KOKEN MET STERREN: VEGAN BANANENBROOD

Lekker voor de Paasbrunch; vegan bananenbrood! Voor dit ‘brood’ (het is eigenlijk meer een cake) zijn geen eieren gesneuveld, dus het is weer eens wat anders dan het gebruikelijke paasgoed. Met dank aan Suzette, van wie we dit heerlijke recept getipt kregen!

Dit is wat je nodig hebt;

3 rijpe bananen (of 2 grote bananen, zoals in ons geval)
1 eetlepel citroensap
1/2 cup plantaardige olie (wij gebruikten hier kokosolie)
1/2 cup rietsuiker
1/2 cup rozijnen
1 1/2 cup bloem
1/2 cup havervlokken
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda (of zuiveringszout)

*Ook lekker om toe te voegen; cranberries of ander gedroogd fruit en/of walnoten.*

Dit is wat je moet doen;

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Prak de bananen fijn met een vork.
3. Maak in een kom eerst een mengsel van alle vochtige ingredienten; bananen, citroensap, olie, rozijnen en suiker.
4. Maak in een andere kom een mengsel van: bloem, havervlokken, zout, bakpoeder en baking soda.
5. Roer de vloeibare ingredienten door de droge, totdat het een mooi mengsel is geworden. Niet al te hard roeren!
6. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm (cakevorm werkt het beste) en zet deze voor 45 minuten in de oven.
7. Doe na 45 minuten de welbekende satéprikker-test en bepaal of het bananenbrood gereed voor consumptie is!

Snijd plakken zoals je dat bij een cake zou doen; lekkere dikke plakken graag. Heerlijk met (biologische) jam…
Geniet van je vrije dagen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “KOKEN MET STERREN: VEGAN BANANENBROOD

  1. Oh wat een heerlijkheid!
    Wat zou een laagje gesmolten Tony Chocolonely kunnen betekenen? (:
    Heel fijn vegan Pasen, Vera

    1. Oeh Vera, jij brengt ons op heel gevaarlijke ideeën ;)

  2. HEy meiden,

    lekker en zeker fijn dat er geen eieren in zitten! Vraagje: weet je toevallig hoeveel gram er
    in jullie cups gaan? Ik merk bij cup-recepten dat de inhoud van zo’n cup niet overal hetzelfde is.

    Yammie.

    1. Je kan een converter op google gebruiken, maar het allerhandigste is en blijft toch om zelf een set van die cupjes aan te schaffen. Wij zijn er dolgelukkig mee! Zo handig dat we niet meer hoeven om te rekenen. IKEA heeft een setje, Dille en Kamille en naar het schijnt AH XL ook…

  3. Ha wat leuk, meteen recept geprobeerd in het kader van Scriptie Ontwijkend Gedrag! Wel met wat aanpassingen, zo heb ik ahornsiroop gebruikt ipv suiker en zit er geen wijnsteenzuur en havermout in. Tevens geen kopjes gebruikt maar alles op de gok gedaan… hahaha. Heb wat muesli erin gegooid ter compensatie! Hij staat nu in de oven te shinen, hopelijk wordt t wat!

    1. Leuk om te horen dat je het brood gemaakt hebt Barbara! Eet smakelijk :)

  4. Hoppa, die is geslaagd! Bij gebrek aan cakeblik in een kleine springvorm gedaan. De ’taart’ is lekker stevig van consistentie en subtiel zoetig! Heerlijk voor in het lunchpakket. Wij hebben er net een beetje kaneelijs bij gegeten wat heerlijk was, maar uiteraard niet vegan.
    Thanks voor het recept!

  5. Bedankt voor deze tip! Ik had een klein paasprobleem: amper eten in huis…. Maar nog wel 3 bananen, noten, cranberries en bloem! Het bananenbrood was toen al snel een feit :)

  6. zou je in plaats van bakingsoda of zuiveringszout ook iets als gist kunnen gebruiken?

  7. net geprobeerd en superlekker ! omnom dankjewel voor dit makkelijke recept voor keukenklunzen zoals ik ;)

  8. Kan ik er ook peer op of bij doen? Ik zit hier met te veel peren en bananen, haha.

    1. Tuurlijk! Al heb je de bananen wel nodig voor het binden van het brood. Maar erop kan hoor!

  9. Dit lijkt mij een geweldig recept.
    Maar hoeveel is een cup?
    Ik lees het graag terug, dan kan ik ook aan de slag :-)

  10. Ik gebruik dit recept al jarenlang! Alleen voeg ik geen suiker toe, ik vind ‘m zoet genoeg door de rozijnen en doordat ie niet zo zoet is lijkt het wat meer op brood i.p.v. cake.

  11. heeerlijke bananencake of -brood! ik heb er ook nog een beetje kokos bij gedaan, en met de losse hand, kopje van dit en half kopje van dat, oh ja en ook kaneel.
    echt een aanrader.

  12. Er zijn zoveel recepten voor bananenbrood dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Tijdens een zoveelste ontdekkingsreis op jullie recept gestuit. Oh mijn gossie! De link van jullie recept gelijk opgeslagen!

    ik heb de rietsuiker vervangen voor een scheutje agavesiroop. Op de bovenkant had ik stukjes banaan gelegd dun bestrooid met kokosbloesemsuiker (gaat het karameliseren, jammie). De zoetmaker ín het brood is prima achterwege te laten als je ook een topping gebruikt. Weet ik nu voor volgende keer :-).

    Het huis ruikt zo heerlijk en het brood ziet er zo goed uit, kon niet wachten met aansnijden. Brood was super warm, maar zo heerlijk en luchtig (omdat deze nog heet is?). Super meiden!

    1. Wat fijn om te horen :) Ik vind het zelf ook nog altijd een heel lekker recept!

  13. Heerlijk recept en makkelijk!

    Net uitgeprobeerd en nog warm al aangesneden. Ik heb er wat Becel walnootolie opgesmeerd <3
    Maar inderdaad, volgende keer misschien de suiker achterwege laten. Had extra al 20 mg minder gebruikt, maar de banaan maakt het brood volgens mij al zoet genoeg.

    Bedankt voor dit recept!

  14. Mijn bananen brood is heeeel lekker geworden alleen niet goed gerezen in de oven. Heb ik te weinig bakpoeder of baking soda gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *