KOKEN MET STERREN: VEGAN AARDAPPEL TATIN

Het is een zomers, lang weekend. Laten we zo veel mogelijk genieten van maaltijden in de tuin, op het balkon, in het park, aan het strand… nu het kan! Het kan aan ons liggen, maar met dit weer ga je niet zo snel met een stampot met vega-worst in het gras liggen. Wij niet in elk geval :)
Daarom bakten we deze heerlijke aardappeltatin. Ofwel: een omgedraaid aardappeltaartje. HEERLIJK!

Het is een recept uit de Allerhande, maar dan een beetje aangepast. Niks moeilijks, dit kan echt iedereen. Tijdens het bakken van deze taart ruikt je huis heerlijk naar een knus eettentje in een mediteraans land, ver van huis. Summervibes, come to momma!

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

1 zakje aardappelen (pondje kriel, 500 g)
5 of 6 takjes verse tijm
3 eetlepels (licht)bruine basterdsuiker
1/2 potje semi-zongedroogde tomaten
half potje zwarte olijven zonder pit
5 plakjes vegan roomboter bladerdeeg (verkrijgbaar bij de biowinkel) Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om gewoon bladerdeeg te gebruiken.

Bereidingswijze

1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
2. Kook de krieltjes 15 minuten in water met wat zout.
3. Giet de aardappeltjes af, laat ze een beetje afkoelen en halveer.
4. Bekleed de bodem van je quichevorm met bakpapier. Verdeel de tijm (blaadjes losgemaakt van de takjes) en suiker + zout over het bakpapier.
5. Verdeel de krieltjes, met de platte kant naar onderen, over het bakpapier.
6. Verdeel de zongedroogde tomaatjes en olijven over het bakpapier, tussen de krieltjes.
7. Bedek het geheel met het bladerdeeg. Zorg dat de plakjes overlappen en stop het deeg goed in de bij de randen.
8. Bak de taart in 45 minuten in het midden van de oven.
9. Laat de taart een beetje afkoelen, keer de vorm om op een groot bord en maak de vorm los van de taart.
10. Serveer de lauwwarme taart met een groene salade (rucola, tomaatjes, olijven, dressing van olijfolie, tijm en citroen will do) en een heerlijk wit wijntje, of verfrissend citroenwater.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “KOKEN MET STERREN: VEGAN AARDAPPEL TATIN

  1. Ik vond alleen de geur, toen hij in de oven stond toen ik hem maakte, al helemaal geweldig! Op en top zomers en echt heerlijk!

    1. Vonden wij ook! Je waant je echt op vakantie. Heerlijk!

  2. Klinkt weer goed & ziet er lekker uit! Ga ik zeker ook eens uitproberen.

    Vanochtend heb ik jullie Blueberry Muffins gemaakt om mee te nemen naar een picknick in het park. Ze waren niet zo mooi van vorm; ik had denk ik teveel beslag in de papieren bakjes gedaan (tsja, eerste keer dat ik muffins bak…vast een klassieke beginnersfout), dus ze waren een beetje breed uitgelopen. Toch maar eens een muffinblik aanschaffen misschien…
    Overigens waren ze wel erg lekker! En dat is toch het belangrijkste :-)

    Hartelijke groet, Susanne

    1. Dat is zeker het belangrijkste, Susanne! Het lukt ons ook niet altijd om de muffins in een goede vorm te krijgen. Daarvoor zou je inderdaad het beste zo’n bakblik (of van siliconen) kunnen gebruiken. Maar ach, wat maakt het uit? ;)

  3. Deze is inderdaad heel lekker, maar volgens mij heeft de Allerhande “inspiratie opgedaan” in het boek Plenty van Ottolenghi.

    (Overigens een aanrader, dat boek).

  4. Haha, ik was net hetzelfde aan het denken als Mirjam.
    Toevallig was ik daarstraks nog aan het kijken in Plenty.
    Het lijkt me trouwens wel erg lekker :)

  5. Hij staat nu in de oven en de heerlijke geuren komen me al tegemoet! Ben benieuwd =)

    1. oeeee zo lekker! We zijn benieuwd wat je ervan vond!

  6. Het zit in de oven, en het ruikt heel lekker! Dit is de eerste keer dat ik een veganistisch gerecht maak en ik hoop dat het lekker is. Dankjulliewel voor het recept!

  7. Klinkt goed .. maar ik snap het niet helemaal. Is het een omgekeerde quiche? leg je de bladerdeeg bovenop? en dan de randen goed instoppen ? dan valt alles toch uit elkaar..
    hahaha ik snap het echt niet, maar ik ben heel benieuwd hoe ik het moet doen!
    Alvast bedankt

  8. Dit recept heb ik vanavond uitgeprobeerd. Lekker en heel simpel om te maken. Grappig dat je de taart andersom maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *