Recept: gepofte aardappel met ‘Mexicaanse’ amarant

IMG_1826

Wij kochten twee weken geleden een zak amarant en namen ons voor: we gaan deze hele zak leeg koken. Dat klinkt misschien heel logisch voor velen van jullie, maar bij ons gaat dat nog wel eens anders. We kopen dan in ons enthousiasme een (voor ons) nieuw product, maken er één of twee keer iets mee en vervolgens belandt het in een keukenkastje. Maar omdat we onze levens door middel van het Bespaarproject proberen te beteren, is dat er niet meer bij. Inmiddels hebben we al drie recepten gemaakt met amarant en de zak is nog niet leeg!

Als je ons vraagt is Mexicaans eten altijd goed. Daar hebben we altijd zo over gedacht, ook toen we vroeger nog bergen nacho’s met gehakt, zure room en kaas wegwerkten. Maar ook wraps, quesadilla’s en taco’s; we love it all. De smaken vervelen ons gewoon nooit. Vroeger maakten we wraps uit de oven, met een kruidenmix van Knorr Wereldgerechten, nu bedenken we andere variaties. (dit is geen dis naar Knorr Wereldgerechten, want we vonden dat vroeger oprecht heel erg lekker, tegenwoordig eten we liever wat minder E-nummers. Maar de Groene Meisjes zijn geen heiligen en eten niet geheel E-nummervrij. Dat wilden we er toch maar even bij zeggen.)

We bedachten deze gepofte aardappels – waar we sowieso al dol op zijn – met een Mexicaanse amarant-zwarte bonenmix. Het beste van twee werelden; Mexicaans en gezond. Misschien ook leuk en handig voor sommigen: het gerecht is glutenvrij.

IMG_1824

Wat heb je nodig voor twee (of drie) porties?

1 cup amarant
2 cups groentebouillon (wij gebruiken een zoutarme variant van het merk Healthy Planet, verkrijgbaar bij de biowinkel)
1 blik zwarte bonen
1 cup maïs
een paar gehalveerde cherrytomaatjes
1 geroosterde paprika (uit pot of zelf geroosterd)
een halve rode ui (fijngesneden in kleine blokjes)
8 eetlepels tomatensaus – wij gebruikten het vocht/de saus uit een blik gepelde tomaten
1 eetlepel balsamico-azijn
klein teentje knoflook (gehakt)
verse koriander

Wat moet je doen?

1. Kook de amarant volgens de aanwijzingen op de verpakking, in groentebouillon. (Wij hebben een pak amarant van Zonnatura gebruikt)
2. Pof de aardappel in de oven: 200 graden, 50 minuten.
3. Mix alle groenten (inclusief de rauwe ui en knoflook,) de bonen en de amarant goed door elkaar. Vul de gepofte aardappels met de mix.
4. Serveer met verse koriander.

Benieuwd naar andere recepten met amarant? We maakten deze amarant salade met granaatappelpitjes en er is nog een amarantburger onderweg! Deze zal volgende week online verschijnen.

Eet jij wel eens amarant? Zo ja, wat maak jij ermee? Wie van jullie gaat dit recept uitproberen? We horen het graag van je! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Recept: gepofte aardappel met ‘Mexicaanse’ amarant

  1. Heej groene meisjes!

    Bhv. dat ik wil zeggen dat dit recept er lekker uit ziet heb ik een vraagje! Zouden jullie misschien een artikel/filmpje kunnen maken met tips voor beginnende veganisten? Ik eet nu thuis veganistisch maar buitens huis val ik terug op vegetarisch omdat ik het gewoon wat ‘lastig’ vindt. Vooral met sociale situaties.
    We gaan nu met een grootte groep uit eten (in een restaurant waar alleen 2 vegetarische gerechten op de kaart staan met veeeel kaas) en ik voel me zo ontzettend awkward om dan helemaal te regelen dat ik veganistisch moet eten en voor mijn gevoel sta ik dan zo in de spotlight, vooral omdat ik de reservering met het restaurant niet regel etc. etc.
    Ik heb ook nooit een allergie of iets in die richting gehad dus het voelt heel vreemd om nu “anders” te zijn (hoop dat jullie snappen wat ik daar mee bedoel hahah). Hebben jullie misschien enige tips hoe je dit moet aanpakken? Ben ik nu gewoon een aansteller? :p

    1. Een aansteller ben je sowieso niet! We snappen best dat het lastig kan zijn. We weten niet of we hier een video over gaan maken (we vinden het wel een leuk idee hoor!) omdat we nog heel veel andere onderwerpen op ons lijstje hebben staan…

      Wat betreft uit eten gaan: probeer te regelen dat jij of wél de reservering doet, of mag doorgeven aan degene die de reservering doet waarop gelet moet worden. Onze ervaring is namelijk dat je echt overal vegan kunt eten, als je maar heel duidelijk bent over wat je wel niet wilt eten. Een goede kok kan altijd iets voor je in elkaar knutselen.

      Je hoeft je absoluut niet opgelaten te voelen – je hebt het recht om te eten zoals je wilt eten. Je tafelgenoten voelen zich vast ook niet bezwaard om wél vlees te eten, waar jij bij bent. Sommige mensen hebben allergieën, andere mensen principes en weer anderen allebei.

      We snappen wel dat je moet wennen aan het ‘in de spotlight’ gevoel, dat kennen we wel. Maar het went. En het wordt ook minder. Het wordt namelijk steeds gewoner om veganistisch te eten. Over een tijdje kijkt niemand er meer raar van op, let maar op ;)

    2. Ik snap wat je bedoelt. Dat had ik in het begin ook heel erg. Mijn tip als je het niet wil zeggen waar iedereen bij is. Loop aan het begin naar de ober die jullie bedient (bij de bar ofzo) en vertel wat je wel en niet eet. Vraag of de kok een groot bord groente voor je kan maken of een grote salade. Dit kan namelijk altijd. Bij italiaan kun je pizza zonder kaas met groente eten, bij een steak house salade of gegrilde groente zonder dressing met patat, bij een indisch tentje kun je verschillende curry’s eten. (vraag bijv. of ze het ei weg laten). Zo heb ik een lijstje van ‘types’ restaurants, die niet vegan zijn, waar ik wel kan eten met een groep. Als je al van te voren weet waar je gaat eten kun je ook bellen of er een vegan mogelijkheid is, dan kan de kok ook echt iets voor je maken. Ik hoop dat je hier iets aan hebt
      xx

  2. Ik heb nog nooit amarant gegeten, wat voor structuur heeft het? Het ziet er een beetje snotterig uit (dat bedoel ik niet lullig). Klopt dat? Of is het meer couscous-achtig?

    1. haha we snappen wat je bedoelt ;) Het is een beetje jelly inderdaad. Het is minder droog dan bijvoorbeeld couscous, maar het heeft wel een beetje dat mondgevoel. Lastig uit te leggen!

    2. Het ziet er inderdaad snotterig uit en zo smaakt het ook! Korrelige snot. Ik lust over het algemeen alles, maar de amarant is na het koken en proeven regelrecht de vuilnisbak in gegaan.

  3. Als je het niet kookt in bouillon maar gewoon in water, dan kan je er ook pap van maken. Als je een restje overhoudt dan kan je dat de volgende ochtend mengen met wat plantaardige melk, opwarmen, en eten met (gedroogd) fruit, noten, zaden, pure chocolade, whatever je op de pap doet :) Het is qua structuur dan een beetje griesmeelpap.

  4. Hey groene meisjes!
    Ik heb ook nog zo’n halve zak staan die een beetje staat te verpieteren in de kast ;)
    Bedankt voor jullie receptje, ga ‘m uitproberen. Tip aanvullend op Lisa: Amaranth is zeker lekker als ontbijtpapje. (Plantaardige) melk, amaranth, en bijvoorbeeld appeltje, kaneel, rozijntjes mee laten koken..het vergt wat geduld (al gauw 20 min. zachtjes laten koken) en wat vertrouwen (picture elke 3 min. kijken of het begint in te dikken en dan steeds tot de conclusie komen dat er niets gebeurd is – het komt goed). Het eindresultaat is een lekker verwarmend papje met hoog appeltaart gehalte (do i hear an amen ;) ) voor lazy *brr wat is het koud* ochtenden. Bijkomend voordeel het vult als een malle dus voorlopig kan je dan weer even vooruit op zo’n ontbijtje.

  5. Wat een origineel recept! Ik woon inmiddels al een tijdje in Mexico (het land van amaranto!) en het wordt hier veel gebruikt, maar ik heb het nog nooit op deze manier gezien. Meestal wordt het gemixt met andere ontbijtgranen en gedroogd fruit als topping voor yoghurt. Ook maken ze er notenrepen mee (amaranto gemixt met honing en andere typisch Mexicaanse zoetstoffen, nootjes en rozijnen). Het wordt hier gezien als eten voor de arme mensen, omdat het zoveel energie en een vol gevoel geeft.
    Ga zo door met jullie recepten, ik ben geïnspireerd! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>