Hollywood vegan vs. Wereldverbeteraar

hollywood2

Gisteren werd ons op Instagram gevraagd waarom wij vegan eten. Uit gezondheidsredenen of vanuit ethische overwegingen? Wij houden van dit soort vragen, want het geeft ons weer stof om over na te denken. Immers, voor ons is vegan eten na een jaar of vier vrij vanzelfsprekend geworden en soms vergeet je dan wel eens wat dieper na te denken bij de redenen achter de keuzes die je maakt. Wat ons antwoord was?  Wij eten vegan uit ethische overwegingen. Vinden wij het dan verkeerd als mensen vegan eten uit gezondheidsredenen? En wat vinden wij van zogenaamde ‘Hollywood vegans?’ We gaan deze vragen in dit artikel voor je beantwoorden.

Voor de dieren

Schermafbeelding 2015-05-30 om 21.35.29

Ph. Instagram, @416vegan

Laten we hier maar gewoon mee beginnen: voor de dieren maakt het helemaal niks uit. Door vegan te eten, spaar je het leven van honderden dieren. Het ding is: deze dieren worden niet opgegeten en niet gebruikt voor andere dieronterende doeleinden. Of jij dit nou vanuit liefde voor de dieren, of omdat je graag wilt afvallen doet, dat maakt eigenlijk helemaal niks uit. Kortom: voor de dieren is het altijd gunstig als iemand zijn dierlijke producten laat staan. (want: hoe minder vraag naar dierlijke producten, hoe minder dieren er gefokt/geboren hoeven te worden, om vervolgens voor ons gebruik weer te sterven.) Ook voor het milieu is het hoe dan ook gunstiger. Wanneer jij dus vanuit gezondheidsoverwegingen vegan eet, draag je indirect iets bij aan een betere wereld.

Wat, volgens ons, het allermooiste en het meest ideale zou zijn, is als degene die begint met vegan eten uit gezondheidsredenen, gaandeweg gaat inzien dat deze lifestyle ook heel goed voor de dieren en het milieu is. Wellicht gaat iemand hier over nadenken en inzien dat hij/zij deze lifestyle wil blijven volgen, ook als het omwille van de gezondheid niet meer nodig zou zijn.

Het ‘risico’ van vegan eten uit gezondheidsoverwegingen is dat resultaten misschien niet snel genoeg geboekt worden, waardoor mensen er ook weer mee stoppen. Neem als voorbeeld iemand die wil afvallen. Je leest momenteel overal dat artsen plantaardige dieten voorschrijven, om snel wat kilo’s kwijt te raken. Natuurlijk, vegan eten kan heel gezond zijn en dus kun je er van afvallen. Maar mind you: dat hoeft absoluut niet. Vegan eten kan namelijk ook betekenen: vegan kebab, donuts en chocoladetaarten. Ook friet met ketchup is vegan. We zijn soms bang dat mensen om deze redenen teleurgesteld raken in het veganistisch eten en dan zullen afhaken. Dat zou zonde zijn!

Hollywood vegan

Laten we een voorbeeld aanhalen dat veel stof heeft doen opwaaien in de ‘vegan wereld.’ Beyoncé begon vorig jaar een vegan meal delivery service. Aan de ene kant waren de mensen niet te houden van enthousiasme: zo’n grote naam moest er voor gaan zorgen dat vegan eten enorm hot zou worden. Aan de andere kant waren mensen erg boos. Beyoncé draagt namelijk bont (dat doet ze naar verluidt nog steeds) en dat spreekt het verkopen van veganistische maaltijden natuurlijk helemaal tegen. Kijk, wij zouden het allerliefste zien dat Beyoncé zelf vegan werd en geen bont en leer meer zou dragen – maar helaas, zo ver is het nog niet. Voor nu denken we: liever een vegan delivery dan een niet-vegan delivery. Liever dat heel veel fans onderzoeken wat het zou inhouden om vegan te eten, dan dat ze onderzoeken hoe je het beste spareribs kunt bakken, omdat hun grote voorbeeld dit ook wekelijks doet. (we zeggen maar even wat hè, we hebben niet zoveel verstand van vlees, sorry daarvoor) Daarbij komt dat we ons goed moeten realiseren dat Beyoncé plantbased eet en geen veganist is. Dat zijn toch twee verschillende dingen. Immers: plantbased eten is in feite niet heel veel anders dan bijvoorbeeld koolhydraatarm of suikervrij eten. Het is een dieet en geen lifestyle.

Dan een ander voorbeeld: Ellen DeGeneres. Zij is vegan uit overtuiging en steekt dit niet onder stoelen of banken. Maar ook Ellen is heel erg beroemd en beïnvloedt een heleboel mensen. Is het verkeerd om naar voorbeelden te kijken? Wij vinden van niet. We doen veel inspiratie op door naar ‘grote YouTubers,’ Instagrammers en bloggers te kijken – gewoon om te zien wat ze eten en hoe ze dingen aanpakken. Niet van al deze mensen weten we precies wat hun overwegingen zijn om vegan (of plantbased) te eten, maar dat maakt voor ons niet per se heel veel uit.

Een voordeel van het ‘hollywood veganisme’ is het feit dat vegan eten in heel veel restaurants (en op andere plekken) steeds normaler wordt. We merken dat mensen er steeds minder van op kijken. Steeds meer mensen weten wat plantaardig eten inhoudt en dat ervaren wij als een grote stap in de goede richting.

Waar gaat het nou eigenlijk om?

Leave your ego at the door; het gaat er niet om wat wij van de keuzes die een ander maakt  vinden. Het gaat erom wat wij zelf doen, vanuit ons kunnen en onze motivatie. Over een ander oordelen heeft geen enkel nut. Het kan altijd groener, altijd beter en ook altijd ‘veganistischer.’ Maar gaat het daar om? Wij denken dat het niet om ons, maar om veel belangrijkere zaken gaat. Hoe dan ook, laten we ons maar gewoon focussen op wat we zelf doen en niet op dat wat een ander doet.

Wij zijn blij met iedere vegan keuze die er wordt gemaakt. Wanneer iemand (een lezer van ons blog) die ‘alles eet’ onze vegan recepten uitprobeert, gewoon omdat hij daar nieuwsgierig naar is, dan zijn wij daar ontzettend blij mee. Het zorgt er toch weer voor dat 1 persoon 1 keer vegan eet. Dat is toch fantastisch? En natuurlijk hopen wij vervolgens dat de recepten zo goed bevallen, dat hij of zij vaker een vegan recept gaat uitproberen. Of diegene nou een overtuigd veganist wordt of niet, dat maakt voor ons niet zoveel uit. Alle kleine beetjes helpen!

Hoe sta jij in deze ‘kwestie?’ We zijn heel erg benieuwd en we hopen dat je het ons laat weten bij de comments onder deze blogpost. Alvast bedankt! 

Ps: de term ‘wereldverbeteraar’ die in de titel staat, moet je niet te letterlijk nemen. Wij zullen onszelf nooit wereldverbeteraars noemen, omdat we denken dat daar nog heel wat meer voor nodig is dan dat wat wij ‘doen voor de wereld.’ Maar we gaan er eigenlijk vanuit dat jullie dat wel begrijpen :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

80 gedachten over “Hollywood vegan vs. Wereldverbeteraar

  1. Super goed artikel! Vind het erg leuk dat jullie meer inhoudelijk op het veganisme ingaan. Ben zelf sinds ongeveer 2 maanden vegan. Na earthlings en 101 reasons to be vegan ben ik cold turkey vegan gegaan.
    (heb overigens maar 7 min. van Earthlings aan kunnen zien) Om ethische redenen dus, maar ik vind het gezondheidsaspect ook erg prettig, omdat ik ook van kleins af aan lactose intolerant ben, dronk ik al geen melkproducten etc. Echt top dat jullie op jullie blog “the vegan message” op een leuke, positieve manier overbrengen! Zou het leuk vinden om meer van dit soort artikelen te lezen, ook hoe jullie bijv. op sociaal gebied ermee omgaan (vragen, feestjes etc.) Vind het zelf wel lastig nog vooral omdat niemand in m’n omgeving vegan of zelfs vegetariër is! Gelukkig accepteren mijn ouders mijn keuze wel ondanks ik pas 16 ben :)
    Liefs, Kiki

    1. Leuk om te horen Kiki. We denken erover om er video’s over te gaan maken! :)

  2. Leuk om jullie visie te lezen! Ik ben zelf geen vegan, maar kies meerdere keren bewust om vegan te eten. Erg lekker en merk dat ik het vlees helemaal niet nodig heb. Het vlees is voor mij geen probleem, maar juist kwark en yoghurt. Ik sport erg veel en heb echt mijn eiwitten nodig. Merk echt heel goed als ik te weinig eiwitten binnen krijg. Ik ben dus nog op zoek naar een goed alternatief voor een goede eiwitbron als tussendoortje en na het sporten. Dus als jullie nog tips hebben ;-)

    1. Cool! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt een voedingsdeskundige ben, dus ik ga hier zelf maar geen tips over geven… maar ik lees op dit moment het boek ‘Eat and Run’ en dit is geschreven door een vegan ultramarathonloper. Hij beschrijft zijn menu op de dag voor de race : ontbijt smoothie met wat noten en een beetje plantaardig proteïne poeder (op basis van hennep bijvoorbeeld,) een volkoren toast met notenboter (amandelboter, mmm) of een havermoutpap. Lunch is een grote raw salade, op basis van boerenkool en andere groenten. Met een scoop hummus erbij of een beetje gekookte quinoa. Diner: bonen met granen of pasta en groenten. Verder wat Clif Bars (die zijn heel lekker, weet ik toevallig) en wat noten-gedroogd fruitmixen als tussendoortjes.

    2. Hou Sanne, er zijn voldoende eiwitrijke groenten die je als aanvulling kunt gebruiken of aanvullende plantaardige eiwitshakes. Succes!

    3. Winkels zoals Bulkpowders.co.uk leveren ook vegan protein shakes op basis van erwten of soya. Helaas valt de smaak een beetje tegen (niet verkrijgbaar in lekkere smaakjes zoals andere whey-producten).

    4. Hoi Sanne,

      Zelf ben ik veganistisch, eet ik meer dan 60 procent rauw en sport ik ook veel.
      Ik haal mijn eiwitten uit peulvruchten, noten en zonnebloemkiemen. Gelijk na een krachttraining neem ik een rauwe eiwitshake van het merk ‘juvo’ of ‘sunwarrior’, en ik vind ze ook heel lekker!!

      Succes!!

      1. Sun Warrior is een merk dat ik vaak voorbij zie komen! Is het merk aan te raden?

        1. Sunwarrior is fantastisch! Ik heb de chocoladevariant en die drink ik met koude rijstmelk (met kokossmaak), echt zalig!!! Zou dit best vaker willen drinken als tussendoortje maar heb begrepen dat te veel proteïne ook weer niet goed is dus ik drink het alleen voor of na het sporten (meestal 2 keer per week). Dus: echt een aanrader! :)

    5. Hi Sanne, google eens op ‘hennepzaad’, dit wordt veel gebruikt door sporters, juist omdat het alle essentiële aminozuren bevat, die bovendien ook nog heel goed worden opgenomen. Daarnaast is het ook een belangrijke bron van essentiële vetzuren (zoals omega-3) èn heel veel vitamines, mineralen en vezels. Je kunt gepeld en ongepeld hennepzaad kopen, gepeld doe je bijvoorbeeld bij granola of fruit, samen met (vegan) yoghurt. Ongepeld hennepzaad, deze gebruik ik altijd, kun je gebruiken om hennep’melk’ van te maken, met je blender. Snufje kaneelpoeder en een dadel erbij en je hebt een overheerlijk en supergezond drankje. Ook lekker als basis voor vegan smoothies! Probeer het eens, het is mijn favoriete vegan ‘milk’! :)

      1. Dit moeten wij nog steeds een proberen: hennepmelk maken. En inderdaad, hempseeds zie je internationaal bij sporters steeds weer terug komen. Nou Sanne, hoop dat je genoeg tips hebt zo! :)

    6. Dit probleem herken ik maar al te goed en is i.m. o. voortreffelijk te ondervangen middels het gebruik van hennep proteïne (maca is overigens een uitstekende superfood om mee te combineren, vooral als je veel sport)

  3. Interessant stuk. Ik eet zelf ‘alles’, al ben ik geen heel grote vleesfan. Ik eet lang niet iedere dag vlees en als ik het eet verkies kip, kalkoen of vis. Ik vind vlees niet altijd lekker, het is duur en ik kan het niet echt goed klaarmaken. Ik probeer wel op andere manieren bij te dragen zoals geen water of elektriciteit te verspillen, op te letten dat ik niet te veel verpakkingen koop, dingen doorverkopen ipv weggooien, alle afval sorteren… Dus ik ben wel bezig met het milieu enzo maar vegetarisch eten zegt me niet zoveel meer. Ik heb het twee keer een aantal jaar gedaan maar heb toch steeds het gevoel dat ik iets mis.

    1. Het kan natuurlijk dat het niet bij je past. Het is toch wel een lifestyle, als je het helemaal wilt doorvoeren althans, en daar moet je wel voor willen gaan.. anders wordt het lastig. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en jij maakt de jouwe!

  4. Deze comment plaats ik voordat ik het artikel heb gelezen:

    DR. FREAKING GRUNSCHNABEL !!!
    kjdfgkjdfgnkfdngkdfjgndkfjgnkdfjngd

  5. Heel erg goed artikel! Ik eet persoonlijk alleen geen vlees maar sta echt helemaal achter het veganistisch eten en misschien als ik uit huis ben is dit de volgende stap voor mij. Wanneer mensen die wel vlees eten me zeggen dat het ‘alles of niets’ moet zijn, kan ik erg boos worden, ik doe tenminste iets en zij doen niets. Ook wanneer mensen tegen me beginnen dat ze het belachelijk vinden dat veganisten bijvoorbeeld geen eieren eten, omdat kippen nu eenmaal eieren leggen ( en ze ze anders natuuuurlijk binnen moeten houden ) moet ik elke keer uitleggen dat de manier waarop dit alles rondom kippeneieren gebeurd pas belachelijk is. Kortom, veel gedoe, maar zo’n blog als deze geeft me zeker motivatie om achter mijn standpunten te blijven staan! (: liefs.

    1. Goed om te horen! Jammer he, dat nog zoveel mensen zo negatief reageren? Ik denk altijd maar dat het uit een soort verweer is: jij doet iets waarvan ik eigenlijk stiekem wel weet dat ik er ook iets aan zou moeten doen… maar ik kan het niet opbrengen? Zoiets? Waarom zou iemand anders gefrustreerd raken omdat een ander geen vlees of andere dierlijke producten eet? Ik zou geen reden kunnen bedenken ;)

  6. Leuk stukje, ik ben een van die mensen die begon met vegan eten voor eigen gezondheid (ik had last van dierlijke producten met maag en darmen) maar kwam er al snel achter dat er meer was dan alleen vegan eten, er ging een hele wereld voor mij open.
    Ik kies nu ook bewust met bijvoorbeeld kleding, schoenen en verzorgingsproducten. Eind juni vier ik mijn 1e jubileum dan ben ik alweer 1 jaar een plantjeseter.

  7. Dank hiervoor, erg goed geschreven! Ben het helemaal met jullie eens: hou het dicht bij jezelf en veroordeel een ander niet. Ik ben zelf niet vegan maar wil wel minder dierlijke producten gaan nuttigen. Voornamelijk omdat het beter is voor de aarde, maar uiteindelijk ook beter voor mezelf. Ik heb namelijk gehoord over dat nieuwe vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa, TTIP, en ben enorm geschrokken van wat voor gevolgen dit gaat hebben voor ons voedsel. Een van de gevolgen is dat de voedselkwaliteitseisen omlaag zullen gaan en dat er minder transparantie zal zijn over waar ons voedsel vandaan komt. Best shocking vond ik dat en daarom ga ik er zeker over nadenken hoe dit verder moet…

    1. Jep… als je het nieuws rondom deze onderwerpen volgt, word je met de maand treuriger ;) Maar er is iets aan te doen! :)

  8. Ik ben nu sinds januari weer vegetariër na een ‘break’ van 1.5 jaar om medische redenen. Daarnaast gebruik ik ook geen ‘gewone’ zuivelproducten meer en maak ik zoveel mogelijk zelf om hierdoor zo min mogelijk onnodige toegevoegde stoffen binnen te krijgen. Ik doe dit vooral om gezondheidsredenen, ik kan slecht tegen zuivel en heb gemerkt dat ik heel onrustig wordt van veel van de toegevoegde stoffen zoals suiker en zout.
    Dankzij jullie blog ben ik me nu ook aan het verdiepen in ‘vegan’ verzorgingsproducten e.d.
    Ik denk dat het wel goed is dat steeds meer beroemdheden ervoor uitkomen dat ze vegan eten (of lig gedeeltelijk) en dat er met dingen zoals ‘meatlessmonday’ meer aandacht komt voor de vegetarische/vegan-lifestyle. Hierdoor heb ik zelf minder het idee dat ik mezelf moet verdedigen als ik zeg dat ik geen dierlijke producten eet.

    1. Wat leuk om te lezen Layla! Alle begin is moeilijk en ook wij hebben het stap voor stap aangepakt. Je moet vooral doen wat bij jou en jouw leven past. Succes!

  9. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen vegan ben (daarvoor zijn mijn plakjes kipfilet me te lief), maar dat ik begonnen ben jullie blog te volgen omdat ik wel probeer mn levensstijl zo groen mogelijk te maken. Dus ik probeer wel vaker vlees door groente te vervangen, en als ik dan vlees eet het zo biologisch mogelijk in te kopen. Ik doe dit niet alleen maar om uit principe (dat ook wel, deels), maar ook omdat ik gemerkt heb dat ik een stuk beter in mn vel zit als vooral dingen eet die gezond zijn. Een beetje egocentrische motivatie dus, maar zolang ik daar niemand mee schaad vind ik dat geen probleem haha

    Lieeefs!

    1. Zo is het! Wij zijn alleen maar blij dat je dit zo ‘durft’ te zeggen, want we weten dat het soms lastig kan zijn en dat mensen gauw met een oordeel klaar staan. Wij vinden het in ieder geval te gek om te horen dat ons blog je tot nadenken aanzet. Precies om deze reden zijn we een paar jaar geleden begonnen! :)

  10. Ik eet al heel mijn leven vegetarisch (31 jaar), omdat ik dat van huis uit heb meegekregen. Ik ben er dus ingerold en heb nooit bewust de keuze moeten maken om zo te gaan eten- het was gewoon vanzelfsprekend.
    Nu ben ik echter steeds meer aan het proberen om vegan te gaan eten, maar ik vind het nog best moeilijk. Omdat ik alles graag grondig aanpak ben ik op zoek naar een goed boek met achtergrondinformatie over veganisme. Hebben jullie een goede (Nederlandstalige) tip?

    1. Heb je de Vegarevolutie gelezen? Een echte aanrader!

    2. De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool is denk ik het beste voor je. Meer achtergrond over de bioindustrie en het wel/niet eten van vlees is goed opgeschreven in Dieren Eten van Jonathan Safran Foer.

      1. JA, dat is mijn lievelingsboek allertijden. Dat boek heeft er echt voor gezorgd dat ik 100% vegetarisch (dus niet vegan, maar echt jaren geleden vega) ging eten!

  11. Hold up, jullie hebben het over donuts. Vegan donuts. WAAAAAR HAAL JE DIE?

  12. “Laten we hier maar gewoon mee beginnen: voor de dieren maakt het helemaal niks uit.”

    Vreemd dat je zegt dat het voor de dieren niet uitmaakt om wat voor reden je veganistisch eet, om vervolgens wel bont te noemen. Een beter voorbeeld zou leer zijn: iemand kan nog zo fijn geen vlees eten, als hij of zij leer blijft gebruiken (want wat heeft dat met de gezondheid te maken?), steunt hij nog steeds een industrie waarin talloze dieren worden afgemaakt. Sterker: vlees wordt steeds meer een bijproduct van de leerindustrie in plaats van andersom. (Heb het artikel helaas niet paraat.)

    Dat betekent niet dat ik het niet eens ben met het idee dat elke veganistische maaltijd een vooruitgang is en dat het mensen kan helpen om het blikveld te verruimen van de persoon zelf (egoïstische motieven) naar buiten toe (andere dieren, maar ook andere mensen en generaties als het om het milieu gaat). Maar het maakt voor de dieren dus wel degelijk uit of iemand veganist is uit ethische overwegingen, of veganistisch eet uit gezondheidsoverwegingen.

    1. Dat ben ik toch niet helemaal met je eens. Als je kijkt naar het individuele dier, neem bijvoorbeeld 1 kip, dan is het voor dat dier naar mijn idee alleen van belang dat hij niet wordt opgegeten of wordt gebruikt in de ei-industrie. En of dat nou is omdat je vegan eet vanuit gezondheidsoverwegingen of vanuit ethische overwegingen: die specifieke kip wordt niet lastiggevallen. (of: hoeft niet geboren te worden, om vervolgens te moeten lijden, zo kun je het ook nog bekijken) En moet je eens nagaan om hoeveel kippen dit wereldwijd zou gaan, als heel veel mensen plantbased zouden eten.

      Natuurlijk, wij zouden het allerliefste zien dat iedereen vegan werd. En natuurlijk: we hebben liever dat iemand vegan eet EN geen bont of leer meer draagt, zoals we ook schrijven in het artikel. Maar uiteindelijk heb ik dan toch nog liever iemand die wel bont draagt, maar ook vegan eet, dan iemand die bont draagt en niet vegan eet.

  13. Interessant artikel! Ik eet zelf niet vegan, maar ik probeer wel meerdere keren in de week vegetarisch te eten en zou wel graag zo af en toe eens vegan eten, gewoon omdat het mij eigenlijk best lekker lijkt én omdat ik het belangrijk vind om mij bewust te zijn van het feit dat je in principe geen dierlijke producten nodig hebt en er dus best wat gematigder mee om kunt gaan. Helemaal vegan worden zal ik denk ik nooit, aangezien ik echt verslaafd ben aan kaas haha, maar ik denk dat elke kleine stap toch helpt.

    1. elke kleine stap werkt zeker!
      En ik heb ook lang gedacht dat ik verslaafd was aan kaas, maar dat bleek toch mee te vallen. Hoe meer je weet over de zuivel industrie, hoe minder lekker die kaas smaakt… :)

    2. Natuurlijk helpt die ‘kleine’ (zoals je het zelf noemt he, wij vinden het helemaal geen kleine stap, maar een grote stap) stap! Weet je hoeveel mensen er nog niet eens willen overwegen om 1 keer in de week hun vlees te laten staan? Dat vinden wij wel eens lastig om te zien, want echt, vega(n) eten is zo lekker en zo belangrijk! Super dus dat je je hiervoor inzet :)

  14. Ik kwam in aanraking met de vegan lifestyle door gezondheidsredenen. Ik heb lang geworsteld met gewicht en ik was het jojo’en en me futloos voelen zat. Dus ik wilde graag gaan eten zodat ik me weer fit en gezond voelde en als ik dan zou afvallen, zou het een leuke bijkomer zijn. Zo vond ik vegans op youtube die mij inspireerde om vegetarier te worden na een maand van video’s kijken met informatie. Mijn doel was altijd vegan te worden. Laatst was het 2 jaar geleden dat ik vlees heb gegeten en ik ben sinds oktober volledig vegan. In het proces van informatie verzamelen zag ik ook de milieu en dier aspecten, evenals de voedselverdeling en ben ik nu een ethisch veganist. Daarnaast wat kilootjes lichter en fitter, ik heb me nog nooit zo energiek, gelukkig en in balans gevoeld zoals nu. Ik ga nooit meer terug!

  15. Dank jullie voor dit stuk.
    Ik ben vegetariër geworden omdat mijn oma is overleden aan darmkanker.
    Met me er verder in verdiepen, kwam ik natuurlijk ook veel aan de weet over alle misstanden die bij de vleesindustrie komen kijken. En ook dat zuivel en ei en honing ook niet helemaal je dat zijn.
    In 2012 heb ik een tijdje helemaal plantaardig gegeten. Dat voelde heel goed voor mijn lichaam en ik vind het eigenlijk ook het allerlekkerst.
    Ik liep alleen tegen een paar dingen op buiten de deur.
    Ik werkte in die tijd bij oude mensen die mij op hun verjaardag een slagroomtaartje aanboden. Die snappen daar echt niks van en het was zo lief bedoeld dat ik er niet moeilijk over deed.
    En als ik in een restaurant iets aangepast naar vegan bestelde, zat er soms per ongeluk toch bijvoorbeeld Parmezaanse kaas over. Dan kan je het terugsturen, maar dan heeft iedereen z’n eten al op als jij nog moet beginnen en dan vind ik totaal ongezellig.
    Dus ik heb besloten; thuis eet ik vegan. En buiten de deur wil ik het zo plantaardig mogelijk houden, maar als dat niet gaat dan ben ik niet te streng. :-)

    1. Thuis vegan eten is al een hele stap! Wij zijn van mening dat het buiten de deur ook echt moet kunnen. Wij zijn er ooit ook maar gewoon mee begonnen, zijn absoluut geen professionals of wat dan ook, en ons lukt het ook ;) Ja, het is wel eens lastig – maar mogelijk is het zeker! :)

    2. Gwendolyn ik snap je helemaal!! Ik doe dat ook! Maar begin ook steeds meer vegan buitenshuis te eten, gelukkig. Ik voel me echt super goed als ik thuiskom van een restaurant en helemaal vegan (en lekker! Niet alleen sla) heb gegeten! :)
      Maar ik heb er soms ook nog moeite mee hoe je het nou het beste kunt aanpakken… Misschien dat de groene meisjes een artikel willen schrijven met tips om buiten de deur te eten? :D Of bestaat dat al haha?

  16. Ik eet paar keer in de week vegetarisch (geen specifieke reden) en ik vind het erg fijn dat zulke levenstijlen ‘in’ zijn, zodat er meer aanbod is en komt. Jullie blog maken lezers bewust van dat het ook anders kan (niet op dwingende wijze ofzo maar meer informatief) en de recepten zijn ook inspirerend.

  17. Mooi artikel weer dames! Zelf eet ik al ruim 20 jaar geen vlees meer, maar eet héél soms nog wel vis en draag soms ook leren schoenen vanwege moeilijke voeten. Ik probeer daarbij verantwoorde keuzes te maken. Bijvoorbeeld door de viswijzer als leidraad te gebruiken. Er zijn tegenwoordig zo veel hulpmiddelen (en leuke blogs zoals die van jullie) die je kunnen helpen om bewuste keuzes te maken, en zoveel initiatieven die uitgaan van duurzaamheid, milieuvriendelijke toepassingen etc. etc. Top dan ook dat jullie zo benadrukken hoe belangrijk is om t bij jezelf te houden en dat alle beetjes al helpen. Probeer gewoon waar het kan bewuste keuzes te maken (mindful te leven?) en doe dat waar het kan veggie/vegan/bio/fairtrade/milieubewust!

    1. Volgens ons heeft het inderdaad ook veel te maken met mindfull leven!

  18. Goed stukje! Zelf ben ik niet zo’n voorstander van een 100% vegan lifestyle, maar ik ben wel jarenlang vegetariër geweest met af en toe een veganistisc uitstapje. Inmiddels eet ik om gezondheidsredenen weer vlees, maar ik eet nog steeds zeer regelmatig (meerdere dagen per week) vegetarisch en veganistisch.
    Het belangrijkste vind ik zelf dat mensen het beweustzijn krijgen dat elke dag vlees en dierlijke producten niet vanzelfspekend zijn. Als er steeds meer mensen komen die, om wat voor reden dan ook, geen vlees eten, zal het aanbod in vegetarische en veganistische producten groeien. Hopelijk zullen er dan ook meer mensen zijn die zich hierdoor beseffen dat het helemaal niet nodig is om dagelijks vlees en derglijke te eten.

    1. Zo is het! En het kan dat het niet bij je past of dat je er niet achter staat om bepaalde redenen, maar het is fijn om te zien dat er over het algemeen genomen steeds meer begrip en kennis komt. En inderdaad, het aanbod groeit! Daar zijn wij ook heel blij mee :)

  19. Mooi en duidelijk geschreven met goede argumenten, bedankt! En wat de term “wereldverbeteraars” betreft, die mag je wat mij betreft best gebruiken. In mijn tienerjaren ( de zeventiger jaren) was de slogan ” verbeter de wereld, begin bij jezelf” erg populair en daar sta ik nog steeds vierkant achter.
    Iedere grote verandering begint klein, iedere rimpeling aan de oppervlakte van de zee kan uitgroeien tot een grote golf. Ik ben ervan overtuigd dat ook het veganisme veel verder zal uitgroeien. Het zal ook wel moeten….de wereldbevolking groeit, als er niet minder dierlijk voedsel wordt geproduceerd zullen steeds meer mensen honger gaan lijden. Naar verwachting zal door de klimaatverandering steeds minder landbouwgrond ter beschikking komen en voor vleesproductie heb je daar véél meer van nodig dan voor het verbouwen van
    gewassen.
    Ik ben zelf, geïnspireerd door mijn kinderen , een heel eind op weg naar “vegan” zijn. Blijft soms moeilijk, vooral op vakantie, in restaurants en op bezoek bij familie en vrienden.
    Maar dankzij sites als die van jullie leer ik steeds wat bij, bedankt daarvoor!

    1. Daar heb je gelijk in! Echter, het klinkt zo heftig om jezelf een wereldverbeteraar te noemen. Alsof je jezelf heel wat vindt, snap je? daar gaat het allemaal niet om. Maar aan de andere kant, ja, als je kijkt naar hoeveel impact het heeft als er heel veel mensen vegan eten, dan zijn we met z’n allen wel een beetje wereldverbeteraars ja :)

  20. Jullie zijn altijd zo ontzettend positief, lief en zonder oordeel. Daarom lees ik jullie blog ook omdat ik daar zoveel van kan leren!

  21. Ik kan me zo vinden in jullie uiteenzetting!
    Ik ben zelf ongeveer een dik jaar geleden vegan geworden uit ethische overwegingen. Ik merk vooral dat er binnen de vegan community heel wat geoordeel is over wie nu het meest vegan is, en daar word ik soms wat moe van. Door mijn vegan worden heb ik ook een aantal mensen in mijn omgeving beïnvloed. Ook omdat ze zien dat het ook leuk (ik ben een typische fat vegan. ;) ) en makkelijk kan zijn.
    Ik ben trouwens ook echt superblij met jullie blog en de positiviteit die jullie telkens in de wereld sturen. :)

    1. Wat leuk om te horen! Wij worden daar ook heel moe van en houden ons er verre van ;)

  22. Ik ben het helemaal met jullie artikel eens. Grappig is dat jullie Ellen Degeneres noemen, een tijdje geleden lag ze onder vuur omdat ze verklaarde dat “zij hun eieren van een buurvrouw krijgen die zelf kippen hebben en dat dat erg blije kippen waren”. Hoewel ze niet zei dat ze zelf eieren at, veroorzaakte dit toch veel opschudding in de vegan gemeenschap in Amerika want als je vegan bent, waarom zou je dan eieren nodig hebben? Veel vegan bloggers schreven erover maar uiteindelijk ging de storm liggen omdat veel bloggers vonden dat ze het Ellen maar niet moesten aanrekenen, per slot van rekening doet zij heel veel om het veganisme naar buiten te brengen.

  23. Ik begrijp ook niet helemaal goed hoe dat nu precies zit met vegans en eieren. Ik ben me pas onlangs een beetje gaan verdiepen (dankzij deze blog) in het hoe en waarom van vegan zijn. Ik begrijp het standpunt dat je niet wilt dat dieren in dienst van de mens staan, maar hoe zit dat dan inderdaad met die ‘blije kippen’? Als je zelf kippen hebt die in de tuin scharrelen, waarom zou je die eieren dan niet eten? Dit is een vraag die bedoeld is om het te begrijpen, hè? Absoluut niet om iemand aan te vallen of zich te laten verantwoorden. En hoe zit het dan met andere huisdieren? Is een hond of een kat houden anders dan een kip? Nogmaals: ik begrijp de gedachtegang hier echt niet. Kan iemand mij dat uitleggen?

    1. Hoi Tjitske,

      Leuk dat je geïnteresseerd bent in deze kwestie :) Ik begreep zelf eerst ook niet wat het probleem was met eieren en ik kocht altijd gewoon biologische/vrije uitloop-eieren. Maar het probleem van de eierindustrie is, dat alleen kippen eieren kunnen leggen, haantjes niet. En zoals je weet komt uit de helft van de bevruchte eieren een haantje. Omdat die dus ‘waardeloos’ zijn voor de eierindustrie, omdat het ras ook zo is doorgefokt dat die haantjes weinig vlees produceren, worden die allemaal versnipperd of vergast :( Voor meer informatie kun je terecht op http://www.waardelozehaantjes.nl Dus het kan inderdaad zo zijn dat die kippen een goed leven hebben, maar er worden in de eierindustrie dus wel heeeeeel veel kuikentjes gedood.
      Wat betreft huisdieren si het denk ik voor de meeste mensen belangrijk dat die een goed leven krijgen. Grappig dat je honden en katten noemt trouwens :) Die eten namelijk ook vlees en dat kopen mensen dan natuurlijk voor hun dier, al is het wel zo dat er een groeiend aantal veganisten is dat hun hond of kat ook veganistisch voer voorschotelt.

      1. Goed dat je deze website aanhaalt Iris, wij wilden hem ook noemen. Als we het aan het voorbeeld van de buurvrouw met de eigen (gelukkige) kopjes denken, en de vraag of we die eieren wel zouden eten, dan blijft het antwoord toch nee. En dat is dan vooral omdat wij na 4 jaar geen eieren eten absoluut geen enkele behoefte voelen om eieren te eten – we hebben het ook niet nodig. Een ei is en blijft, hoe je het ook bekijkt, de ongesteldheid van een kip en ja, die gedachte vinden we pretty gross ;)

        Natuurlijk zien wij vele malen liever dat mensen eieren eten van eigen kippetjes uit eigen tuin. Maar voor ons hoeft het gewoon niet meer :)

        1. Dank Iris en Groene Meisjes voor jullie antwoord. Dat van die ‘eierindustrie’ snap ik helemaal als argument. Ik vind ook dat mensen op die manier doorslaan in het gebruiken van dieren. Maar in mijn ogen kun je die eieren van de kip van de buurvrouw wel eten. Tenzij je het beeld van De Groene Meisjes hierbij voor ogen hebt, hahaha.
          Je kat en hond geen vlees geven, vind ík dan weer dierenmishandeling. Neem dan geen kat of hond…

          1. Honden zijn alleseters; Met andere woorden, zij kunnen heel gelukkig leven zonder vlees :) Dat is dus geen dierenmishandeling. Verder heb ik al een paar keer gelezen dat honden die last hadden (van hun botten, een of andere ziekte, zoiets) genezen of hun toestand verbeterde dankzij veganistisch voer.

            Katten is een ander verhaal.. Ik heb zelf geen kat dus heb me er ook niet in verdiept. Als je weet wat er precies in katten (en honden)voer zit vraag ik me wel af of het uberhaupt gezond is om het je kat (en hond) te geven. Er zit bijv. hoeven, koeien botten, afgekeurd vlees etc. in het voer. Dingen die je kat ‘in de natuur’ ook niet zou eten. Maar hoe het precies zit met katten weet ik niet dus daar ga ik ook maar geen oordeel over geven haha ;)

          2. Katten kunnen inderdaad niet zonder vlees. Onze katten krijgen bijvoorbeeld biologische voeding. We weten dat er heel veel vegans zijn die het niet eens zijn met het houden van huisdieren – wij vinden daar ons eigen ding van en hebben er dus bewust voor gekozen om ze wel te hebben. (overigens ken ik ook heel veel vegans die wel honden of katten hebben)

  24. Hallo Groene Meisjes. Jullie geven vaker advise over hoe om te gaan met buitenstaanders die commentaar hebben op je keuzes om bepaald voedsel niet te willen eten, maar hebben jullie misschien ook advies hoe hiermee om te gaan als het gaat om mensen die dicht bij je staan? Jullie hebben natuurlijk het geluk dat jullie op een lijn zitten qua overtuigingen, maar ik zit in een relatie met iemand die echt niet begrijpt waarom je vegetarier zou willen zijn (ik ben niet eens vegan…).

    1. We hebben er wel ervaring mee hoor :) Familieleden, vrienden en inderdaad ook relaties. Kijk, aan de ene kant zou het zo moeten zijn dat iedereen gewoon zijn ding kan doen en elkaar met respect behandelt. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat je op een bepaald punt aan kunt komen waarop je moet concluderen: onze principes liggen zo ver uit elkaar en we kunnen geen respect meer voor elkaar opbrengen. Soms verwateren contacten of relaties dan. Dat is absoluut niet iets wat wij willen aanmoedigen, want we gaan altijd voor de eerst genoemde optie. Maar soms ontkom je er niet aan. Relaties en vriendschappen zouden altijd gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect. Dat neemt niet weg dat je veel kunt doen om je aan te passen aan een ander. Je kunt rekening houden met een ander, het de ander makkelijker maken … maar tot een bepaalde grens.Je eigen principes blijven altijd het allerbelangrijkste. Vind je niet?

  25. Mooi gezegd. Ik word persoonlijk de laatste tijd helemaal gek van de ‘druk’ die gezonde vegan leggen op andere vegans. Neem bijvoorbeeld vegan gains, in een van zijn filmpjes zei hij dat óngezonde dikke vegans moesten afvallen omdat andere mensen anders denken dat alle vegans ongezond zijn. Pardon….. Ik ben voornamelijk vegan voor de dieren, gelukkig voel ik me ook goed eronder anders zou het moeilijk zijn om het vol te houden. Maar ook de filmpjes van durian en freelee hebben een voor mij negatieve boodschap, het lijkt allemaal om uiterlijk te gaan. Eerst vegan zijn voor de dieren maar daarna verwachten ze toch echt wel dat je ook op ze gaat lijken qua uiterlijk. Leuke en verfrissende blog =)

    1. ZUCHT. Vegans zijn echt niet per definitie slank. Kijk naar mij! (Merel) En ik ben gelukkig heel gezond, dat scheelt dan weer ;) Maar ik snap je frustratie. Het is alsof iedereen er helemaal hetzelfde in moet staan en er hetzelfde mee om moet gaan (en dus ook uiteindelijk er hetzelfde uit moet zien.) Onzin, als je het mij vraagt ;)

  26. Hey Groene Meisjes.
    Interessant artikel. Ikzelf probeer steeds ecologischer te leven op vlak van voeding, vervoer, beroepskeuze, verzorging, schoonmaken, kledij,… Maar dit is echt nog een leerproces. Ook is voor mij het algemene groenere leven (CO2-uitstoot, ontbossing, vermesting, slecht ruimtegebruik, …) belangrijker dan het dierenleed. Gelukkig gaan beide vaak samen.
    Het dilemma zit hem wanneer deze zaken niet samengaan. Kies ik bijvoorbeeld voor leren schoenen die (bij mij dan toch) veel langer mee gaan en volledig waterdicht zijn (voor op de fiets) of toch voor stoffen schoenen van bijvoorbeeld hennep (niet waterdicht) of synthetische (waterdicht en geen dierenleed, maar niet ecologisch)? Kies ik voor veganvoeding met bijvoorbeeld veel voedzame noten en zaden uit exotische landen (CO2-uitstoot) of toch ook wat lokale en biologische melkproducten en eieren? En zo zijn er nog wel voorbeelden te vinden. Ik vind dit niet altijd makkelijk.

  27. Erg interessant en duidelijk weer! Ik eet al lange tijd vegetarisch en doe dat vooral uit ethische overtuiging.Doordat ik de laatste tijd veel blogs volg (waaronder die van jullie) en ook steeds geïntereseerder raak in een veganistische levensstijl denk ik er echt over om zelf ook vegan te gaan eten. Wel nog niet direct, want dat is een beetje lastig omdat ik nog thuis woon en nu zeker alle voedingsstoffen nodig heb. Maar als ik 18 ben, ga ik het wel serieus overwegen. Ik kan me gewoon helemaal vinden in wat jullie zeggen en bij mij zou dat ook eerder uit ethische overtuiging zijn, al heeft het ook wel voordelen voor je gezondheid denk ik.

    1. Wat spannend! Als je adviezen of hulp nodig hebt, je weet ons te vinden :)

  28. Precies dit! Iedereen doet wat hij / zij kan toch en dat is alleen maar mooi. Soms gaat de transitie wat langzamer, bij mij is dat ook het geval. Ik vind het heel knap als mensen ineens cold turkey vegan kunnen worden, ik moest echt een beetje afbouwen… Ik probeer veganisme / dierenwelzijn ook zoveel mogelijk op een positieve manier te “promoten”: Als mensen naar specifieke dingen vragen ga ik daar natuurlijk wel op in maar verder probeer ik gewoon te laten zien dat bijv in 2e hands winkels ook veel mooie (leren) kleding te vinden is en dat vegan eten heel lekker kan zijn.
    Hetgeen waar ik zelf nog wel eens moeite mee heb is het plannen dat er toch een beetje bij komt kijken, daar moet ik eigelijk nog iets beter in worden haha!

    -X-

  29. Leuk en interessant stuk :) Ik ben al negen jaar vegetariër, maar ik probeer sinds een maand of wat zo veel mogelijk veganistische keuzes te maken, vanwege het ethische aspect. Maar. Maar! Ik probeer nu ook om supergezond te worden, zodat, als de dag komt dat ik hardop tegen mijn geliefden durf te zeggen dat ik liever geen dierlijke producten meer eet (dat duurt nog even), ze kunnen zien hoe goed het eigenlijk is, en dat vegan eten geen zelfkastijding is, maar juist iets dat je jezelf cadeau doet, om het zo maar te zeggen. Tot die tijd durf ik er nog niet echt over te beginnen :’) Dus thank god voor het bijkomende gezondheidsaspect! (disclaimer: ik wil niet zeggen dat ik in de toekomst 100% vegan zal eten/leven – maar 95% lijkt me, op dit moment, een mooi streven)

    1. ik snap je wel hoor! Maar bedenk ook: er is niks om je voor te schamen. Je principes zijn nooit iets om je voor te schamen. Succes met alles!

  30. Ik vind jullie aanpak echt heel erg mooi en goed. Ik ben zelf helemaal niet vegan en zelfs niet vegetariër, ik let in mijn huis en aankopen eigenlijk niet zo heel erg op duurzaamheid, dus eigenlijk behoor ik niet echt tot jullie doelgroep. Dit klinkt misschien als een stom excuus maar voor mij voelt het wel zo: ik heb mijn eigen passie waar ik hard voor vecht en me volledig voor inzet, en ik kan niet alles doen. Daarbij ben ik nog zo jong met zo’n onregelmatige levensstijl dat het op dit moment niet bij mij zou passen om vegan te eten. Dat neemt niet weg dat jullie me wel enorm inspireren, enthousiasmeren en leren. Alhoewel ik vind dat ik me niet ‘bewust’ mag noemen op het gebied van groen en duurzaamheid ben ik wel bewustER. Vlees is niet meer een ‘extraatje’ of een must in een maaltijd, ik probeer alleen nog maar (biologisch) goed vlees te eten als hoofdonderdeel van een maaltijd of het anders weg te laten.

    Ik moest bij dit stuk van jullie heel erg denken aan twee blogs onlangs van Angela van OhSheGlows. Ze maakt al jaren de meest fantastische vegan recepten, ik heb er nog nooit iets van gemaakt want het zijn meestal vrij ingewikkelde recepten en ingrediënten, maar de foto’s zijn prachtig, ze schrijft heel fijn en ik vind dat ze hele creatieve ideeën heeft ter vervanging van niet vegan ingrediënten. Ze schreef laatst dat ze haar baby niet vegan gaat opvoeden maar de keuze aan haarzelf wil laten. Ze is daar zo hard op aangevallen dat ze zich nu niet meer ‘vegan’ wil noemen, maar zegt dat ze ‘plant-based’ eet. En dat terwijl ze voor mij (buitenstaander) toch wel de vegan queen was… Lees de blogs en reacties maar, echt heel heftig.
    http://ohsheglows.com/2015/03/23/will-you-raise-your-daughter-a-vegan-my-answer-may-surprise-you/
    http://ohsheglows.com/2015/03/30/food-for-thought/

  31. Goed artikel!! Ik probeer zoveel mogelijk vegan keuzes te maken. Maar op dit moment ben ik ook veel bezig met waar ik nu de grens leg en wat ik belangrijker vind. Voor mij is milieu namelijk net zo belangrijk als de dieren. Zoals iemand eerder ook al zei: exotische noten of plaatselijke zuivel etc. Het is niet makkelijk!

    Ik merk trouwens dat sommige vegans zich ‘superieur’ voelen ten opzichte van vega’s. ‘Vega’s zijn soft/hypocriet/etcetera.’Terwijl ik vind dat je iedereen in zijn waarde moet laten en voor de een vegan eten niet zo vanzelfsprekend is of een proces is.
    Hoe denken jullie daarover?

    1. Hi Ilse, hoe wij daarover denken hoor je in onze video ‘Is vegan eten moeilijk?’ die je op YouTube vindt :) (en wees niet bang, we hebben absoluut geen superieure gevoelens ;))

  32. Ik eet nu al bijna veertien jaar vegetarisch, ben vier jaar veganistisch geweest (helaas even gestopt vanwege ernstige gezondheidsproblemen, en nu ben ik weer bijna drie jaar veganistisch! Voor mij is het heel duidelijk een dierenkwestie. Ik vind het vreselijk om te zien hoe dieren als product worden gebruikt en niet worden gezien als een levend wezen met gevoel.
    Van mij mag je eten wat je wilt, ik kan moeilijk iets verbieden, maar denk dat alle beetjes helpen om zo een betere wereld voor ons, maar ook voor de dieren te creëeren!

    1. Zijn we helemaal met je eens! Blij voor je dat je gezondheid weer hersteld is (neem ik aan?) zodat je ook weer vegan kunt eten!!

  33. […] wat ongelooflijk veel reacties! Zulke herkenbare verhalen, fantastisch! Ook bij het artikel ‘Hollywood vegan versus Wereldverbeteraar‘ kwamen veel mooie reacties los. Erg leuk om te lezen hoe jullie over dit soort […]

  34. Interessant artikel! (zoals al jullie artikelen) Ik snap alleen een ding nog niet, en dat is het verschil tussen plantbased en vegan eten? Zou je me dat kunnen uitleggen? Ik ben er namelijk wel heel erg geïnteresseerd in :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *