Vegan Mac and Cheese

recept vegan mac & cheese. Je kunt de kaassaus ook gebruiken voor andere gerechten zoals ovenschotels, pastasalades
recept vegan mac & cheese. Je kunt de kaassaus ook gebruiken voor andere gerechten zoals ovenschotels, pastasalades
recept vegan mac & cheese. Je kunt de kaassaus ook gebruiken voor andere gerechten zoals ovenschotels, pastasalades

Recept_20170607_002Hmmm, ik hoor het je denken. Ook al bestaat er al een lekker vegan mac & cheese recept op de Groene Meisjes, het werd eens tijd om deze in een nieuw jasje te steken. Daarbij zagen wij op het super leuke openingsweekend van camping Buitenland een bakje mac & cheese voorbij komen dat er zó goed uitzag, maar helaas niet vegan was. Het bracht ons wel op een idee! Wat een topgerecht is dit eigenlijk. Voor thuis, maar ook op festivals (alle foodtruck eigenaren, opgelet!), campings, picknicks in het park, of barbecues. Dus hierbij, een heerlijke vegan mac and cheese, voor al uw feesten en partijen! (dat mag ook gewoon lekker thuis op je balkon zijn :))

Recept_20170608_003

Wat heb je nodig?

– 100 gram macaroni
– 1 broccoli, in roosjes gesneden
– 100 gram (3 a 4 medium groot) aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
– 100 gram wortels, geschild en in blokjes gesneden
– 1 medium ui, in blokjes
– 300 ml gekookt water (het liefst opgevangen van de gekookte groenten)
– 170 gram rauwe cashewnoten (eerst even weken in lauwwarm water, dat is fijner voor je blender)
– 60 ml kokosmelk
– 2 eetlepels edelgist vlokken
– 1 eetlepel geperst citroensap
– snuf zout naar smaak
– snuf knoflookpoeder naar smaak
– snuf cayenne pepper (optioneel)
– snuf (gerookte) paprikapoeder

Recept_20170607_001

Wat ga je doen?

1.Kook de macaroni beetgaar, zoals vermeld op de verpakking. Giet af en zet apart.

2. Kook de broccoliroosjes beetgaar, voor meer ‘bite’ natuurlijk, maar ook om meer vitaminen te behouden. Giet af en zet vast klaar.

3. Breng een medium pannetje met water aan de kook. Voeg de aardappels, wortels en uien toe aan het water. Kook de groenten ongeveer 10 minuten, tot ze goed zacht zijn om geblend te worden.

4. Giet de groenten af zodra ze klaar zijn, probeer hier ongeveer een glas (300ml) van het kookvocht van op te vangen.

5. Voeg de groenten, het kookvocht en de overige ingrediënten toe aan de blender en blend tot het de structuur van een kaassaus aanneemt. Proef de saus en voeg eventueel nog wat smaakmakers toe zoals zout, peper, paprika- en knoflookpoeder.

6. Schep de gekookte macaroni en broccoli op de bordjes en giet de heerlijke ‘kaassaus’ toe. Serveer met wat lekker stevig brood, zodat je die nog een beetje kan dippen in de saus… Hmmmmm!

En wees vooral creatief. Wellicht lust je er wat zongedroogde tomaatjes bij, of wat kappertjes voor wat meer zuur. Misschien wat broodkruimels toasten in olijfolie als topping? Je kan allerlei kanten op. Je kunt de basis van dit recept – de kaassaus – ook gebruiken voor andere gerechten. Wat denk je van ovenschotels of pastasalades? Kan allemaal :) 

Recept_20170608_004

Laat je het ons weten als je dit recept gaat maken? Je mag altijd een foto delen op Instagram, met #degroenemeisjes erbij, zodat we je foto makkelijk kunnen terugvinden. We zijn heel benieuwd! Eet smakelijk alvast :) 

Foto’s: Sam van Rij / Recept: Precilla Schrier

Klik hier om het recept voor vegan Mac and Cheese te bewaren op Pinterest

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

54 gedachten over “Vegan Mac and Cheese

  1. Wauw, het ziet er echt heerlijk uit! Het water loopt me in de mond ook al is het nog zo vroeg haha :).

  2. Ohhh wat een heerlijk recept!! En prachtige foto’s weer :-). Wat een goed idee om de “kaassaus” ook voor andere gerechten te gebruiken.

  3. Hhmm, broccoli erbij klinkt wel als een goed idee! Ik ben toch al heel lang nieuwsgierig naar dit gerecht, dus binnenkort maar een keer proberen!

    1. Zeker eens doen dan! En broccoli (of andere groenten die goed samengaan met een kaasmaak,) is echt een goed idee!

  4. Die groente toevoegen maakt het wel minder comfort food natuurlijk, maar wel een stuk gezonder. Leuk recept!

  5. hmm, lekker! aardappel-wortelkaassaus is de beste! maar niet erg geschikt tijdens het kamperen.. dan neem ik geen blender mee.

    1. Herkenbaar, maar ik kocht een kleine blender om mee te nemen als we gaan kamperen. Handig hoor 🙂

  6. Ziet er echt super uit! Een tijdje geleden schreef je een artikel over vlogs op Youtube. Ik heb nog een vlogger gevonden die heel lekker vegan kookt. Avant-garde vegan. Je kan het vergelijken met een kookprogramma op televisie.

  7. Ik heb een keer mac en cheese gemaakt met een flespompoen, en desondanks ik dól ben om pompoen vond ik het veel te machtig.

    Dit lijkt mij heel erg lekker! Hij gaat vandaag op mijn weekmenuutje!

    1. Oh ja ,dat heb ik geloof ik ook wel eens gedaan. Vind ik denk ik meer iets voor in de winter?

  8. ziet er goed uit! ga ik een keertje proberen! vraagje: kun je de edelgistvlokken weglaten/vergvangen? Ik heb namelijk geen idee waar ik dat kan kopen in mijn omgeving…

    1. De grote AH’s hebben het vaak, zelf koop ik het vaak bij De Tuinen (nu Holland & Barrett). En anders online :) Zo lekker!

  9. Hoi! klopt het gewicht van de aardappelen? bij 3 medium aardappelen ben ik snel bij 200-250 gram.

    1. Ik heb dezelfde vraag. 3-4 medium aardappelen zijn echt wel zwaarder..

      1. Bij mij was 1 medium aardappel al 130 gram, dus ok betwijfel het ook..

        1. inderdaad! hoeveel aardappelen heb je gebruikt, en is het recept gelukt?

  10. Holy macaroni, dit ziet er ZO goed uit! Pfoe, ik ga vanavond couscous met bieten eten, maar ik denk dat ik dit morgen ga maken. Nu al zin in :). Mooie foto’s ook Sam!

  11. Je hebt altijd zulke prachtige foto’s Merel! Echt een feestje om naar te kijken.

  12. Hallo Merel, ik heb gisteren je receptje klaargemaakt en het was heerlijk :-). Vandaag de rest van de saus met bloemkool :-).

  13. Gekke vraag misschien. Maar dit recept kan zeker niet zonder de cashewnoten slagen? Ik heb namelijk een hele zware vorm van noten/pinda allergie.

    1. oei… ik vrees dat de cashewnoten wel echt voor het romige effect zorgen. Echter, ik weet dat je dit soort sauzen ook met aardappel of pompoen kunt maken. Daar misschien eens op zoeken? Vegan kaassaus met pompoen of aardappel?

    2. Je kan cashewnoten vervangen door zonnepitten (ook romig) of witte bonen (magerder, ook lekker).

    1. Dit vraag ik mij dus ook af, heb je al een idee voor hoeveel personen het is?

  14. Dit ziet er echt zooooooooo lekker uit! Toevallig net mijn boodschappenlijstje voor komende week aan het maken. Deze ga ik zeker maken!

  15. Voor hoeveel personen is dit recept? Het lijkt mij namelijk vrij veel voor 1 persoon? Ik wil het van de week gaan maken :)

      1. Bedankt voor de reactie, ik heb het vandaag gemaakt. En ik vond het super lekker! Had wel veel over maar dat gaat de vriezer in.

      2. Voor 2-3 personen reken je 150-225 gram macaroni.
        Klopt dus wel dat verschillende mensen schrijven veel te veel saus voor de hoeveelheid macaroni te hebben.

  16. Hoi Merel! Door de regen de afgelopen dagen had ik hier echt zin in. Ik heb dit recept gemaakt vanavond en het was inderdaad heerlijk!! Wel best wel machtig, en ik had in verhouding veel meer saus dan pasta – maar ik denk dat het te maken heeft met de hoeveelheid aardappelen (4 medium, niet gewogen maar ik zag pas later dat dat 100 gram moest zijn, dat was denk ik een stuk meer!), want ik had het idee dat ik echt voor wel 5 porties aan saus had! De volgende keer doe ik denk ik wat minder aardappelen – of extra pasta als ik voor visite ga koken. Ik was verbaasd over hoe smaakvol de saus was, en hoeveel het leek op een echte kaussaus, wat een goed idee dit!

  17. Echt super lekker. Was het recept al eens ergens in het Engels tegen gekomen, maar nu pas gemaakt. Echt een aanrader!

  18. Ik heb dit gemaakt en het spijt me maar wij vonden het zo smerig. Na één hap direct onze borden weggegooid in de prullenbak.

  19. Ik heb het net gemaakt, maar ik vond het niet echt naar kaassaus smaken. Door de edelgist(en de extra miso die ik toevoegde) had het een hartige smaak, maar ik vond het verder een beetje uit balans smaken. De tip van gerookte paprika poeder maakte het alleen maar erger. Jammer! Daarnaast is de hoeveelheid saus veel te veel voor de hoeveelheid macaroni die er staat

  20. De saus was inderdaad te veel. Maar wel verrassend lekker! De volgende keer maak ik de saus iets pittiger. Heb je hiervoor nog tips? Is het mogelijk om de saus in te vriezen of is dat niet lekker?

  21. Hoi ,

    Vanavond dit recept gemaakt en was super lekker. Veel saus over en kan in lekker op eten op mijn werk morgen.

    Leuke site en ik heb er veel aan aangezien ik pas overgestapt ben op compleet vegan.

    Gr Carlo

  22. Deze gisteren geprobeerd. Ik vond het lekker maar vond het nu niet bepaald naar kaassaus smaken. Manlief vond het ook goed maar had er toch graag wat parmigiano op gehad. Mocht niet van mij 😉

Laat een antwoord achter aan Simone Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *