Vegan fastfood: Kapsalon


In de nieuwe reeks ‘Vegan fastfood’ maak ik ongezond junkfood vegan en gezond(er). Vandaag: Kapsalon. De maaltijd met vette patat, shoarma, gegrilde kaas en ‘sla’ is niet echt vegan te noemen. Maar… dat kan anders. Lees verder om te zien hoe ik de Kapsalon ‘veganiseerde!’ 

Ingredienten voor 1 portie:
100 gram zoete aardappel, in dunne ‘patatjes’ gesneden
1 theelepel kokosolie, gesmolten
snuf zout en peper
5 falafelballetjes
2 eetlepels ‘kaas’saus (recept hieronder)
sla, tomaat, komkommer en rode ui
1 eetlepel knoflooksaus (recept hieronder)
1 eetlepel sambal badjak

1. Verwarm de oven op 210 graden. Meng de aardappelpatatjes met de kokosolie en zout en peper. Leg ze op een bakplaat en bak ze 35 minuten. Draai ze na 20 minuten één keer om.

2. Maak ondertussen de ‘kaas’saus, verwarm de falafelballetjes en snijd de sla, tomaat, komkommer en rode ui.

3. Als de friet klaar is stapel je alles op in het patatbakje (of op je bord) in deze volgorde:

‘Kaas’saus
Geïnspireerd op Happy Herbivore.com
150 ml ongezoete sojamelk
15 gram edelgistvlokken
1 el miso
1 el maizena
1/2 tl knoflookpoeder
1/4 tl paprikapoeder
1/8 tl kurkumapoeder
snufje cayenne

Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en roer net zolang tot je een dikke saus hebt.

Knoflooksaus
2 eetlepels vegan mayonaise
1 teentje knoflook, geperst
1 – 2 theelepels azijn
snufje zout en peper
(gedroogde) bieslook

Mix alle ingrediënten in een kommetje.

Enjoy your vegan junkfoodmeal!

Welke fastfood gerechten zou jij weleens vegan willen zien?

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Vegan fastfood: Kapsalon

    1. Vegetarische slager kroketten zijn vegan, koop de meergranen bakkers bollen bij albert heijn en tadaaa. Vegan broodje kroket

  1. Hierop zat ik te wachten! Ik las al op Twitter dat Jamie een vegan variant had gemaakt en aangezien ik steeds meer volledig vegan aan het eten ben, en af en toe ook zin heb in een ‘vette hap’, komt deze reeks perfect uit! Leuk en lijkt me lekkerrrr :)

  2. Het ziet er nog lekkerder uit dan gewone kapsalon. Deze komt vd week zeker op ons menu.

    Ik zou nog willen zien:
    Pizza. Hotdog. Broodje frikandel.

  3. Haha geweldig! Ik heb nog nooit een kapsalon op, maar m’n vrienden haalden er na het uitgaan heel vaak eentje en ik was altijd heel benieuwd hoe dat nou smaakte. Dit ga ik dus een keer proberen.

  4. Wat een leuk idee, zeg! Deze ziet er veel aantrekkelijker uit (en zo smaakt ie ongetwijfeld ook)! Ik ben heel benieuwd, ik ga het zeker een keer proberen.

  5. Wat een supergoed idee!! Ik eet al een tijdje geen vlees, maar als ik een berehap (die naam ook…) zie, dan loopt het water me stiekem toch een beetje in de mond……

  6. Ziet er heerlijk uit! Ik ben niet zo’n hele grote vleeseter, maar wat ik écht, écht heel erg lekker vind, is stoofvlees op mijn friet. Met zo’n échte lekkere hartige saus. Als dát nou toch eens – met behoud van zo’n hartige en rijke jus-smaak – vega kon!!! Oh, en als we toch bezig zijn met de frituur…een kroket…een lekkere, dan. Ik heb nog geen echt lekkere vega(n) kroket gevonden.

  7. Wat een geweldig idee voor jullie blog! Ik heb het recept gelijk ‘gepind’, zowel voor het geheel als de ‘patatje’, wel ben ik op zoek gegaan naar een recept om zelf falafel te maken. Misschien ook nog een idee? Vegan kroket, vegan satésaus, vegan kaassoufflé (zou dat kunnen???), vegan Turkse pizza, yes!

  8. Geniaal!
    Waar koop ik edelgistvlokken? Ik was net in de Ekomar, of hoe heet dat ding, en zag ze niet liggen… En is dit toevallig hetzelfde als nutritional yeast?
    (Ik probeer de ingredienten uit Veganomicon te vertalen naar EU-taal :)

    1. Hoi Gijs, ik help je hier even mee. Nutritional yeast is inderdaad hetzelfde als edelgistvlokken. Je kan het kopen bij biosupermarkten!

  9. Ik vind kapsalon echt een van de smerigste dingen die ik ooit gegeten heb, nou ja, een hapje van m’n vriend en ik heb het uitgespuugd, en ik ben niet zo moeilijk normaal gesproken. :P
    Ik ben niet een hele grote fan van zoete aardappel, maar het me wel fijn eens te proberen met ‘gewone’ zelfgemaakte frietjes want dit klinkt itt de ‘echte’ kapsalon, heerlijk! :D

  10. Zojuist gegeten. Heerlijk. zelfs de boyfriend was om en had niet eens door dat het om een kaasvrije kaassaus ging. Ik krijg alleen de frietjes niet knapperig in de oven.

    1. Wat leuk om te horen Yara! Frietjes knapperig krijgen kan idd met zoete aardappel wat lastiger zijn… de truc is vaak om dunne reepjes te snijden en soms wil wat (kokos)olie erover nog wel eens helpen. Of.. langer in de oven laten?

      1. In welke stand heb je de oven gezet?
        De stand van de oven veranderen is wellicht een optie om de zoete aardappel meer knapperig te krijgen. Van hete lucht naar grill.

  11. […] Vegan Kapsalon recept Vegan kapsalon de ultieme favoriet van Vriendlief R. en het staat echt in een handomdraai op tafel. Wanneer we weinig tijd of zin hebben om uitgebreid te koken, koop ik de falafelballetjes namelijk kant en klaar bij de Appie en dan het liefst de spicy variant. Maar de falafel zelf maken is natuurlijk nog lekkerder. Persoonlijk vervang ik de sojamelk in het recept van de kaassaus liever voor amandelmelk of rijstmelk en plaats van maïzena gebruik ik gewoon bloem. De miso (shiro miso) pasta koop ik bij de toko en kan je heel erg lang na openen bewaren in de koelkast. De edelgist is in de meeste natuurwinkels/supermarkten in een grote bus te koop. Het kost maar een paar euro en je kan er vrij lang mee doen. […]

  12. Ik vroeg mij trouwens af of Sambal Badjak wel vegan is? Want ik zag dus van de standaard Sambal merk dat in Sambal Badjak 2% runderbouillon in zit.. Hebben jullie dan een vegan variant van Sambal Badjak?

  13. Ziet er super lekker uit 😍 Kan ik de miso in de kaassaus vervangen door iets anders? Kan namelijk in geen winkel hier miso kopen 😔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *