Recept: romige chiapudding met kokosmelk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dacht je dat je chiazaad alleen over je yoghurt of smoothie kon strooien? Well, think again! Je kan er namelijk ook de allerlekkerste puddinkjes ever mee maken. Super makkelijk, super lekker. Je hebt ook maar heel weinig nodig en het is zó klaar. Enige nadeel? Het moet even een paar uurtjes in de koelkast staan. En nee, dat valt niet mee als je eenmaal geproefd hebt hoe lekker dit is!

Hoe komt het dat je pudding van chiazaadjes kan maken? Chiazaadjes hebben de eigenschap om een soort ‘jelly’ te vormen wanneer ze in contact komen met een vloeistof. Je hebt misschien ook wel eens gemerkt dat een glas waar smoothie met chiazaad in heeft gezeten best wel lastig schoon te maken kan zijn. Dat komt doordat de chiazaadjes erg plakkerig worden! Dit gebeurt dus ook in je buik en dat verklaart waarom chiazaad zo enorm vult en je hongergevoel compleet kan wegnemen. Wanneer je chiazaadjes in contact laat komen met een melk, wordt het een heerlijk romige pudding. Je hoeft er eigenlijk niks voor te doen; alleen mengen en roeren. That’s it!

Wat heb je nodig voor 1 portie chiapudding? 

  • een halve cup kokosmelk (je kan ook een andere plantaardige melk gebruiken)
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 1/8 eetlepel vanille  extract of een héél klein beetje vanillepoeder
  • 1 eetlepel rijststroop (of  agave, kokosnectar…en als je niet vegan eet: honing)
  • een heel klein snufje zout
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat moet je doen? 

Meng alle ingrediënten door elkaar en zet voor minimaal drie uur in de koelkast. Het is echt zó makkelijk!

Tip1 : Dit is het perfecte ontbijt: je kan het immers al op avond maken en dan in de koelkast schuiven. Maar ook als tussendoortje vind ik het erg lekker!
Tip 2: In deze combinatie is het ook erg lekker om een schepje raw cacao toe te voegen. In combinatie met de kokosmelk geeft dat een heerlijk ‘Bountygevoel.’
Tip 3: Werk je niet met cup maatschepjes? (wel doen hoor! super makkelijk!) Dan kan je op Google zoeken naar ‘cup to ml converter.’

Heb jij wel eens chiapudding gemaakt? Wie gaat deze variant proberen? We horen het heel graag van jullie!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

55 gedachten over “Recept: romige chiapudding met kokosmelk

  1. Ook erg lekker: amandelmelk, een banaan en een snufje kaneel blenderen en dit ipv kokosmelk gebruiken voor de chia pudding! Voor het eten wat amandelpasta als topping op de pudding doen en je hebt een heerlijk voedzaam ontbijtje!

  2. Ik hou van chiazaad, maar op de een of andere manier lijkt chiapudding me altijd een beetje….. brrr! Misschien moet ik mijn angst aan de kant zetten en het gewoon eens proberen. :P

  3. Ik was er al tijden benieuwd naar hoe je dit nou moest maken (nooit eens een recept opgezocht) maar nu ga ik het zeker eens proberen! Helemaal nu het zo simpel blijkt te zijn, daar hou ik van! ;)

  4. Oh! Ik sta altijd te twijfelen bij Ekoplaza over het chiazaad, want ik vind het altijd best duur en weet niet zo goed waar ik het allemaal ik kan doen :’) Maar dit klinkt als een goed ontbijtje, yum!

  5. zeg, niet om de veroordelende vegan uit te hangen, maar wat is jullie standpunt over honing? technisch gezien wordt het namelijk door veel planteneters niet als vegan beschouwd, dus een vegan blog die honing in haar recepten zet vind ik wel opvallend :)

    (ikzelf mijd honing ook niet heel actief, maar als ik iets voor andere vegans doe zeker wel..)

    1. Hi Jochem,

      Zelf gebruiken wij geen honing, maar veel van onze lezers eten niet veganistisch of vinden een zoetmiddel als rijststroop of agave te duur. Vandaar dat ik het er bij hebt gezet. :)

  6. Klinkt heerlijk! Wat voor kokosmelk raden jullie aan? blik, pakje, gecondenseerd etc.. Ik raak hierbij altijd de weg kwijt in de supermarkt :$

    1. Grappig he? Ik was de eerste keer (een paar jaar geleden) ook erg verrast: hoe kunnen zaadjes nou een pudding vormen?! maar het is echt waar en het is heeeeel lekker!

  7. Mmm jammie! Ik was nog op zoek naar een makkelijk recept om chia pudding te maken. Deze klinkt goed en is met ingrediënten die ik altijd wel in huis heb. Ik ga het zeker proberen, dankjewel!

  8. Ha die meisjes, mijn vraag is: hebben chiazaad een eigen specifieke smaak? Ik zelf heb geen reukvermogen dus kan daar niet over oordelen(zout,zoet,zuur bitter e.d. Wel), ik weet dus niet wat ik andere voorschotel. groetjes Aad.

    1. Hi Aad, nee hoor, chiazaad smaakt nergens naar :) Het is puur het jelly-effect en de voedingsstoffen die erin zitten, maar voor de smaak hoef je het niet te doen of te laten.

  9. Die kokosmelk bevat 2 e-nummers (E412 en E466) waarvan 1 rood e-nummer en 1 oranje, en toen was je gezonde pudding ineens niet meer gezond ;)..
    ik ga zelf altijd voor de Kokosmelk van Aroy-D (bij toko’s te koop) of de kokosmelk van Dr Martin (o.a. bij Ekoplaza) en gebruik anders liever rijstmelk ofzo van Provamel of Lima die voegen volgens mij nooit iets toe…

    1. Tja, en daar ga je… Want ik kies toch wel erg graag voor Fairtrade. Trouwens, ik heb volgens mij ook niet geschreven dat chiapudding gezond is ;) Overigens, dat is het wel. Maar oke, ja, er zitten E-nummers in de Fairtrade kokosmelk. Toch vind ik fairtrade producten erg belangrijk… lastig soms he?

      1. Ja, dat blijft een lastig dilemma. Maar nu hoorde ik laatst dat het merk Dr Goerg zowel biologisch als fair trade als bpa-vrij is! Je schijnt het in bulkverpakking via het internet te kunnen bestellen, zelf nog niet geprobeerd though :-)

  10. Dit lijkt me echt lekker, ga het binnenkort proberen, benieuwd naar de smmak! Tip: bij de DM in Duitsland hebben ze biologische kokosmelk (merk Alnatura) zonder e-nummers.

  11. Chiapudding is zó lekker! Ik maak het meestal met home made amandelmelk maar met kokosmelk lijkt me ook heerlijk. En die 3 uur wachten.. tja dat blijft moeilijk ;)

  12. Ik ga hem eens proberen met amandelmelk (toevallig in huis) en zonder vanille (even niet in huis). Ik zie regelmatig dat er aanbevolen wordt om niet meer dan 1 eetlepel chiazaad per dag te gebruiken dus zal het niet elke dag maken want dan krijg je iets teveel van het goede binnen.

  13. Hoe krijg ik dit recept nu via Pinterest? Staat hij al op jullie Pinterest en waaronder? De pudding staat in de koelkast; ben benieuwd!

    1. Hi Billy, we hebben niet altijd tijd om alle recepten meteen door te plaatsen naar Pinterest. Dit kan soms even duren. Ik geloof dat we een stagiaire nodig hebben voor dit soort dingen, haha ;)

  14. Oooo dit is zo lekker! Eet dit regelmatig ter afwisseling van mijn overnight oats of quinoa-ontbijtje. Met een topping van aardbeitjes of mango, yummie!

  15. Van pudding krijg ik altijd de kriebels, maar toen ik dit recept las werd ik ineens een soort van enthousiast. De pudding staat in de koelkast en net al even een klein stiekem proefje gedaan. Nee, die smaak. Jammie echt zo lekker. Heb vanille vervangen door kaneel. Aanrader! Ook voor anti-puddingers! ;-)

  16. Klopt die halve cup wel? Ik heb het net gemaakt voor morgenochtend met rijst/kokosmelk maar het lijkt zo weinig?? Ik gebruik een halve cup maatbeker .

    1. Ja, een halve cup klopt :) Het is geen grote portie (er staat ook bij dat het een 1persoons portie is he) omdat het mega vullend is!

  17. Ik heb ’t vanmorgen ook gemaakt! Erg lekker idd :)
    Gisteravond alvast kokosmelk + chia + rozijnen + stevia in een bakje gedaan. Vanmorgen een peer erdoor en een lekker en gezond ontbijten :)

  18. Ik heb het gisteren gemaakt, met nog een lepeltje cacao erdoor en met hazelnootmelk, de smaak was goddelijk, maar de structuur, brrrrrr!! Vreselijk, maar ik heb nooit van jelly dingen gehouden…. ;)
    Toen heb ik het maar in de blender gegooid met een banaan, wat havervlokken en een beetje extra hazelnootmelk, en yum! Wat een heerlijke mousse kreeg ik toen :)!

  19. Wat een heerlijk recept zeg! Een klein lepeltje Cacaopoeder erdoor is ook heerlijk. Chia zaadjes gaan bij ons thuis werkelijk door alles heen: salades, yoghurt, kwark, smoothies etc.

    Groetjes Yenthe.

  20. Ooooh! Dit ga ik proberen (: Alleen vind ik chiazaadjes wel kut, blijven altijd tussen mijn tanden/kiezen plakken en dat doet soms best wel pijn.. Lastig te verwijderen dan, haha.

  21. Bedankt voor weer een heerlijk recept!
    Wil vanavond (voor morgenochtend) een kleine variatie maken met iets minder kokosmelk en een half banaantje erdoor. En dan kan ik de rest van de week nog heeeel veel nieuwe ontbijtreceptjes proberen uit jullie leuke e-book! Manlief (en ik ook) op het bananenbrood met blauwe bessen dus die ingrediënten staan ook al klaar. Ik kom de keuken bijna niet meer uit;)

  22. Ik heb deze gisteravond gemaakt en hij staat in de koelkast voor vanaaf! Nadat ik een deel van de lepel heb gesnoept, liet ik mijn vriend ook proeven…En ik quote: “beetje rum erbij en je hebt piña colada” haha….

  23. Hmmmm ze staan nu in de koelkast! Eentje met vanille aroma en de ander zonder. Heb wel paar drupjes zoetstof toegevoegd (ik doe koolhydraatbeperkt dus mag geen honing of andere suikers). Ben heel benieuwd!! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *