Vegan Foodtrends 2016

yesper2

Omdat dat beroepsmatig gezien zo hoort, houden wij de laatste foodtrends altijd goed in de gaten. Oke, vooruit, ook gewoon omdat wij nou eenmaal heel erg van (lekker) eten houden. Maar dat hoeven we jullie niet te vertellen. Dit jaar schreven we al artikelen over vegan foodtrends die we spotten in Londen en New York, vandaag schrijven we over de foodtrends die worden voorspeld voor 2016.

Nu is het natuurlijk niet zo dat deze trends stipt op 1 januari van start gaan, immers, zo werkt dat niet met trends. Sommige trends zijn al langer aan de gang en andere komen misschien wat langzamer op gang. De verwachtingen zijn in ieder geval dat we de volgende trends zullen gaan spotten, het komende jaar. Wij zijn heel benieuwd!

We beginnen met drie trends die sowieso 100% naar ons hart zijn. Ze draaien namelijk allemaal om minder vlees en meer plantaardig eten.

MINDER VLEES!– Trendwatchers verwachten dat 2016 hét jaar gaat worden waarin heel veel mensen heel veel minder vlees gaan eten. HOERA! Dat heeft te maken met het feit dat mensen zich zorgen maken om het milieu (de vleesindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld,) maar ook om hun gezondheid. Steeds vaker horen we geluiden over ‘fratsen in en met vlees’ waar mensen gewoon een beetje klaar mee zijn. Hoewel wij natuurlijk niet hopen dat dit een trend zal zijn die zal overwaaien, zijn we ontzettend blij met elke support in de richting van vegetarisch of veganistisch eten.  (en stiekem hopen we natuurlijk dat door deze trend nóg meer mensen onze site weten te vinden, om lekkere recepten te zoeken, hihi) 

kikkererwten2

Jaar van de boon – Geen grap: de VN heeft 2016 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Boon’ en daarmee het startsein gegeven om nu echt eens meer peulvruchten te gaan eten. Hoera voor de boon! Zelfs het Voedingscentrum (waar wij niet per se fan van zijn, maar wat toch een instituut is waar heel veel mensen nog naar kijken als voorbeeld,) neemt de boon op in hun voedingswijzer en zal in 2016 actief aanmoedigen meer peulvruchten te eten. Wij zijn helemaal voor!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seaweed is the new kale – Misschien heb je wel eens gehoord hoe ongekend populair ‘onze’ Hollandse boerenkool in met name de USA is? Boerenkoolsmoothies, salades, quiches, chips… noem een product en je hebt er een boerenkoolvariant van. Het is nu tijd om een nieuwe groente in de spotlight te zetten en dat is: zeewier! Move over boerenkool. (maar ho, laten we wel gewoon lekker doorgaan met boerenkool eten wanneer deze groente in het seizoen is, hier in de regio) Maar zeewier dus, dat wordt het helemaal. Nu worden er al jaren verwoede pogingen gedaan om deze zeegroente aan de man te brengen, maar de tijd was er nog nooit helemaal rijp voor. In 2016 schijnt hier verandering in te gaan komen en gaat iedereen massaal aan het zeewier. We zijn heel benieuwd!

Dus: minder vlees en meer peulvruchten en zeewier. Klinkt goed! En in restaurants? Wat gaat er daar gebeuren?

berlijn28

Streetfood naar binnen – Dat we al wat langer dol zijn op streetfood, is wel duidelijk. Foodfestivals worden steeds beter bezocht, we zien overal foodtrucks oppoppen en de Foodhallen in Amsterdam zijn ongekend populair. Komend jaar gaan we nog meer streetfood zien, maar dan ín restaurants. Dat wil, denken we, zoveel zeggen als: restaurants gaan streetfood op hun kaart zetten en op een originele manier presenteren. Als wij hier een beetje over fantaseren, dan zien we kleinere porties (uit allerlei keukens, van over heel de wereld,) voor ons, maar ook maaltijden op een creatieve manier ‘streetwise’ verpakt, of restaurants met meerdere foodtrucks bínnen, waar je je eigen eten ophaalt en dan vervolgens aan tafel opeet? Wie zal het zeggen?

provamelontbijtjes01

De hele dag ontbijten – In 2014 brachten wij een Ontbijtrecepten eBook uit, omdat wij 1) zoveel van ontbijten houden en 2) omdat we het onzin vinden dat je alleen ’s ochtends kunt ontbijten. In 2015 zagen wel al gebeuren dat je op steeds meer plekken van ’s ochtends vroeg tot het middaguur een (gezond) ontbijtje kunt bestellen en in 2016 schijnen we op steeds meer plekken de hele dag door te kunnen ontbijten. Dat wil zeggen dat je misschien aan de havermout gaat tijdens je lunch, of kiest voor een toast met avocado als diner. Want: waarom niet? Wij houden ervan!

SLA14-1024x682

Eating in – We willen de ‘restaurantbeleving’ thuis. Om op deze behoefte in te spelen ontstaan er steeds meer bezorgdiensten die 1) gezond eten bezorgen en/of 2) complete luxe restaurantmaaltijden thuis komen leveren. In 2016 laten we dus niet meer alelen maar pizza’s bezorgen, maar kunnen we ook kiezen voor hoofdgerechten van 30 euro, van ‘sjieke’ restaurants. Diensten als Deliveroo of Foodora, nu vooral nog in Amsterdam, maar binnenkort vast ook daar buiten, zijn een enorm succes. Dutch Weedburgers, salades van SLA, gevulde aardappels of vegan clubsandwiches eten? Daar hoef je de deur niet meer voor uit!

IMG_4051-1024x683

It’s time for Africa – Afrikaanse keukens schijnen in 2016 veel meer aandacht te gaan krijgen en wij kunnen niet wachten! Immers, in zo’n gigantisch en divers continent moet een enorme schat aan heerlijke vegan gerechten te ontdekken zijn. We zien de laatste tijd steeds meer mensen afreizen naar Zuid-Afrika en je weet hoe dat gaat: mensen komen thuis met eet-inspiratie en gaan daarmee aan de slag. Wij zeggen: kom maar door! Ook horen we vaak dat de Egyptische, Somalische en Keniaanse keuken een heleboel te bieden hebben op het gebied van vegan eten… dus nogmaals: kom maar door! (pssst, we maakten in 2015 al wel een Keniaanse bonenschotel en die viel erg in de smaak, dus wie weet verschijnen er in 2016 nog wel veel meer Afrikaanse gerechten op onze site!)

foodtrends3-1024x682

Gefermenteerd eten én drinken – Ook dit is een trend die we in 2015 al zagen opkomen: fermenteren is hot. Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een eindproduct te maken. Nu klinkt dat niet zo smakelijk misschien, maar als je bedenkt dat zuurkool ook gewoon een gefermenteerd product is, dan valt het allemaal wel weer een beetje mee. Nu kun je nog veel meer voedingsmiddelen fermenteren, maar groenten fermenteren is wel behoorlijk in op het moment. Denk aan Aziatische broodjes met gefermenteerde groenten – kimchi. Klinkt mega interessant, maar het zijn in feite gewoon de ‘pickles’ van vroeger. En heb je al eens kombucha gedronken? Dit is een gefermenteerde drank. Nog niet iedereen is helemaal van het gefermenteerde gebeuren – wij moeten er hier en daar ook nog wat aan wennen. Maar in 2016 schijnen we hier nog meer kennis mee te gaan maken en we staan er in ieder geval voor open!

Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik gewoon trek gekregen.  Niet zo gek ook, want 2016 belooft op culinair gebied (weer) een geweldig jaar te worden! Naar welke vegan foodtrends kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Vegan Foodtrends 2016

  1. Wat een leuke trends! Ik ben opgegroeid in een gezin waar weinig werd geëxperimenteerd met eten. Nu ik op mezelf woon probeer ik steeds meer nieuwe ingrediënten en gerechten uit. Dat wil ik ook nog veel meer doen nu ik probeer een zero waste leven op te bouwen! Een fijne jaarwisseling en een gelukkig, gezond en liefdevol jaar toegewenst!

    1. Wat leuk om te horen dat je nu lekker ‘los gaat’ in de keuken! Dat is ook gewoon hartstikke leuk om te doen, dus ga daar vooral mee verder in 2016! ;)

  2. Wat een geweldig overzicht! Hoera voor minder vlees, al hoop ik inderdaad ook dat dat niet overwaait. Die streetfood naar binnen vind ik wel interessant en ik heb de indruk dat dat in de buurt waar ik woon ook al wat begonnen is. Leuk!

    1. Goed he? We hopen echt dat het mensen zo goed gaat bevallen om minder vlees te eten, dat het ook aantrekkelijk is om het te blijven doen. Als je om je heen kijkt, dan zijn er al heel veel stappen in de goede richting gezet de afgelopen tijd (er is in 2015 ook veel gebeurd op dit gebied,) dus het kan eigenlijk alleen nog maar beter worden!

    1. Wat goed! Je weet ons te vinden voor lekkere en makkelijke receptjes ;)

  3. Leuk om te lezen wat jullie verwachten in 2016 omtrent eten! Minder vlees is altijd goed :). Boerenkool is inderdaad in de vs – grappig genoeg in tegenstelling tot hier – super populair, ze eten het daar gewoon op brood!

    1. Ja grappig he? Boerenkool on EVERYTHING daar. Ben benieuwd of we vanaf dit jaar dan seaweed op alles gaan spotten ;)

  4. Joepie voor minder vlees en meer bonen! en de afrikaanse keuken is dan inderdaad een goede keuze, wordt in veel landen veel met bonen en peulvruchten gekookt! mmmh zeker de ethiopische, heerlijk vegan friendly! mag ik mezelf dan ook maar eens trakteren op één van de boeken van Bryant Terry? dat wil ik toch al langer! kennen jullie die? inspiratie! en ook hoera voor meer ontbijten natuurlijk :) ‘

    1. Wij zijn helemaal geïnspireerd om binnenkort weer eens bij een goed Ethiopisch restaurant hier in de stad te gaan eten! Ik hoop ook voor dat soort restaurantjes (die nooit echt in de categorie ‘hotspot’ vallen, bij hippe mensen en hippe blogs,) dat zo’n trend goed zal doen voor hun zaak.

      1. ik bedoelde vooral Bryant Terry als inspiratie maar ik ben het er mee eens dat Ethiopisch eten ook inspirerend is :D ik vind dat ook vreemd, dat Indisch eten bv wel populair is en Ethiopische restaurantjes geen hotspot wordt, terwijl het juist meer dan een etentje is, echt een ervaring. benieuwd naar 2016! in de trend ‘ontbijt de hele dag’ wil ik wel wat gaan experimenteren met savory oats (maar zonder zeewier, die hou ik voor elders :) )

  5. Hoera voor kombucha! Sinds een paar maanden ben ik die zelf gaan maken en ben ook aan het experimenteren met smaakcombinaties. Mijn vrienden kijken er wel van op als ze een pot zien met daarin een zwam in een lichtgele vloeistof.

    1. Oh wat leuk dat je zelf kombucha maakt! ‘With the mother,’ zie ik altijd op de flessen staan, hihi :)

  6. Jaaa fijne food trends!! Met sommige ben ik al actief bezig zoals minder vlees eten, meer peulvruchten en fermenteren met een kleine pers. Heel fijn!! Ik ben benieuwd wat 2016 ons gaat brengen. Kom maar op :-)
    Liefs, Eva

    1. Fermenteren wil ik in 2016 ook een keertje doen. Ben echt nieuwsgierig hoe het werkt enzo! cool.

  7. Hoera, wat een leuke trends zitten er weer aan te komen. Hoewel ik het niet zo erg op trends heb – als je iets oprecht leuk vindt lijk je op een meeloper van trends – vind ik het wel goed dat de nieuwe foodtrends zo gezond zijn. Ik hou van peulvruchten, leuk dat die ook weer terugkomen!

    1. Same here. Je hoeft er natuurlijk ook niks mee, maar het zou toch tof zijn als we dingen gaan zien veranderen!

  8. O, tof ! Dat wordt vast een heerlijk jaar :) Afrikaanse gerechten, bonen, zeewier… ik heb er nu al zin in !

  9. Ik hoop dat dat ‘eating in’ snel doorslaat. Aan deze kant van het land kan ik alleen pizza of patat thuis laten bezorgen, zo treurig. Ik zou niet kunnen wonen in Amsterdam, maar qua keuze in eten lijkt het me hemels!

    1. Ja, jammer he! Ik hoor het nog veel inderdaad. Sushi, spareribs, pizza.. dan heb je het wel gehad. Ik hoop ook dat het een trend wordt die door het hele land heen wordt geadopteerd!

  10. Voor mij is nori- chips nu al de ontdekking van het jaar.
    Zoooooo lekker , gewoon een norivel lichtjes instrijken met olijfolie en sojasaus, een minuutje de oven in. En smullen maar

    Mmmmm

  11. Ik hoop echt dat mensen het gaan in zien hoe het zit met de vlees industrie! want in mijn directe omgeving willen ze het niet snappen :( Ook mogen die bezorg diensten wel richting brabant komen lijkt me heerlijk. Zo ontdenk je ook nieuwe dingen die je anders zelf niet zou gaan kopen! en ontbijten ? ik heb er een hekel aan.. :’)

    1. hahaha, maar misschien wordt ontbijten in de middag opeens wél aantrekkelijk ;)

  12. Oehhhh ik hoop echt dat ‘eating in’ heel groot wordt. Het zou zo fijn zijn als er ook gezond eten te bestellen valt. Dan heb ik het niet over een salade, want daar heb je ook wel eens genoeg van en daarbij komt dat ik het zelf ook niet als enige avondmaaltijd wil eten. Ik wil meerdere elementen op mijn bord hihi. Verder zou ik het ook grappig vinden als er ook ‘chiquere’ maaltijden kunnen worden besteld van soortgelijke restaurants. Toch weer een andere eetervaring :D Los hier van zou het natuurlijk geweldig zijn als men inderdaad minder vlees gaat eten en de peulvruchten herontdekt. High hopes for 2016!

    1. Jaaa, eerste stop: Ethiopisch restaurant! Lijkt me zo lekker!

  13. Hoi Groene Meisjes,

    Mijn streven dit jaar wordt langzaam steeds meer vegan eten beginnend met het meedoen met de Vegan Challenge ik heb mij er al voor aangemeld en 4 anderen enthousiast om mee te doen. Ik heb echter een vraag voor jullie..Wat vinden jullie van het feit dat ik dit van plan ben qua eten. Ik ben er nog niet aan toe om ook een vegan lifestyle aan te gaan dus zonder leer, wol (overigens heb ik wol ook medisch nodig voor de zachtheid) ik kan ook nog geen afscheid nemen van ijs ;) Ik ben wel goed geïnformeerd over vegan zijn en waarom mensen daarvoor kiezen. Ik vind het allemaal verwarrend! Ik voel mij alle kanten getrokken en ik weet niet wat ik zelf willen wat in mijn mogelijkheden ligt. Ik begin mij “schuldig” te voelen door alle info over vegan eten en lifestyle.

    Groetjes,
    Liann

  14. Toffe trends – wat mij betreft allemaal blijvertjes! Gefermenteerd eten klinkt inderdaad op het eerste gezicht een beetje experimenteel (op de niet zo hele positieve manier, haha!) maar ik ben dól op kimchi dus ik ben benieuwd wat we op dat gebied nog meer gaan zien! Laat 2016 maar komen! :D

  15. fijne trends om te zien en hopelijk zijn het blijvertjes, het is een goed teken dat steeds meer mensen bewust worden van gezonde voeding en het daardoor steeds makkelijker verkrijgbaar wordt.

Laat een antwoord achter aan Karin Éénig wonen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *