Groen zonder poen: pittige wortel-pindasoep

IMG_1601

Januari. Het is koud buiten (eindelijk, dus we mogen niet klagen) en we willen een beetje op ons budget letten. Wat doen wij dan? We koken soep. Pannen vol. We verzinnen allerlei smaakcombinaties en soms gooien we gewoon in de pan wat we maar in huis hebben. Dit keer maakten we een pittige wortel-pindasoep, met kokosmelk en basilicum. Lekker exotisch!

IMG_1604

Wat heb je nodig voor twee grote kommen (maaltijd-) soep? 

650 gram wortels, geschild of geboend en in blokjes
1 grote ui
2 grote tenen knoflook
500 ml bouillon
350 ml water
5 eetlepels pindakaas
1 theelepel sambal
serveren met: kokosmelk, basilicum

Wat moet je doen?

1. Verhit wat olie in een soeppan en bak de ui & knoflook voor 5 minuten. Voeg de stukjes wortel toe en bak nog eens een minuut.
2. Schenk de bouillon en het water erbij (samen met een snuf peper en zout) en breng langzaam de aan kook. Verlaag vervolgens het vuur, doe de deksel op de pan en kook rustig 20 minuten door.
3. Bewerk de soep met een staafmixer of blender. Met een blender wordt de soep extra smeuig. Voeg pindakaas en sambal toe en mix nog een keertje goed door. Verwarm nog even kort door.
4. Serveer met de kokosmelk en basilicum.

IMG_1602

Simpel hè? Maar laten we eerlijk zijn, soep koken ìs ook gewoon heel erg eenvoudig. En het is nog goedkoop ook. Soep, in allerlei soorten en smaken, is echt onze favoriete wintermaaltijd. We zijn benieuwd wie van jullie deze soep gaat proberen. Laat je het ons weten? Eet smakelijk alvast!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

53 gedachten over “Groen zonder poen: pittige wortel-pindasoep

  1. yay voor soep in de winter! Op dit moment heb ik ook echt extreme pindakaas craving dus het kan niet anders dan dat ik deze soep ga proberen. Kom maar door met al jullie andere soeprecepten, leuk!

  2. Wéér een budgetsoep die er echt zalig uitziet en dat vast ook is – hoe kan het ook anders na de budgetlinzensoep?! Als aankomend student (zonder stufi, haha) koester ik al jullie budgetrecepten. Dankjulliewel! <3

    1. wat leuk om te horen! In de maand februari komen er extra veel budgetrecepten online, dus stay tuned :)

  3. Waar ik wel benieuwd naar ben, wat gebruik je hierbij als bouillon? Van die simpele blokjes? Ik maak pas recent zelf soep, mijn favoriet is de pittige pompien/wortel :) dus deze ga ik ook zeker proberen!

    1. Wij hebben een potje van Healthy Planet, gekocht bij de biologische winkel. Deze bouillon is op basis van groenten, vegan en zoutarm.

      1. Net gemaakt, iets minder pindakaas gebruikt, iets meer kokosmelk, apart smaakje, maar wel lekker.

  4. Oeh dat klinkt goed! Ik zou er nooit aan gedacht hebben om pindakaas in soep te doen maar ik ga deze zeker uitproberen!

  5. Oh wauw, dit is iets voor mij! Ik weet niet of ik vandaag tijd heb om te koken, maar anders ga ik deze zeker morgen maken. Ik heb alles in huis behalve wortelen. Woah!

  6. kun je de pindakaas ook vervangen door iets anders. Ik mag absoluut geen pinda’s??
    Denk dat ik het ga proberen met amandelen.. eens kijken of dat werkt.
    Wat denken jullie

    1. amandelpasta of cashewpasta werkt vast ook! of misschien tahin.. ?

  7. Ik hou echt van alle budget soepjes die voorbij komen. En laat ik nou ook nog eens pompoen fan zijn! Dit ga ik dus zeker een keer maken!

  8. Ik vind het echt soep weer haha. Heerlijk om nu onder een laken op de bank soep te eten :) Handig dat jullie budget tips delen. Ik ben zelf niet iemand die 100 soorten kruiden ed. in huis heeft dus dit is een handige rubriek voor mij.

    1. In februari gaan we nog veel meer budget recepten maken, dus dat komt goed uit :)

  9. wat komt dit gepast, net een nieuwe staafmixer gekocht zodat ik gewoon altijd zelf soep kan maken want die uit pakjes zijn niet te eten, deze lijkt me erg lekker door de pindakaas!

  10. Ik ben gek op soep! En dan vooral zelfgemaakte soep, uiteraard. Heerlijk receptje dit!

    Liefs,
    Pauline

  11. Fijn weer zo’n budget soep, met deze koude dagen is het echt ideaal om soep te eten. Het ziet er weer heerlijk uit!

  12. Yes! Alles in huis, ik ga de deur niet meer uit en eet vanavond deze soep.

  13. Ff uitprinten en in mijn knip- en plak receptenboek plakken en dan ga ik deze soep vanavond ook uitproberen! :-)

  14. Net gegeten! Hij was heerlijk! Had alleen geen basilicum in huis, voor de volgende keer

  15. Dit recept komt als geroepen want ik zit net te denken wat ik moet maken voor avondeten en heb al deze ingredienten in huis! :)

  16. Heerlijk, zo’n soepje als lunch. Als diner ben ik nooit helemaal gevuld met soep, maar goed, soep is altijd lekker :D

  17. Gisteravond gemaakt en het was heerlijk!!!! Mijn vriend moest even wennen aan de pindakaas geur (is ie niet gewend, komt uit Frankrijk) maar vond het uiteindelijk ook erg lekker. Deze houden we er dus in.

  18. Ik ga de soep zeker maken. Lijkt me een heerlijk soepje. En op die foto ziet de soep er ook zo lekker uit!

    In 2015 wil ik elke week een soep maken, en in kleine porties invriezen. Zo heb ik -als ik tussen de middag thuis ben- een heerlijk soepje als lunch!

    Bedankt voor het posten!

    1. Het is een beetje alsof ik een kom pindasaus leegeet, een beetje dan. En I love pindasaus dus good job!

  19. Net gemaakt en heb genoten! Heerlijke soep. Zelf een klein beetje citroensap toegevoegd voor een frisje. Heb jullie linzensoep ook al een stuk of 5 keer gemaakt! Ik zeg keep them coming die nieuwe recepten

  20. Lekker, ik denk dat ik de wortels eerst nog even rooster voor een wat intensere smaak.

  21. gisteren de soep gemaakt, Was lekker !!
    , heb zelfs over voor morgen (zaterdag ) om op te warmen.

    als je van pittig eten houdt kan je wel wat meer sambal doorheen doen, heb ik ook gedaan. maar wel ondertussen proeven, voor dat het te pittig wordt.

  22. Hij staat nu te pruttelen, zodat ik morgen een makkelijke maaltijd heb. Makkelijk receptje zeg!

  23. Heerlijk soepje die goed vult! Heb alleen de sambal weggelaten, ben zelf niet van het pittig eten.

  24. alweer zo’n super recept, dank je wel, dit is definitief één van mijn favoriete soepjes vanaf nu!

  25. Deze vorige week gemaakt. Was zo lekker! Ik ga hem zeker nog een keer maken. Had alleen iets te veel pindakaas erin gedaan voor mijn smaak. Dus volgende keer meer wortel, minder pindakaas. Kijken welke ik dan t lekkerst vind. ;)

  26. Aparte combi maar wel lekker en voedzaam soepje hoor! Lekker herfstig

  27. […] beetje kokosmelk, gele sambal van de beroemde Sambalman in Rotterdam (ik moet hem nog tegenkomen), pittige pinda wortel soep van Merel, of het befaamde recept uit Yvestown in de keuken met naanbrood erbij of een zacht speltbroodje met […]

  28. Ik maak deze soep ook altijd als ik het gevoel ben dat ik ziek ga worden, ik voeg alleen nog een paar blokjes gember toe, die ik voor het pureren eruit haal, en erbovenop mangochutney, en inderdaad sambal (van de sambalman)! Heel fijn en werkt erg goed!

  29. Heerlijke soep en al jaren de favoriet van onze 5jarige dochter. Want hallo: pindakaas! De sambal voegen wij dus wel pas bij het opdienen toe en vandaag heb ik voor het eerst wat limoenblaadjes (van de toko, heten kaffir lime leaves of djeroek poeroet en zijn bevroren) mee laten koken voor een frisse twist. Love deze soep! Snel, makkelijk, goedkoop, pindakaas – whats not to love?!

Laat een antwoord achter aan Dag 12 – Rubberkaas en het schoenendilemma | Konijnenvoer Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *