Motivatie om gezond te eten

af166694192d6a049d754808ab047b13

Regelmatig krijgen we de vraag: “Hoe houden jullie het toch vol om vegan te eten?!” Hoewel veganistisch eten voor ons inmiddels (na drie jaar) de gewoonste zaak van de wereld is, kunnen we ons deze vraag toch heel goed voorstellen. Het is namelijk waar wij in het begin (en voordat we vegan gingen eten) ook tegenaan liepen. Deze vraag kan je ook stellen aan mensen die een dieet volgen om af te vallen, of ‘gewoon’ gezonder willen leven. Hoe houd je het vol?

Dat het niet altijd makkelijk is, dat mag duidelijk zijn. Supermarkten (maar ook biowinkels) liggen vol met producten die je eigenlijk niet meer wilt eten, in restaurants staan teveel ongezonde dingen op de kaart en het komt nog niet zo heel vaak voor dat er op feestjes echt gezonde of verantwoorde snacks worden geserveerd. Met andere woorden; je wordt heel regelmatig geconfronteerd met keuzemomenten en de vraag is dan wat je daarmee doet. Als je écht heel erg gemotiveerd bent, dan zal je waarschijnlijk niet zwichten. Waarom niet? Omdat je het niet wílt. Niet omdat het niet mag of omdat iemand anders je heeft verteld dat je het niet moet doen. Maar je wilt het zelf niet, omdat je ervan overtuigd bent dat dit het beste voor je is. Maar hoe kom je op dat punt? Want laten we eerlijk zijn; je wordt niet geboren met zo’n ijzersterke motivatie. Tenminste, wij niet. Toch zijn er een aantal manieren om die motivatie bij jezelf te ’trainen.’

Doelen stellen en weten wat je doet

Om te beginnen moet je natuurlijk wel weten waarmee je bezig bent. Stel; je wilt veganistisch eten. Dat is natuurlijk een geweldig voornemen, maar het zou wel handig zijn als je voor jezelf weet waarom je dit wilt. Is het omdat het je beter lijkt voor je gezondheid? Of doe je het om de dieren en het milieu te sparen? Of lijkt het je gewoon prettig om eenvoudiger te gaan eten en ben je klaar met je wekelijkse rondje langs álle schappen in de grote supermarkten? Welke reden jij ook hebt om veganistisch te gaan eten, dat is helemaal aan jou. Er is geen betere of slechtere reden, daar gaat het ook helemaal niet om. Waar het wel om gaat is dat jij weet waarom je dit wilt. Dan werk je namelijk ergens naartoe. Doe je het om gezondheidsredenen? Dan heb je misschien ook wel het voornemen om af te vallen. Of veel mensen in je familie hebben suikerziekte of een te hoog cholesterol en jij wilt dit voorkomen. Je weet dan heel duidelijk voor jezelf: dit is de reden waarom ik het doe. Dat geeft je motivatie. Zonder die motivatie wordt het heel lastig om het vol te houden.  Bij iedere geitenkaaskroket die je dan wordt aangeboden zal je denken: oja, ik wilde vegan eten, maar ik weet eigenlijk niet precies waarom. Ik noem het geitenkaaskroketje niet toevallig – ik spreek uit eigen ervaring. Pas toen ik echt wist waarom ik vegan wilde eten, kon ik het 100% volhouden.

Lezen

Ons helpt het enorm om boeken en artikelen over voeding te lezen. Eigenlijk lezen we zo’n beetje alles wat los en vast zit, omdat we het erg interessant vinden. Op dit moment lezen we een aantal boeken: Jamie leest The 80/10/10 Diet (over de raw-low fat- lifestyle) en ik lees The Kind Diet van Alicia Silverstone en The Starch Solution.

Deze drie boeken zijn 1) ontzettend interessant, 2) erg leuk geschreven en 3) heel erg motiverend. Ze maken je overtuigingen om vegan te willen eten sterker. The Starch Solution en The 80/10/10 Diet gaan voornamelijk om de gezondheidsredenen achter het raw-vegan eten en The Kind Diet gaat daar ook over, maar gaat ook voor een groot deel over de vegan lifestyle, zoals over de milieuvoordelen die vegan eten heeft, maar ook de positieve effecten voor de dieren op onze planeet. Boeken over dit soort onderwerpen lezen is dus niet alleen heel erg leerzaam, maar ook erg opbouwend.

Lekker eten

Dat je vegan of ‘superhealthy’ wilt eten hoeft nog niet te zeggen dat je niet lékker mag eten. Alsjeblieft zeg, juist wel! Ik weet niet of jullie wel eens zo’n verschrikkelijk koolsoepdieet hebben geprobeerd? Jamie en ik hebben dit in onze jeugd beide eens gedaan: de hele dag alleen maar soep eten. Op een gegeven moment kan je de geur van kool niet meer aan. Doe ons een lol en begin er niet aan. De soep komt je de oren én neus uit en het helpt geen ene fluit. Nee, dan gaan wij liever aan de sushi (weet je hoé lekker het is om sushi mee te nemen naar je werk, als lunch?) het suikervrije bananenbrood of heerlijke frisse salades en smoothies

Gezond en/of vegan eten moet lekker zijn, vinden wij. Daar hoort ook bij dat je het aantrekkelijk moet maken voor jezelf. Neem de tijd om een lekkere maaltijd voor jezelf te maken. Zorg dat je bord er mooi uitziet, kijk ernaar en besef: dit is echt geen straf. Wees creatief in de keuken. Probeer recepten uit, kook met groenten die je nog nooit hebt gebruikt. Pak kookboeken uit de kast die er al veel te lang ongebruikt staan. Ga eens naar de biowinkel zonder lijstje en kijk goed om je heen: wat voor leuke en onbekende én gezonde producten kom je tegen? Wij kopen regelmatig producten die we nog niet kennen, gewoon om te proberen. Je moet het een beetje gevarieerd houden voor jezelf, anders is de lol er gauw af.

Praat er met anderen over

Het is ontzettend fijn om met mensen in je omgeving te praten over je (nieuwe) eetpatroon. Immers, je zou tips uit kunnen wisselen, vragen aan elkaar kunnen stellen, samen kunnen koken, enzovoorts. Natuurlijk begrijpen wij dat dit niet voor iedereen opgaat, omdat sommige mensen echt geen personen in hun omgeving hebben die hierin geïnteresseerd zijn. Dat kan lastig zijn! Gelukkig hebben we het internet. We hebben blogs om inspiratie op te doen, Instagram om foto’s te plaatsen en te bekijken van anderen en er zijn Facebookgroepen (zoals die van de Groene Meisjes) waarop je in contact kan komen met anderen die met hetzelfde bezig zijn als jij.
Dus ook al heb je in je omgeving niet direct iemand die interesse heeft in jouw verhalen dan wel vragen, ook online kan je heel veel delen met anderen en op jouw beurt ook weer leren van anderen.

Er bewust mee bezig zijn

Ik heb vroeger in mijn jeugd echt heel veel diëten gevolgd. Ik noem een South Beach, een ziekenhuisdieet en een Sonja Bakker. Op zich moet ik eerlijk zeggen dat ik altijd ben afgevallen met deze diëten. Ik ben dus ook niet per se tegen het volgen van een dieet. Het geeft je houvast en een beetje een richtlijn. Helaas zijn er weinig diëten waarin ik mij als veggie goed kan vinden, dus ik doe er op dit moment niet aan mee. Maar waar het  volgens mij allemaal om gaat als je een dieet volgt, is het jezelf bewust houden van wat je eet. Ik weet van mezelf dat als ik nergens mee ‘bezig ben,’ (dus eigenlijk gewoon niet nadenk en gewoon wekenlang vrolijk eet waar ik maar zin in heb,) dat het dan fout gaat. Ik verlies mijn motivatie, of eigenlijk: die heb ik gewoon überhaupt niet. Voor mij is het heel belangrijk om iedere dag even te beseffen: ik eet vegan. Of: ik wil zo gezond mogelijk eten. Of: ik wil graag afvallen en daar moet ik voor werken.
Wanneer ik dat niet doe, raak ik al gauw de draad kwijt. Komt dit bekend voor?

Mij helpt het erg om als ik ’s ochtends aan mijn ontbijt zit eventjes te denken: oja, ik doe dit met een reden. Wat ook kan helpen, is om dingen op te schrijven. Bijvoorbeeld door een soort eetjournal bij te houden, waarbij je ook meeneemt wat je precies gegeten hebt en hoe je je die dag voelde. Natuurlijk heb je dan ook wel weer wat motivatie nodig om dit bij te houden, maar je zou het ook aan het begin van een periode van bewuster eten kunnen doen. Gewoon als een boost voor jezelf.

Wees niet te hard voor jezelf

Misschien wel het allerbelangrijkste om je motivatie vast te kunnen houden: wees niet te hard voor jezelf. Natuurlijk, een beetje streng zijn is gewoon nodig, anders laat je je idealen zo weer verslappen. Maar het jezelf kwalijk nemen als dingen niet helemaal gaan zoals ze zouden ‘moeten’ gaan, dat heeft gewoon geen enkele zin. Onthoud altijd dat je dit voor jezelf doet. Het is voor jouw gezondheid, jouw lichaam, jouw bestwil. En ja natuurlijk – als je voor vegan eten kiest – ook voor de dieren en het milieu. Maar dan nog, de dieren en het milieu hebben er helemaal niks aan als jij als een soort bozige, negatieve veggie door het leven gaat.
Dus: lukt het even niet? Geef de moed niet op en pak de draad morgen (of vanmiddag al) weer op.

Samenvattend zijn dit de dingen die ons helpen om gemotiveerd te blijven om gezond en vegan te eten: doelen opstellen, lezen, lekker eten, er met anderen over praten, er iedere dag bewust mee bezig zijn en niet te hard zijn voor onszelf. We hopen dat jij ook iets aan deze tips hebt en als jij ook jouw manier om gemotiveerd te blijven wilt delen, mag dat natuurlijk altijd bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Motivatie om gezond te eten

  1. Momenteel lees ik: ‘ ik ben een planteneter’ van Boele Ytsma; ik eet nog niet vegan, maar dit boek (en trouwens ook jullie blog) motiveert wel enorm om ook meer plantaardig te gaan eten. Voorlopig wordt het geen 100% voor mij, maar zo’n 90% vegan en 10% vegetarisch eten (kaas!) moet lukken.
    Mijn motivatie? Mijn gezondheid, de dieren en het milieu.

  2. Ik ben al 4 jaar vegetariër en heb er geen dag moeite mee gehad. Ik wist inderdaad heel goed waarom ik dat wou. Ik lustte geen vlees en vis, en vond ’t enorm zielig voor de dieren. Ik kon het idee werkelijk niet aan als ik moest denken aan wat er op m’n bord zou kunnen liggen. Of door de supermarkten lopen met kippen aan spiesen.. Vreselijk.

    De laatste tijd voelde dat niet echt goed meer, ik wou het verder uitbreiden. Ik ben me gaan verdiepen in veganisme en dat was het antwoord. Eieren zweer ik af, hoe kuikentjes behandeld worden is echt vreselijk. Eenmaal die keuze gemaakt te hebben, heb ik er ook geen moeite mee. Soms lijkt kaas nog wat moeilijk, maar het is met name een gewenning. Ik denk dat als je er steeds minder aan toegeeft, dat je het dan ook niet meer denkt te missen. Wat ook een pluspunt is, is dat ik soja yoghurt en melk lekkerder vindt dan zuivelproducten.

    Het lastige eraan vind ik de reacties van de omgeving. Die dagen mijn keuzes toch echt wel uit, waardoor ik soms wat twijfel.

    1. Je bent hartstikke goed bezig Kim! En ik herken je verhaal heel erg hoor. In het begin had ik ook moeite met reacties uit mijn omgeving. Maar weet je hoe dat vooral kwam? Omdat ik niet zo goed wist wat ik terug moest zeggen. Misschien helpt dit boek je hierbij: http://www.degroenemeisjes.nl/boekreview-de-vegarevolutie. Het boek legt heel helder en stap voor stap uit waarom vegan eten goed voor jou, de dieren en de wereld is. Het behandelt zelfs een hoofdstuk over ‘hoe ga je om met mensen in je omgeving die …’ (commentaar hebben, lastige vragen stellen, je niet serieus nemen, enz.) Echt een aanrader!

  3. Als de motivatie er is, is het vaak een koud kunstje. Ik ben gestopt met vlees eten rond mijn dertiende. Ik vond het zielig voor de dieren. Nooit meer vlees gegeten, zonder moeite. Zo is het met alles wat je echt graag wil. Ik eet de laatste tijd veel bewuster en het maakt me echt een stuk gelukkiger!

  4. Goede tips! Ik eet nu volgens 80/10/10 (vegan en ook rauw).
    Een paar jaar geleden ben ik begonnen met vegetarisch eten, voornamelijk omdat ik het zielig vond voor de dieren. Een jaar geleden ben ik veganistisch gaan eten. Ik was namelijk elke dag erg ziek/zwak/misselijk en de dokter kon niks vinden. Ik ben toen zelf op onderzoek uitgegaan en heb alles doorgelezen wat ik maar kon vinden. Toen bleek dat ik niet tegen melkproducten kon. Voor mij was het schrappen hiervan dus niet zo moeilijk omdat ik daarna niet meer ziek was! Doordat ik zoveel had gelezen en zelf ook met dieren werkte was het ook erg makkelijk om vegan te eten. 3-4 maanden geleden ben ik het boek 80/10/10 diet tegen gekomen en eet sindsdien zo. Nu voel ik mij elke dag zo gezond en heb zoveel energie dat iedereen er gek van wordt.

    Wat mij voornamelijk heeft geholpen & voor motivatie:
    Veel lezen!: The China Study en 80/10/10 diet kan ik echt aanraden voor beginnende vegans.
    Documentaires kijken: earhlings (is wel heftig vond ik) & forks over knives
    Op youtube: Freelee the bananagirl, fully raw kristina en megan elizabeth
    & lees blogs: de groene meisjes!, This rawsome vegan life, oh she glows
    Er is echt genoeg te vinden!!

    Oh en misschien nog een tip voor als je ook 100% natuurlijke cosmetica wil gebruiken: het merk 100percentpure vind ik zelf erg goed. (o.a. bij degroenedrogist.nl)

    1. Goed bezig Sofia! Klopt, erover lezen werkt echt. Maar wat misschien wel de grootste motivatie is, is wanneer je het aan je gezondheid gaat merken en je je echt beter voelt. Geen grotere beloning dan dat!

  5. Heel goed artikel meiden! De tip om dingen op te schrijven lijkt me zeker het proberen waard om mezelf op mindere dagen te ondersteunen.

  6. Alles in dit artikel is zo herkenbaar, het kan heel moeilijk zijn om je aan een veganistisch dieet te houden. Soms zeggen mensen:”oh ja dat mag jij niet eten”. Ik antwoord dan wel eens: “ik mag het wel maar kies ervoor om het niet te nemen”. Voor mij zijn er twee redenen het belangrijkst: het dierenwelzijn en mijn gezondheid.
    Ik voel me gewoon veel beter wanneer ik geen dierlijke producten eet en heb dit onderbouwd gezien in het boek “The China study” van T. Colin Campbell, hierboven al genoemd door Sofia. Ik raad iedereen aan dit boek te lezen. Het is een vrij dik boek vol met wetenschappelijke literatuur, als dat je afschrikt om het te lezen, kan je hiervoor in de plaats ook de documentaire “Forks over knives” bekijken, bijv. op Netflix.
    Beide zijn zeer inspirerend.

  7. Goed artikel dames! Ik krijg zelf ook vaak zulke vragen maar dan meer over gezond eten niet zozeer over vegan eten. Hoe kan ik het volhouden zo gezond te eten en zo veel mogelijk zonder toevoegingen? Als je er maar genoeg over leest en over weet is het veel te leuk er mee bezig te zijn!

    1. Absoluut, dat vinden wij ook! En als je je dan ook echt beter gaat voelen (wat na een tijdje écht gebeurt) dan is dat zo’n enorme beloning. Dan wil je alleen maar doorgaan ;)

  8. Mooi om te lezen & very true! Niet alleen voor vegan lifestyle, maar eigenlijk met alle (eet)keuzes die je maakt. Ik merk het nu ook met detoxen dat de bovenstaande tips goed zouden helpen! :) Fulltime vegan is voor mij nog net een stapje ’te ver’, maar ik kan zeker van genieten. Wat ik ook heel tof vind om te zien dat er steeds meer restaurantjes/lunch tentjes komen met een vegan optie.

    1. Je bent goed bezig Ianna! Echt knap, die detox. En geweldig dat je nadenkt over vegan opties. We zouden willen dat meer niet-vegans dat deden! :) Succes met de rest van je detox. You can do it!

  9. Leuk dat jullie zo doorpakken! Hebben jullie een tip voor een smoothie boek? Ik gooi nu veel groenten bij elkaar in de blender, maar hoorde laatst dat niet alle groenten een goede combi bij elkaar zijn… Doeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *