Kerstrecept: Beet bourguignon + kerstcatering

Recept voor vegan beet Bourguignon, oftewel een vegan stoofpotje met rode biet, champignons en linzen. Feestelijk winters gerecht voor o.a. kerstdiner. #vegan #biet #linzen
Recept voor vegan beet Bourguignon, oftewel een vegan stoofpotje met rode biet, champignons en linzen. Feestelijk winters gerecht voor o.a. kerstdiner. #vegan #biet #linzen
kerst2013

Vorig jaar was restaurant Hills&Mills (in Delft) zo vriendelijk om een paar lekkere kerstrecepten met ons te delen. Dit resulteerde in de volgende serie: vegan kerstmenu deel 1, deel 2 en deel 3, waarbij vooral de chocoladetaart en de Indiase gluhwein erg goed in de smaak vielen. Je hoeft maar naar de foto’s hierboven te kijken en je snapt waarom.

Ook dit jaar helpt Hills&Mills ons weer uit de brand en wel op twee manieren: met een heerlijk recept voor een ‘beet bourguignon’ en met een kerst-caterering service. Deze cateringservice zal worden gerund door ‘The Haka;’ het kleine broertje van Hills&Mills. Beide broers delen dezelfde passie voor eerlijk en gezond eten. Rekening houden met allergieën en dieetwensen is nooit een probleem. Daar houden wij van!

Allereerst zullen we je wat vertellen over de cateringservice. Alsof de Hills&Haka family onze gedachten kan lezen: wij gaan dit jaar (en hopelijk nog heel veel jaren hierna) voor stressvrij. Dat betekent dus ook dat we ons niet gaan uitputten in ingewikkelde recepten, dagen lang in de keuken staan, uren in de rij bij de kassa van de supermarkt staan, enzovoorts. Nee hoor, we houden het eenvoudig. Natuurlijk is het leuk om met kerst een beetje extra uit te pakken… maar wie zegt dat je alles zelf zou moeten doen? Hier springt Hills&Mills heel handig op in met een DIY-kerstmenu. Dat wil zeggen dat de cateraar alles al voor je heeft voorbereid en dat je het pakket zo, aan de hand van een recept, zelf in elkaar kan klussen. Ideaal!

Je kunt kiezen uit maar liefst drie menu’s: classic christmas (vlees en vis,) gluten-free christmas (vegetarisch en glutenvrij) en vegan christmas (vegan én glutenvrij.) Wow, je snapt dat wij hier heel blij van worden! Je kunt de menu’s hier bekijken en ook bestellen. Om een voorbeeld te geven, laten we je nu het Vegan Christmas menu zien:

Papadum toast w/ avocado dip

Salade nicoise w/ warm smoked winter vegetables & pumpkin

Rosemary roasted pear & parsnip soup

Beet bourguignon w/ mushrooms & lentils

Papa Kazmi veggie biryani w/ nuts & vegetables

Prune chutney

Raw cacao bar w/ figs, walnuts & cranberry sauce

Als dit niet goed klinkt, dan weten wij het ook niet meer! Je ziet dat de ‘beet bourguignon’ ook in het lijstje staat. Dit is het recept dat wij vandaag met je gaan delen.

Recept Beet Bourguignon

Beet bourguignon-2

Stoofpotje met rode biet, champignons en linzen

Wat het extra geschikt maakt voor kerst, is dat deze stoofpot de tweede of derde dag het lekkerst is. Je kunt het dus al op de 24e voorbereiden.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

4 el olijfolie
1 middelgrote ui (fijngesneden)
8 kleine bietjes (ontveld en in blokjes gesneden)
2 grote wortels (gesneden)
4 teentjes knoflook (gemalen)
5 takjes verse tijm (fijngesneden)
2 grote portobello ’s (ongeveer 200 gram, in stukjes gesneden)
200 gram champignons (gesneden)
100 gram bruine linzen (gekookt)
250 cl rode wijn
2 el maismeel
750 cc groentebouillon
1 el tomatenpuree
8 kleine sjalotjes (ontveld)
4 laurierblaadjes

Bereidingswijze

De basis

Verwarm 2 el olie in een braadpan op middelhoog vuur
Bak de uitjes en knoflook tot ze goudbruin zijn
Voeg de bieten, wortels, tijm, zout en peper toe, kook voor 5 minuten, regelmatig roeren
Voeg de wijn, bouillon, tomatenpuree en laurierblaadjes toe. Roer de ingrediënten door elkaar en laat het geheel 30 minuten op laag vuur sudderen.

De champignons en sjalotjes
Verwarm 2 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur
Voeg de sjalotjes, de champignons en portobellos toe en bak tot ze goudbruin zijn (zo’n 5 minuten, regelmatig roeren)

Afmaken
Voeg de linzen, champignons en sjalotjes bij de stoofpot en laat het geheel nog 10 minuten sudderen.
Serveren met rijst, brood of zoete aardappelfriet.

Bij de gedachte aan dit recept (en door het kijken naar de prachtige foto) krijgen wij het al warm. En at zal je huis lekker ruiken als je dit aan het koken bent! Mmm… Op deze manier krijgen we echt zin in de feestdagen!

Wie van jullie gaat er dit jaar voor een stressvrij kerstmenu? Komt dit recept op je lijstje?

Bedankt Hills&Mills en The Haka, voor dit heerlijke recept. Bedankt Orin Sjaris voor de prachtige foto’s.

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

11 gedachten over “Kerstrecept: Beet bourguignon + kerstcatering

  1. Briljante naam :D het klinkt gezellig en je weet precies wat je moet verwachten. Stiekem ben ik ook fan van de beef versie dus ben heel nieuwsgierig naar deze :). Mijn kerstmenu is stressvrij omdat m’n broertje kookt, haha. Maar als ik zelf moest koken dan had dit zeker een optie geweest. Heerlijk dat je het de dag van tevoren al klaar kunt maken. Stoofpotjes zijn sowieso fijn. Het duurt meestal wel even, maar het is niet moeilijk ofzo.

  2. Whoooo dit klinkt écht lekker :D! Ik vier dit jaar waarschijnlijk helemaal geen kerst vanwege een verhuizing, maar als ik dit op tijd maak hebben we toch nog wat lekkers :)

  3. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit voor het kerstwens dit jaar. Maar aangezien het braden van speciale vlezen ik niet echt mijn specialiteit is, lijkt dit me ook een heel leuke optie!

  4. Wauw, dat ziet er heerlijk feestelijk uit! Kleine vraag over het recept: jullie gebruiken echt volledig maïsmeel he, geen maïszetmeel? Daar heb ik nog niet zo vaak mee gekookt, voeg je het toe samen met de bouillon of pas op het einde van de kooktijd? Bedankt!

  5. Klinkt errug goed… ik moet nog overleggen met iedereen wat we eigenlijk gaan doen met kerst. Voor mij wordt de hele discussie spannend dit jaar, omdat ik sinds een klein jaartje geen gluten meer mag hebben (hele lastige vader..). En dan maar hopen dat ze ook in Tilburg bezorgen.

  6. Dit recept heeft The Haka niet zelf bedacht. The credits gaan naar David en Luise van ‘the green kitchen’. Een fantastisch lekker recept is het en is hier thuis favoriet:)
    Wat een goed idee trouwens de catering, ziet er erg lekker uit!

  7. Lijkt me lekker! Ik neem aan dat het maïsmeel gebruikt wordt om te binden….? In de bereidingswijze vind ik het niet terug. Moet ik het met de uien mee bakken of voeg ik het later toe?

  8. Wat was dit lekker! Net gegeten omdat het wat kouder was de afgelopen dagen. Ook prima om voor meerdere dagen te maken: opgewarmd lijkt het me nog lekkerder. Thnx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>