Ontbijt bowl

ontbijt bowl

Soms heb je gewoon zin om een lekker luxe ontbijtje voor jezelf te maken. Dan wil je er de tijd voor nemen, zowel voor het maken als voor het opeten. Het mag dan gerust een beetje uitgebreid zijn, maar ook weer niet té ingewikkeld. Omdat je je dag goed wilt beginnen, houden we het ook nog een beetje gezond. Dus: luxe, uitgebreid maar niet moeilijk én gezond. Nou, wij zeggen dan: ontbijt bowl!

Vorige week maakten we deze amandel-chocolade shake. We vonden het geweldig om te lezen dat er mensen waren die de shake meteen hadden gemaakt. Ook werden er al een paar suggesties gegeven om te variëren op de shake en zo kwamen wij zelf op een idee: we maken er een ontbijt bowl van! En dat deden we door het recept een beetje aan te passen en wat lekkere toppings toe te voegen.

Wat we vooral hebben veranderd, is de stevigheid. Het is nu geen vloeibare shake meer, maar een ‘lepelbare’ creamy mousse. Ja, een mousse, zo zou je dit het beste kunnen omschrijven. De smaakt lijkt namelijk ook nog heel erg op chocolademousse. Maar dan nu gezond. Je kunt dit effect op twee manieren bereiken: door meer banaan en amandelpasta toe te voegen, of door er avocado bij te doen. Wij kozen voor de eerste optie.

ontbijt bowl

Met dit recept maak je een flink ontbijt. Je zou het natuurlijk kunnen delen met iemand, maar je kunt ook de helft in een glazen pot (mason jar) in de koelkast bewaren. Of je maakt gewoon de helft, dat is natuurlijk ook een optie. Wat betreft de toppings: die mag je helemaal zelf kiezen. Je stelt dus zelf je eigen ontbijt bowl samen. Wij gingen voor geroosterde boekweit, kokos, granola en banaan. In de zomer zouden we eerder kiezen voor bijvoorbeeld rood fruit of mango en geroosterde kokosflakes. De mogelijkheden zijn eigen eindeloos, want ook met de mousse kan je alle kanten op. Voelen wij een nieuwe verslaving opkomen? We maakten wel eens eerder een soortgelijk recept – zoals deze en deze – maar nooit werd het zó lekker als de ontbijt bowl die we nu maakten.

Wat heb je nodig?

2 bevroren bananen (doe dit de avond van tevoren: haal de schil eraf, breek in stukken en leg in een bakje in de vriezer)
1 glaasje amandelmelk
1 eetlepel cacao
1 eetlepel rijststroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel)
1 eetlepel amandelpasta  (of avocado, als je daarvoor kiest)

Toppings:
een paar eetlepels boekweitkorrels
kokos, granola en banaan naar smaak
Wat moet je doen?

1. Rooster de boekweitkorrels in een droge koekenpan op een laag vuurtje. (je kunt ook al geroosterde boekweit kopen, maar dit is een stuk duurder dan niet-geroosterde boekweit)
2. Doe alle ingrediënten voor de mousse in de blender en laat draaien tot het een lekker luchtig geheel is geworden.
3. Doe de mousse in een mooi schaaltje en versier de ontbijt bowl met de toppings van jouw keuze.

ontbijt bowl

Tip: de mooie houten schaaltjes van Kinta – zoals je op de foto ziet – doen het erg goed voor ontbijt bowls. Je koopt ze bij WAAR.

We zijn heel benieuwd wie van jullie er ook wel eens een ontbijt bowl maakt en welke smaken en toppings je dan kiest. Laat je het ons weten als je deze variant maakt? Als je nu de bananen in de vriezer gooit, dan kun je dit ontbijt morgenochtend maken! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

37 gedachten over “Ontbijt bowl

  1. Dat ziet er super goed uit. Ik heb nog nooit een ontbijt bowl gemaakt eigenlijk maar krijg hier spontaan trek van. Hij kan misschien ook als tussendoor-bowl? ;-)

  2. ziet er heerlijk uit.. al zou ik het denk ik eerder eten als toetje.. zodat het ook vulling geeft voor de avond/nacht. Ik heb dan vaak honger..bananen schijnen ook goed te zijn om dan te eten, alleen eet ik die niet zo vaak. Ik heb er toevallig nog een paar in vriezer liggen dus misschien dat ik dit vanavond eens probeer.. Ik moet van die bananen fobie af.. het zit in zoveel vegan recepten :s

    Voor het ontbijt moet ik iets te kauwen hebben en het moet vullend zijn, dus ik ontbijt met crackers :)

    1. Tsja, bananen worden graag gebruikt als vulling of bindmiddel he? Dat is in dit recept ook het geval. Bevroren banaan laat zich heel gemakkelijk tot mousse of ijs mixen. Maar ik moet wel zeggen: ik was ook nooit een heel grote bananenfan en eet niet gauw zo een ‘losse banaan.’ Maar in bevroren vorm vind ik het op z’n allerlekkerst! (warme banaan lust ik niet, brrrr)

  3. Zo vaak zie ik zulke lekkere dingen hier, maar vraag ik me af, waar haal je dje ingrediënten? Ik kom bijna alleen bij Albert heijn (ja, erg), en volgens mij hebben ze daar geen amandelpasta.. Waar kan ik dat kopen?

    1. En om verder op je vraag terug te komen: wij kopen eigenlijk al onze boodschappen bij Albert Heijn en Ekoplaza. En dan soms nog bij een toko :)

  4. Nu kan ik aan niks anders meer denken! Ik wil niet tot morgenochtend wachten, maar deze ontbijtbowl als diner ;) Het enige wat ik niet in huis heb is de amandelpasta. Dan wordt het vast minder romig, maar ik ga toch een poging wagen.

  5. Ladies, het ziet er echt super lekker uit, alleen heb ik 1 probleem: ik ben allergisch voor zowel banaan als avocado. En chia-zaad vind ik echt vies! Hebben jullie nog andere tips om er een mousse van te maken? Thnx!

    1. Ananas kan je ook goed tot een mousse blenderen. Ik zou dan wel voor een sesampasta kiezen ipv amandelpasta omdat ik sesam persoonlijk beter bij ananas vindt passen dan amandel.

  6. Het is heerlijk. Ik heb er teveel amandelmelk in gedaan, dus nu is het een soort dunne milkshake, maar dat doet t prima met wat zelfgemaakte cruesli en kokosvlokken

  7. Toen ik vanmorgen wakker werd had ik nog geen idee wat ik voor ontbijt zou maken.
    Maar na jullie site te hebben bekeken heb ik dus een heeerlijke cacao bowl gemaakt met frambozen, mango, granola en kokos als topping!
    Ik heb de ontbijtbowl vorig jaar zomer ontdekt.
    Mijn Kitchenaid heeft toen wel begeven (vanwege de bevroren bananen) maar mijn nieuwe Magimix heeft een speciale stand voor bevroren fruit. Sindsdien geen problemen meer gehad.
    Ik heb trouwens een adresje bij mij in buurt ontdekt waar ze o.a. bevroren acaibessen packs verkopen.
    Die wil ik binnenkort gaan halen zodat ik deze zomer ook echte acaibowls kan maken.
    Vorig jaar ben ik in Amerika geweest, de west kust, en daar verkopen ze overal (acai)bowls met heerlijke toppings.
    Het wordt tijd dat dat ook naar Nederland komt :-)
    Tot die tijd maak ik ze gewoon lekker zelf.

    1. O wat goed hee! Het lijkt me zo geweldig om een keer een echte acaibowl (het liefst in Amerika) te eten! Zou je me kunnen vertellen waar je die acaipacks koopt?

      1. Op internet heb ik de volgende site gevonden http://www.acaionline.nl/.
        Zij versturen bevroren pakken fruit waaronder acaibessen.
        Het gaat wel in grotere hoeveelheden maar wanneer je contact met hen opneemt hebben ze wellicht ook kleinere hoeveelheden.
        Ik vond namelijk 32 pakken acaibessen+guarana iets te veel van het goede.
        Maar toen ik ze mailde kon ik ook 20 pakken acaibessen afnemen (dan zonder de guarana).
        Ik woon in Vught, vlakbij Tilburg, dus ik kan het ook ophalen.
        Dus dat ben ik ook van plan te doen binnenkort :-).

  8. Kan dit ook met kokosmelk ipv amandelmelk? En dan met jullie optie avocado ipv amandelpasta!?
    En gebruik je gewoon het mes in de keukenmachine?
    (Sorry niet zo een keukenprinses hier ;-) maar wel een die geraffineerd suikervrij, zuivelvrij eet en glutenvrij to be. Dus erg zoekende naar toch lekker eten en dit klinkt alvast heerlijk!)

  9. Net gemaakt met havermelk, agavesiroop en avocado. Echt héérlijk!
    Had trouwens geen bevroren bananen meer, dus zo een banaan gebruikt. Werkte ook prima :)

  10. Heej wat een fijn recept, bedankt! Vraagje: doe je van tevoren nog iets met de boekweit, voordat je hem roostert in de pan? Mijn dank nogmaals alvast en liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *