KOKEN MET STERREN: HEMELSE VEGAN BROWNIES

We gaan er niet teveel woorden aan vuil maken: deze vegan brownie is goddelijk. Can I get an Amen? Let’s do this!

Wat je nodig hebt voor de brownie (voor ongeveer 6 personen):

* 2 cups bloem
* 1 cup water
* 1 cup bruine basterdsuiker
* 1 cup rietsuiker
* 1 theelepel zout
* 1 theelepel vanille extract
* 3/4 cup cacao poeder
* 1/2 cup zonnebloemolie
* 1/2 eetlepel bakpoeder
* 1/2 cup walnoten (optioneel)
* 1/2 cup blokjes chocolade (optioneel)

Wat je nodig hebt voor de frosting:

* 1/2 cup plantaardige margarine
* 2 cups poedersuiker
* snufje zout
* 2 eetlepels soyamelk
* 1 eetlepel vanille extract
* 1/4 cup cacaopoeder

Hoe je de brownie maakt:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Kook het water met een halve cup bloem erin, op laag vuur. Laten staan tot het een ‘plakkerige’ massa is geworden. Laat dit goed afkoelen.
3. Mix de suikers, het zout, vanille extract, cacao en olie in een beslagkom.
4. Doe het bloem-watermengsel hier vervolgens bij en roer het geheel goed door.
5. Voeg hierbij de resterende bloem, bakpoeder en (eventueel) de nootjes en chocoladestukjes.
6. Giet de mix in een lage vorm (wij hebben het in een ovenschaal gedaan bij gebrek aan een lage bakvorm, werkte prima) en plaats in het midden van de oven.
7. De brownie moet voor ongeveer 25 minuten de oven in.

Terwijl de brownie in de oven staat, maak je de frosting:

1. Gooi alle ingrediënten in een grote beslagkom en zet de elektrische mixer erop.
Wordt even een chaos, poedersuiker overal, maar het komt allemaal goed als je geduld hebt.

2. Laat de brownie, als deze klaar is, eerst even in de afkoelende oven staan.
3. Laat de schaal vervolgens heel goed afkoelen buiten de oven, voordat je de frosting erop smeert.
4. Smeer een lekkere laag frosting op de brownie en garneer af met walnoten.



Bij gebrek aan een gebaksbordjes met engelen of andere heiligen-afbeeldingen, hebben wij hier voor een prachtig herderstafereeltje gekozen. Geniet van je zondag!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “KOKEN MET STERREN: HEMELSE VEGAN BROWNIES

  1. Wow, dat klinkt lekker. Bij de ingrediënten dacht ik nog even: dat is toch standaard brownie? Maar blijkbaar is het geheim dat je het water/bloemmengsel eerst kookt. Hoe lang moet dat ongeveer op het vuur?

  2. Ziet er lekker uit, alleen zitten er wel erg veel suikers in. Zelf ben ik meer van de volkoren en suikervrije toetjes, taartjes en snoepjes… daarvan kak je ook niet meteen in na het eten. Misschien iets voor de volgende keer? Groetjes, Liv

    1. hi Merle, misschien kan je even onze zoekfunctie gebruiken en zoeken op ‘suikervrij’. Dan kom je een aantal heerlijke recepten tegen!

  3. Hahah het is nu de 3e keer dat ik dit maak (wel dit keer voor het eerst met maatpannetjes) en ik val elke keer over: ‘giet de mix…’
    Want ik weet niet wat we anders doen, maar gieten is er bij mij echt niet bij! Het is bij mij steeds een heel dikke massa, niets vloeibaars meer aan, haha!

  4. Ik heb zojuist jullie brownies gemaakt…..heerlijk!!!!
    Mijn dochter blij, ze heeft een ei allergie en mag deze dus gewoon eten. De rest van de familie ook blij, want ze zijn echt hemels!

  5. Gemaakt voor een vervroegd kerstfeest. ZO LEKKER!
    Ik kon wel niet wachten tot het bloem-watermengsel koud was, daar had ik het geduld niet voor. Ik wist ook niet zeker of het water nu echt moest koken (in de zin van: 100°C) en vervolgens op een laag vuurtje moest verder pruttelen met de bloem. Maar het wordt inderdaad een zodanig “plakkerige” massa… Je ziet vanzelf wel hoe het werkt.
    De verhouding zout in de brownie is echt heel lekker!
    Voor mij persoonlijk zit er wel ietsje teveel vanille-extract in dit recept, vooral bij de frosting. Dat kan ook liggen aan de sterkte van het extract, misschien. In het vervolg ga ik wat minder van de vanille gebruiken.

    Eerste keer dat ik vegan brownies maakte. Top!!!

  6. Afgelopen weekend deze brownies gemaakt en ze zijn écht GODDELIJK! Amen! De lekkerste brownies die ooit uit onze oven zijn gekomen, including de not-so-vegan-ones. En dan was -ie nog zonder frosting ook, omdat we daar niet alle ingrediënten voor hadden.

    Komend weekend staat het recept weer op het menu! Deze keer met een poging erbij om er iets minder suiker in te doen (of een deel te vervangen door wat lievere suikers).

  7. Ik heb ze al 2 keer gemaakt, ze zijn gewoon té lekker ;)! Ik heb ‘m net weer gemaakt als verjaardagstaart voor morgen, lekker vegan (vegan is niet zo makkelijk te vinden bij de Hema of de Multivlaai – maar dit is nog lekkerder!).

  8. Klopt de hoeveelheid olie wel die in het recept vermeld staat?
    Bij mij was er geen sprake van gieten, maar van een dikke klomp beslag waar ik met moeite de noten doorheen kon roeren. Ik heb er extra olie aan toegevoegd.
    Ze staan nu in de oven, ik ben benieuwd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>