Oosterse pompoensoep

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik weet dat ik geen vrienden maak door dit te zeggen, maar ik neem het risico toch: ik hou van de herfst. Nee, ik hou, net als jij waarschijnlijk, er ook niet van om in de stromende regen op de fiets te zitten en ja, ook ik moet wennen aan de lagere tempaturen. Maar zeg nou eerlijk: wat is er lekkerder dan binnenkomen uit die kou, wat kaarsjes aansteken en een heerlijke pan pompoensoep koken? Oke, ik klink nu als een Honig reclame. Niet de bedoeling, ik meen het. Pompoensoep is mijn allergrootste liefde in de herfst. Ik maak graag allerlei variaties, waaronder deze Oosterse met kokosmelk. 1 woord: DELICIOUS.

Wat heb je nodig voor 4 tot 6 porties soep? 

  • 700 gram pompoen in stukken (ik gebruik een biologische pompoen en kook de schil gewoon gezellig mee)
  •  1 winterwortel, in stukjes
  •  2 eetlepels kokosolie
  •  stuk gember van 4 cm, geschild en fijngesneden
  •  teentje knoflook, fijngesneden
  •  2 bosuitjes, in ringen
  •  1/2 tot een hele  (kijk wat je lekker vindt!) rode peper in kleine stukjes gesneden
  • 1 flinke eetlepel kerriepoeder India
  •  half bosje koriander, fijngehakt
  • 1 liter bouillon (ik gebruik zoutarme bouillonblokjes van Healthy Planet, te koop bij Ekoplaza)
  • 1 blik ongezoete kokosmelk (liefst fairtrade en/of biologisch natuurlijk!)
  • zout, versgemalen zwarte peper
  •  1 limoen, uitgeperst

Wat moet je doen?

  1. Verhit de kokosolie in de soeppan en fruit hierin de stukjes pompoen, wortel, gember, het pepertje in stukjes, knoflook en de bosuitjes. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Voeg het kerriepoeder toe en schep de groente goed door. Laat nog 5 minuutjes fruiten op een laag vuur.
  3. Voeg de helft van het bosje koriander toe, samen met een liter bouillon.
  4. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten koken. De blokjes pompoen en wortel moeten helemaal zacht zijn geworden.
  5. Haal na 15 minuten (als de groenten zacht zijn) de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. De soep moet een egaal glad geheel worden.
  6. Voeg nu de kokosmelk toe. Let op: voeg alleen het dikke, romige gedeelte van de melk toe en niet het water dat onder de melk in het blik zit.
  7. Voeg ook het limoensap toe en roer het geheel weer goed door.
  8. Voeg eventueel wat peper en zout toe om de soep op smaak te brengen. (ik zelf vond dit niet nodig, maar smaken verschillen!)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Serveer de soep met een lekker (spelt)broodje, of denk bijvoorbeeld aan Indiaas naanbrood. Mmm.. Of papadums! Ook heerlijk.

Deze soep is best wel snel klaar en niet lastig om te maken. Dat geldt overigens voor alle soepen die je met pompoen maakt. Er is alleen 1 maar: het schillen/snijden van een pompoen kost best wel wat tijd. Een pompoen snijden gaat best wel lastig en je moet er een beetje handig in worden. Dus zorg dat je geen haast hebt, want daar krijgen we ongelukken in de keuken van!

Geniet van de soep… en van de herfst! ;)

Voor mijn pompoensoeprecept gebruikte ik dit recept van Culy.nl als uitgangspunt. Ik paste een paar kleine dingetjes aan. Dank voor het heerlijke recept Culy! 

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

71 gedachten over “Oosterse pompoensoep

  1. Ik kwam er – na nadenken – achter dat ik van de week drie keer pompoen heb gegeten: in een pompoen-wortel-quinoasoep, geroosterde pompoen uit de oven met zongedroogde tomaat en in een deegflapje/pasteitje. Alledrie zo anders en zo lekker! Pompoen is een groot pluspunt van de herfst.

  2. Heerlijk. Ben gek op pompoen en om het schoonmaken makkelijker te maken prik ik er met een volk altijd een paar gaatjes in en doe hem even in de magnetron, dan wordt die wat zachter is makkelijker te schillen. Bij een kleine flespompoen met dunne scheel hoef je hem trouwens helemaal niet te schillen en kan je hem na het koken of bakken gewoon zo eten.

    Grtjs

      1. Ohhh my god! Heb het vanavond gemaakt en het is echt zooooo lekker!! Jeeej en ik heb een hele pan gemaakt dus morgen weer volop van genieten. Dat ik dit al die jaren heb gemist! Dankjulliewel voor het delen, ik schrijf het recept op in mijn persoonlijke kookboekje!

  3. Heerlijk, mijn moeder maakt deze soep regelmatig in de winter en ik vind ‘m echt heerlijk. We eten ons sowieso echt gek aan de pompoenen als het seizoen weer aanbreekt, echt heerlijk. Gegrild uit de oven is ook heerlijk; lekker me een marinade van kaneelpoeder, komijnpoeder, komijnzaadjes, korianderpoeder, beetje chilipoeder, wat zout, currypasta (liefst een iets mildere zodat je wat meer pasta kunt toevoegen); bij voorkeur uurtje marineren en dan lekker bakken in de oven. Ook heerlijk met bv. zoete aardappel.

  4. Oh deze soep lijkt me erg lekker! Ik ga hem van de week uitproberen. Was al van plan om pompoensoep te maken. Enne… afgezien van het fietsen door de regen ben ik ook dol op de herfst :-)

  5. is schillen wel of niet nodig eigenlijk? Bij biologische pompoenen lijkt het me sowieso niet noodzakelijk?
    Verder is mijn lijst met to-make recepten elke keer weer een beetje langer na het lezen van jullie recepten…

  6. Dat gevoel wat jij beschrijft, dat heb ik nu ook met de herfst! Ik vind het een heel ‘gezellig’ seizoen (en niet zo koud als de winter, ook fijn). Deze soep klinkt overigens heerlijk, zit erover te denken ‘m vanavond eens uit te proberen!

  7. Hier in Canada zijn pompoenen van die vrolijke dingen, hoe groter hoe liever, die je uitholt en dan een grijnzend gezicht in snijdt en met een kaarsje erin op je stoep zet.
    Er soep van maken? Hey, goed idee! Fijn Herfstkleurtje ook. :)

  8. ik houd, houd, houd van pompoensoep <123
    voor mensen die moeite hebben met een pompoen schillen: prik wat gaatjes met een vork erin en doe hem 10 min in de magnetron op de hoogste stand. Daarna kan je hem heel makkelijk snijden/schillen.

  9. […] Het recept is trouwens van De Groene Meisjes . Ik at het zaterdag én zondag. Ik vond het zo lekker dat ik het gisteren weer maakte alleen dan nét iets anders, dat recept vind je hieronder. Ik heb nog genoeg over om het vanavond weer te eten. Dat is dus vier dagen achter elkaar pompoensoep. Had ik al gezegd dat ik pompoensoep heel lekker vind? Het is nog heel gezond ook: pompoen is net als wortel goed voor je ogen, ieh straks heb ik geen bril meer nodig. Het is ook een goede bron van ijzer, perfect voor veggies dus, en bevat antioxidanten. Ook in de gember zitten veel antioxidanten en een stofje dat tegen misselijkheid werkt! En al die groenten gaan je sowieso een vitamine boost geven wat altijd goed is. […]

  10. Super gerecht! Ik heb de soep gemaakt met een ”groene” biologische pompoen, althans de schil was groen ;) en heb daarom de wortel vervangen voor bleekselderij om de groene kleur van de soep te behouden,het smaakte heerlijk!

  11. Vanavond word het pompoensoep! Pompoen uit de moestuin van de buren dus super biologisch. Dit recept is precies wat ik zocht, helemaal geschikt voor Halloween.

  12. Haai! Vandaag is weer pompoendag, de soep staat te pruttelen voor een overheerlijke lunch met mijn vader en mijn dochter, heerlijk! Fijne dag nog :)

  13. Heerlijk die soep, ik had alleen geen indiase kerry maar wel masala-kruiden uit Nepal, dus ik dacht dat kan ook wel…. pfjoei dat was pittig!! haha, maar wel super lekker! Dank voor het recept, ga ik vaker maken!

  14. Duzzzz pompoen op een of andere manier staat het mij altijd tegen asocieer het met zoet tja niet echt mijn smaak maar deze soep heeft mijn intresse gewekt….ga hem deze week uitproberen me een bio pompoen……

  15. Las een tijdje geleden een tip om een pompoen gemakkelijk open te krijgen. Gooi ‘m eventueel in een plastic zak, hard op de grond en voila. Pompoen in stukken. Uitgeprobeerd en ja hoor, zo de pitten er uit en het vruchtvlees van binnenuit gelepeld.

  16. Deze soep gisteravond bij een vriendin gegeten die speciaal voor mij vegan heeft gekookt, superlief en echt enorm lekker dus ik heb hem meteen gepind!

  17. Warme kruiden zijn altijd heerlijk met oranje groente! Als toevoeging hieraan is een klein beetje kaneel heerlijk verwarmend. Doe dit een piepklein beetje per keer tot je de gewenste smaak hebt en je wilt nooit meer zonder?

  18. He shit, ik doe vet mijn best om dit te maken, gooi ik perongeluk veel te veel kokosmelk erin :’). Oh well. Soort van curry saus soepje is het nu. Volgende keer beter.

  19. Hoi!

    Ik ben de soep nu aan het maken en vraag me af waarom je alleen het bovenste gedeelte van de kokosmelk gebruikt. Doe je ook nog iets met de rest?

  20. Ik heb eerder een oosterse pompoensoep gemaakt maar deze was echt super lekker! Mijn pompoen was 4 kilo dus ik heb alles een beetje aan moeten passen en mijn eigen ajuma peper is heel pittig maar al met al een groot succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *