Mexicaanse boerenkoolsalade

Mexicaanse boerenkoolsalade | De Groene Meisjes. Super creamy en gezond!

We horen je denken: seriously, boerenkool? Alwéér? Ja mensen, we proberen zoveel mogelijk groenten van het seizoen te eten, plus: het is goedkoop. Dan word je vanzelf creatief, let maar eens op. Dus bedacht Jamie deze creamy Mexicaanse boerenkoolsalade die echt heel erg lekker uitpakte. Winters, maar toch ook zomers tegelijk. Zullen we het dan maar een cross-over salade noemen?

Mexicaanse boerenkoolsalade | De Groene Meisjes. Super creamy en gezond!

Mexicaanse boerenkoolsalade | De Groene Meisjes. Super creamy en gezond!

Deze Mexicaanse boerenkoolsalade doet het goed als lunch, maar je zou hem ook prima als maaltijdsalade kunnen eten. Wellicht met een broodje of een wrap erbij? Of: schep het in taco’s! Zie je, zoveel opties. Je kan de boerenkool natuurlijk ook vervangen door bijvoorbeeld romeinse- of veldsla.

Wat heb je nodig?
Zoete aardappelblokjes:
3 medium zoete aardappels
2 eetlepels olie
1/2 theelepel (gerookt) paprikapoeder

dressing:
2 avocado’s
sap van 2 limoenen
1 flinke hand verse koriander
snuf cayennepeper
snuf zwarte peper
snuf zout
1/2 theelepel komijnpoeder
1/4 theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel olijfolie, optioneel

6-7 grote stengels boerenkool (of 200 gram gesneden boerenkool)
sap van 1/2 grote citroen
1 blik zwarte bonen, uitgelekt
handje pompoenpitten

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 220 graden –
1. Snijd de zoete aardappels in blokjes en leg ze op een bakplaat of ovenrooster bekleed met bakpapier. Besprenkel de blokjes met de olie en het paprikapoeder. Zet 20-25 minuten in de oven.
2. Scheur de boerenkool van de stengels en snijd in kleine stukjes. (Sla deze stap over als je al gesneden boerenkool gebruikt.)
3. Doe de boerenkool is een grote schaal en besprenkel met het citroensap. ‘Masseer’ de boerenkool met het sap. Kneed de boerenkool stevig, dan blijft de boerenkool niet zo taai.
4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine of stevige blender en mix tot een romige saus.
5. Voeg de zoete aardappelblokjes toe samen met de zwarte bonen toe aan de boerenkool. Schenk de avocadosaus erover en serveer met de pompoenpitten.

Mexicaanse boerenkoolsalade | De Groene Meisjes. Super creamy en gezond!

Deze salade is makkelijk, snel klaar, gezond en heel erg lekker. Voor ons de perfecte formule – wat jij? Laat je het ons weten als je deze salade hebt gemaakt? We zien graag een foto verschijnen op Instagram! Vergeet niet #degroenemeisjes erbij te vermelden, zodat we je foto makkelijk terug kunnen vinden!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

41 gedachten over “Mexicaanse boerenkoolsalade

  1. Ziet er weer fantastisch uit! Ik ben echt dol op boerenkool, dus kom maar door met al die boerenkoolrecepten hoor haha! Lekker die avocadosaus erbij, yum!

  2. Oeh, ziet er goed uit zeg, écht heel goed zelfs! Zelf eet ik boerenkool eigenlijk nooit als element in een salade, maar zo te zien en te horen moet ik dat maar gauw eens gaan doen :) De foto’s die jullie erbij hebben gemaakt zijn ook leuk, niet zo standaard!

  3. Ah wat lekker zeg die saus in combinatie met de boerenkool! Het ziet er zo lekker uit. Fijn dat jullie boerenkool gebruiken, lekker uit het seizoen! Overigens weer prachtige foto’s!!

  4. Het ziet er echt onwijs onwijs lekker uit! Die guacemole, boerenkool, zoete aardappel en al die lekkere kruiden. Oh, ik krijg er trek van! Jammie !

  5. Jam jam jam, alles wat ik lekker vind zit hier in :D Ik eet de laatste tijd ook veel boerenkool trouwens, heerlijk! Ik maak er vaak een salade van met cherrytomaatjes, iets van bonen of linzen, soms zongedroogde tomaatjes, mais.. Van alles eigenlijk. Ik gebruik bijna altijd balsamico azijn als dressing, maar ik ga zeker ook een keer avocado gebruiken!

    1. Ik hou ook van de combinatie boerenkool & tomaatjes! Hmmmm….. :)

  6. Mjammie! Ben dol op boerenkool. Heb trouwens laatst een boerenkoolpesto gemaakt. Boerenkool, edelgistvlokken, amandelen en walnoten, olijfolie en wat kookwater van de pasta erbij en natuurlijk een teentje knoflook. Ook heel erg lekker!

  7. Ik kan ook geen genoeg krijgen van boerenkool. Vooral in zo’n salades is het echt lekker! Dit ga ik vast en zeker een keer maken!

  8. Ziet er heerlijk uit! Ik eet de laatste tijd ook echt vaak boerenkool, vind die bittere smaak heel lekker. Wie had dat ooit gedacht haha, aangezien het enige wat ik ECHT niet lust boerenkoolstamppot is!

    En gerookt paprika poeder is ook echt een ontdekking – dat maakt alles ZO lekker!

  9. Wauw, dit ziet er echt super lekker uit! En wat hebben jullie weer mooie foto’s gemaakt!
    Met wat voor camera en lens maken jullie je foto’s? Ze zijn altijd zo scherp, goed verdeeld qua focus en met super belichting!

    Dit recept ga ik zeker een keer maken. Zoete aardappelen zijn echt mijn favoriet en boerenkool is heerlijk zo in de winter xD.

    Bedankt voor het delen!

    1. Dankjewel! Ik fotografeer sinds kort met een Canon 6D en een 50mm 1.4 lens.

  10. Ziet er weer superlekker uit! Helaas vind ik het weer er nu echter niet naar om slaatjes te eten. Op dit moment maakt niets mij blijer dan een bord dampende soep.

  11. Ziet er goed uit!!! Ik zou willen dat ik ’t kon maken, maar hier helaas geen boerenkool te bekennen :-(

  12. Ziet er erg lekker uit, ik ben wel erg benieuwd naar de smaak. Boerenkool vind ik toch op de Hollandse manier met aardappel het lekkerst tot nu toe en in een omelet. Leuk idee, ga het proberen :)

  13. Heee! Ik heb vandaag zo’n zelfde potje paprika poeder gekocht als op de foto, maar weet iemand hoe je dat blikje open moet maken? Misschien een domme vraag, maar ik hoop dat iemand het me wil vertellen! Liefs

    1. Ik wrik het dekseltje altijd omhoog met de achterkant (de botte kant) van een aardappelmesje. Het is even proberen, maar dan ‘plopt’ het zo open!

      1. Ik steek juist het puntige stukje van een mesje eronder en maak hem zo open. Wel wat gevaarlijker ;)

    2. Heel erg bedankt voor het antwoorden! Het is gelukt :D Heb ’t op save gespeeld met de botte kant :’) xx

  14. Ziet er heerlijk uit! Ga de salade snel uitproberen. Even een vraagje, voor hoeveel personen is dit recept bedoeld? 2 of 4 personen?

    1. Ik zou zeggen: als hoofdgerecht voor 2 personen, als bijgerecht voor 3-4.

  15. Wouw, ziet er echt onwijs lekker uit! Ga ik morgen meteen eten!
    Het recept van hierboven… op hoeveel personen is dat gebaseerd?!

    Liefs

    1. Als je het als hoofdgerecht gaat maken is het voor 2 personen :)

  16. Oeh, dit ga ik proberen! Ben sinds een tijdje vegan en ben op zoek naar lekkere maaltijdinspiratie, dus dit komt goed uit! Ik ben overigens erg blij dat er nog steeds zoveel mogelijkheid is als vegan en nu struin ik al jullie lekkere ontbijtrecepten af, daar heb ik wel wat aan :) Nog tips op het gebied van voedingsstoffen?
    Liefs

  17. Ziet er weer heerlijk uit! Toevallig heb ik bijna alle ingrediënten in huis, dus denk dat het een vrijdag recept gaat worden;)

  18. Ik heb dit vanavond meteen gemaakt en jeetje wat een lekkere combinatie aan smaken is dit zeg! Ik had wel de bonen opgewarmd omdat ik niet zo van koude bonen hou, en dat werkt dus blijkbaar ook prima!

  19. Hmm, ik houd niet zo van boerenkool, behalve in juices. Maar deze combi klinkt wel interessant, misschien dat ik het een keer ga proberen :) Misschien dat ik er dan wat blokjes groene appel doorheen gooi om het een frisse smaak te geven

  20. Ik heb deze salade vanavond gemaakt met spinazie in plaats van boerenkool en met 1 limoen, maar het was heerlijk! Alleen viel me op dat er niet bij staat voor hoeveel personen het recept is. Vanavond hebben we hem met z’n tweeën gegeten, als avondeten zaten we al snel wel heel vol (wel hadden geen wrap of iets erbij) en hadden we ook nog over. Klopt het dat het voor 4 personen een lunch salade is en voor 4 met wrap enzo erbij een maaltijdsalade? Misschien handig om te weten, maar ik schat dus van wel.

  21. Lekker, hoor! Volgende keer ook nog met koriander, die was ik vergeten te kopen.

  22. Snijbiet rauw en fijn gesneden kan dan vast ook i.p.v boerenkool,en dat is er nu volop

  23. Vandaag op het werk gemaakt voor 50(!) Personen.Had het zelf nooit bedacht,maar de rauwe boerenkool viel enorm in de smaak…vooral bij de jongere collega’s.
    Denk dat het nog lekkerder is als deze een dag van tevoren in citroensap gaat.
    Gaat zeker in de herhaling

Laat een antwoord achter aan Mariette Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *