Sinaasappel risotto met munt

risotto2
Risotto with oranges and mint. Surprisingly delicious combination!

Voor ons is risotto puur comfortfood. Heel geschikt dus voor na een lange werkdag. Plof maar lekker neer op je bank, met een bord dampend eten op schoot. Natuurlijk kun je risotto op allerlei verschillende manieren bereiden. Als straks de herfst is losgebarsten, gaan we los op risotto met pompoen en paddenstoelen – om maar een voorbeeld te noemen.  Maar nu er toch nog een beetje hoop op mooie nazomeravonden is, gaan we nog even voor een frissere variant: sinaasappel risotto met munt. Een regelrechte aanrader!

risotto5

Zin gekregen om de keuken in te duiken? Laten we je dan vooral niet van het werk afhouden!

risotto1

Wat heb je nodig voor 4 personen?
360 gram risottorijst
1 kleine ui
2 grote sinaasappels
1 liter groentenbouillon
1 snuf saffraan, optioneel (maakt het natuurlijk wel helemaal af)
100 gram plantaardig alternatief voor kookroom (bijvoorbeeld op basis van soja of rijst)
5 eetlepels edelgistvlokken
zout & peper
paar blaadjes munt

Wat ga je doen?
1. Versnipper de ui en bak deze in een scheutje plantaardige olie in een pan.
2. Rasp 1 sinaasappel. Voeg na 3-4 minuten de rasp toe aan de uien en bak 1 minuutje mee.
3. Voeg de rijst toe aan de pan en schep om.
4. Voeg beetje bij beetje wat groentenbouillon toe. Ik doe dit met 2-3 soeplepels per keer. Blijf de rijst goed doorroeren. Net voordat er geen bouillon meer in de pan is voeg je weer nieuw vocht toe. De rijst is na ongeveer 15 minuten gaar. (Check verpakking voor exacte tijd.)
5. Schil de sinaasappels en snijd het vruchtvlees is kleine blokjes . Haal de witte velletjes van het vruchtvlees af. Voeg de sinaasappelblokjes toe aan de risotto en roer door.
6. Los de saffraan op in wat bouillon op en schenk dit samen met de kookroom in de pan. Roer goed door.
7. Haal de risotto van het vuur. Hak paar blaadjes munt en voeg dit samen met de edelgistvlokken, zout en peper toe aan de risotto.

risotto3

Een volgende keer zouden we toch een scheutje wijn toevoegen – zoals dat bij risotto eigenlijk hoort. Dus voor jou: een scheutje witte wijn erbij kan geen kwaad! En mocht je geen edelgistvlokken in huis hebben: het kan natuurlijk ook zonder, maar dan mis je toch wel een beetje een hartige toevoeging. Een bus edelgistvlokken in huis hebben is, als je het ons vraagt, sowieso een goed idee.

Wij zijn natuurlijk weer mega benieuwd wie van jullie deze risotto gaat proberen! Laat je het ons weten? We zien heel graag een foto voorbij komen op Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast heel erg bedankt en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “Sinaasappel risotto met munt

    1. Goed idee! Laat je ons weten wat je ervan vond? Foto’s zijn altijd welkom! ;)

  1. Oooh wat heerlijk, ik word gelijk superenthousiast. Deze ga ik sowieso deze week maken.

  2. Goed idee zeg, ga ik maken, met pompoen erbij! (Lekker veel groente en is zo’n lekkere combinatie )

  3. Ooooh wat een TOPcombinatie! Ik heb wel vaak risotto met munt en citroen gemaakt, maar nog nooit met sinaasappel. Dat ga ik snel eens proberen!

  4. Lijkt me erg lekker! Vroeg me af wat edelgistvlokken zijn, en waarvoor ze worden gebruikt. Zou ik de risotto eventueel ook zonder deze vlokken kunnen maken?

  5. Hoera! Ik heb net nog twee sinaasappelen liggen, en de munt tiert weer welig in mijn kruidenbak… Op het weekmenu dus!

    Bedankt voor het fijne receptje! Ik had er zelf nog nooit aan gedacht om fruit te gebruiken in een risotto…

  6. Dit is ook super lekker met venkel erbij!
    Ik voeg die op het laatst rauw toe, gewoon in kleine stukjes gesneden. Het geeft de risotto wat meer “bite” en de combi venkel-sinaasappel is zalig.
    Ik was deze risotto weer even vergeten, dus dank voor de reminder.
    *gaat vanavond risotto eten, mmmmm*

    1. Goed idee van die venkel! Ik vind venkel vaak een lastige groente om te verwerken in recepten, maar dit klinkt als een logische en lekkere optie!

  7. oh dat ziet er heerlijk uit. ik kan me ook goed voorstellen om deze risotto op een zoete manier te maken :)

    1. dat kan zeker! dan wordt het een soort rijstepap eigenlijk he? Hmm, waar je dan vervolgens ook weer rijstevlaai van zou kunnen maken…. hmmm… brengt me op ideeen! haha!

  8. Vandaag gemaakt, was heerlijk! Ik heb wel wijn en knoflook gebruikt en een spinaziesalade erbij geserveerd.

    Ben blij dat ik door dit recept ook de edelgistvlokken heb leren kennen, ik denk dat ik deze vaker rijkelijk ga strooien!

    1. Klinkt goed!! Lekker he, edelgist! echt ideaal om altijd in huis te hebben :)

  9. Dit lijkt me echt héél lekker! Ik hou van risotto, ik vind het ook zo leuk om klaar te maken! Ik heb dit recept opgeslagen :-)

  10. Dit lijkt me zo ontzettend lekker. Ik denk dat de sinaasappel echt fantastisch bij risotto smaakt en die tip uit de comments van venkel toevoegen ga ik ook onthouden.

  11. Risotto = comfortfood!
    Ziet er heerlijk uit. Ga ik deze week maar eens klaarmaken.
    Veel regen betekent veel comfortfood :-)

  12. Ben echt gek op risotto, ik ga deze vanavond maken! Juist omdat het weer iets minder is, haal ik hiermee de zon in huis!
    Hebben jullie deze variant ook wel eens gemaakt met een beetje kruidnagel? Kan ik me namelijk ook wel iets bij voorstellen in het najaar…..

  13. Het is dan wel geen zomer, en ook geen zomers weer, maar dit smaakte heerlijk vanavond! Ik heb er een bijgerecht met spinazie, rode ui en tomaten uit de wok bij geserveerd. Dank voor het recept.

  14. Wauw, wat een kleurrijk en lekker uitziend recept weer :D!

    Jullie gebruiken edelgistvlokken in het recept. Sinds een half jaartje eet ik vegan en heb veen aantal weken terug toch zo’n bus aangeschaft. Echter: iets houdt me tegen om het te eten. Misschien ligt het aan het feit dat ik de vlokken er raar uit vind zien of dat het een inactieve gist is. Het woordje gist klinkt zo raar.. hihi.
    Nu vroeg ik mij af of jullie dit ook wel eens hebben met, voor jullie, nieuwe en onbekende producten? Hebben jullie de gouden tip om het toch wel te eten? Het is dus geen kwestie van niet lekker vinden, maar dat ik ’t er echt niet in krijg. Dat vind ik jammer omdat in zo veel lekkere vegan recepten deze vlokken zitten!

    X Tika

  15. Dank jullie wel Groene Meisjes. Snoepen was dat. Beetje knoflook, rode punt paprika, lenteuitjes en champignons aan toegevoegd en de enorme pan ging razendsnel en tot op de bodem leeg. Gaan we vaker doen.

  16. Ik vind risotto met citroen al súper lekker, dan moet ik dit net zo lekker vinden.
    Ik ga het van het weekend lekker maken als ik met mijn vriendje een serie avondje houd.

  17. Ziet er erg lekker uit! Ik ben zelf echter een voorstander om seizoensgebonden producten te gebruiken. Afhankelijk van het seizoen heb je bepaalde stoffen meer of minder nodig. Sinasappels zijn een winterfruit, munt vooral een lente-/ zomer’product’. De smaken bij elkaar lijken mij wel erg lekker dus ik denk dat ik het toch een keertje ga proberen ;)

  18. Ik heb hem vanavond gemaakt en hij was HEERLIJK! Wel is mijn arm wat verzuurd van al het roeren, maar het resultaat was het zeker waard! Zal hem zeker nog een keer maken!

    1. Oh wat fijn om te horen! Behalve dat van die arm dan ;) oeps sorry!

Laat een antwoord achter aan Olivia Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *