Recept: Hummus by Jaimie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen donderdag hadden we een groene picknick met een paar vriendinnetjes. Te weten: Jaimie (dat is om het makkelijker te maken, ja) Nora, Jildau, Mieke en Jori. Alle zeven hebben we zo onze dieetwensen of allergieen om rekening mee te houden en daardoor werd het een compleet vegan en glutenvrije picknick. Superhealthy en waanzinnig lekker! Ik maakte foto’s van de gerechten en vroeg de meiden om de receptjes.

Alle credits gaan vandaag naar Jaimie. Met haar jaloersmakend lekkere, superromige hummus. Kijk, ik maak ook wel eens hummus, maar er is altijd wel iets wat me tegenvalt. Te droog, te flauw of juist te zout, te korrelig… en deze hummus van Jaimie – laten we het vanaf nu de heilige hummus (klinkt wel lekker, niet?) noemen – was gewoon perfect. Wat heb je nodig om dit heerlijke goedje te maken?

-een heel blik (bio) kikkererwten + 2/3e van het ‘sap’ uit het blik (400 gram)
-scheut olijfolie
-1 eetlepel tahin
-1 theelepel cayennepeper
-1 theelepel paprikapoeder
-snuf zout en peper
-2 teentjes knoflook (mogen er ook 3 zijn, als dit aandurft;))
-sap van een halve limoen (citroen kan uiteraard ook).

En wat moet je doen? Met neme een blender, keukenmasjien of staafmixer en blendt,  mixt  of pureert alle ingredienten tot een gladde massa. Zo simpel kan het zijn. Tussendoor proef je even of je tevreden bent over de smaak en zo niet, dan kan je het nog het een en ander oplossen door wat met kruiden te strooien of juist wat extra limoensap toe te voegen.

Tip: je kunt er voor het pureren ook nog een rode zoete paprika doorheen doen, lekkah!

Als je tevreden bent schep je de hummus in een mooi schaaltje. Voor het opdienen strooi je er nog een beetje paprikapoeder en cayennepeper overheen. Maar dat is nog niet alles. Jaimie topt het geheel kleurrijk af met komkommer en rode ui. Wat moet je daarvoor doen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snijd een halve rode ui in heel kleine blokjes (snipperen), snijd een halve komkommer in de lengte door midden en haal de zaadjes er met een theelepeltje uit. Snijd nu ook de komkommer in kleine blokjes. Meng de ui en de komkommer door elkaar in een bakje, samen met 2 scheuten appelazijn. We spreken uit ervaring als we zeggen dat dit de hummus echt af maakt. Dus: hummus, komkommer-ui mengsel een lekkere cracker erbij…. mjam!!

Lieve Jaims, superbedankt voor dit heerlijke recept. De volgende moet je alleen wel een tienvoud maken van wat je nu bij je had, want je hebt gezien dat de hummus in vijf minuten weg was. Zo lekker was het.

We zijn benieuwd wie deze hummus gaat uitproberen! En zien jullie daar die andere lekkere gerechten op de achtergrond staan? Die recepten komen binnenkort ook voorbij op De Groene Meisjes! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

78 gedachten over “Recept: Hummus by Jaimie

  1. Ziet er heerlijk uit! Een vraagje: hoelang kun je zelfgemaakte hummus ongeveer in de koelkast bewaren? Dan kan ik deze de hele week op brood doen naar werk ;-)

  2. Ja, deze ga ik zeker uitproberen! En Maaike ik stop ook wel eens porties in de diepvries. Zo kun je iedere x er iets uithalen!

  3. Deze ga ik zeker maken! Gisteren bij de Vegan brunch geweest en dacht er toen al aan. Ook ik ben benieuwd hoe lang deze dan houdbaar is..

  4. Ziet er heerlijk uit, en wat lijkt me de combinatie met de frisse komkommersalade fantastisch! Ik zal ze allebei gauw gaan maken en verheug me al op de rest van de ‘Groene picknick’ recepten!
    Bedankt Jaimie en Jamie.

  5. Klinkt heel goed! Ga denk ik toch maar eens hummus maken. Staat al een poos op mn lijstje, maar gaat er nu toch echt van komen!

  6. Ik denk dat ik deze woensdag eens ga maken als mijn vriendinnen komen eten. Geen zin om te lang in de keuken te moeten staan bij hete pannen en ovens. Dus het word waarschijnlijk een pasta salade en allerlei soorten brood met tapenades/beleg. Waaronder deze hummus dus!

  7. Oeh! Lekker! Ik had alles gewoon in huis en nog een uurtje niks te doen, dus ik heb ‘m gelijk maar gemaakt, hij smaakt goed!

  8. Jaaa, dit komt net op tijd, de kikkererwten stonden al te weken en ik had alleen nog een goed recept nodig. Die van jullie durf ik wel aan :)

  9. Ah zo lekker! Ik heb een paar keer hummus proberen te maken maar het wordt nooit perfect en mijn blender gaf het de laatste keer bijna op. Ik heb een goeie keukenmasjien nodig!

  10. Oeee…Heb inmiddels in 2 dagen al 2 van jullie recepten gemaakt; deze hummus, maar ook de banana softserve. Ben een paar weken bij mijn moeder thuis, dus maak nu uitgebreid gebruik van de blender :)

    1. Heb het zelf net bij de Jumbo gehaald, maar dat is wel in Overvecht Utrecht dus wellicht vanwege de demografie daar in het assortiment. Hummus pas ontdekt en groot fan! Zo aan de slag met het eerste eigen maaksel :D

  11. Hoi,
    Ik zie dat er in het recept Tahin staat. In de natuurwinkel kun je kiezen voor de Tahin met zout of je kunt gaan voor de Tahin zonder zout. Voor welke Tahin gaan jullie?

    1. Tahin zonder zout. Overigens is dit tahin die geschikt is voor op brood. Wij kopen tahin om mee te koken altijd bij de Turkse winkel: deze tahin is vloeibaarder. Tahin bij de biowinkel lijkt op pindakaas, maar dan iets dunner.

  12. Door jullie blog kreeg ik al ontzettend veel zin om hummus te maken :) Gisteren alles aangeschaft en met dit recept ga ik meteen aan de slag :D Yumz!

  13. Dank voor deze overheerlijke hummus ,net een broodje mee gegeten ,had geen komkommer maar heb er wat rode ui over gedaan en een halve.gegrilde paprika erdoor ,wat was dat smullen morgen de tosti maken .
    Ga zo door met jullie site ik geniet graag mee .
    Een lieve groet. Gerry

  14. Sorry, maar alweer een allergie vraag:

    ik kan niet tegen tahin (tegen sesam).
    Kun je een vervangend ingredient aanraden?

    Ik vond hummus altijd lekker, maar ik ben er allergisch voor als er sesam in zit, dus kan ik het van de supermarkt niet eten.

    Ik hoop dat je een tip voor me hebt!

    1. Heb laatst per ongeluk amandelpasta (te koop bij natuurwinkel) ipv tahin gebruikt. De smaak wordt wat zoeter maar dat kan je compenseren door wat zout toe te voegen. Verder heb ik er geraspte citroenschil doorheen gedaan.
      Heerlijke combi!

  15. Hmmm, heerlijk! Net gemaakt en hij smaakt echt goed! Ik doe er nog wat gebakken rode ui overheen. Maakt de hummus iets zoeter van smaak.

  16. Vandaag dit recept gebruikt om voor het eerst hummus te maken. Erg lekker.
    Ik heb zelf nog 2 zongedroogde tomaatjes toegevoegd. Een aanrader.
    Bedankt voor het recept!

  17. Wat een leuke site is dit zeg! Gisteren de humus gemaakt en was een beetje riant met de cayennepeper.
    Heerlijk op een geroosterd speltbroodje met avocado. Ook de salade erbij gemaakt. Heb samen met mijn kinderen zitten smullen.
    Zij vonden het ook heerlijk. Mijn oudste dochter van 13 eet sinds 1 jaar vegetarisch en sindsdien eten wij als gezin ook bijna geen vlees meer.
    Ga zeker nog veel meer van jullie recepten proberen. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Top!

  18. Mijn eerste post. Wat een heerlijke gerecten allemaal zeg. Ik heb net de humus gemaakt. Het is heerlijk. Heb twee gedeeltes ingevroren. Er staan nu crackertjes van allerlei zaden in de oven (lijnzaad, pompoenzaden, zonnebloempitten). Lijkt me heerlijk met de humus

    Gr pam

  19. Super lekker, net gemaakt! Weet niet wat je doet, maar het is echt heel erg romig. Heb al tig keer hummus gemaakt maar het smaakte nooit zo romig. Well done!

  20. Ik ben gek op hummus en het was inderdaad moeilijk om de goede substantie etc te vinden. Met dit recept wordt het keer op keer perfect! Voor de mensen die geen tahin hebben: ik gebruik een klein scheutje sesamolie.

  21. 2 weken geleden heb ik dit voor de eerste maal gemaakt en ik vond het super lekker. Dus ondertussen al een paar keer getest. Ook heel snel te maken. Gisterenavond zin in een chipje voor tv, dus maar snel deze humus als dipje gemaakt.
    Super lekker!

  22. Ik wil het graag met verse ‘droge’ kikkererwten maken.
    Wat zijn de verhoudigen dan? Kan alleen maar recepten vinden met kikkererwten uit blik/pot.

  23. Beste groene meiden, mijn vriendin heeft me deze link gestuurd om dit recept te maken en aan jullie enthousiasme te zien zal het zeker de moeite waard zijn. Echter, als je dan in je grote enthousiasme het woord heilig gebruikt maar dan als tip geeft er nog paprika doorheen te mengen, hoe heilig was het oorspronkelijke recept dan eigenlijk?

    Sorry kon het niet laten, ‘jij bent een man’ zou mijn vriendin nu zeggen. Tja dat kan ik idd niet ontkennen.

    Smakelijk!

  24. Net gemaakt, hij is heerlijk. Ik had een pot gebruikt met 340gram erin en dan ipv van 2 tenen knoflook 1,5. Maar voor ons nog teveel knoflook. Dus volgende keer iets minder :) Bedankt voor dit lekkere recept :)

  25. Gisteren gemaakt als onderdeel van de voorgerechten voor etentje met vriendinnen, heerlijk!!
    Was wel veel (er waren meer hapjes) dus kan het nog lekker meenemen voor de lunch deze week. ga ik zeker vaker maken!

  26. Net deze hummes met zoete paprika gemaakt, de smaak is heerlijk!
    Alleen is het erg dun gewonrden, wat kan ik hieraan doen om het wat dikker/smeuiiger te maken?

  27. Hoi,

    Ziet er goed uit ! Ik ben de hummus as we speak aan het maken en vraag me af of er gerookte paprika poeder in moet of normale. Zou het zonde vinden om dit magische recept te verpesten met een verkeerde soort. ;-)

    Alvast bedankt!

    Groetjes

    1. Van gerookt paprikapoeder moet je wel een beetje houden. Die gerookte smaak vindt niet iedereen lekker. Ik wel, het is 1 van mijn favoriete kruiden, dus ik zou zeggen: gebruik een kleeeeein beetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *