Tahin koekjes

tahinkoekjes

Zaterdag Koekjesdag! Nee, dat is geen officieel beschermde of vastgelegde term, maar we doen gewoon alsof. Koekjes bakken op zaterdag en ze op zaterdag en zondag opeten (yeah right, alsof je het voor elkaar krijgt om er zondag nog een paar over te houden…) is gewoon wat ons heel erg gelukkig maakt. En hopelijk jou ook! Jamie bakte deze tahin koekjes en boy, wat werden ze lekker. Het is helemaal niet moeilijk om deze tahin koekjes te bakken, dus wat let je? Laten we beginnen!

tahinkoekjes

Ho, nee, voordat we beginnen toch nog even dit: originele recepten voor tahin koekjes zijn vaak met honing. Deze koekjes zie je veel in de Turkse en Marokkaanse keuken en daar werken ze veel met honing. Heel lekker natuurlijk, maar vegans eten geen honing. (waarom eigenlijk niet?) En dus gebruiken wij een vervangend middel, zoals maple syrup of agave. Ook erg lekker! Ook kocht Merel in Berlijn bij Veganz, een veganistische supermarkt, een honingvervanger. Nephoning? That’s right! Het smaakt ook echt naar honing, heel bizar! We zijn deze flesjes ook wel eens bij Vegabond in Amsterdam tegengekomen en online zijn ze ook te vinden, van het merk Sweet Freedom. Mocht je een keer zo’n flesje tegenkomen, neem het dan eens mee, want het is echt de moeite waard! Ik vind het ook erg lekker in mijn citroen-gemberthee. Terug naar het recept…

tahinkoekjes

Wat heb je nodig voor 12 koekjes?

4 eetlepels (witte) tahin*
4 eetlepels vegan honingvervanger/maple syrup/agavesiroop
1/2 theelepel vanillepoeder of vanille extract
60 gram amandelen of hazelnoten (ik gebruikte een mix van deze twee)
90 gram havervlokken (of meel)
1/2 theelepel bakpoeder
sesamzaadjes
handje pure chocolade, optioneel
1 eetlepel kokosolie, optioneel

* Even over die tahin: 9 van de 10 keer kom je dunne, vloeibare en witte tahin tegen. Dit is de tahin die Jamie heeft gebruikt in dit recept. Echter, bij de biowinkel kom je ook wel eens wat dikkere tahin tegen. Die is wat meer geschikt om op brood te smeren, zoals je dat ook doet met pindakaas. Vloeibare, witte tahin is dus heel geschikt voor dit recept en dat kom je tegen bij de reguliere supermarkt, Turkse winkel en ook bij de biowinkel.

Wat ga je doen?

1. Mix de tahin met de vegan honingvervanger of maple syrup/agave en vanillepoeder.
2. Doe de noten in een keukenmachine of hele stevige blender en mix tot een grof meel. (Je zou dus ook verpakt amandelmeel kunnen gebruiken). Doe het notenmeel bij de tahinmix en roer met de hand goed door.
3. Doe de havervlokken in een keukenmachine of stevige blender en mix ook dit tot een meel. (Hiervoor zou je ook elk willekeurig meel kunnen gebruiken.) Mix het meel met de het bakpoeder.
4. Doe het tahin-notenmengsel bij het havermeel en mix door. Dit werkt het beste om met je handen te doen.
5. Maak 12 ronde koekjes en druk ze plat met je vingers. Leg de koekjes op een bakplaat of rooster met bakpapier. Bestrooi de koekjes met sesam en druk een beetje aan.
6. Leg de bakplaat, met de koekjes, 20-30 minuten in de koelkast. Zo zullen de koekjes goed in vorm blijven als je ze bakt. (we probeerden het eerst met een kortere tijd in de koelkast en toen werden de koekjes niet zo mooi)
7. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de tahinkoekjes 10-12 minuten in de oven. Ze zullen na paar minuten een beetje openbreken.
8. Haal de koekjes uit de oven en laat ze goed afkoelen.
9. Als je de koekjes in chocolade wil dippen: verhit wat pure chocolade en een eetlepel kokosolie au-bain-marie. Dip de afgekoelde tahinkoekjes hierin en laat hard worden in de koelkast. (aan te raden! zo lekker!)

tahinkoekjes tahinkoekjes tahinkoekjes tahinkoekjes

Leuk zijn ze hè? Bíjna te leuk om op te eten. (ja, wie houd je voor de gek?) En de smaak? Die doet ons denken aan dessert bij Midden-Oosterse restaurants en thee-met-koekjes-sessies in Istanbul. Die typische tahinsmaak is zo lekker en subtiel, dippen in chocolade maakt het natuurlijk allemaal nóg beter en een beker muntthee erbij is een goed idee. Kortom: absolute aanrader om dit recept dit weekend nog te maken!

Laat je het ons weten als je deze tahin koekjes ook gaat bakken? We zouden het leuk vinden als je een foto van jouw eindresultaat met ons deelt via Instagram! Vergeet dan vooral niet #degroenemeisjes te gebruiken, zodat we je foto gemakkelijk terug kunnen vinden. We kijken iedere dag naar de foto’s die worden geplaatst. Veel bakplezier gewenst en eet smakelijk! 

Tahini cookies
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Tahin koekjes

  1. Ziet er heerlijk uit! Ik heb nog een pot tahin staan, dus deze koekjes gaan op mijn lijstje om nog te proberen :)

  2. Mijn pinterestbord met “vegan food” staat gewoon bijna helemaal vol met jullie recepten :-)!

  3. ik heb al heel lang een potje tahin staan, wist niet goed wat ermee te doen. Ga dus vandaag met dit recept aan de slag, want deze koekjes zien er heerlijk uit!

    1. Zeker doen! en laat je ons dan weten hoe de koekjes zijn geworden? veel plezier!

  4. Ohmygado! Dit zijn de perfecte koekjes voor mijn never-ending tahinverslaving. Ga ze binnenkort zéker maken!

    1. hahaha die never-ending tahin verslaving hebben wij geloof ik ook! in dressings, koekjes, op brood… mmm!

    1. Oeee wat een goed idee! Dat geeft het een nog wat meer Midden-Oosters tintje! love it.

  5. Nieta lekkerder dan een cracker met tahin! Dus dit recept ga ik zeker proberen :)

  6. Ze Zijn Heerlijk! Ik heb ze net gemaakt :)
    In plaats van honing deed ik 2 eetl dadelstroop en 2 eetl rijststroop. Werkt heel erg goed, ook met de dikkere tahin van de bio winkel trouwens.
    Voor een volgende keer misschien ook wat rozijntjes erin ter variatie. En dit is echt een fijne manier van bakken omdat je geen olie nodig hebt! Ideaal!

    1. Oeee goed idee die dadelstroop! Lekker zoet is dat! en rozijntjes erdoor vind ik ook een leuke toevoeging!

  7. Mmm die zien er echt heerlijk uit! :)
    Maar waar kan ik vanille poeder of extract vinden? Ben er al een tijdje naar op zoek, maar kan het nergens vinden, zelfs niet in die grote Appie XL in Eindhoven…

    1. Ik denk dat je meer kans maakt bij de biowinkel! Wij kopen het online bij superfoods.nl.

    2. Zelf maken!
      Een fles wodka, goede vanille stokjes (stuk of 6-8 voor een liter). Vanille-stokjes openmaken, in hun geheel (of stukjes, kan ook) in de fles mikken. Elke dag 1 of 2 keer schudden, dat 2 maanden volhouden.
      En dan heb je voor de komende jaren genoeg :). Ook leuk als cadeautje trouwens!

      Maar inderdaad, als je geen zin hebt om zo lang te wachten kun je het vast vinden bij de bio-winkel. Of allebei doen!

  8. Ik maakte een tijd geleden al eens soortgelijke koekjes (omdat ik wat met m’n mega pot tahini wilde). Ik vond toen een recept op pinterest, waar ook nog een lading kruiden in ging… Ook erg lekker…!

  9. Laat ik nou toevallig alle ingredienten in huis hebben! Ik ben meteen de keuken in gedoken en heb ze gemaakt, erg lekker!! Ik heb ze gedipt in Tony’s :-) Mijn koekjes waren alleen best wel kruimelig toen ik er balletjes van ging maken, dus volgende keer toch wat vloeibaarder zien te krijgen. Want een volgende keer komt er zeker! Thanks!

  10. Wat heerlijk! Echte koekjes, die vegan zijn en dan ook nog is zonder tarwe :) deze ga ik zeker maken!

  11. Deze klinken heerlijk! Ideaal voor de pot tahin die ik al een tijdje in de koelkast heb staan :)

  12. Ik googelde op vegan koekjes bakken en wat heerlijk dat ik dan gelijk op jullie website kom <3. Goeie tip van de tahini, dan koop ik gewoon zo'n grote pot witte tahini! Nu snel naar de supermarkt en daarna ga ik ze gelijk maken. Heerlijk. Ben benieuwd!
    Liefs & fijn weekend dames!

  13. Ik ben er nu één aan het eten! De andere staan met chocolade in de koelkast… Smaakt naar meer!!

  14. Hallo,
    Een honingvervanger: Nog even (als de natuur een beetje meewerkt) en dan kan je paardenbloemhoning zelf maken. Het recept is te vinden op internet en dat maak je van paardenbloemen. En de smaak komt dicht bij echte bijenhoning!

  15. Super lekker! Ik heb er nog de rasp van een halve citroen in gedaan. Echt heerlijk.

  16. Koekjes staan af te koelen, ga zometeen aantal in chocolade dopen, paar zonder voor mijn schoonmoeder die geen suiker eet.
    Ze doen mij denken aan Halva waar mijn poolse oma gek op was. Ik heb er maanzaad op gestrooid omdat ik geen sesam had.

  17. Ze waren heerlijk, ik had er nog wat stukjes macadamia’s en stukjes witte chocolade door gedaan. Jummie.

  18. Ik maak ze zo vaak, zo lekker! Elke keer net anders. Deze keer met dadelstroop en dat is heerlijk! Dit keer wel heel droog, ik heb er gewoon een heel klein beeje water bij gedaan en weer gemixt, dat ging prima :)

Laat een antwoord achter aan eva Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *