Minder afval – praktische tips en inspiratie

afval2

We zijn nu een paar weken actief bezig met minder afval produceren en dat valt eigenlijk nog helemaal niet altijd mee. Verpakkingsvrij winkelen en koken vinden we ontzettend leuk om te doen, maar ondertussen hebben we toch echt nog wel meer afval dan ons lief is. We hebben dan ook grote bewondering voor mensen die echt helemaal zero waste leven. Dat is voor ons nu nog een station te ver. Toch proberen we gewoon te doen wat we kunnen doen en dat is nog best wel veel, gelukkig. En waar zouden we zijn zonder jullie nuttige tips? Iedere week stroomt onze inbox weer vol met toffe initiatieven, producten en andere tips en daar zijn we jullie heel dankbaar voor! Vandaag delen we enkele van deze praktische tips met jullie.

 

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken

afval3

Toen ik (met mijn ouders en broer) in Zutphen woonde, hadden we een heel arsenaal aan containers voor de deur staan. Eentje voor groen afval, eentje voor ‘gemengd’ afval, een oud papier container (ja, echt!) en een zwart kratje waarin je plastic kon verzamelen. Al dit afval werd bij je thuis opgehaald en idealer kon het gewoon niet zijn. Toen we naar het westen van het land verhuisden, bleek ‘opeens’ dat we afval zelf naar verzamelpunten moesten brengen. Prima natuurlijk, maar wel even wennen. Nu toen ik in Amsterdam kwam wonen schrok ik: in het centrum (en oa in de Pijp) staat het afval gewoon in zakken aan de kant van de weg. Wat ongelooflijk ouderwets! Ook heb je in Amsterdam natuurlijk geen container bij het huis staan, want dan zou de hele straat ermee vol staan. Ook wij moesten dus aan de afvalpunten geloven en nu brengen we trouw onze afvalzakken, het oud papier, plastic en glas weg naar het afvalpunt. Prima. Het enige jammere is dat ‘groen’ en ‘grijs’ niet wordt gescheiden. Alles belandt in dezelfde vuilniszak en dus in dezelfde afvalbak. Gek toch eigenlijk?

Zelf kun je natuurlijk een heleboel doen, door in ieder geval je karton, papier, plastic en glas te scheiden. Dit kun je doen door goed naar de symbooltjes op de verpakkingen die je in huis hebt te letten. Om eerlijk te zijn heb ik hier nooit heel goed naar gekeken, omdat ik altijd dacht: papier is papier, plastic is plastic. Toch zit het een klein beetje anders – er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten plastic, die op verschillende manieren moeten worden gescheiden. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken kan je hier, door middel van de Weggooiwijzer, alles over vertellen. Zeker de moeite waard om je verpakkingen eens aan de hand van deze wijzer te bestuderen! Ik had nog nooit écht de moeite genomen om goed naar de logo’s te kijken, maar sinds ik de Weggooiwijzer ken, kijk ik zeker anders naar verpakkingen.

Meldpunt Verpakkingen

Het Meldpunt Verpakkingen op Facebook  vinden wij nou een goed voorbeeld van hoe je moderne media kunt inzetten om een probleem op te lossen. Op Facebook is een pagina in het leven geroepen waarop je je beklag kunt doen over een merk (of een los product) dat teveel plastic of ander verpakkingsmateriaal gebruikt. Zoals je op de afbeelding bovenaan de Facebookpagina ook als voorbeeld ziet: waarom zit er aluminium aan de binnenkant van mijn chipszak? Of: waarom verpakkingen jullie de losse producten ook nog eens in plastic, terwijl er al een grote plastic verpakking omheen zit. Waarom gebruikt merk X nog geen biologische afbreekbaar plastic? Enzovoorts.

Deze pagina is vooral bedoeld om consumenten bewuster te maken van hun koopgedrag en om een geluid te maken richting de producenten. Aangezien we nog altijd in een (commerciële) wereld van vraag en aanbod leven, zullen de producenten vroeg of laat toch eens iets moeten doen met onze klachten en opmerkingen, willen ze geen klanten verliezen. Wij zijn lid geworden van het meldpunt!

Recyclemanager app

afvale1

 

Ook een mega handige tip die we van een bezoeker kregen: de app ‘Recyclemanager.‘ Deze app laat je, wanneer je je adres invoert, zien op welke plekken bij jou in de buurt afval verzameld wordt. Je kunt ook zoek naar plekken waar je specifieke materialen naartoe kunt brengen, zoals bijvoorbeeld lampen, batterijen of electronica. (maar ook papier, plastic, enz) Verder biedt de app korte video’s over het recyclen en weggooien van afval aan, die erg leerzaam en handig zijn. Kortom: toffe tip! Deze app is gratis te downloaden.

‘Einde van bezit’ – Tegenlicht

Van deze prachtige aflevering van Tegenlicht, waarin Thomas Rau 45 minuten lang aan het woord wordt gelaten, heb ik ontzettend veel geleerd. Ook heb ik er met plezier naar gekeken, want Thomas Rau is een ontzettend sympathieke, nuchtere en grappige man, die door middel van heel duidelijke voorbeelden best wel lastige kwesties weet uit te leggen.

Deze aflevering gaat, zoals de titel al verraadt, over het einde van bezit. Het gaat over hoe consumenten steeds minder spullen willen, maar nog wel van dezelfde diensten gebruik willen maken. Hoe komt dat? Omdat de producten die we kopen van steeds mindere kwaliteit zijn. Rau legt uit: “Een nieuw product dat je in de winkel koopt, is eigenlijk net niet stuk.” Met andere woorden: wanneer je het product nog maar kort in gebruik hebt genomen, is het eigenlijk alweer tijd voor een nieuwere, betere versie. Dit geldt met name voor elektronische apparaten.

Thomas Rau heeft allerlei belangrijke projecten lopen met onder andere Philips en Schiphol, om te kijken naar hoe er in plaats van producten, diensten kunnen worden aangeboden. Je wilt geen lamp, je wilt licht. Je wilt geen tv en een stapel dvd’s, je wilt gewoon films kunnen kijken. Je wilt geen auto, maar wel snel van A naar B. Waar we dan al gauw op uitkomen, is een deeleconomie en merken die diensten gaan aanbieden, op basis van gehuurde apparatuur.

Een heel mooi voorbeeld vond ik hoe woningbouwcoöperatie EigenHaard in Amsterdam hier een toepassing voor heeft bedacht. EigenHaard constateerde dat de mensen die in de goedkoopste huurwoningen wonen, vaak de hoogste gas-water-licht rekeningen hebben. Dit komt doordat mensen die weinig te besteden hebben, vaak apparaten van minder kwaliteit in huis hebben – denk bijvoorbeeld aan een koelkast of wasmachine. Deze apparaten nemen ontzettend veel stroom, omdat ze nog helemaal niet volgens de laatste ecolabels zijn gemaakt. Wat EigenHaard aanbiedt is dat huurders apparaten in bruikleen krijgen, waarvoor ze een vast bedrag per maand betalen. Op die manier betaal je bijvoorbeeld tien euro per maand voor een eco-vriendelijke wasmachine, maar hoef je zelf geen duur apparaat aan te schaffen. Ook breng je door het gebruiken van een eco-vriendelijk apparaat je maandelijkse rekeningen naar beneden. Wanneer het apparaat stuk gaat, of gerepareerd moet worden, neemt de woningbouw dit op zich als verantwoordelijkheid. Als je het ons vraagt is dit echt een fantastisch systeem en zou dit overal mogen worden ingevoerd.

Deze aflevering van Tegenlicht is een regelrechte aanrader!

Misschien denk je na het lezen van dit artikel: maar jullie wilden toch helemaal geen afval meer? Nou, helemaal geen afval is dus voor ons echt nog toekomstmuziek. Minder afval willen we wél graag en ook nu meteen. Dat moet, denken wij, ook altijd je eerste doel zijn. Dus wij doen heel erg ons best om vooral mínder afval te produceren, door anders boodschappen te doen, eerst alles op te gebruiken wat we nog in huis hebben en materialen te recyclen. We denken dat het vervolgens belangrijk is om, met het afval dat je ondanks je pogingen om te minderen met afval, toch nog hebt, zo verstandig mogelijk weg te gooien. Daar kunnen bovenstaande tips jou hopelijk ook bij helpen!

Dankjewel voor het lezen. En dankjewel lieve lezers die ons altijd van goede tips voorzien! We geven ze weer door, zodat nog meer mensen er iets aan kunnen hebben.

Hoe gaat het met jouw plannen om minder afval te produceren? Ben je er al mee bezig? Lukt het een beetje, of vind je het lastig? Deel je ervaringen met ons! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

54 gedachten over “Minder afval – praktische tips en inspiratie

  1. Wat een goede tips zeg! Ik ga zeker de weggooiwijzer eens bekijken. Ook ik vind het moeilijk om steeds minder afval te produceren. Soms ontkom je er niet aan. Maar het gaat ook om de bewustwording. Zolang je zelf er mee bezig blijft en anderen daarmee kunt inspireren is dat altijd beter dan helemaal niets doen. Tenminste dat vind ik! :-)
    Dank je wel voor alle goede tips!
    Liefs,
    Eva

  2. Oh, wat een interessant artikel! Ik dacht dat ik al best goed bezig was met papier, plastic, groente etc. te scheiden. Nooit geweten dat de verschillende soorten plastic eigenlijk ook weer gescheiden moeten worden. Handig die weggooiwijzer!

    1. Zeker, is super leuk! Wij maken al gebruik van Peerby en Rentsy, en we delen een auto, voor als we die af en toe nodig hebben. Is leuk hoor! En inderdaad, je leert nog eens iemand kennen op die manier.

  3. Leuk en interessant artikel weer! De weggooiwijzer klopt helaas niet altijd. Elke gemeente heeft zijn eigen regels over afval scheiden. Wij hebben wel eigen containers per type afval namelijk papier, plastic, rest en groen afval. Maar drankenkartons, blik en plastic moeten bij ons bijvoorbeeld bij elkaar (in Almere). Vind het wel heel goed dat de gemeente mensen zo dwingt afval te scheiden, al zijn er nu zoveel regels dat veel mensen het toch verkeerd doen.

  4. Ik woon gelukkig in Zutphen :-) Het is er wat scheiden van afval alleen nog maar beter op geworden. Je hebt alleen wel een heel arsenaal aan bakken en kliko’s nodig maar dat heb ik er graag voor over.

    1. Oh leuk zeg! (om te horen dat je in Zutphen woont, bedoel ik ;)) En Zutphen is altijd goed bezig geweest, op eco en milieu gebied. Echt top!

  5. In Nijmegen heb je een container voor groen afval, en 1 voor papier. Plastic/blik/sappakken(e.d.) doe je allemaal in 1 zak en wordt verder gesorteerd bij het sorteercentrum. Alles wordt opgehaald behalve glas maar bij iedere supermarkt staat wel een glasbak. Kledingbakken staan ook overal maar die waar je ook kapot textiel in mag doen weer niet helaas dus dat is even zoeken. Voor de speciale zakken voor je restafval betaal je fors. Ca. €10,- per rol dus ga je je afval wel scheiden om geen kapitalen uit te hoeven geven aan vuilniszakken. En dan nu nog een tip; die onzinnige papieren zakjes die je theezakjes per stuk verpakken zijn uitermate geschikt als boodschappenbriefjes voordat je ze bij het oud papier doet ;-) (Ik twijfel alleen aan de zakjes van Pukka. Zit daar zo’n vervelend waslaagje aan de binnenkant waardoor ze onbeschrijfbaar zijn?)

    1. Nee hoor, die zakjes zijn wel beschrijfbaar. Ach die goede ouden tijd, toen mensen daar nog kerstkaarten van maakten ;)
      Goede maatregel, die 10 euro voor een rol vuilniszakken! Jouw gemeente is goed bezig zeg.

      1. Goede regel die zakken in ‘ons’ Nijmegen. Wel altijd balen als het einde van de rol weer in zicht is. Schrik elke keer weer bij de kassa als ik een rol moet afrekenen.
        Er zijn ook rode, kleinere zakken beschikbaar. Die zijn iets goedkoper. Ideaal voor mensen met een eenspersoonshuishouden of mensen die al heel bedreven geworden zijn in afval scheiden.

        Hebben jullie ook tips voor het afval uit de kattenbak? Dat vult die zakken toch altijd weer behoorlijk!

        1. je hebt ecologische kattengrit; en die mag je gewoon bij je groenafval gooien.
          (wel meer uitloop; maar met een matje ervoor kan het al schelen, en het ligt ook aan je kat(ten).

          1. Wat goed dat er ook ecologische kattengrit is! Volgens mij is het kattengrit echter niet een reden om de inhoud van de kattenbak al dan niet bij het groenafval te gooien. Ik heb begrepen dat er in de uitwerpselen van katten een of andere bacterie zit (vandaar dat zwangere vrouwen ook beter niet de kattenbak kunnen verschonen), waardoor je het beter bij het restafval kan gooien, om verspreiding via compost te vermijden…

    2. Mooi artikel weer ! Toch even een reactie. Sinds ik probeer minder afval te verzamelen gebruik ik geen theezakjes meer. Alleen nog maar losse thee. Dat scheelt behoorlijk.

      1. Wij gebruiken ook bijna alleen maar losse thee, die kopen we graag bij Teabar, in een zelfmeegebrachte weckpot :) Verder drinken we eigenlijk vooral verse theeën van gember, munt en/of citroen. Toch krijgen wij bijna wekelijks een pakje (of meerdere pakjes) thee opgestuurd, vanuit PR bureaus of bedrijven… veel pakjes geven we weg, maar enkele houden we en gebruiken we. Zelf kopen is niet meer nodig ;)

  6. Zowel het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken als het loze ‘Meldpunt Verpakkingen’ (van hetzelfde KIDV) zijn niet onafhankelijk. Allebei zijn ze van het Afvalfonds, de industrie dus. Het zijn leuke zoethoudertjes voor het publiek, maar doen daadwerkelijk niets voor een beter milieu. Zo gaf KIDV vorig jaar nog het advies dat een plastic tas het beste voor het milieu was. Totale onzin en slechts ingegeven door de belangen van de industrie. Kijk voor financiering eens op het plaatje van: http://www.nederlandschoon.nl/sites/default/files/media/Huisstijl/financiering-overzicht.png

    1. Dat wisten we niet. Helaas zijn wij geen experts en van alles op de hoogte. Bedankt voor je waarschuwing.

  7. Dee: wij hebben houtkorrels voor in de kattenbak omdat die in de groene container mogen. Het is alleen wel zo dat er kieskeurige katten bestaan die daar hun behoefte niet op willen doen…

    1. Oh, dat klinkt goed. Haal je die gewoon bij de supermarkt? En hoe zit het met de absorptie van o.a. de geur?
      En dan ontdekken of ik een kieskeurige poes heb…

    2. Klopt inderdaad! een vriendin van mij heeft zelfs kattenbakvulling die je door het toilet kunt spoelen…
      Maar inderdaad, kieskeurige katten maken vaak wel een probleem van afwijkende kattenbakkorrels.

  8. Oh wat leuk dat je ‘mijn’ tip van vorige week heb meegenomen (misschien had je het ook via anderen gehoord, maar ik voel nu in ieder geval erg trots, hahahaha!)
    Ik merk trouwens dat ik in de herfst/wintermaanden veel slechter afval aan het scheiden ben. ’s ochtends in de kou naar de gft bak lopen op je sokken is nu toch een stuk minder aantrekkelijk dan in de zomer. En ook de vuilniszak met plastic staat zielig te zijn in de regen :-( Van het weekend maar weer een rondje naar de afvalcontainers doen!
    Thanks voor de inspiratie!

    1. haha, ja dat herken ik wel ;) Ik spaar alles ook langer op!

  9. Super tips!! Ik las laatst ook al dat melk/drink pakken en nog iets (ben het even kwijt) ook voortaan bij het plastic afval mogen (althans, hier in mijn stad) dus dat scheelt weer rest afval! :)
    Al zou ik nog liever gewoon helemaal geen afval willen hebben maar daar moet ik nog even wat dingen voor bedenken. :)

  10. Wat geweldig dat jullie al weken schrijven over het verminderen van afval! Super leuk!

    Zoals iemand hierboven al schreef, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en het Meldpunt Verpakkingen komt voort uit het Afvalfonds. Al deze initiatieven zijn zeer controversieel, met name in het statiegelddebat. In het kort komt het erop neer dat het Afvalfonds statiegeld af wil schaffen. Over de manier van lobbyen van deze initiatieven tegen de statiegeld zijn zelfs kamervragen gesteld. Punt is dat afschaffen van het statiegeld een flinke achteruitgang betekent voor het milieu. Het hele statiegeld gebeuren is vrij uitgebreid in het nieuws geweest. Eerlijk gezegd snap ik niet zo goed hoe het komt dat jullie deze initiatieven hier noemen.

    Ik denk dat je op moet passen voor de valkuil van afval scheiden en recyclen. Dat afval dat je in een verzamelbak gooit, verdwijnt niet zomaar. Dat moet ergens naar toe, verwerkt worden, enzovoorts. Wat betreft plastic wordt er maar een heel klein percentage ingezameld plastic voor een nieuw product gebruikt. Dit komt o.a. doordat er zoveel verschillende soorten en kleuren plastic zijn. Sowieso wordt plastic alleen gedowncycled, d.w.z. dat er minder waardevolle producten van worden gemaakt. Je plastic fles wordt dus niet weer een fles. Denk bovendien aan de enorme hoeveelheid energie die nodig is om het plastic in te zamelen, om te smelten en te bewerken tot nieuwe producten… die we vervolgens even gebruiken en dan weggooien! Veel verpakkingen zijn compleet onnodig, zoals bijvoorbeeld theezakjes die per stuk in een plastic omhulsel zitten of water in plastic flesjes.

    Zoals Marlies laatst al zei in een interview met Het Parool, moet je het afvalprobleem bij de kern aanpakken en dat betekent dus minder afval kopen. Afval scheiden is niet de oplossing.

    1. Hoe het komt dat wij dit hier schrijven? Omdat we geen experts zijn en niet van alle onderwerpen waarover we schrijven van de hoed en de rand kunnen weten. Kijk eens naar hoe andere bloggers dat doen. Ik zou heel graag alles willen weten over alle onderwerpen, maar ik heb helaas geen tijd om van alles een studie te maken. Ik ben blogger en geen wetenschapsjournalist… Sorry ;)

  11. Wat betreft je groenafval nóg verder inkrimpen:
    Ik ben best wel zuinig, ik heb namelijk een zak/bak in de vriezer die keer op keer wordt aangevuld met groente ‘afval’.
    Het kontje van de champignons, de boven en onderzijde van wortel, de schil van knolselderij, groen van prei.
    Zodra de bak of zak vol is, gaat alles in m’n grote soeppan of slowcooker en na wat uurtjes trekken haal ik dit door een theedoek, zodat enige zandrestjes niet in de bouillon komen.
    Wat sole (of keltisch zeezout) erdoor en de goedkoopste groentebouillon ever!

    1. Super goede tip! Dit wil ik al heel lang eens proberen, maar het komt er op de een of andere manier nooit van. thanks voor de reminder :)

  12. Leuk om te lezen dit artikel! Ik kom uit Nijmegen en daar is recyclen hot, maar in Utrecht moet je veel zelf naar afvalstations brengen waardoor het afvalscheiden er snel bij in schiet, zonde… Grappig ook dat meldpunt. Ik vind van die cupjes ook altijd zo onzinnig verpakt: in een folie, in een doosje in plastic. Of al die foodboxen met heel veel stro en karton haha. Misschien maar eens een melding maken ;)

    1. Jep, pakketten met vulmateriaal, daar weten we alles van ;) Heb je het over koffiecupjes? Ik weet wel dat er hervulbare cupjes zijn (maar daar moet je natuurlijk zin in hebben,) en ik weet ook dat je Nespresso cupjes weer kunt laten ophalen.. Maar nee, heeeel milieuvriendelijk wordt het nooit.

  13. Wat een goed idee van die EigenHaard! Dat vind ik ook wel iets voor de rest van Nederland =)

  14. Denk ook eens aan zelf recyclen door je gft te laten composteren door wormen. Circulaire economie in 1 bak!

  15. Pfjoe mijn ouders wonen ook in Zutphen (ik tegenwoordig in Rotterdam) en ben nog steeds gefrustreerd dat ik een stuk(je) moet fietsen om mijn plastic weg te gooien. Blik enzo scheidt ik tegenwoordig niet meer omdat ik dat nergens kwijt kan, eveneens met drankverpakkingen. Heel frustrerend want het kost verder nauwelijks extra moeite.

  16. Al jaren scheid ik al mijn afval zodat ik nog maar een keer of 2 per jaar (!) de grijze container buiten hoef te zetten. En dan nog zit er bijna niks in. We hebben ook een groene container, voor groente- en tuinafval. (Overigens betaal ik net zoveel afvalbelasting als alle grote vervuilers in mijn gemeente, want gemeente Peel en Maas (Limburg) beloont recyclers of no-waste mensen NIET! Heel dom vind ik.)
    Na jaren in het centrum van Amsterdam te hebben gewoond weet ik hoeveel afval daar geproduceerd wordt, zeker door de restaurants. Alles wordt maar weggegooid, en afval scheiden kennen ze niet. Maar goed, dit is hoe ik het nu doe:
    Tetrapakken (sap e.d.) gaf ik eerst af aan de Milieustraat, maar nu mogen ze bij het plastic evenals blik en spuitbussen. Ik ben gestopt met tetrapakken kopen en mocht ik er eentje hebben dan maken we er recycle portemonnees van die mijn dochter weer verkoopt.
    Plastic kun je hier in de gemeentecontainer gooien naast de glasbak. Papier wordt eens per maand opgehaald, maar met een Nudge sticker op je deur heb je bijna geen papierafval meer. Printen doe ik op papier dat ik al een keer geprint heb en weg wil gooien. Of mijn dochter gebruikt het als teken- en knutselpapier.
    Ik koop bijna geen verpakkingen meer omdat ik het gewoon niet wil. Plastic tasjes hebben we niet omdat we die nooit aannemen, heb altijd stoffen tasjes bij me.
    Brood laat ik inpakken in mijn zelf meegebrachte broodzak. Net als alle groenten, gewoon zo in de boodschappentas en soms in losse stoffen zakjes of netjes.
    Vruchtensap koop ik alleen nog in glazen flessen. Als je zo min mogelijk afval wil dan ga je anders boodschappen doen. Alles gewoon los kopen of in grootverpakking.
    Koekjes in driedubbel plastic met folie en karton eromheen? Koop ik nooit alleen al om die reden.
    Blikjes recyclen we ook, we maken er pennenblikjes of servetringen van.
    Het is makkelijker dan je denkt, je moet gewoon nee zeggen tegen al die rotzooi.

  17. Zelf recyclen is ook een manier om afval te verminderen. Ik gebruik de netjes van sinaasappels en uien bijvoorbeeld als schuurspons. Werkt prima!

  18. Wij hebben dus mazzel dat we hier heel goed afval kunnen scheiden, voor groen-, rest- en papierafval staat er een container naast het huis. De sport is wel om die zo leeg mogelijk te laten, we slaan altijd minstens 1 leging over. Met glazen potjes kun je heel leuk (met de kinderen) mooie cadeautjes knutselen, in winkels er voor zorgen dat je zo veel mogelijk spullen verpakkingsvrij mee neemt en bij de school van mijn dochter zijn ze altijd erg blij met eierdozen en van die plastic yoghurt emmertjes. Ik heb overigens bokashibakken om het groenafval in te composteren/fermenteren voor de tuin. Ideaal, want die emmers passen gewoon in een keukenkastje, veel handiger dan een enorme composthoop dus. Nog een leuke kijktip is No Impact Man, zo extreem als Colin Beaver zal ik nooit vergroenen, maar ik heb wel leuke tips opgedaan.

  19. Wow wat is die uitzending van Tegenlicht bijzonder! Gaaf om een keer van een compleet andere kant naar materialen en spullen te kijken! Inspirerend!

    1. Echt goed he? En die man is zo leuk! hij vertelt het zo duidelijk en haalt allemaal heel logische, soms grappige, voorbeelden aan.

  20. Wij besparen ongeveer 16 ton afval,door onze kindjes in wasbare luiers te steken in plaats van in wegwerpluiers. Ben ik best wel trots op.

    1. Nou en terecht! Toen mijn kinderen nog klein waren (lang geleden) heb ik het wel eens uitgeprobeerd maar zag het toch niet echt zitten. Maar als ik later nog wel eens dacht aan die enorme hoeveelheid luiers die in de kliko gingen (en ik dit de laatste jaren bij mijn buren zag die net 10 jaar jonger zijn met ook 3 kinderen), pfff, dan vind ik dat ik toch echt even door had moeten zetten. Want allemachtig, wat een afval is dat inderdaad.

  21. […] tot slot deelden we op donderdag enkele praktische tips op het gebied van het produceren van minder afval met jullie. We tippen je onder andere een aflevering van het programma Tegenlicht en wow, deze […]

  22. Toevallig liep in in Maastricht de nieuwe Dille & Kamille binnen. Je kunt er losse kruiden kopen, kaarsen zonder verpakking en ik vond er (heel handig) ‘navul’borstels voor je houten afwasborstel. Hoe handig is dat! Kleine dingen, maar alle beetje helpen. En ik wil nogmaals op het gebruik van de menstruatiecup wijzen. Hoeveel afval dat scheelt!!!

    1. De menstruatiecup, zeker een goede tip. Zelf pas onlangs ontdekt helaas, had hem al jaren eerder willen gaan gebruiken. En merk in mijn omgeving dat vrijwel niemand het kent en er ooit van gehoord heeft. Ik probeer er dus zoveel mogelijk reclame voor te maken maar vind dat de bedrijven die het verkopen zelf daar ook nog best wel eens iets in mogen doen. Zo jammer dat het nog zo weinig bekend is.

  23. Bedankt voor de kijktip! Wat kan die man boeiend vertellen zeg. Ik was gepakt van het begin tot het einde.

    Ik ben al lang van het scheiden van afval en mijn vriend nooit zo maar nu ineens wel! We zijn verhuisd en alles word nu opgehaald en de grijze container kost (uit m’n hoofd) 1,66 per leging. Ineens is hij heel actief. Geweldig dit en super easy zo, hoef ik ook niet meer steeds te sjouwen als m’n bakken overvol zitten. Een hele container ter beschikking en het word gewoon opgehaald :) en het bespaard ook nog eens. Goed werk!

    1. Leuk he, echt een boeiende spreker inderdaad!

      Ik denk dat geld vragen voor het legen van een container echt prima werkt. Wij betalen per jaar, maar dat voel je 1 keer en daarna vergeet je dat weer. Hierdoor wordt je er wekelijks mee geconfronteerd en dat werkt volgens mij heel goed. Plus: je betaalt alleen dt wat je echt weg doet. Wij betalen een gemiddeld bedrag, maar gooien misschien wel veel minder weg dan onze buren die hetzelfde betalen.

  24. Ik hou me ook al een tijdje bezig met het verminderen van de hoeveelheid afval die ik produceer. Die aflevering van Tegenlicht klinkt zeer interessant! Die zal ik echt gaan kijken :).

  25. Ik wist niet dat er apps bestaan die je helpen om je afval te beheren. Ik probeer meer milieubewust te leven, en nu is doe ik mijn best om mijn afval effectief te sorteren. Misschien installeer ik zo’n app om te zien op welke plekken bij mij in de buurt afval verzameld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *