Recept: wortelsalade a la Maoz

carrot salad

Wil je weten wat onze guilty pleasure is? Een falafelsalade van Maoz. Omy, soooo delish. Vooral ’s nachts, na het uitgaan. Met heel veel tahini-dressing erover. Een broodje falafel is ook lekker, maar wij gaan altijd voor de salade, omdat je dan meer veggies in je bakje kan proppen. En dan hebben we met name 1 favoriet en dat is de pittige wortelsalade (oranje, links bovenin de hoek op de foto) … oooooh, zo lekker! De mensen die wel eens bij Maoz (of bij Sonny falafel in de Pijp) hebben gegeten weten precies wat wij bedoelen. Ik dacht al heel lang: ik wil die salade een keertje zelf maken. Maar hoe?! Nou hadden we vorige week een zakelijke meeting met een heel inspirerende mevrouw (hoi Vardit, als je dit leest, we hebben het over jou!) en zij nam een boek mee. Dit boek heet Koken in Kleur en is hier te bestellen en heeft Vardit een aantal jaar geleden geschreven. Je raadt nooit wat voor recept er in dit boek stond? JUIST! De wortelsalade! Speciaal voor ons en voor onze lezers heeft Vardit het recept uitgewerkt, zodat we het met jullie kunnen delen.

Dit recept is goed voor 4 porties. Of natuurlijk voor 2 porties voor grote eters. (zoals wij, zeg maar)

unnamed

Wat heb je nodig?

  • 4 middelgrote winterwortels, gesneden in 1cm dikke plakjes
  • 330 ml water
  • 2 kleine knoflooktenen, geperst
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1/2 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel cayennepeper (of een halve theelepel als je van pittig houdt – yes!)
  • 1/2 theelepel zout
  • een handvol platte peterselie, gehakt

Wat moet je doen? 

1. Doe de gesneden wortels en het water in een kleine pan. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en kook de wortels in 10 minuten beetgaar op een middelhoog vuur.

2. Maak ondertussen de dressing in een slabak. Meng de knoflook, het citroensap, de olijfolie, de specerijen en de peterselie door elkaar.

3. Laat de wortels uitlekken en doe ze in de slabak terwijl ze nog warm zijn. Roer ze goed door de dressing.

4. Laat de salade een paar uur op kamertemperatuur staan, om de smaken zich te laten mengen en ontwikkelen.

Maak het gezonder:  Stoom de wortels ipv koken, dan behouden ze meer van hun voedingswaarde. 

Wij kunnen niet wachten om met dit recept aan de slag te gaan!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Recept: wortelsalade a la Maoz

  1. Vardit is super aardig! Ik mocht van haar mijn favoriete speltbrood recept uit het boek koken in kleur op mijn weblog delen. :-)

  2. Ik hou van wortels, zowel rauw als gekookt of in hutspot. Deze salade lijkt me ook heerlijk. Ik neem het recept meteen over in mijn receptenmapje :-)

  3. Wow, super toevallig! Ik was zaterdag in Amsterdam en Maoz viel mij meteen op, ook al kende ik het niet. Nu herken ik het logo! Ik eet niet vegetarisch maar zou daar graag een bezoekje brengen.

    1. Zeker doen! Een vriendje van mij, een groot vleesliefhebber, had laatst ook zijn “Maoz ontmaagding” en hij was helemaal verkocht! Hij is een paar dagen later terug gegaan en heeft, uit zichzelf, nog een broodje gehaald. Hij miste het vlees totaal niet, zei hij!

  4. Yum, ziet er lekker uit! Normaal houd ik niet zo van wortelsalades, maar dit lijkt me wel wat. Thanks voor het recept!

  5. Heerlijk, staat klaar om zo te eten met een paprikataart. De uren intrekken had ik even gemist, maar ook nu al erg lekker

  6. Hij staat na te stomen in de keuken voor vanavond! Heb net een hapje geproefd, heel lekker! Thanks voor het recept! Lfs

  7. Omnomnomnom! Dat slaatje ziet er zo lekker uit! Ik kan volledig begrijpen dat dat guilty pleasure is :D

  8. Paar dagen geleden voor het eerst gemaakt: yum! Dit wordt mijn standaard salade voor de komende bbq/picknick/parkhang-sessies!

  9. 2 dagen geleden gemaakt en het restje vanmiddag opgegeten met een restje Puy linzen, tonijn en zwarte olijven! Even doorelkaar husselen, beetje zwarte peper erover… Heerlijk!

  10. Hartelijk bedankt voor het recept! Al tientallen jaren koop ik, als ik in Amsterdam kom, graag een falafel. En het gebruik van “the free saladbar”, speelt voor mij daarbij ook een belangrijke rol. Ik heb zelfs bijna permanent een kinderbestekje bij me op zak, zodat ik daarmee gemakkelijk de salade uit de falafel bij Maoz op kan eten en eerst enige malen een gratis “refill” kan nemen aan de saladebar, alvorens de falafel definitief op te eten. Mijn favoriet daarbij zijn die heerlijke wortelschijfjes, die je met de tang moet opscheppen. Vaak heb ik zitten te denken hoe dat recept nou zou zijn. En zie hier, internet biedt uitkomst. Wat een verrassing, het staat gewoon op internet bij de Groene Meisjes, waar ik nog nooit van gehoord had.
    Meteen heb ik op jullie site verder gekeken en mijn nieuwsgierigheid is bovendien gewekt voor de groente spirilizer en de recepten daarvoor.
    In ieder geval heel hartelijk bedankt voor het recept van de wortelsalade, die ik vanavond gemaakt heb. Die is goed gelukt en ik verwacht dat het restant morgen nog lekkerder is, want dan zijn de aroma’s van de kruiden zeker goed in de wortels getrokken. Groet, Gary Jansen, Zandvoort

  11. Op zoek naar een recept voor lekkere wortelsalade kwam ik op jullie website terecht. Blijkt dat ik het kookboek Koken in Kleur gewoon al jaren in de kast heb staan (en ook een plakkertje ertussen bij de wortelsalade). Nu eindelijk maar eens gemaakt en ik ben benieuwd! Er staan trouwens ook veel lekkere andere recepten in het kookboek.

  12. Lekker bezig meiden!! Wij zijn ook al heel lang op zoek naar dit recept!!!!!!
    Super!!
    Vanavond lekker thuis zelf aan de slag met falafel, broodjes, komkommer en deze salade. En niet te vergeten veel sambal en knoflooksaus;)

  13. Op zoek met google naar de echte Maoz wortelsalade kwam ik terecht op deze leuke website.
    Dit recept is echt spot on! Even lekker als Maoz :-)
    Intussen al heel wat gerechten van deze site gemaakt. Jullie maken Vegan makkelijker, leuker en lekkerder.

    Way to go Groene Meisjes!!

  14. Ik heb dit gerecht zojuist gemaakt voor vanavond, ben erg benieuwd. Tot nu toe vind ik de geur van komijn erg overheersen, maar dat valt in de smaak hopelijk mee. :) Wat ik niet helemaal begrijp: ik moet het een paar uur op het aanrecht laten staan, maar moet het daarna wel in de koelkast? Is het de bedoeling om het koud te eten of lauw/kamertemperatuur? Ik denk koud toch?

  15. Ik zie naast de worteltjes nog meer lekkers in dat bakje <3 worteltjes, olijven, komkommer, augurk, couscous? peretselie, tomaatjes. Weet iemand wat dat rood/paarse biet achtige groente is in het broodje falafel op de foto? ik ben daar zo verzot op, maar geen idee wat het is. Ingelegde biet misschien? Thanks alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *