
– 1 el citroen sap

Aardbeientopping

– 300 gram aardbeien in plakjes
– 1 el maizena
– 40 gram sucanat of kokosbloesemsuiker
– 2 el water

Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je bakblik een beetje in. Dit kan je met sojaboter of kokosolie doen.

2. Meng het meel, suiker/sucanat, baking soda en bakpoeder in een kom. Mix de appelmoes, vanille extract, water, plantaardige melk en citroensap in een andere kom.

3. Voeg de ‘natte’ ingrediënten bij de ‘droge’ en roer heel kort door elkaar. Doe het deeg zo snel mogelijk in je bakblik en zet in de oven. Na ongeveer 30 minuten is de cake klaar.

4. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Ondertussen gaan we de aardbeientopping maken!

5. Bewaar een aantal plakjes aardbeien als garnering. Doe de andere aardbeiplakjes samen met de maizena, suiker en water in een steelpannetje.

6. Zet de pan op het vuur en roer goed door totdat er een soort jam ontstaat.

7. Spreid de aardbeientopping over de cake uit en garneer met de overige plakjes aardbeien.

8. Snij een dikke punt (kom op, niet te bescheiden) en geniet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Glutenvrije vegan aardbeientaart

  1. Klinkt heeeeeeel erg lekker!
    Ga ’t zelf proberen met een banaantje als vervanging voor het zoet de kokossuiker, gelijk even kijken of ’t dan ook voldoende plakt zonder de appelmoes :)

  2. Mjammie ziet er erg smakelijk uit!
    Vraagje!
    Kokosbloesemsuiker ben ik al een tijdje naar op zoek (GOK-vriendelijk)
    nu zie ik staan of sucanat. Dat ken ik wel en kan ik ook wel aankomen (voedingswaar.nl)
    Kun je mij iets wijzer maken wat het verschil of de overeenkomst is????

    1. De overeenkomst is dat het beide suiker vervangers zijn. Het verschil is dat het beide van verschillende bronnen komt en dat kokossuiker gezonder is. Je koopt het beide bij de natuurwinkel. Kokossuiker is hier in Nederland wel vrij duur.

  3. Bedankt weer voor het heerlijke recept!!! Wat moet ik toch zonder jullie!! Kan ik ook palmsuiker gebruiken ipv kokosbloesemsuiker? Dat heb ik nog wel in huis..

  4. Heerlijk zo,n smaakvolle taart,mijn vraag is kan ik ook bevroren aardbeien gebruiken gahem dan snel maken anders even nieuwe aardbeien halen bedankt voor weer een heerlijk recept ga zo door is me dat even genieten.

  5. Ziet er te lekker uit… Denk je dat ik de rijstmeel ook kan vervangen door een mengsel van boekweitmeel en amandelmeel? Heb ik nog in huis :)

  6. Zo dat was even smullen de taart vandaag gemaakt en warm was hij lekker vanavond koud opgesmikkeld ,ik had geen appelmoes in huis en heb toen een banaan door het cake beslag gedaan alleen bij de maïzena daar moest ik wat meer gebruiken om een dikkere jam te krijgen maar het lukte prima het is een prachtige taart geworden morgen de rest opeten bij de koffie
    Ook ik vind het wel veel kokosbloemsuiker dat gebruikt word zou het niet wat vervangen kunnen worden met dadels? Of krijg je dan geen cake bodem?

    1. Nee, dat zou ik niet aanraden. Ga dan liever voor sucanat (oerzoet). Dat is goedkoper dan kokossuiker. Het moet wel een droge suiker zijn dus.

  7. Heb het taartje gisternacht nog gebakken om een originele traktatie op mijn werk te kunnen neerzetten. Ik ben zelf vegan en één van mijn collegaatjes heeft een glutenallergie, dus kan meestal niet mee genieten, dus kwam bij dit receptje terecht.

    En tot mijn verrassing is het taartje lekkerder dan ik dacht. Ik heb er zelf nog rauwe cacoa doorheen gemixt.

    Qua prijzen vind ik het allemaal juist heel erg mee vallen.

    Bedankt dames

    1. Jaa ik ga volgende week ook trakteren: 1 persoon is lactose intolerant, ander heeft coeliakie er ik eet het liefst vegan.

      match made in heaven!

  8. Hoi!

    Ik vroeg me af waarom jullie suikervervangers gebruike i.p.v gewone suiker? Is dit gewoon omdat het gezonder is of heeft het ook een andere functie? Kun je eventueel wel gewone suiker gebruiken voor de cake? Bij mij in de buurt is het moeilijk om aan zulke vervangers te komen.

    Groeten,
    Rianne

  9. Kan je ook normale (of basterd) suiker gebruiken? Ik ben een student met een minimaal budget met Coeliakie.. Natuurlijk ongezonder, maar wel mogelijk? En de melk, mag dat ook gewone melk zijn?

  10. Gisteren geprobeerd te maken, helaas jammerlijk mislukt als je het dus met kokosmeel maakt. Taartbodem kruimelt volledig uit elkaar (maar is wel lekker, smaakt naar de binnenkant van een Bounty).
    Spijtig maar ja, helaas, volgende keer beter

  11. Ik wil geen spelbreker zijn, maar het is geen suikervrije taart… De speciale suikers zijn gewoon suikers, aka koolhydraten, alleen zijn iets minder slecht. Daarnaast zit er in appelmoes suiker…

    Maar als je daar niet op uit bent, geweldig recept!

  12. Gewone bloem gebruikt en gewone suiker. Wij hebben geen gluten allergie en suiker is suiker. Maar een snufje zout er bij en 1 theelepel kaneel. Fantastische cake. De aarbeien gelei is heel erg lekker maar niet echt nodig bij de kaneel variant.

  13. Dank je wel voor het recept, ziet er super lekker uit!! Ga ik zeker uitproberen.

    Een tip: je schrijft alternatieven voor glutenvrije meelsoorten vernoem je spelt en tarwe… die hebben wel gluten!!
    Glutenvrij meel: rijst, mais, boekweit, haver, amandel, kastanje, yukameel, cocosmeel, …
    Niet: tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *