IN DE SPOTLIGHT: GLUTEN

De Groene Meisjes zijn geen voedingsexperts. Ook zijn wij geen superkoks of voedingsadviseuses. Daarom raadplegen wij graag anderen, maar bijvoorbeeld ook boeken en het internet, om meer over voeding te leren. Vandaag duiken wij eens in de gluten. Wat is het? Wat doet het met je? We geven je wat informatie mee, namen een interview af en probeerden een receptje voor je uit.

We vroegen Tara, van www.kittehscupcakes.blogspot.com, om ons wat informatie te geven. Tara volgt de studie ‘Nutrition & New Product Management.’ Dat klinkt interessant hè? Zij vertelde ons het volgende:

“Gluten zijn eiwitten, ze zijn een familie van de niet-wateroplosbare eiwitten in bepaalde graansoorten. Gluten bevatten gliadine (een glycoproteïne) waar mensen met coeliaki allergisch voor zijn. Ze komen bijvoorbeeld voor in brood, bier, pasta’s, sauzen met bindmiddelen enzovoorts. Rijst en mais zijn wel gluten, maar bevatten geen gliadine. Rijst en mais kan je dus wel eten, ook als je allergisch bent. Gluten hebben in principe geen gezondheidsheidsbevorderend effect, aangezien het geen essentiële eiwitten zijn. Maar voor mensen met een allergie, gevoeligheid of intolerantie kunnen gluten ronduit gevaarlijk zijn. Coeliakie is de meest hevige vorm van een glutenintolerantie en mensen met deze aandoening kunnen ernstig ziek worden door het consumeren van gluten. Mensen die gevoelig zijn voor gluten kunnen bijvoorbeeld last krijgen van darmklachten en (over-)vermoeidheid.”
Thanks Tara!

Nu weten we wat meer over gluten en wat ze met het lichaam doen. We hielden een interview met Alexandra van www.fabulousfoodfan.nl. Zij at bij wijze van experiment een maand lang glutenvrij en dit is haar zo goed bevallen dat zij hier mee door is gegaan.

Welke effecten hebben het glutenvrije eetpatroon op jou?
Voornamelijk dat ik me veel energieker voel. En dat gebeurde eigenlijk na een week al. Kennelijk slaat het bij mij erg aan, maar dat kan natuurlijk bij iedereen weer anders zijn.

Hoe bevalt jouw nieuwe dieet je?
Heel erg goed! Zelfs zo goed dat ik er na de ‘proefperiode’ mee door ben gegaan. Ik voel me goed en het is me honderd procent meegevallen. Glutenvrij eten is best iets waar je je even in moet verdiepen en het is niet altijd makkelijk, maar over het algemeen is het goed te doen.

Welke dingen zijn er ‘niet altijd makkelijk’?
Dat is toch wel het feit dat je niet zomaar even ergens spontaan kunt eten. In veel restaurants weten ze nog niet zo goed wat ze met ‘glutenvrij’ aan moeten en even ergens een boterham pakken is er ook niet bij. Verder is het gewoon een kwestie van etiketten lezen, dat was ik al wel gewend, maar dat kan voor anderen misschien wel een lastige bijkomstigheid zijn. Nu is het natuurlijk wel zo dat ik genoegen kan nemen met ‘gewoon’ glutenvrij eten. Als je coeliakie hebt, moet je nog veel voorzichtiger zijn. Het gaat al mis bij een glutenvrije boterham die op een plank is gesneden waar ook een gewone boterham op heeft gelegen.Heel complex dus.

Mis je bepaalde dingen?
Alleen een goede boterham. Lekker glutenvrij brood is heel erg lastig te vinden. Verder zijn er echt heel goede vervangende producten, dus nee, ik mis eigenlijk weinig!

We horen het woord ‘glutenvrij’ steeds vaker voorbij komen. Het lijkt wel of er heel veel mensen mee bezig zijn. Waarom is dat, denk je?
Het is wel duidelijk dat er steeds meer mensen allergisch voor bepaalde dingen worden. Veel meer dan vroeger, althans, het komt nu vaker aan het licht. We worden dus ook steeds voorzichtiger met wat we eten en gaan ons meer verdiepen in producten die we nog niet kennen. Wanneer je glutenvrij gaat eten, ga je producten als quinoa en boekweit tegenkomen. Veel mensen vinden het wel eens interessant om hier mee te experimenteren. Daarbij komt dat er toch veel mensen zijn die baat lijken te hebben bij een glutenvrij dieet en zich energieker voelen, zoals ik zelf ook heb ervaren. Dat is toch wel de moeite van het uitproberen waard!

Op FabulousFoodFan.nl zijn ook glutenvrije recepten te vinden. Zeker de moeite waard! Check bijvoorbeeld de hemelse glutenvrije chocoladetaart…mmmm!
Alexandra, dankjewel voor het interview.

Glutenvrij. Misschien heb je er nog nooit over nagedacht en denk je: waar hebben die Groene Meisjes het over? Of misschien overweeg je het ook wel eens om je hier meer in te verdiepen. Dan hebben wij hier een heel gemakkelijk en heerlijk recept voor je om het gewoon eens uit te proberen.

Easy peasy glutenvrije gevulde paprika met broccoli en quinoa

Ingrediënten (voor 2 personen):

2 grote rode paprika’s
1 kleine ui, versnipperd
1 teen knoflook
1 kleine broccoli of 3/4e van een grote
Italiaanse kruiden
olijven, in plakjes
gegrilde paprika, in stukjes
350 gram pastasaus met basilicum
75 gram quinoa
olijfolie
zout
peper

1

-Verwarm de oven voor op 210 graden-

1. Snijd de broccoli in kleine stukjes en kook ze kort. Kook de quinoa volgens verpakking.
2. Snijd de ‘kop’ (aaaah!) van de paprika eraf en haal de zaadjes eruit. Snijd ook het onderkantje van de paprika’s, zodat ze blijven staan in de ovenschaal.
3. Snijd de ui en pers de knoflook boven een hapjespan (met verhitte olijfolie,) fruit het geheel. Laat de knoflook niet aanbranden!
4. Als het ui-knoflook mengsel ongelooflijk lekker begint te ruiken, voeg je de broccoli toe samen met wat zout en peper. Voeg na ongeveer 4 minuten de Italiaanse kruiden toe en laat nog 1 á 2 minuutjes sudderen.
5. Als de broccoli gaar is, doof je het vuur en laat je de pan even afkoelen.
6. Voeg de olijven, gegrilde paprika en pastasaus erbij en roer het mengsel goed door elkaar.
7. Giet nu ook de quinoa in de pan en schep het om tot het één mengsel is.
7. Vul de paprika’s met het mengsel en zet ze in een ovenschaal. Als je nog wat mengsel over hebt kan je dat naast de paprika’s in de ovenschaal doen.
8. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal voor ongeveer 40 minuten in de oven. Daarna moet de schaal nog 5 minuten zonder folie in de oven staan.

Opmerking 1: Wij gebruiken een combi-magnetron. Waarschijnlijk is een minuut of 30 bij een ‘gewone’ oven meer dan genoeg.
Opmerking 2: Voor het ‘kaasgevoel’ kan je edelgistvlokken over de paprika’s strooien.

Welk onderwerp (op voedingsgebied) gaan we de volgende keer bespreken? Jij mag het zeggen! Laat alsjeblieft een leuke suggestie achter bij de comments hieronder!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “IN DE SPOTLIGHT: GLUTEN

  1. Alexandra zegt mensen die overgevoelig zijn kunnen darmklachten krijgen (correct) maar het gaat verder dan dat. Iemand met coeliakie wordt van het minste spoortje gluten doodziek, het darmslijmvlies wordt aangetast wat op lange termijn tot darmkanker kan leiden.
    En idd het lijkt steeds vaker voor te komen, zelfs een van onze twee honden heeft een glutenovergevoeligheid! Voor hem dus geen standaard brok.
    Maar een echte intolerantie moet medisch worden vastgesteld.

    Interessant item dit, thanx!

    1. Bedankt voor de aanvulling. Tara, de student voedingsleer, zegt ook in het artikel: “Coeliakie is de meest hevige vorm van een glutenintolerantie en mensen met deze aandoening kunnen ernstig ziek worden door het consumeren van gluten.”

      We wisten niet dat het zelfs bij dieren kan voorkomen! Goed om te weten!

  2. Thanxx ladies voor dit interessante artikel.
    Naar aanleiding van dit artikel, overweeg ik om net als Alexandra een “proefperiode” in te lassen.
    sinds ik van de koemelk producten afgestapt ben ( gezondheid was de hoofd reden )gaat het al iets beter met m’n darmen/maag , maar overtuigd ben ik nog steeds niet.Tot nu na het lezen van dit artikeltje.
    Ik moet maar eens de proef op de som nemen en daarbij mijn (natuur)arts raadplegen.
    Ik kan er inmiddels een boek over schrijven. Op m’n 13e vegetariër geworden , op mijn 32e besloten om veganistisch te gaan eten , na meer dan een jaar toch maar weer vegetariër geworden … en sindsdien merk ik dat mijn lichaam soms heftig op producten kunnen reageren… en nu overweeg ik om weer veganistisch te gaan eten ( wat je als vegetariër toch al voor een groot deel doet ).
    mhmhm en ik weet al wat ik dit weekend ga maken … gevulde paprika : ziet er lekker uit ladies !

    Thanx nogmaals X
    Es

    1. Leuk om te horen Esther en we hopen van harte dat je er baat bij zult hebben!

    2. Je kan bij de huisarts laten testen of je een glutenallergie hebt, in plaats van thuis te gaan rommelen met allerlei diëten waarbij je waarschijnlijk voedingsstoffen mis gaat lopen.

      1. Volgens ons gaat Esther ook naar haar arts om te laten checken wat het beste voor haar is. Bedankt voor je bezorgdheid!

      2. Ik vind dat Marloes wel een punt heeft. Coeliakie is echt een aandoening waarvoor je bij een arts moet zijn. Ik studeer ervoor, misschien helpt dat mee. Persoonlijk denk ik dat veel van het effect van gezonde mensen (dus zonder coeliakie) die een tijd glutenvrij eten ook komt doordat zij dan veel meer gaan letten op wat ze eten. Koekjes, snoep, snacks, de hele ongezonde boel wordt even vergeten en dat kan ook al een fantastisch effect hebben. Als je klachten hebt, moet je naar de dokter, vind ik, als die het dan niet weet kun je zelf altijd nog wat proberen…

        1. Wij zijn het er absoluut mee eens dat je bij klachten, of vermoedens, altijd naar een arts moet gaan!

  3. Korte aanvulling nog over honden. Er zijn zelfs speciale glutenvrije brokken voor honden helaas vaak van merken die op dieren testen en dat is dus, voor mij, geen optie.
    Gelukkig heeft o.a. Yarrah (puur biologische en cruelty free merk) er ook een en ikzelf kies voor zelf eten maken voor onze rwee.

  4. Mijn moeder heeft glutenallergie. Het is helaas niet zo dat wanneer je brood en koekjes laat staan het klaar is (wat helaas veel mensen denken waardoor ze al regelmatig op feestjes of in een hotel amper iets te eten had). Zelfs chips, chocolade, drop, salades, overal zit het in, het is gewoon belachelijk. Ik ben er ondertussen aan gewend en bak zelfs glutenvrije taarten mocht het nodig zijn, maar handig is anders. Wel schijnen heel veel mensen er last van te hebben zonder het te weten. Een vriendin van me is er ook net achter na een hoop gekwakkel met haar gezondheid, en ik doe het er ook beter op maar moet al zoveel andere dingen laten dat ik me er niet bepaald beter door voelde, ik probeer wel rekening te houden wanneer ik kan, pannenkoeken, ontbijtgranen koop ik regelmatig glutenvrij. Het is helaas best duur, dus mijn budget laat het niet altijd toe, maar alle beetjes helpen I guess. :)

    1. Het is inderdaad ontzettend uitkijken wanneer je echt gevoelig of allergisch voor gluten bent. Ik (Merel) kan me van mijn jeugd nog herinneren dat ik een meisje met kende die coeliakie had. Zij at per ongeluk een keer een stukje leverworst en kwam daardoor in het ziekenhuis te liggen. Heel heftig!

  5. Het is inderdaad erg vervelend als je hier last van hebt. Zeker als het in zo veel producten voorkomt. Jammer ook als veganist, want het glutenmeel biedt zoveel mogelijkheden om lekkere vleesvervangers te maken. Van het weekend nog 4 ‘worsten’gemaakt in de oven, waarvan ik dan weer een deel invries.Lekker op brood maar ook door, of bij de warme maaltijd.Glutenmeel is trouwend erg goedkoop verkrijgbaar bij diverse molens. Ik betaal iets van €3,20 per kilo en daar kun je heel veel van maken.

  6. Goed artikel dit! Ik werk zelf bij Bagels & Beans en wij hebben een glutenvrije bagel! Ik vind het altijd héél fijn om te zien hoe mensen met een gluten-allergie reageren als ze erachter komen dat we deze verkopen, heel blij en verrast. Wij zijn er zelfs zo op ingespeeld dat we zelfs een lijst binnen handbereik hebben waarmee we mensen kunnen adviseren over producten waarbij het twijfelachtig is of ze wel of geen gluten bevatten en wat we ze kunnen adviseren om te nemen.
    Als er een gast komt waar we een glutenvrije bagel voor mogen bereiden komt helemaal niets uit de saladieres die we normaal gesproken gebruiken, maar wordt speciaal voor die gast alles opnieuw opengemaakt (alles uit een nieuwe ongeopende verpakking) en bereid op een plek waar de ‘normale’ bagels niet bereid worden!

    1. Wow! Wat goed om te horen! Dat wisten wij dus niet :) We denken dat heel veel mensen hier erg blij mee zullen zijn. Bedankt!

  7. Ik heb zelf coeliakie en ik vind het erg leuk dat jullie hier over schrijven, maar erg verstandig vind ik het niet. Jullie hebben iemand ingeschakeld om er over te schrijven die er niet erg veel verstand van heeft. Goed ze studeert iets met voeding, maar is niet gespecialiseerd in gluten lijkt me wanneer ik het berichtje leest. Ik begrijp dat het leuk is om een hippe meid te vragen voor je stukje, maar beter zouden jullie iemand van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging http://www.glutenvrij.nl/)hebben kunnen vragen om iets te schrijven.
    Wat er in het bericht staat is niet erg correct en kan zelfs aanstoot geven tot het volgen van een gevaarlijk dieet. Coeliakie is inderdaad de meest heftige vorm van een allergie voor gluten, maar dat je daardoor doodziek wordt wanneer je gluten eet klopt niet. Er zijn zelfs mensen met coeliakie die nergens last van hebben wanneer ze gluten binnen krijgen en daarom is het zo moeilijk vast te stellen.
    Wat me het meeste zorg baart, is het feit dat jullie een stukje plaatsen van een meisje die zomaar is gaan experimenteren met een glutenvrij dieet. Dit zou aanstoot kunnen geven voor anderen om dit ook te doen. Echter, dit kan erg gevaarlijk zijn, wanneer je dit zomaar doet en er de positieve kanten van ervaart, zou het kunnen zijn dat je werkelijk een glutenallergie hebt. Maar wanneer je het zomaar probeert ben je lang niet zo op de hoogte van de do’s en dont’s dan iemand die bij een diëtiste is geweest en ondersteund wordt door een internist. Ik zie ook dat jullie het hier mee eens zijn in de bovenstaande reacties, maar ik wilde het toch maar eens benadrukken.
    Dat Quinoa glutenvrij is klopt, maar het is niet perse veilig voor een coeliaak. quinoa kan namelijk besmet zijn met gluten doordat het in een veld kan staan waar ook glutenbevattende granen worden geteeld. Het advies van de NCV is dan ook: geen quinoa eten tenzij het wordt geproduceerd door een glutenvrij merk (wat volgens mij nog niet het geval is).
    Mijn advies naar jullie toe is dus: schrijf liever niets over zaken waar je zelf niet veel van af weet of schakel een echte expert in. Ik wordt er eerlijk gezegd strontziek van dat er zoveel misconcepties bestaan over het hebben van een glutenintollerantie. En hoewel jullie het goed bedoelen, dragen jullie daar wel aan bij.
    Verder lees ik met plezier jullie blog. Hoewel ik niet vegan of vegetarisch ben, eet ik wel biologisch vlees en zuivel. Ik vind het vooral leuk om te zien dat jullie bewust met eten bezig zijn. En de interieurblogs vind ik altijd inspirerend.
    Voor meer informatie kunnen jullie me altijd mailen.

  8. Mijn oma bleek opeens ook een glutenintolerantie te hebben. Aangezien ik haar het beste gun ben ik wat in het rond gaan lezen.zo kwam ik o.a.op dit artikel. Ik kan nu met trots zeggen dat ik het advies van 1 vd commentatoren heb opgevolgd. Het is wat duurder, dat is waar, maar ze ziet er veel beter uit nu ik haar yarah ipv bonzo voer. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *