Nostalgisme – een interview met Mark Davids

8738109343_fdbd981ab3_o

Vorige week werd ik gegrepen door het boek ‘The Rockabillies.’ Vervolgens hoorde ik over mensen die (al dan niet in een community) leven volgens de normen, waarden en stijl van een bepaalde periode uit het verleden. Bijvoorbeeld de stijl van de jaren ’50. Ik bekeek een documentaire en ging hier en daar wat meer lezen over dit onderwerp. Het laat me niet meer los. Ken je dat? Ik vind dit dus echt een waanzinnig interessant onderwerp. Via Facebook kwam ik in contact met Mark Davids. Of mijnheer Davids, zoals Mark zichzelf noemt. Mark leeft al sinds  het einde van de jaren ’90 volgens de periode eerste helft 20ste eeuw. Dan hebben we het dus over de periode tussen 1900 en 1950. Dat betekent dat Mark gekleed gaat als een heer uit die periode, naar muziek luistert waar mensen in die tijd naar luisterden en zijn huis inricht volgens het beeld van die tijd. Maar, daar blijft het nog niet bij. Hier wilde ik meer over weten. Ik vond het dan ook te gek dat Mark tijd wilde maken om een aantal van mijn vragen te beantwoorden. Deze antwoorden deel ik vandaag graag met jullie.

Allereerst is het goed om even uit te leggen wat Nostalgisme is. Wat houdt het in? De website van Club Interbellum, een club voor mensen die het Nostalgisme aanhangen, kan dit veel beter uitleggen dan ik;

“Nostalgisten zijn menschen die hun nostalgische gevoelens en ideen in de praktijk brengen. Dus in plaats van alleen maar te praten over die dingen die vroeger beter waren (Ja die zijn er echt!) proberen wij deze weer in te zetten voor het verbeteren van de huidige maatschappij. Onze levensovertuiging wordt ook wel Neo-Traditionalisme genoemt omdat dat wat wij doen en vinden ook te zien is in de gelijknamige kunst- en architectuurstromingen.
Bij deze stijlen kiest men het beste van vroeger om iets nieuws te maken. Neo Traditionalisme wordt ook wel eens een extremistischere vorm van Nostalgisme genoemd.” 

Zoals je hier kan lezen, gaat dit even wat verder dan een voorliefde voor vintage kleding hebben. Het heeft ook niks met een hype of rage volgen te maken. Dit is een behoorlijk serieuze zaak; een levenswijze. Ik vroeg Mark naar zijn beweegredenen om op deze manier in het leven te willen staan.

Sinds wanneer leeft u zoals u nu leeft? 
“Ik heb een nostalgische levensstijl al sinds de eind jaren 90 rond 1996/1997. Ik zag oude filmbeelden van het dagelijks leven uit de jaren 20, 30 en ik wilde er meer van weten. Het inspireerde mij zo;  mooie auto’s, heren in pakken met hoeden, dames in mooie jurken, hoedjes, het design, de muziek eigenlijk alles.” Toen ik Mark vroeg naar zijn reden om zo te willen leven en deze stijl zover door te voeren, was het antwoord: “Eigenlijk is dat vrij simpel te zeggen. Ik heb gewoon veel meer met die tijd, dan met deze.”

Volgens welke periode leeft u precies? 
“Ik leef volgens de periode eerste helft 20ste eeuw (1900-1950) met als hoogtepunt jaren 20, en 30.”

Schermafbeelding 2014-02-03 om 17.58.16

Wat houdt deze lifestyle voor u in? Hoe ‘ver’ gaat het? 
“Op het moment, dat je begint met het verzamelen van spullen uit die tijd het dagelijks dragen van kleding uit die tijd 24 uur per dag, 7 dagen per week, jaar in jaar uit, het compleet leven volgens de jaren 20 en 30 koken in oude pannen op een fornuis uit 1935 alleen maar muziek luisteren uit de jaren 20, 30 (big band, foxtrot, charleston) films kijken, oude boeken boeken lezen, oude telefoon noem maar op…dat is de magie van de Nostalgie. Het werkelijk beleven in al zijn vormen van die tijd. Het kan echt.”

Hoe reageert uw omgeving op uw nostalgische levenswijze? 
“Mijn omgeving is het gewend. Ze kennen mij niet anders ze zouden het raar vinden als ik opeens modern zou gaan leven!  Eigenlijk reageren ze heel positief. Zo sturen ze me oude kaartjes met de kerst, of als ze iets ouds vinden geven ze het aan mij.”

Schermafbeelding 2014-02-03 om 17.58.27 Schermafbeelding 2014-02-03 om 17.58.40

Waar vindt u al die fantastische spullen en kleding? 
“Oude kleding is over het algemeen niet erg moeilijk te vinden. Het s een kwestie van vaak speuren in de vintagewinkels in Amsterdam, zoals Episode, Wini, Bis, of op Het Waterlooplein bij de vintagestal van Maaike. Zelf heb ik rond de 150 pakken en rond de 40 jassen, dus ik koop niet heel veel meer. Ook meubels, grammofoons, oude radio’s zijn vaak te vinden in antiek winkels, bij de IJ-Hallen, het Waterlooplein en ook het internet (Marktplaats bijvoorbeeld) is soms handig voor specifieke zaken.”

Volgt u deze lifestyle in uw eentje, of moeten we denken aan een community? 
“In het buitenland waren er wat groepen, die soms bij elkaar kwamen en “nostalgische uitjes” hadden of een jaren 20, of 30 feestje organiseerden. Sinds 2007 hebben we in Nederland “Club Interbellum” opgericht. Met deze groep hebben we elke maand wel uitjes of bijeenkomsten. Eigenlijk bestaat mijn vrienden-en kennissenkring voornamelijk uit mensen die geheel of gedeeltelijk iets hebben met deze periode.”

Mark is een heuse bekendheid en een autoriteit op het gebied van Nostalgisme. Hij heeft er zelfs zijn werk van kunnen maken. Op zijn website, The True Gentleman, is te lezen dat hij van zijn levenswijze ook zijn werk heeft gemaakt. Zo is hij in te huren als historisch figurant voor tv en films en geeft hij adviezen op het gebied van kleding, aankleding van decor en etiquette. Dat is dus een echt beroep: historisch adviseur. Ook stelt Mark zijn woning beschikbaar als locatie voor filmopnames of fotoshoots. Kortom: het Nostalgisme staat centraal in Mark zijn leven. En ik vind dat heel bijzonder. Het is geen levenswijze die ik zelf zou willen nastreven, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het erg interessant, maar ook vooral leuk, is om dit wel te doen. Ook kan ik me oprecht voorstellen dat er mensen zijn die zich in deze moderne tijd ‘niet thuis voelen.’ Als mensen gelukkiger worden door deze lifestyle te volgen, dan vind ik dat voornamelijk een zeer creatieve oplossing.

Als laatste wil ik een item uit een aflevering van Man Bijt Hond, waarin Mark centraal stond, met jullie delen. Zo krijgen jullie een nog beter beeld van hoe Mark in het leven staat en wat daar allemaal bij komt kijken. Je waant je totaal in de jaren 30, heel bijzonder om te zien. Een prachtige uitspraak van Mark, aan het einde van het item, vind ik; “Je zou bijna kunnen zeggen dat ik getrouwd ben met de jaren 20 en 30.”

Binnenkort hoop ik nog meer te leren over het Nostalgisme en natuurlijk zal ik jullie dan op de hoogte houden. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties. Wat is jullie eerste idee wanneer je dit leest en de foto’s en beelden ziet? 

Alle foto’s zijn eigendom van Mark Davids en afkomstig van www.thetruegentleman.nl.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Nostalgisme – een interview met Mark Davids

  1. Mooi artikel. Wat een mooie kleur muren en wc-deur :D Heb je hem tijdens het gesprek betrapt met “moderne apparatuur”? Als hij een mobiele telefoon zou hebben, is het dan een smartphone of een oud model? En hoe zit het met eten? Zou hij alleen voedsel eten dat in die tijd voorkomt? Of geeft hij daar een ouderwets jasje aan?

    1. Het was een interview per e-mail (dat is modern ;)) dus ik zou het niet kunnen zeggen!

  2. Wauw wat gaaf zeg! Zijn taal op z’n website vind ik ook zo mooi!
    Merel, is dit een levensstijl die jij zelf ook zou willen aannemen?

    1. Leuk he?
      Nee, het zou niet mijn ding zijn. Ook al hou ik enorm van vintage en van ‘ouderwetse’ dingen. Ik hang toch teveel naar een modern leven en zou veel dingen niet op willen geven.

      1. Ja dat herken ik wel. Het spreekt me ontzettend aan, maar ik houd ook erg van het ‘nu’. :)

  3. Wow, wat bijzonder! Ik kan mij best de magie van het nostalgisme voorstellen, al lijkt het me soms ook ingewikkeld (en eenzaam?).

  4. Ik vind het geweldig dat mensen zo kunnen leven, maar wat mij wel stoort is dat men zich een vertekenend en zoals het filmpje ook zegt geromatiseerd beeld aanmeten van de tijd. 1900 tot 1950 is wel een heel groot tijdvlak met veel maatschappelijke omwentelingen en andere veranderingen. Denk maar aan de crash van Wallstreet in 1929, de crisis in de jaren 30, de oorlogsjaren, en de wederopbouw. Mijn grootouders van vaders kant leven allebei nog en die vertellen vaak over vroeger (jaren 30/40). Beiden woonden achteraf in Brabant. Die waren blij dat er elektriciteit was. Mijn oma vertelde me eens dat ze geen douche hadden (en ook geen stromend water) en het moesten doen met een teil op de opkamer boven de keuken. En dan had je geluk als je de eerste was, want het hele gezin moest zich wassen met een teil water. So much for nostalgia…

  5. Wij zijn ook eigenlijk geen Nostalgisten want met Nostalgie heeft het meestal niet zoo veel te maken, hoogstens zijn we “realist-nostalgist” want we weten heel goed hoe het leven toen was en dat het niet allemaal leuk en gezellig was.
    Zelf heb ik een eind jaren ’30 levensstijl, geen mobiele telefoon, geen waschmachine, geen tv, geen magnetron, etc.
    Wel een computer want die heb ik noodig voor mijn werk.
    Ik doe onderzoek naar hoe het leven toen was en specialiseer me op het dagelijks leven van de arbeidersklasse, ik weet alles van armoede, misdaad en de andere donkere kanten van die tijd.
    Maar toch, ondanks alles zie ik veel in die periode dat me aanspreekt.
    Mode, muziek, architectuur, design, films en dus ook hoe de maatschappij in elkaar zat en men met elkaar om ging.
    Eind jaren ’30 was de crisis in Nederland voor een erg groot deel voorbij en dankzij de crisis ging men zich ook heel erg bezig houden met het verbeteren van het leven van de armsten.
    Denk aan de Amsterdamsche School stijl gebouwen voor arbeiders en bv de nieuwe wetten zooals die waarbij iedere wooning in Amsterdam van na ’33 een “nathok” diende te hebben, een betegelde kamer voor toilet, douche, etc.
    Mevrouw Maaike, er is niets mis met je wassen in een teil water, ik doe het al jaren en mijn grootouders ook.
    De moderne tijd heeft ons verwend en ons veel luxe aangebooden die we eigenlijk helemaal niet noodig hebben.
    En soms is het op de ouderwetsche manier niet makkelijker of beter, maar wel leuker.
    Niet alles was vroeger beter maar ook niet alles slechter.
    En DAT is Neo Traditionalisme; het combineren van dat wat vroeger beter was met dat wat tegenwoordig beter is om zoo een nieuwe toekomst te creeren.

    1. Ik zie niets in mijn reactie wat zou aangeven dat er iets mis mee is om je te wassen in een teil. Ik bedoel juist het tegenovergestelde: dat het allemaal niet zo rooskleurig was en dat alles wat er in de geschiedenis gebeurd is, een plaats heeft in een bepaalde tijd en een bepaalde context.

  6. Ik zou het wel kunnen, gedeeltelijk leven zoals in die tijd. Heerlijk! Maar ik ben dan wel zo iemand die de leuke kanten van die tijd (manieren, spraak, kleding etc.) zou combineren met de leuke handige dingen van deze tijd. Je zou het cheaten op een goede manier kunnen noemen ;)

  7. Mooi artikel en leuk om hierover te lezen! Heb hetzelfde als jullie: fascinerend om over te horen, maar zelf zo ik niet zo kunnen (en willen) leven. Ik geniet volop van dit soort stukken en de mooie foto’s erbij.

  8. Heel erg leuk! Wat ik altijd erg leuk vind is om op de inconsequenties te letten zoals daar ligt, de laminaat vloer lol lol. Ik hou van oude dingen en ook bepaalde normen en waarden uit die tijd. Ik vind het bewonderenswaardig dat mensen, zoals mevrouw Jo, zich zo consequent aan het leven op de jaren 30 manier kunnen houden! Chapeau! Ik zou dat denk ik niet kunnen, maar een stapje terug zou eigenlijk helemaal niet zo gek zijn, ik denk dan vooral aan wat er wel/niet was in de 70’er jaren en daar meer naar gaan leven…

  9. Leuk wat betreft kleren en meubelen.
    Maar als vrouw kies ik toch voor deze tijd: stemrecht, recht om te werken, om mijn eigen geld te beheren, om te kiezen of ik al dan niet kinderen wil,…

    1. Dat vind ik (eveneens als vrouw, maar ik denk dat mannen het daar ook mee eens zijn) verworvenheden van de moderne samenleving die onmisbaar zijn!

  10. Attractive element of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I get in fact loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing in your feeds and even I fulfillment you get entry to constantly quickly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *