Röstischotel met zuurkool

röstischotel

Wij zijn echt van die aardappelmeisjes. Huisgemaakte frietjes, gepofte aardappel of crispy smashed potatoes – wij zijn fan. Kort samengevat: noem een gerecht met aardappel en wij vinden het lekker. Er zijn in de afgelopen jaren al heel wat aardappelrecepten op de site verschenen, maar een recept voor rösti? Dat nooit. Sterker nog: we maakten het ook nooit zelf. Vroeger kochten we het nog wel een kant-en-klaar, maar toen we ontdekten dat er in die varianten vaak ei zit, hield dat feest ook op toen we vegan werden. Jamie maakte deze röstischotel en nu weten we: zelf rösti maken is makkelijk en goedkoop. En het resultaat is méga lekker!

Waarom we dit gerecht een röstischotel noemen, in plaats van gewoon rösti? Omdat wij rösti meer associeren met een soort aardappelpannenkoeken, die je los op je bord kunt leggen. Wij kozen voor de combinatie met zuurkool, omdat dat naast aardappel één van onze favoriete groenten is, en dan nog de andere groenten erbij, en nee, een pannenkoek ging het toen echt niet meer worden. Dus ach, waarom er dan niet gewoon een röstischotel uit de oven van maken? Smaakt net zo goed – zo niet nog beter – en het ziet er ook nog eens lekker kleurrijk uit!

röstischotel

Röstischotel met zuurkool

Wat heb je nodig voor 2  porties?
700 gram aardappels
150 gram zuurkool
2 teentjes knoflook
paar snuffen peper
snuf zout
1/2 – 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
olijfolie

toppings:
1/2 paprika, gesneden
stukjes boerenkool
gehakte amandelen
mosterd
edelgistvlokken

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 190 graden –

1. Schil de aardappels en rasp ze. Dit gaat het snelste in een keukenmachine met opzet rasp.
2. Mix de geraspte met de zuurkool. Knijp, met je handen, het vocht uit de aardappel-zuurkoolmix.
3. Vet een ovenschaaltje in met 1 eetlepel olijfolie. Leg de aardappel-zuurkoolmix erin.
4. Doe peper, zout en paprikapoeder erbij en mix met behulp van 2 vorken erdoor.
5. Besprenkel alles nog met 1 eetlepel olijfolie. Zet het ovenschaaltje 30 minuten in de oven totdat de randjes goudbruin gekleurd en krokant zijn. Leg na 25 minuten de paprika en boerenkool op de rösti mix en bak de laatste 5 minuten mee.
6. Serveer de rösti met mosterd (geweldige combinatie!) amandelen en eventueel edelgistvlokken.

rosti3 röstischotel

Uit ervaring kunnen we zeggen: ook koud smaakt dit gerecht de volgende dag nog érg goed! (ik zie je collega’s al jaloers naar je kijken, wanneer je de leftovers meeneemt naar je werk, als lunch)

Laat je het ons weten als je dit recept gaat maken? We zien graag een foto verschijnen op Instagram met #degroenemeisjes erbij! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Röstischotel met zuurkool

  1. Hmmm yum! Eerlijk gezegd heb ik nog nooit rösti gemaakt dus dat moeten echt een keer van komen! Leuk dat jullie aardappel en zuurkool gebruiken. Echt de groenten van het seizoen nu! Top!

    1. Ja, daar proberen we de laatste tijd steeds meer op te letten :) Ik vind het niet altijd meevallen, want de keuze is toch wat beperkter en ik kijk inmiddels alweer flink uit naar het voorjaar en de zomer, maar het is wel leuk om te doen!

  2. Ik ben echt helemaal gek op rösti, ik heb het alleen nog nooit zelfgemaakt! Shame on me, minder fan ben ik van zuurkool, maar dit ziet er wel heel erg goed uit!

    1. Grappig he, er zijn zoveel mensen die geen fan zijn van zuurkool. Ik hield er vroeger ook niet van, omdat ik het toen in een stamppot at en nergens naar vond smaken. Maar nu ik het in wraps, op broodjes, op burgers, in salades en zoals nu in deze ovenschotel eet, vind ik het HEERLIJK. Misschien toch eens proberen? ;)

    1. Wij gebruiken biologische zuurkool, maar die heb je inderdaad ook bij de reguliere supermarkt. Bij ons zit het of in het groentenpakket van BeterBio, of we kopen het bij Ekoplaza :)

  3. Ja, deze ga ik absoluut maken. Sinds jullie zuurkool sandwich heb ik zuurkool weer herontdekt – en mijn vriend ook!
    Ik voorspel dat dit recept ook zo’n succes wordt!

  4. Winterse kost! Binnenkort ga ik een weekje naar Oostenrijk en daar hoop ik ook zoiets te kunnen krijgen. ;o) Zo niet, dan maak ik het na de vakantie zelf wel met dit recept.

    1. Ik denk dat de mosterd alleen als smaakmaker dient, dus voeg gerust een ander sausje of een ander kruid toe dat je wel lekker vindt of kunt verdragen!

  5. wat een geweldig recept, ik hou juist erg van rösti maar eet het nooit meer. Ik ga dit zeker maken.
    Bedankt, super elke keer weer opnieuw heerlijke recepten, genieten!

  6. Ohh dat ziet er echt lekker uit! Es kijken of ik zin heb al die aardappels te raspen hihi, helaas geen keukenmachine rasp ;) Laat de aardappelrecepten maar komen, heerlijk!

  7. Super! Ik heb een pakje zuurkool dat zondag over datum is en een paar eenzame aardappels over. Dit recept komt als geroepen :D
    Jammer genoeg worden aardappels teveel in het verdomhoekje gezet. Niet in mijn keuken ;)

  8. Ik krijg echt last van keuzestress… Jullie hebben zoveel heerlijke recepten dat ik elke avond zit te dubben welke ik ga maken. Net de overheerlijke curry van linzen, pompoen en bloemkool op. Niet normaal zo lekker! Deze lijkt me ook heerlijk en helemaal passend bij dit vieze natte weer. :) Kan niet wachten om te maken! Bedankt voor het delen!

  9. Ik ga dit morgen maken! Ik heb zuurkool en aardappels in huis en zat me net af te vragen wat ik er mee zou kunnen doen. Ik moet alleen iets anders bedenken in plaats van de paprika, want daar ben ik overgevoelig voor.

  10. Ik koop zuurkool los bij de biologische markt, eigen bakje mee, zo kan ik voor een persoon genoeg zuurkool kopen. Ze hebben neutraal en met kruiden. Voor mensen uit het noorden: bio markt op de vismarkt, dinsdag- vrijdag en zaterdag in Groningen. Ga dit absoluut deze week proberen, ben ook al zo’n aardappeleter!

  11. Sta ik dit heerlijke recept voor mijn vriendin te maken op Valentijnsdag, kom ik bij het opruimen twee eenzame tenen knoflook tegen!? Ze staan bij de ingrediënten, maar worden niet genoemd bij de werkwijze ;-)

    P.s. Ben iets te perfectionistisch ingesteld.

  12. hallo meisjes, vandaag ga ik de zuurkoolschotel maken, ik lees alleen niet hoe het zit met de knoflook, moet je die eerst fruiten en bij de aardappelen doen, groetjes

  13. Ik wil nog even zeggen dat ik het gemaakt heb vandaag en het was echt een succes! Heb er nog tijm en kerrie doorheen gedaan en de hele ovenschaal was leeg… ;)

  14. Hoi,

    Ik kook niet zo veel. In het lijstje staat dat ik twee teentjes knoflook nodig heb maar het recept zie ik dit nergens terug komen. Wat moet ik met de knoflook doen? :)

  15. Heeeerlijk die rosti zuurkool!! Ik had een grote pot zuurkool staan en een paar zoete aardappels. Dat smaakte prima! En er is nog over voor in een wrap. Van de rest stampot zuurkool gemaakt voor de vriezer. Mmmmm!!

  16. Ik ben met dit recept bezig, maar klopt de verhouding zuurkool / aardappel wel. 150 gram zuurkool is wel heel erg weinig in vergelijking met de 700 gr. aardappel?

  17. Hoi! Wat was dit smikkelen vanavond ! Ik had een zak zuurkool in m’n groente tas, en ik wilde de zuurkool een kans geven, want ben er niet zo dol op. Maar deze gaan we binnenkort nog es maken !
    De knoflook doe je denk ik door het geraspte mengsel? Dat lees ik niet terug. Dat wilde ik nog even kwijt.

  18. Dit gaan wij morgen maken!

    Maar zou je dit ook kunnen maken met zuurkool van rode kool? Heb nog wat zelfgemaakte in de koelkast :-)

    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>