Recept: Thaise Linzensoep

IMG_2881

Dit is zeker niet de eerste keer dat we een recept voor linzensoep plaatsen. Vast ook niet de laatste keer. Linzensoep is gewoon ZO lekker. En zo makkelijk, goedkoop en gezond. Kortom, wij zijn linzensoepfans. Vandaag delen we een Thaise variant. Ja, kijk, we noemen het Thais omdat we er Thaise kruiden doorheen hebben gedaan – en ook de peper en de limoen maken het een beetje Aziatisch – maar eigenlijk is het niet per se een Thaise soep. Het is gewoon een lekker pittig linzensoepje, laten we het daar maar op houden.

IMG_2872

Wij gebruikten een zoete aardappel, omdat dat qua smaak heel goed bij de linzen past. Natuurlijk kan je ook een grote gewone aardappel gebruiken – dat zal de soep ook lekker romig maken.
Verder gebruik je gewoon gedroogde rode linzen. Deze koop je in een kilozak voor nog geen twee euro. Van zo’n zak kan je dus zeker vier keer een pan soep maken. Je hoeft de linzen van tevoren niet te weken/wellen.
Wat betreft de groentebouillon: wij gebruiken een zoutarme variant van de biowinkel. Het merk is Happy Planet en de bouillon komt in een potje. Als je een andere bouillon wilt gebruiken kan dat natuurlijk ook.

IMG_2953

Ook zie je in het recept dat wij Thaise kruiden gebruiken. Wij gebruiken hiervoor een potje van het merk Frontier. Dit is een merk met ontzettend veel soorten kruidenmixen en ze zijn allemaal zoutarm. Deze bestellen we altijd op iHerb* en inmiddels hebben we een aardige collectie samengesteld. Kijk, hier zie je een paar voorbeelden van de kruiden die wij hebben:

IMG_2951

Mocht je geen Thaise kruidenmix in huis hebben – die kans is vrij groot – dan is dat geen probleem. Ten eerste kan je deze soep maken met alle kruiden die jij maar lekker vindt. Maar zou je deze kruidenmix willen nabootsen? Dat kan. Dit zijn de ingrediënten die in de Thaise kruidenmix te vinden zijn: knoflook, tomaat, ui, rode peper, Thaise basilicum, cayennepeper, citroenrasp, peterselie en koriander.

IMG_2901

Wat heb je nodig voor een flinke pan soep?

250 gram rode linzen
1 liter groentebouillon
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 rode peper
1 zoete aardappel
250 gram doperwten (mogen rechtstreeks uit de vriezer komen)
1 limoen
3/4 blik kokosmelk
Thaise kruiden

Wat moet je doen?

1. Snijd de ui in kleine blokjes en de knoflook in dunne plakjes. Fruit dit in de pan met een drupje plantaardige olie.
2. Voeg de fijngesneden rode peper toe als de ui een beetje glazig is geworden. Bak dit even mee.
3. Schil en snijd de zoete aardappel en doe dit bij het uien-knoflook-pepermengsel in de pan.
4. Voeg nu de groentebouillon toe en de linzen toe. Breng aan de kook.
5. Wanneer de linzen goed gekookt zijn en de zoete aardappel lekker zacht geworden is, is het tijd om de staafmixer op de soep los te laten. Pureer tot soep.
6. Voeg nu het limoensap en de helft van het blik kokosmelk toe.
7. Breng op smaak met de Thaise kruiden.
8. Voeg nu de doperwtjes toe en kook nog heel kort even mee. (het is lekker als ze een beetje knapperig blijven)
9. Garneer de soep met wat plakjes rode peper en wat kokosmelk. Wij aten de soep met een Turks broodje, maar Naan of Papadums zouden er ook erg lekker bij zijn.

Eet smakelijk! Laat je het ons weten als je deze soep ook hebt gemaakt? Dat kan via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Vinden we leuk, dus alvast bedankt!

*Wil jij ook eens bij iHerb bestellen? Check dan bijvoorbeeld onze meest recente iHerb shoplog. In dit artikel vind je ook een kortingscode.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “Recept: Thaise Linzensoep

  1. Yumm wilde vandaag al linzensoep maken zodat ik weer een voorraadje in mijn vriezer heb (drukke week voor de boeg..) dit recept gaat hem zeker worden!

  2. Lijkt me heerlijk! Ik wil al heel lang iets met linzen maken! Hoe lang kook je de linzen en aardappel precies? 15 minuten?

    1. Daar heb ik eigenlijk niet echt op gelet. Ik check tussendoor even of je ziet of de linzen al uit gaan zetten en of de aardappel al zacht is. Ik vis er gewoon een stukje uit, snijd het doormidden en dan merk ik het vanzelf. Maar ik gok dat het idd zo’n minuut of 10 tot 15 zal duren.

  3. Yummy! Hier ook nog left over linzen staan dus eens kijken of dat genoeg gaat zijn voor het maken van dit soepje.

  4. Vandaag gemaakt! Echt heerlijk! En heel makkelijk om aan te passen naar je eigen ding :)

    1. Alle soorten :) Wij kopen meestal een blik fairtrade en biologische kokosmelk bij de biowinkel, maar de supermarkten en de toko’s verkopen ook prima kokosmelk.

  5. Lekkere receptjes. Wat me niet geheel duidelijk is, is wanneer je linzen nu wel en wanneer niet moet laten voorweken…

    1. In tegenstelling tot andere peulvruchten, zoals bonen en kikkererwten, hoef je linzen niet te weken! Dat maakt ze ook zo makkelijk.
      Groene, bruine en zwarte linzen blijven heel na het koken en kunnen dus goed in een salade, rode linzen koken stuk en passen dus goed in een soep of dahl.

  6. Hij was héérlijk! Paar gebakken uitjes erdoorheen, goeie tip ;)

  7. Heerlijke soep, houdt heel erg van zelf maken, iedere week een andere. Welkome afwisseling van de linzensoep die ik al maakte. Toppertje, houden we er in.

  8. Lekker vullend soepje en zo gemaakt. Moet even wennen aan die doperwten erin, maar prima. Zou je ook een keer een simpel recept voor linzensoep op de site willen zetten waarbij je de linzen heel laat, dus niet staafmixt? Die eet ik wel eens in een restaurantje en dat is ook erg lekker!

  9. Heerlijke linzensoep. Na het pureren vond ik het lekker en zonde om de rest toe te voegen. Als kruiden heb ik ‘viif gemengde Chinese kruiden’ gebruikt. Mijn dochter vond alles lekker, behalve de doperwten.

  10. De thaise linzensoep is na de eerste keer, een jaar geleden, een basisrecept geworden bij ons thuis. In grote hoeveelheden gemaakt en ingevroren een perfecte maaltijd voor als je na een dag werken geen zin meer hebt om te koken. Maar ook met feestjes of als er gasten zijn blijkt dit een succesrecept!
    Ook mijn dochter van 2 is er gek op, dus als ik zeker wil weten dat ze goed eet haal ik dit uit de vriezer.
    Super recept! Bedankt 😁

  11. Héérlijk.Ik ben dol op soep en linzensoep wil ik vandaag klaarmaken.

  12. Jongens… ‘een flinke pan’ wat zijn dat nou voor aanduidingen jezus

  13. Haaai,

    Hier een leek op linzengebied. Kun je dit ook met groene linzen maken of wordt dan de smaak heel anders?

    Bvd.
    Groet, Jose

    1. Dan wordt de smaak wel heel anders ja! Ik zou dat niet aanraden…

Laat een antwoord achter aan daphna Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *