Pompoenbrownies

Eén van onze  succes recepten: brownies van pompoen en speltmeel. Iets voor jou om eens uit te proberen?
brownie1

Pompoenbrownies? Als in… brownies met pompoen? Jep, that’s right! Wist je dat je met pompoen heel goed kunt bakken? Je kunt er trouwens nog veel meer mee, zoals allerlei lekkere drankjes maken. Of pudding. Of chocolademousse. Het is weer eens wat anders dan de oude vertrouwde pompoensoep – waar overigens helemaal níks mis mee is! (eten wij in de herfst wekelijks, zo lekker vinden we het) Maar dit keer ging ik dus voor brownies, omdat ik een goed recept tegenkwam op Delighted Vegan. Ik maakte mijn eigen variant van het recept en vandaag deel ik het met jullie!

Het recept is ontzettend eenvoudig. Je hebt dan ook maar een paar ingrediënten nodig. Maar zoals ik al zei, kon ik het toch weer niet laten om een kleine aanpassing te doen. Zo verving ik boekweitmeel voor speltmeel (waardoor dit recept niet meer glutenvrij is, dus mocht je glutenvrij willen of moeten eten: boekweitmeel kan ook,) in plaats van bruine suiker gebruikte ik kokossuiker en in plaats van een oranje pompoen gebruikte ik een flespompoen, omdat deze in ons BeterBio pakket zat. De rest hield ik aan volgens recept.

Het resultaat? Heel lekker en goed gelukt, maar iets minder zoet dan ik gehoopt had. Dat komt waarschijnlijk door twee dingen: kokossuiker is minder zoet dan bruine suiker. En ook vind ik toch dat je een verschil kunt proeven tussen de ene en de andere pompoensoort. Oranje pompoen is net wat zoeter dan flespompoen, heb ik gemerkt. Maar dat geeft niet, want dan weet ik dat voor een volgende keer! Ik zou zeggen: als je van zoete baksels houdt, gebruik dan zeker ‘gewone’ suiker. Houd je juist van de wat meer ‘gezond proevende baksels,’ (zoals ik ze maar even zal noemen,) dan is maple syrup of kokossuiker een goed idee.

Wat heb je nodig? 

Een vierkant bakblik. Ik noem dit een brownievorm, maar ik heb geen idee of dit de officiële benaming is.

600 gram pompoen (in blokjes)
100 gram suiker
150 gram speltmeel
50 gram cacao
1 theelepel bakpoeder
kaneel of speculaaskruiden

Wat ga je doen?

1. Snijd de pompoen in blokjes. Ik gebruikt een biologische pompoen en heb de schil er gewoon aan laten zitten. Kook deze pompoen blokjes voor een minuut of 20 in ruim water, totdat de stukjes zacht worden en een beetje uit elkaar lijken te vallen.

– Verwarm nu je oven voor op 180 graden –

2. Giet de pompoen af en doe de blokjes in een blender. Blend tot het een puree is geworden. Dit gaat, als het goed is, heel gemakkelijk.
3. Doe het meel, de suiker, cacao en bakpoeder in een beslagkom en roer eventjes door zodat alles goed verdeeld is. Om te voorkomen dat de cacao gaat klonteren, kun je het door een zeef strooien. Voeg ook alvast een snuf kaneel of speculaaskruiden toe.
4. Schep nu de pomoenpuree door de droge ingrediënten. Je zult merken dat dit best wel een beetje lastig kan gaan, dus probeer even wat het beste werkt: een garde of een spatel. Proef het beslag tussendoor. Ik zelf vond het nog (lang) niet zoet genoeg en heb toen twee scheutjes maple syrup toegevoegd. Meer suiker toevoegen kan ook, maar misschien vind jij het helemaal niet nodig.
5. Schep het beslag in een ingevette brownievorm, strijk een beetje glad en bestrooi met kaneel of speculaaskruiden.
6. Zet de brownies voor 30 minuten in de oven en doe daarna de welbekende satéprikkertest. Komt de prikker droog uit de brownie? Dan mag je hem uit de oven halen! Laat vervolgen volledig (!) afkoelen, anders zakt de brownie misschien in.

Tip: serveer met een bolletje rijstmelkijs van Bon Ice. Bedacht ik me te laat, maar lijkt me heerlijk!

Tip: als je er aan kunt komen: échte pumpkinspice is nog lekkerder dan kaneel of speculaaskruiden. Ik heb vorig jaar een busje besteld bij iHerb, maar helaas heb ik de kruiden gisteren bij het bakken van deze brownies opgemaakt. Net voordat het pompoenseizoen echt losbarst! Hopelijk kan ik in Amerika een nieuw busje scoren, want ik mis het nu al! ;)

brownie2

Ik ben echt blij verrast over hoe goed de brownies zijn geworden! Ik wist al wel dat je met brownies allerlei kanten op kunt, maar dat de structuur van de brownies zo ‘echt’ zouden worden, dat had ik niet verwacht. Kortom, een succesreceptje erbij! Mocht je je afvragen of je de pompoen heel terugproeft: nee hoor, de cacao en suiker overstemmen die smaak behoorlijk. Het gaat dus vooral om de structuur en het bij elkaar houden van de ingrediënten. Immers, je gebruikt geen ei, boter of melk – ingrediënten die je in niet-vegan baksels natuurlijk vaak tegenkomt. Pompoen gebruiken in je bakrecepten is dus echt een goed idee! Ik kan niet wachten om er nog meer mee te experimenteren!

We zijn heel benieuwd wie van jullie deze pompoenbrownies ook gaan maken! Laat je het ons weten? Je weet hoe leuk we het vinden als je een foto met ons deelt hè? HEEEEL leuk :) Doe dat dus vooral via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes) Alvast bedankt en geniet van je brownies!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

111 gedachten over “Pompoenbrownies

    1. Geen idee, niet geprobeerd ;) Wij houden van een beetje (niet te) zoete baksels en daarom gebruiken we kokosbloesemsuiker.. maar je zou het kunnen proberen.

      1. STEVIA is een heel goed zoetmiddel, Het is plantaardig en inmiddels erkend als zoetmiddel. Ik gebruik het in al mijn baksels. het bevat 0 cal en is heel zoet. Neem dan wel de zuivere Stevia want ook hiermee wordt inmiddels geknoeid. o.a. te koop bij natuurvoedingswinkels en bijv. De Tuinen. Misschien ook inmiddels bij Drogisten.

        1. ik gebruik het altijd in mn thee, maar dan de zoetjes vorm. het mag dan wel 0 kcal bevatten maar het is en blijft enorm zoet daarom ben je er ook veel minder van nodig dan gewone suiker, je lichaam maakt geen onderscheid tussen stevia of suiker (of honing, agavesiroop,)

  1. Ik heb al veel varianten voorbij zien komen, met zoete aardappel (zelf ook gemaakt), zwarte bonen, witte bonen, maar pompoen! Lijkt me echt heel goed werken. Ze zien er in elk geval superlekker uit!

    1. Klopt ja, met bonen ook idd. Die vind ik altijd wat aards smaken ofzo, daar hou ik niet van. Pompoen en zoete aardappel zijn van zichzelf natuurlijk een stukje zoeter en dat vind ik toch wel bij de ervaring van het brownie eten passen ;)

      1. Ze zijn heerlijk.
        Heb ze zojuist voor de tweede keer gemaakt.
        De eerste keer met kaneel, nu met speculaaskruiden. Dat laatste heeft mijn voorkeur merk ik.

        Ik deel ze graag uit, de smaak wordt goed gewaardeerd, maar apart genoeg hebben veel mensen moeite met de structuur.
        Ze verwachten kennelijk bij het woord ‘brownie’ toch meer iets cake-achtigs.
        Ga de rest dus maar met een andere naam aanbieden:

        pompoen-chocoladetaart.

        Wedden dat dan niemand meer klaagt over de structuur? ;-)

  2. Hier ook een pompoen liefhebber. Mijn favoriet op dit moment is gestoomde pompoen. 15 min stomen met wat kruiden (tijm of rozemarijn) en dan wat zeezout, versgemalen peper en olijfolie erover. In mijn moestuin heb ik zoveel pompoenen dat ik al weken bijna elke dag pompoen eet. Heerlijk! Helaas geen oven hier, dus die brownies moeten even wachten. Pumpkin spice is trouwens gewoon een mix van verschillende kruiden (kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, piment), die je dus prima zelf kunt maken. Fijn weekend!

  3. Heel makkelijk recept en ze zien er ook goed uit. Laatst heb ik brownies van zoete aardappel gemaakt en die lijken er wel op, dus dit is vast ook een succes! Zelf heb ik nooit veel met pompoenen gedaan, dus hoog tijd!

  4. Ik ben zo blij dat het weer herfst wordt, want dan kan ik weer pompoen eten! Alleen meestal kom ik niet verder dan pompoensoep of een curry met pompoen. Gelukkig weet ik nu dat je er ook brownies van kan maken. Ik zag laatst ook al een recept voor havermout met pompoen, dat lijkt me ook super lekker.

  5. Oeeeh, hier was ik al benieuwd naar! En het is net al te ingewikkeld èn ik denk dat mijn oventje dit wel aan kan. Ik ga dit heel snel uitproberen! Ik twijfel nog of ik meedoe aan de vegan challenge, maar als ik dan dit soort dingen zie… geeft toch een stukje inspiratie haha :D.

  6. Nice! Laat ik nu toevallig nog een pompoen hebben liggen… Ik gebruik pompoenpuree of zoete aardappelpuree ook wel eens in mueslirepen om de boel bij elkaar te houden!

  7. ziet er lekker puur uit! ook een grote pompoenfan hier! en herkenbaar wat je zegt van die recepten aanpassen, ik kan het ook nooit laten :) deze zou ik bv maken met geroosterde pompoen ipv gekookte, ik denk dat het dan sowieso wat zoeter wordt! en zo komt pompoen ook echt het best tot zijn recht vind ik, ook voor soep op stoofschotels rooster ik hem eerst wat in de oven

  8. Mmmmm, dit ga ik zeker eens proberen! Het ziet er niet alleen superlekker uit, het feit dat er pompoen in verwerkt zit, geeft mij het idee dat het een pak gezonder is, hahahaha ;-)

    1. Oh ja… ik lust absoluut geen bieten, dus dat is niet zo mijn ding ;) Heb het wel eens geprobeerd, maar vond het inderdaad te aards. En dat is precies wat ik heel vies vind, haha!

  9. Oooh wat lekker! Ik ga ze vanmiddag nog uitproberen :)
    Wisten jullie trouwens dat je heel simpel zelf pumpkin spices kunt maken? Het is een samenstelling van kaneel, gemberpoeder, piment, nootmuskaat en kruidnagel. Ik denk dat je ‘t best gewoon op gevoel bij elkaar kunt gooien maar mochten jullie benieuwd zijn naar de precieze samenstelling dan kun je die hier vinden: http://www.lauresque.com/2014/10/food-pumpkin-spice-mix.html (dit is onbedoelde #shamelessselfpromotion, haha). Liefs!

    1. Wat een goede tip om zelf pumpkin spice te maken! Als ik daar weer eens tijd voor heb, ga ik het zeker doen. En wow, je foto op Insta! Prachtig!

  10. oh, ik houd zo van pompoen. Deze brownies lijken me ook super, alleen ga ik proberen de kokosbloesemsuiker te vervangen door dadels / vijgen en een geprakt banaantje.

  11. Klinkt goed! Ik heb alleen een enorme hekel aan pompoen in blokjes snijden en schillen. De pompoen ligt dan bij mij overal in de keuken. Ik los dat tegenwoordig eenvoudig op door eerst de hele pompoen even te koken totdat hij een beetje zacht is. Daarna is hij heel eenvoudig te verwerken. Dus ik ga dat met dit recept ook doen: eerst in zijn geheel koken en daarna in blokjes, pitten eruit en in de blender.

    1. Ohja, dat doe ik ook wel eens idd. Nu gebruikte in een flespompoen en die zijn veel gemakkelijker te snijden dan de oranje ronde pompoenen. Maar idd, goed idee!

      1. De brownies zijn gemaakt en waren heerlijk! Dat vonden degenen die ik heb laten proeven ook. Alles is op ;-(. Gelukkig zijn er nog genoeg pompoenen.

  12. Geslaagd recept, de pompoen stomen van te voren werkte goed. Heb het boekweitmeel gebruikt. Misschien zou ik er volgende keer wel wat stukjes chocolade doordoen voor nog intensere brownie smaak, al is dat wel minder gezond… Bedankt voor het delen!

  13. Oei, ze zijn bij mij mislukt… Ze zagen er prachtig uit, maar de brownies zijn rubberachtig geworden. Echt heel raar en niet lekker… Ik gebruikte een mengsel van kokosbloesemsuiker en bruine (basterd)suiker. Zou het daar misgegaan zijn?

  14. Ziet er prachtig en lekker uit! Ik heb de brownies vanochtend gemaakt, en het ging super goed. Alleen ik gebruikte hokkaido pompoen (de zoetere variant met meer zetmeel), daarom moest ik wat meer vocht toevoegen. Als er nog andere meiden zijn die dit recept met de kleine hokkaido pompoen gaan maken, kan ik ze aanraden om een flinke plens sojamelk of amandelmelk toe te voegen.

  15. Ik maakte lang geleden een keer pompoenpannenkoekjes en die waren echt heerlijk, hoewel ik normaal niet van pompoen hou. Deze brownies ga ik dus zeker eens proberen! :D

    1. Grappig he? Je kunt er zoveel kanten mee op dat je nog amper merkt dat je pompoen aan het eten bent. (nu moet ik er wel bij zeggen dat ik wel een groot pompoen fan ben)

  16. Oooeeh wat een prachtrecept!! En het doet me beseffen: hoezeer ik ieder jaar ook treurig ben wanneer de zomer ten einde is, herfst heeft ook zo z’n voordelen (zoals dus pompoenen!! En nieuwe appeltjes, jum!)

  17. Ik had nog een Pattison pompoen en was op zoek naar iets anders dan pompoensoep! Jullie recept is geweldig!! De brownies zijn heerlijk smeuiig, zoet genoeg door de pompoen. Ik heb er pecannoten en cranberry doorgedaan. Dank je wel meisjes!

  18. Ik heb ze net gemaakt met kokosbloesemsuiker, koek & speculaaskruiden en 2 eetlepels honing. Mega lekker!! Hopelijk eet ik niet alles achter elkaar op :p

    Top recept! Deze ga ik zeker vaker maken! :)

      1. Ze zijn geloof ik niet gelukt zoals op de foto… haha. Ook de textuur is niet helemaal zoals de bedoeling was (te plat). Wat wel goed is: de smaak :-)

  19. Hé hoi ik heb even een vraag. Bakken op 170 graden geven jullie aan. Is dit een gewone of hete lucht oven??? Hoor het graag!! Bedankt alvast!! Groetjes Marijke

  20. In jullie recept gebruiken jullie 600 gr pompoen, nu ben ik benieuwd of jullie weten hoeveel gram pompoenpuree dit is? Ik heb namelijk nog wat pompoenpuree over (denk zo’n 250 – 300 gram) en vraag me af of dit genoeg is..?

  21. Je kunt de pompoen ook garen in de oven (ipv koken of stomen).
    Dan caramelliseren de suikers die in de pompoen zitten en heb je minder zoetstof nodig.

  22. Nou heb ik mn beslag in de vorm, neem een likje beslag van de pollepel: niet erg zoet beslag!
    Nou heb ik nog een beetje gepureerde pompoen over, prachtig oranje.Hoe kan ik daar een mooi zoetig glazuur van maken?

  23. Ik moet de pompoenbrownie nog maken maar ik heb alvast een tip: op pintrest ben ik een lekker recept voor pompoenenkruiden tegen gekomen. Dat is alleen een kwestie van verschillende kruiden mengen ?

  24. ik heb het nu ook geprobeerd met mijn eigen twist (zonder kruiden, want ik heb een hekel aan kaneel ed.) ik gooide er nog pure chocolade in en kookte/stoomde mijn pompoen in de micro

  25. Ziet er heerlijk uit!
    Enig idee hoeveel pompoenpuree je ongeveer nodig hebt voor dit recept? (Dus wat overeenkomt met 600 gr pompoen?) Ik heb net al een grote batch pompoenpuree gemaakt voor in allerlei gerechten te gaan gebruiken, vandaar ;-)
    Bedankt!

  26. Groene meisjes,

    Wat een leuk recept! Ik verving het speltmeel door boekweitmeel (aangezien ik een allergie heb voor spelt) en de suiker door 10 medjool dadels die ik in warm water heb geweekt en met de pompoen heb gemixt.
    Zelf ga ik experimenteren om de brownie nog wat zoeter te maken. De textuur lijkt wat die van broodpudding, vind ik.
    Leuke website, hebben jullie! Ik kom af en toe eens een kijkje nemen.

    Lieve groetjes
    Heleen

  27. De smaak is heerlijk, verrassend goed :) het enige is.. die van mij wordt niet droog van binnen. Hogelre temperatuur en extra oventijd heeft em ook geen goed gedaan. Tips?

  28. heb ze net uitgeprobeerd, de geur was verrukkelijk toen ze uit de oven kwamen, om over de smaak nog maar te zwijgen…
    in plaats van cacao-poeder heb ik wel gewoon pure chocolade gebruikt (en 100gram ipv 50), maar zeker en vast goedgekeurd. bedankt voor het heerlijke receptje!

  29. Ze zijn nog niet helemaal afgekoeld, maar jum!! Heb gisteren een pompoen van 7,5 kg schoongemaakt, van de helft soep gekookt en nu dus voor de andere helft op zoek naar een leuk doel. Deze brownies zijn nu al een succes, dank je wel!

  30. Hier voor de eerste keer gemaakt. Ik moet zeggen dat ik maar 75 g suiker heb toegevoegd en dat had ik niet mogen doen: ze zagen er goed uit maar smaakten naar weinig. Jammer! Volgende keer doe ik er absoluut meer suiker in!

  31. Erg lekker!
    Bij de tweede keer hebben we er 150 ml karnemelk en 2theelepels bakingsoda ipv bakpoeder in gedaan. Hiervan wordt het luchtiger.

  32. Heel, heel lekker. Ik heb de suiker vervangen door erythritol (150 gr), met 1 eetl. dadelstroop en de bloem vervangen door boekweitmeel. Ze waren lekker nat en sappig. En na een paar stukjes heb je genoeg, want het vult goed.
    Bedankt!

  33. Hoi, hij gaat nu de oven in..
    met nog 100 gram dadels toegevoegd en een flinke | lees halve pot | dadelsiroop… i.p.v. de later toegevoegde suiker (: ben erg benieuwd! Het is denk ik ook lekker met walnoten! Bedankt voor het recept x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>