Recept: Carrotcake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allemaal leuk en aardig dat het weer warmer gaat worden de komende dagen, maar wij vinden dat het evengoed tijd is voor carrotcake! Misschien roept het bij sommigen wat herfstige gevoelens op, but you gotta love it.

Dit recept maak ik al twee jaar maar heb ik nooit eerder met jullie gedeeld. Wat een schande! Hij is namelijk heerlijk. Daarnaast is hij ook nog eens gezond: gemaakt met speltmeel, dadels & rozijnen als zoetmiddel en geen lading olie. Helaas heb ik nog geen goed recept voor een gezonde frosting.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor 1 grote cake?

230 gram speltmeel (2 cups) (Ik gebruikte volkoren meel.)
1 tl bakingsoda
1 tl bakpoeder
300 ml water (1 1/4e cup)
220 gram dadels in stukjes (ik gebruikte 10 grote verse dadels)
180 gram rozijnen (1 cup)
1 tl pimentpoeder
1 grote wortel
paar eetlepels gehakte walnoten
85 ml appelsap (1/3e cup)

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 190 graden –

1. Zeef het meel en mix met de baking soda en bakpoeder. Zet dit weg.
2. Doe de rozijnen, dadels, pimentpoeder en het water in een kleine pan. Breng dit licht aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. Het meeste water is dan weg.
3. Rasp ondertussen de wortel en doe dit in een kom. Voeg de walnoten, appelsap en de warme dadelmassa toe. Roer dit door elkaar en laat even afkoelen.
4. Voeg na het afkoelen het natte wortel-dadel mengsel toe aan het meel. Roer dit met een spatel door. Als het erg droog en ‘taai’ is voeg je nog wat appelsap of water toe. (Ik had uiteindelijk nog 3 scheutjes appelsap nodig.)
5. Doe het deeg in een taartvorm en zet voor 45 minuten in de oven.
6. Als je taart klaar is laat je hem afkoelen voordat je hem aanvalt met een vork.

We hopen oprecht dat heel veel lezers dit recept gaan maken, want het is zó lekker. Laat je het ons weten? Dat kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Wij nemen nog een stukje! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Recept: Carrotcake

  1. Lekker! Ik vind het ruimschoots herfstig genoeg voor carrot cake. Misschien kun je een frosting maken van geblenderde cashews met een beetje citroensap en agave siroop o.i.d Gefermenteerde cashew creamcheese zou nog lekkerder zijn denk ik, maar ik weet niet of dat jullie ding is.

      1. Hey dat heb ik net geleerd;) Bakpoeder is een mengsel van bakingsoda en wijnsteenzuur. Hierdoor doet bakpoeder pas zijn werk als je mengsel in de oven gaat. Je hoeft dus bij bakpoeder niet heel snel te werken. Bakingsoda daarin tegen doet meteen zijn werk, dat heeft geen warmte nodig en begint meteen in je mengsel te werken. Vandaar dat je bakingsoda pas vlak voordat je je cake in de oven doet, moet toe voegen. Ik weet nou niet precies wanneer je het één gebruikt en wanneer het andere. Als je bakingsoda extra toevoegt rijst het beter en dat is volgens mij ook handig als je vegan bakt. Dit is wat ik erover weet. Later leer ik meer:)

      2. Backing soda is bakpoeder zonder een zuurtje, welke de backing soda z’n werk laat doen, nl. je beslag voorzien van veel bubbels, zodat het luchtig en later in de oven ook overal even gaar wordt.
        Wanneer je dus backing soda gebruikt, moet je ook altijd iets zuurs toevoegen zoals citroensap of appelciderazijn. Bovendien is bakpoeder nog niet éénderde zo sterk als b-soda. Dus gebruik minder B-soda dan bakpoeder wanneer je het een voor het ander vervangt. En let op dat b-soda met zuur direct z’n werk doet, dus na het mixen of husselen direct in de oven zetten.

  2. Oh yummie, ik ben dol op carrotcake. deze ga ik een keertje maken, hier maak ik mijn moeder ook blij mee want die is dol op gezonde (vegan) versie’s van gebak en carrotcake vind zij ook extreem lekker!

  3. Sinds ik een jaar geleden door Nieuw Zeeland heb gereisd ben ik helemaal verslaafd aan worteltjestaart… helaas vaak niet de allergezondste taart om te bestellen (lees: meestal met enooorm veel suiker gemaakt) dus ik ben heel erg benieuwd of het op deze manier ook zo lekker wordt!
    Ik had niet genoeg dadels in huis en daarom heb ik er wat vijgen aan toegevoegd. Hij staat nu in de oven…. ben benieuwd!!

  4. Heerlijke carrot cake! Dankjewel voor het recept. Voor een frisse romige topping heb ik het volgende gebruikt.

    INGREDIËNTEN:
    Kokoscrème (Santen) 150 gram
    Agavesiroop 1 el
    Sap van een kleine citroen + schil geraspt 1 tl
    Amandelroom 200ml
    Vanillestokje 1/2

    BEREIDING:
    Verwarm de kokoscrème Au Bain Marie
    Doe vervolgens de kokoscrème samen met de poedersuiker, citroensap/schil, vanille en amandelroom in de foodprocessor.
    Klop het geheel minstens 2 minuten lang tot een romige en gladde crème.
    Laat het ongeveer een halve dag in de koelkast opstijven.

  5. Oeeh deze ga ik binnenkort een keer proberen! En dan ipv de piment gember gebruiken en misschien wat rasp van sinaasappel en citroen! (kende namelijk een heerlijk recept alleen was deze jammer genoeg niet vegan)

  6. Ik heb hem net gemaakt! Ik had maar 80 gram rozijnen dus heb de rest aangevuld met gedroogde cranberries. Echt super lekker geworden! Fijn recept! Bedankt!

  7. De Carrot Cake gisteren gemaakt voor mijn dochters verjaardag…. en omg DELICIOUS, echt errrugg lekker. Zelf vond ik hem de lekkerste cake ooit ;))
    Heb wel 2 dingetjes anders gedaan, ik had maar 6 dadels en heb aangevuld met 5 gedroogde abrikozen en ik heb er wat zout bij in gedaan.
    Superrecept meisjes! Thanks

  8. Hoi!
    Deze ga ik zeker eens proberen omdat het recept dat ik maakte wél een hele lading olie bevatte..
    Als “frosting” gebruikte ik cashewspread met limoensap en geraspte limoenschil. Voor sommigen te bitter, maar ik vind het net een lekkere combo omdat de cake al best zoetig is :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *