Groen in het seizoen: geroosterde pompoensoep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De titel van dit recept is misschien wat onhandig gekozen. Het lijkt nu net alsof we soep hebben gekookt en de inhoud van de pan daarna geroosterd hebben. Maar je begrijpt hem waarschijnlijk al; we hebben de pompoen (en de andere veggies) eerst geroosterd en daarna hebben we er soep van gemaakt. ‘soep van geroosterde pompoen en andere groenten’ was dus een betere titel geweest. Maar dat klonk niet. Dus sorry voor dat.

We hebben al vaker een recept voor pompoensoep geplaatst, maar nog niet eerder maakten we het op deze manier. En wat bleek? Dit is echt de allerlekkerste manier om pompoensoep te maken, dus dat wilden we toch even met je delen. Het is heel simpel, het kost alleen wat meer tijd. Immers, de groenten moeten eerst de oven in, dus daar moet je wat meer tijd voor uittrekken.

Wat heb je nodig voor 4 porties pompoensoep?

1 oranje pompoen
1 zoete aardappel
een paar tenen knoflook
1 ui
gerookte paprikapoeder
(olijf-)olie, peper en zout
een liter groentebouillon

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 200 graden –

groenten roosteren

1. Bekleed de bakplaat van je oven met bakpapier. Hier komen de groenten op te liggen.
2. Snijd, met een scherp mes, de pompoen in parten. De schil kan je laten zitten, – zeker als je een biologische pompoen gebruikt.
3. Snijd de zoete aardappel in plakken en de ui in partjes.
4. Laat de knoflooktenen heel, om te voorkomen dat ze gaan aanbranden.
5. Besprenkel de groenten met wat olijfolie, peper en zout.
6. Schuif voor 30 minuten in de oven. Schep tussendoor nog eventjes om.

soep koken

7. Breng de groentenbouillon aan de kook.
8. Wanneer de groenten uit de oven komen, kunnen ze in de bouillon. Breng opnieuw aan de kook.
9. Kook de groenten tot ze goed zacht zijn. Dit duurt niet lang, want het halve uur in de oven heeft de pompoen al behoorlijk zacht gemaakt. Pureer met een staafmixer en laat nog even koken.
10. Breng op smaak met gerookte paprikapoeder en een snufje zout.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het resultaat? Een lekker romige, zoet-pittige soep. De geroosterde groenten geven je pompoensoep echt extra smaak. En een extra voordeel? Je huis gaat hier echt ongelooflijk lekker van ruiken. De combinatie pompoen-knoflook is echt to die for. Probeer het maar eens!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

42 gedachten over “Groen in het seizoen: geroosterde pompoensoep

  1. Pompoensoep is sowieso geweldig, maar ik denk dat dit net dat beetje extra geeft
    Ik hoop dat ik dit binnenkort een keer kan maken

  2. Lijkt me heerlijk. Ik heb jullie basispompoensoep al verschillende keren gemaakt, ook zo lekker!
    Misschien een leuke tip: Ik rooster de pitjes van de pompoen altijd nog los in een koekenpannetje en die doe ik vervolgens in de soep in mijn kom. Dat geeft de soep wat extra consistentie. Enige nadeel is dat je de pitjes niet in de soep mee kan invriezen, want dan worden ze bij het ontdooien helemaal zompig.

  3. Hallo,
    ik heb een hele grote pompoen liggen…. neem ik dan de helft van de pompoen? Of een idee van hoeveel gram ongeveer jullie genomen hebben?
    Groetjes

  4. Hee Merel en Jamie, wat een leuk makkelijk receptje! Heb hm vanavond gemaakt alleen ik vroeg me af of je ook de ui en de knoflook mee in de bouillon moet doen? Ik heb nu een deel van de ui gedaan en de knoflook niet, omdat ik dacht; de smaken zijn toch al wel in de groente getrokken dus dat is niet nodig. Wat hebben jullie gedaan? Ben benieuwd! Xx Anne

    1. Oei, het is een wat ouder recept (jaartje geleden,) dus ik weet het niet meer precies. Maar normaal gesproken bak ik ui en knoflook eerst… of doe ik het idd bij de bouillon (als het mee is geweest in de oven.) Ach, heel veel zal het niet eens uitmaken ;)

  5. Ik heb de soep vandaag gemaakt: HEERLIJK! De knoflook die mee de oven in gaat wordt ook lekker zoet, dat maakt de soep nóg lekkerder vind ik. Thanks voor het recept!

  6. Heb deze soep net gemaakt en hij is lekker!!! Ik had een hele kleine pompoen en iets te veel bouillon waardoor hij iets dun was, maar alsnog superlekker!

  7. Ik heb de soep net gemaakt. Heerlijk! Ik heb me alleen een beetje verkeken op de hoeveelheden, dus nog een lading geroosterde groenten over (het paste echt niet meer in de pan!). Dat gaat een lekker maaltje opleveren samen met couscous.

  8. Ook zojuist de soep gemaakt, was heerlijk! Onze 2 jongens van 1 en 3 konden er geen genoeg van krijgen! Bedankt voor dit mooie recept!

  9. Het zou fijn zijn als jullie gewicht aangeven ipv ‘1 oranje pompoen’ of ‘een halve flespompoen’ (pompoencake). Ze kunnen nogal van grootte verschillen. Ik heb nu een pompoen liggen van een paar kilo, maar ze zijn er ook van 1 kilo. Onlangs probeerde ik jullie pompoencake maar die mislukte. Blijkbaar was mijn flespompoen groter dan die van jullie, waardoor het te nat was.

  10. Dit recept heb ik al heel vaak gebruikt! Het is echt heeeeerlijk! Ik laat wel de zoete aardappel weg omdat ik die niet lekker vind dus niet in huis heb (hoewel de smaak in de soep vast meevalt). En een extra uitje kan nooit kwaad! Top recept!

  11. Deze heb ik zonet gemaakt met een kleine pompoen, superlekker. Ik heb nog zo een 20-tal butternuts in de moestuin die bijna klaar zijn, alle recepten heel welkom!

  12. Lekker!
    Trouwens: als je ‘geroosterdepompoensoep’ schrijft, is niet de soep maar de pompoen geroosterd en is er dus geen verwarring;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *