KOKEN MET STERREN: VEGAN CITROEN/KOKOS CAKEJES

cakejescollage

Wil jij deze ontzettend lekkere vegan citroen-kokos cakejes ook maken? Dat kan! Het is eenvoudig en behoorlijk lowbudget. We hebben onze eigen twist gegeven aan een recept uit het geweldige bakboek ‘Lisette in Luilekkerland’. Voor de veggies onder ons: dit boek is een absolute must-have voor jouw kookboekencollectie!

Wat je nodig hebt:

200 gram volkorenbloem
75 gram geraspte kokos
125 gram ruwe rietsuiker
1 citroen
75 ml zonnebloemolie
100 ml sojamelk
3 theelepels wijnsteenbakpoeder (van de biowinkel, of anders gewoon bakpoeder uit de supermarkt)
Eventueel: poedersuiker en citroensap voor een glazuurlaagje.

Bereidingswijze:

– De oven voorverwarmen op 180 graden –

1. In een kom de kokos laten weken in de sojamelk.
2. In een andere kom de bloem, suiker, rasp van de citroenschil, sap van de citroen, zonnebloemolie en bakpoeder mengen. (geen elektrische mixer gebruiken, gewoon goed omscheppen)
3. De melk met de kokos bij het bloemmengsel gieten en het geheel nu nog eens heel goed doorscheppen.
4. Het beslag in cakevormpjes scheppen.
5. De cakejes zijn na 25 minuten in de oven klaar.

Je kan ervoor kiezen om er nog een topping op te maken, zodat het heuse cupcakes worden, maar de cakejes zijn al heerlijk (en heel zoet) van zichzelf. Wel is het lekker om met poedersuiker en citroensap een glazuur te maken, voor een dun en extra zoet laagje over het cakeje. mmmm!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “KOKEN MET STERREN: VEGAN CITROEN/KOKOS CAKEJES

    1. Hier hebben wij zelf geen ervaring mee. Wel weten we dat je voor dit recepten ook goed rijststroop of zoiets als agavestroop kan gebruiken, maar hoeveel je daar dan van nodig hebt, weten we niet.

    1. Hmm, bij ons was het aardig ”klef”. Misschien moet er dan een beetje extra sojamelk bij? Je moet er makkelijk een bal van kunnen maken, zonder dat het helemaal uit elkaar valt.

  1. Zit net te denken of kokosmelk ook lekker zou zijn ipv sojamelk?
    Nog meer cocossmaak en dan pure chocolade erover
    (Ik wou minder bakken, maar wil nu al weer de keuken induiken)

    Even tussendoor: naast dat onwijsleuke bordje zie ik aparte cakevormpjes. Waar hebben jullie die met bloemetjesprint vandaan?

    1. We weten niet of kokosmelk heel geschikt is om mee te bakken. Is natuurlijk een vrij vet product… Het klinkt wel lekker :)
      Persoonlijk vinden wij het lekker dat de citroensmaak behoorlijk aanwezig is. Dat maakt de cakejes lekker fris!

      Wat betreft de cupcake-vormpjes: die zijn van Rice. Een superleuk merk met allemaal keukenbenodigdheden.
      Dit is de website: http://www.rice.dk/ (en het is onder andere bij de Bijenkorf en bij Kookwinkels te krijgen)

      Succes!

      1. Ik heb Lot vorige week in mijn patisserie winkel gehad en hebben een superleuk gesprek gehad over bewuste eerlijke voeding, helaas verkoop ik nog geen veganistische cupcakes maar dit recept inspireert mij.. normaliter gebruik ik WEL cocosmelk voor mijn reguliere cupcakes, ik zal dit recept uitproberen met cocosmelk…
        alleen nog een geschikte topping bedenken..wordt een uitdaging maar zo leuk om mij hierin te verdiepen, 8 nov komt Lot dit proeven ben erg benieuwd!!! ik heb respect voor jullie levenswijze en zet mij echt tot nadenken :)
        zoete groeten,
        sharon de graav

  2. Ik heb ze gisteren gemaakt en ze waren heerlijk. Misschien 5 minuten te lang in de oven gehad want ik wilde een mooi bruin korstje en daardoor wat droog, maar op zich niet erg bij makronen. Ik ben fan, want het is zooo eenvoudig, dit is echt een keeper. En de volgende keer ga ik ‘t recept gewoon een beetje fine-tunen. Merci!

  3. Wooow. Ik heb ze net tien minuutjes uit de oven en ze zijn heerlijk.
    Ik heb zelf wat pure chocolade erbij gesmolten en daarna over de cakejes gesmeerd. Zo zijn ze ook lekker!

    Ik ben alleen zelff te enthousiast geweest met de citroensap, dus dat doe ik de volgende keer even anders. Maar heel lekker meiden!

  4. Ze zitten nu in de oven. Het lijken net cupcakes dus ik vrees dat ik iets verkeerd heb gedaan. Eerst een lading met grote ballen en kan zo nog een lading met kleine schepjes doen. Daarnaast heb ik ongeveer alles op gevoel verdubbeld om meer te krijgen en kon ik niet wegen dus één groot experiment. Ik hoop dat het iets is want morgen als afscheid trakteren en ik wil geen flater slaan haha. Ach wellicht zijn ze als cakejes heerlijk. ik heb er ook wat zaden en haver door gedaan ;-) spannend…

  5. Oeh, deze net ook uitgeprobeerd. Inderdaad heel makkelijk en heel lekker! Kun je onverwachts bezoek nog mee verrassen (“de cakejes komen er zoooo aan!”).

  6. Hallo,

    Ik word geprikkeld door jullie berichtjes en ik ga de cocoscakejes uitproberen nu eerst even naar biowinkel boodschappen doen. Ik wil ook bakken zonder bewerkte suikers, voel me daardoor beter en ik blijf er slank bij.

  7. En klaar is de cake. Ik heb de cake met agavesiroop gebakken i.p.v. ruwe rietsuiker en goed gelukt en heerlijk hoor!!!!! Ik ga snel een bakkie doen met…………..? Juist een stukje cake

  8. Ik heb ze net gemaakt voor mijn vriendinnetje die straks haar verjaardag viert en ze zijn echt mega mislukt!! Het komt door de baking soda maar ik snap niet waarom, heb precies gedaan wat hier stond. Het is nu heel bitter en zout! :( :( :(

  9. Vanavond krijg ik veganistische eters. Ik heb de hele week recepten van jullie site uitgeprobeerd en denk dat ik ze vanavond zeer aangenaam kan verrassen. Deze citroenkokos cakejes ga ik uitproberen als dessert. Helemaal veganistisch zit er voor mij niet in, maar de lekkere recepten zijn wel een eye opener om bewuster te gaan eten. Ik kom zeker terug op jullie site.

  10. Hoi,

    Ik heb ze net uitgeprobeerd, maar ze zijn echt aan de droge kant. Ook toen ik ze in de vormpjes schepte. Niet klef zoals bij jullie. Ik zie dat iemand anders hier ook problemen mee heeft gehad. Ik heb me precies aan het recept gehouden, wellicht 200 ml sojamelk ipv 100? Want 100 ml leek niet echt genoeg om de kokos in te wellen. Iemand tips?

    Thankss

  11. Misschien dat de ene geraspte kokos war droger is dan de andere? Ze lijken me heerlijk. Eens kijken of ik het coeliak-proof kan maken met rijstmeel. Die is het meest neutraal denk ik. Of een speciale koekjesmix misschien.

  12. Ik heb kokosolie gebruikt i.p.v. zonnebloemolie, kokosbloesemsuiker i.p.v. de rietsuiker en kokos-amandelmelk i.p.v. de sojamelk. Ze smaken heerlijk! De kokos is niet eens overdreven aanwezig. De citroen is nog goed te proeven. Ze doen me eigenlijk denken aan kokosmakronen. Super lekker recept, bedankt weer.

  13. Gisteren dit recept gemaakt met kokosmelk en kokosbloesemsuiker daarnaast wat rijstolie want ik had geen zonnebloemolie en ik heb het in een cakeblik gemaakt. Gaat ook goed alleen hij moet langer in de oven. Conclusie een heerlijk recept nu nog een lekkere topping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>