Romige pasta met spinazie en artisjok

Deze romige pasta met spinazie, champignons en artisjok is 100% plantaardig, vegan, makkelijk en ontzettend lekker. Lees het recept op de blog voor dit ultieme comfort food.
spaghetti3

Voor een goed bord pasta mag je ons altijd bellen – we krijgen er simpelweg geen genoeg van. Toch gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat we het wel eens jammer vinden dat wanneer je veganistisch eet, je toch al gauw een pasta met een rode saus eet. Vinden we heel lekker hoor, daar gaat het niet om, maar soms verlangen we naar zo’n lekker brod romige pasa, zoals we dat vroeger vaker aten. Gelukkig heeft Jamie een manier gevonden om zo’n bord ‘net als vroeger spaghetti’ te maken, maar dan the vegan way!

spaghetti1

Voor ons is pasta het ultieme comfortfood. En niet alleen omdat het zo lekker is om te eten, maar ook omdat een pasta over het algemeen vrij snel klaar is. Zo ook dit recept. Dampend bord pasta op schoot, glas wijn erbij, Netflix aan. Prima voor een weekendavond, lijkt je ook niet?

Dit recept is vrij eenvoudig, maar je kunt het natuurlijk helemaal naar jouw smaak aanpassen. Andere kruiden of andere groenten gebruiken? Probeer het gewoon en je zult zien dat het al gauw lekker is.

spaghetti4

Wat heb je nodig voor 2 grote of 3 kleinere porties?

300 gram spaghetti (of een andere pastasoort naar keuze)
2 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, in ringen gesneden
200 gram kastanjechampignons
1 teentje knoflook, geperst
125 ml plantaardige kookroom
200 ml ongezoete plantaardige drink (ik gebruikte ongezoete amandeldrink)
1 eetlepel maizena, arrowroot of meel
5 blokjes bevroren spinazie
3 artisjokharten (uit blik of pot), gesneden
peper en zout
verse peterselie

Wat ga je doen?

1. Verhit de olie in een pan en voeg de uienringen toe. Laat dit 15 minuten bakken. Roer elke 2 minuten even door en pas op dat ze niet aanbranden!
2. Snijd de champignons in plakjes en voeg toe aan de uienringen. Bak dit nog 5 minuten. Voeg eventueel wat extra olie toe als dat nodig is. Breng alvast op smaak met wat peper en zout.
3. Bak de knoflook 1 minuutje mee. Voeg hierna de kookroom, melk, maizena, spinazie en gesneden artisjokharten toe. Roer goed door en breng langzaam aan de kook.
4. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Laat de saus een minuut of 10 pruttelen zodat de spinazie helemaal is verwarmd. Voeg nog wat extra zout en peper toe.
6. Mix de gekookte spaghetti met de saus en garneer met verse peterselie. Serveer eventueel met edelgistvlokken, voor een ‘kazige’ smaak.

spaghetti2

Oehh, als we naar de foto’s kijken, krijgen we spontaan weer trek. Dit is zo’n typisch ‘zet iedere week maar een keertje op het menu’ recept, want het gaat niet gauw vervelen. We zijn heel benieuwd wat jullie ervan gaan vinden!

Laat je het ons weten als je deze romige pasta hebt gemaakt? Het leukste vinden we het als je een foto met ons deelt via Instagram, met #degroenemeisjes. We kijken iedere dag naar de foto’s die jullie posten en we proberen op iedere foto te reageren. Dankjewel! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

58 gedachten over “Romige pasta met spinazie en artisjok

  1. Heerlijk recept weer!! Inderdaad een heel makkelijk recept om zelf te maken en eventueel aan te passen. Ik heb altijd wel plamtaardige room en melk in huis dus ik ga dit zeker eens maken!

  2. mooie foto’s! bij mij is het omgekeerd, ik was vroeger al veel meer voor de rode en de groentesauzen dan voor de romige… en eet ook niet vaak pasta – (gewoon omdat ik meer voor de exotischere keuken ben en rijst, couscous, soba, .. daar altijd beter bij lijken te passen). dus als ik pasta eet kan de rode saus (met veel groenten) me nog altijd bekoren :) soms maak ik wel eens courgetti (courgette pasta) met een saus van avocado, dat is ook lekker romig! of een pesto van courgette en zonnebloempitten (zonder olie), ook heerlijk! fijn weekend!

    1. Pasta zonder dierlijke producten (zoals boter, kaas, ei en vlees of vis) is heel veel minder heftig dan pasta mét dierlijke pasta. Je zit echt minder snel vol. A girl needs to eat ;)

  3. Wat toevallig, ik heb gister iets soortgelijks op maar dan met barley! (Wat ik overigens echt kan aanraden, heerlijk is dat).
    Ik maak wel vaak pasta met rode saus, maar daar zo veel variaties in dat het niet snel verveeld. Bijvoorbeeld met paprika mee gepureerd en Chili pepers, lekker pittig. Of meer traditionele Bolognese, met linzen ipv gehakt.

      1. In het Nederlands zijn het gerstekorrels. Bij de Ekoplaza verkopen ze dit. Inderdaad erg lekker in salades, stoofschotels of als vervanger voor pasta of risottorijst. Het heeft een lekkere ‘chewy’ structuur.

  4. Héél lang één van mijn favorieten geweest: courgettesaus met appel.
    Appeltjes in blokjes en even garen (kan perfect in de microgolf).
    Courgette stoven/bakken/roosteren/ hoe je het ook het liefst hebt.
    Courgette, samen met wat plantaardige room (of roomkaas? bestaat zoiets? Misschien lukt silken tofu ook wel?) en goed veel provençaalse kruiden pureren (vers is lekker, maar kan er ook achteraf gedroogd door).
    En dan de boel mengen en serveren met (volkoren) pasta. Ik denk dat wat geroosterde noten er vast ook heel lekker bij zijn.
    Toen ik nog op kamers was, at ik dit minstens om de twee weken…

    (ik denk niet dat ik hier wegkom met artisjokharten, maar misschien kan ik het eens uitproberen als ik een avondje alleen voor mezelf moet koken…) Die verse peterselie eroverheen ziet er wel ontzéttend lekker uit zeg!

    1. Ja, hier is ook het ook een beetje een ondergewaardeerd ingrediënt hoor. En dat terwijl je er zoveel lekkere dingen mee kunt maken + je kunt ze goed verpakkingsvrij kopen!

  5. Klinkt lekker!! Toch heb ik ook al vaker wat geprobeerd met plantaardige kookroom maar komt wat mij betreft echt niet in de buurt van dat romige dat dierlijke room heeft. Misschien dat de amandelmelk met meel erbij dat in dit recept wél doet? Ik ga het in elk geval nog maar eens proberen, want dat is eigenlijk het énige dat ik wel eens mis sinds ik plantaardig eet.. Welke room raden jullie aan?

      1. Heerlijk recept, en echt veel lekkerder met de provomel rijst kookroom ipv alpro sojaroom!! (En ik doe een heel bakje champignons en 2x zoveel spinazie)

  6. Oh dit ziet er lekker uit! Ik eet super graag pasta, maar inderdaad altijd maar een rode saus wordt een beetje afgezaagd ondertussen. Mijn vriend lust geen tomatensaus dus dit ga ik zeker eens proberen zodat we samen pasta kunnen eten. En dan eet hij weer eens een keertje vegan met me mee, win win situatie dit. :)

  7. Ik had ook al een foto op instagram gezet, maar toch ook hier nog even een reactie voor wie dit leest : ga het maken! Zowel ik als mijn niet veganistische/ vegetarische vriend vonden dit heel lekker. Omdat ik geen champignons in huis had heb ik die vervangen door gedroogde tomaatjes en om dezelfde reden verse spinazie en havermelk gebruikt.
    Echt heerlijk! Ik ga m onthouden, ook perfect voor als er eters komen!

  8. Oh deze ga ik zeker eens proberen, ik hou van artisjokharten! En spinazie en champignons ook wel mijn favoriete ingrediënten. En pasta krijg ik er bij mn zoontjes ook wel in. Jup die ga ik zeker binnenkort maken :-)

  9. Klinkt goed! deze ga ik proberen!
    Ik heb pas ook een geslaagde roomsaus/bechamel gemaakt: een hand amandelen en 2 handen havermoutvlokken weken in het water. Na 10 minuten weken in de blender doen, samen met een bouillonblokje en evt wat edelgist en peper. Om de saus dikker te maken nog even in de pan.

  10. Grappig, ik maakte toevallig ook een vegan pasta met witte saus en paddenstoelen afgelopen week (met bloem en sojamelk, wel oppassen, gaat snel schiften). Volgende keer ga ik ook eens artisjok erbij doen, thanks voor de tip!

  11. Fijne site, een van mijn favorieten als ik naar recepten zoek. Maar nu ben ik een klein beetje teleurgesteld. Diepvries spinazie? Waarom geen verse? Uitjes, knoflook fruiten in de (gietijzeren) wok champignons meebakken en dan spinazie er bij. Hoppa, de basis voor dit recept maar dan verser.
    En kookroom is ook een soort van foei. Gewoon room, slagroom, zure room voor mijn part, maar geen kookroom, want dat is room met water en verdikkingsmiddel. Groene meisjes toch!

    1. Slagroom is niet echt een optie als je vegan eet ;)
      En biologische diepvriespizza is 1) lekker, 2) net zo gezond en 3) gewoon wel eens heel erg lekker makkelijk!

    2. Heerlijk gerecht! Ik heb het vanavond gekookt. Echt comfort food voor de winter.

      Alleen twee dingen. Een: zitten hier genoeg eiwitten in betreft wat je voor avondeten kan verwachten?

      Verder vond ik de artisjok een beetje wegvallen, zowel qua smaak als qua structuur, dus die ga ik volgende keer pas later toevoegen aan de saus.

  12. Klaargemaakt, lekker, maar had de amandeldrink eruit moeten laten en meer spinazie in moeten doen. Heb er ook nog een kwak geitenkaas ingedaan. Ga dit nog maken, mss met een scheutje sojasaus erbij.

  13. Vanavond gemaakt en het was erg lekker en dat vond ook onze 1,5 oude zoon 😉
    We vroegen ons alleen af… Is dit nu voldoende (qua vitaminen en mineralen) zonder vlees? (Beginnende vegetariërs hier..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>