Hartige broccolitaart

hartigetaart03

Eigenlijk was ik (J) van plan een quiche te maken. Het werd meer een hartige taart. Oh well, ook heel erg lekker! Ik maakte deze harte broccolitaart helemaal ‘from scratch’ en vandaag laat ik je zien hoe ik dat deed. Een lekker recept om dit weekend mee aan de slag te gaan misschien?

hartigetaart06

Ik heb in mijn hartige taart (op de foto) geen zongedroogde tomaatjes gebruikt. Bij iedere hap dacht ik dat zongedroogde tomaatjes perfect zouden zijn geweest als toevoeging in dit recept.  Dus leer hiervan: vergeet geen zongedroogde tomaatjes toe te voegen. Die gaan je hartige taart toch echt net die extra smaak geven, die ik nog een beetje miste.

hartigetaart05 hartigetaart04 hartigetaart3

Wat heb je nodig voor 1 quichevorm van ø20cm of ø24cm?
bodem:
200 gram speltmeel
1 1/2 eetlepel lijnzaad
1/2 theelepel italiaanse kruiden
1/2 theelepel paprikapoeder
flinke snuf zout
5 eetlepels water
2 eetlepels olie (ik gebruikte een mix van gesmolten kokosolie en olijfolie)

vulling:
220 gram broccoli, in roosjes
1/2 avocado
100 gram tofu
1 teentje knoflook
3 eetlepels edelgistvlokken
handje verse basilicum (of 1 theelepel gedroogd)
8-10 rozemarijnblaadjes (of 1/2 theelepel gedroogd)
1 theelepel gedroogde tijm
1/4 theelepel peper
1/4 theelepel zout
3 eetlepels sojamelk, indien nodig
5-6 zongedroogde tomaatjes, in stukjes

3-4 takjes met cherrytomaatjes
klein handje geschaafde amandel, geroosterd

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 175 graden –

1. Zeef het speltmeel en mix met het lijnzaad, zout en de kruiden. Roer de olie en het water in een klein kommetje.
2. Roer de olie/water mix voor de droge ingredienten en roer paar keer door. Besprenkel een grote snijplank of het aanrecht met wat speltmeel.
3. Kneed het deeg goed door tot een ronde bal. (Voeg eventueel nog wat extra vloeistof bij. Ik gebruikte in totaal 6 eetlepels water en 3 eetlepels olie.) (Het deeg is nogal stevig; ik heb een kleine polshernia opgelopen tijdens het kneden ;))
4. Rol het deeg goed uit met een deegroller. Leg de bodem in een ingevette quichevorm.
5. Prik paar in de bodem met een vork en zet voor 10 minuten in de oven.

6. Stoom of kook ondertussen de broccoli voor 5 minuten. Pers het meeste vocht uit het stukje tofu.
7. Doe alle vulling ingredienten (behalve de zongedroogde tomaatjes) in een keukenmachine of stevige blender en mix tot een stevige massa. (Ik heb uiteindelijk nog 3 eetlepels sojamelk toegevoegd omdat het iets te droog was.) Mix de zongedroogde tomaatjes door de mix.
8. Verdeel de broccolimix over de bodem en zet weer voor 40 minuten in de oven. (Hou na 30 minuten de taart in de gaten, hij moet niet te donker worden.)
9. Leg de cherrytomaatjes op een bakplaat of rooster met bakpapier en doe ze de laatste 20 minuten mee in de oven.
10. Haal de hartige taart uit de oven. Zet de oven nog voor 5 minuten op de grillstand voor de cherrytomaatjes.
11. Serveer de taart met de cherrytomaatjes en geroosterd amandelschaafsel.

Tip: dit recept kun je helemaal aanpassen naar jouw smaak. Uiteraard kun je andere groenten gebruiken, het amandelschaafsel vervangen door pijnboompitten of gehakte hazelnoten. Of probeer het eens glutenvrij te maken met kikkererwten-, boekweit- of rijstmeel!

hartigetaart07

Achteraf gezien, nu ik het eindresultaat zo op de foto’s terugzie, denk ik dat dit ook best wel een heel goed ideetje voor op het kerstmenu zou kunnen zijn. Denken jullie ook niet? En nu ik heb gemerkt  dat het helemaal niet moeilijk is om een hartige taart te maken, heb ik allemaal ideeën voor andere vullingen. Het kan dus zo maar eens zijn dat er nog meer hartige taarten jullie kant opkomen, binnenkort!

Laat je het ons weten als je dit recept gaat uitproberen? Je kunt een foto met ons delen via Instagram, met #degroenemeisjes of via Twitter: @degroenemeisjes. Veel bakplezier en alvast bedankt! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

48 gedachten over “Hartige broccolitaart

  1. Dit lijkt me ontzettend lekker. Ik ben dol op broccoli, maar vind er niets aan om het zo met aardappelen te eten. Goed plan dit.

    1. Ik vond broccoli (met aardappels) nooit lekker, tot ik een keer broccoli in een rijstgerecht at:
      Notenrijst met daar doorheen gebakken kipstuckjes en speckjes van de vega slager, broccoli roosjes en doperwtjes. Het leek me eerst super droog, maar het is echt heerlijk!

  2. Ziet er echt prachtig uit! Inderdaad een leuk gerecht voor op het kerstmenu, hier scoor je wel punten mee. Haha!

  3. Dat ziet er geweldig uit! Deze taart ga ik binnenkort zeker proberen! Fijn weekend ??

  4. wat goed idee om de taart voor kerst te maken, ik zie er altijd een beetje tegen op , wat zal ik nu weer eens gaan verzinnen…..
    Bedankt, voor je lekkere recept!

  5. Ik ben heel benieuwd, ik ervaar mezelf niet zo als deegmaakster maar ik ben dol op hartige taarten. Dus ik zal de bladerdeeg (OMG??? I know!!!) inruilen voor zelf deegmaken.

  6. Wauw dit ziet er mooi uit! Door de combi rood en groen zou dit perfect bij Kerst passen. Maarre… Wat is het verschil tussen hartige taart en een quiche? Ik dacht altijd dat dat hetzelfde was.

  7. Ziet er best lekker uit, ook al hou ik totaal niet van broccoli! Misschien maar eens proberen op deze manier!

  8. Ah, ik mis quiches best wel soms. Ik ga deze zeker een keer proberen! En, wat een prachtige fotografie, mijn complimenten! :)

  9. Oehhh heel cool.Ziet er echt heerlijk uit. Ik ben op dit moment bezig met tarwe loos leven(om te kijken of dit me helpt) en doe nu veel met boekweitmeel. Hebben jullie hier wel eens mee gebakken?

    xx

  10. Wat ziet het er heerlijk uit zeg! En complimenten voor de foto’s, zo mooi! Ik heb helemaal zin om nu deze taart te maken. Ik bakte een tijdje terug een hartige taart met tofu en spinazie, was ook erg geslaagd. Dat recept voor de bodem ga ik onthouden, fijn om achter de hand te hebben.

  11. Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker een keer proberen !
    Vraagje; gebruik je dan ( best ) ‘droge’ zongedroogde tomaatjes of koop je ze beter op olie ?

  12. Ik vind broccoli heel lekker, vooral in soep. Maar dit lijkt me ook lekker om een keer te proberen :)

  13. Damn, this looks good :D
    Die ga ik een keertje maken als ik bij mijn ouders ben.

  14. Deze taart ga ik sowieso binnenkort maken! Ziet er zo goddelijk lekker uit! Ik liet zelfs, nog voordat ik het artikel verder had geopend, meteen die eerste foto zien aan iedereen die hier bij mij in de huiskamer zit “OMG, kijk hoe lekker!!” haha :P

  15. Ooh ja wat ziet dit er lekker uit. Ik was nooit zo’n quiche fan maar de vegan opties lijken me toch een stuk lekkerder. Hartige taart lijkt me sowieso ook leuk om binnenkort eens uit te proberen. Bakken is nog nieuw voor me maar ik begin de chocolade cake nu wel onder de knie te krijgen. And i love broccoli. Hmmm ;)

  16. Klinkt heerlijk, die gaat op mijn “nog-maken-lijstje”. Maar nou wil ik edelgistvlokken gaan bestellen, staat er de opmerking bij dat die niet verhit mogen worden… Maar dat gebeurt in jouw recept wel. Gaat dat goed?

    1. Ja, dat gaat prima. We maken er ook wel eens kaassaus mee en dan wordt het ook warm… nog nooit een probleem mee gehad?

  17. Nog een keer complimenten hoor Jamie; deze foto’s zijn te mooi!
    En hahaha zie trouwens nu pas dat er 2 vorken op de foto staan (ipv vork/mes oid).
    Nice ;D

  18. Het ziet er echt heel smakelijk uit! Wat een prachtige foto’s. De vormgeving van jullie blog wordt echt steeds mooier, mijn complimenten : ).

  19. Hallo…
    Het ziet er inderdaad heel erg lekker uit! Ik heb een vraag: het lijnzaad, moet dat gebroken zijn of heel?
    Groetjes,

    Martine

  20. Hoi! Ik had geen zin om de korst te maken en maakte daarom om op basis van het recept voor de vulling 4 (best grote) burgers. De eerste viel wat uit mekaar dus bij de rest van het beslag heb ik enkele eetlepels fijngemalen havermout toegevoegd. Ik past de kruiding wat aan en liet de helft van de broccoli rauw. Lukte prima en was erg lekker! Bedankt dus voor het basisrecept ;-)!!!

  21. Gisteren gemaakt, superfijn en lekker recept! Misschien goed om te vermelden in het recept dat je de broccolistengel ook gewoon kunt koken en hakselen in de keukenmachine, net zo lekker en hartstikke zonde om weg te gooien!

  22. Hij ziet er super lekker uit. Ik heb deze gemaakt, maar vond hem droog en de bodem overheerste in smaak. :( Maar ben dol op quiches en hartige taarten. Hebben jullie nog tips?

  23. Hij staat in de oven! Had hem al lange tijd opgeslagen en nu eindelijk een pak tofu in huis om mee te experimenteren. Ben benieuwd!

  24. AAh… avocado vergeten erin te doen…heb een dubbele portie gemaakt want anders was het echt te weinig om de bodem mee te bedekken. Zonder avocado was ie ook lekker, wel benieuwd hoe die smaakt met, dus ik ga hem nog een keertje maken ;-)

  25. ziet er super lekker uit, en brocoli altijd lekker en gezond !
    ik heb dit receptje net in de oven gestoken, maar ik heb wel 300 gr zijden tofu gebruikt, het zag er in ieder geval smeuig uit toen de taart de oven in ging :-)

  26. Dit ziet er lekker uit! Ik ben van plan om dit op tafel te zetten met kerst volgende week, maar vroeg me af of ik deze de ochtend van tevoren kan maken en s avonds op kan warmen? We hebben heel veel dingen die in de oven moeten en tijd kosten, dus ik wil zoveel mogelijk dingen voorbereiden!

  27. […] Ben jij -net als ik- ook gek op hartige taarten? Haal dan gauw alle ingrediënten in huis voor dit recept voor broccolitaart met rozemarijn en gepofte tomaatjes van de Groene Meisjes. De vulling is niet gemaakt met eieren, maar met tofu, broccoli en kruiden. De korst kun je zelf maken, maar als je daar geen tijd voor hebt, kun je ook vegan bladerdeeg kopen. Check het recept hier.  […]

  28. De taart viel me erg tegen, droge en harde bodem en weinig smaak in de vulling..

Laat een antwoord achter aan Marijke I easydailyfood Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *