Vegan pasta bolognese

veganbolognese2

Om deze week lekker en gemakkelijk te beginnen, hebben we een super eenvoudig pastarecept voor je. En omdat we aan het einde van deze week naar Italië gaan, leek het ons leuk om alvast een beetje in de sfeer te komen. Pasta Bolognese heeft bijna iedereen wel eens gegeten – maar ken je deze vegan variant al? Voor deze pastasaus heb je alleen maar groenten nodig! Mega gezond dus ook nog eens. Wat wil een mens nog meer op maandag?

Het recept vonden we op dit blog en hebben we bijna helemaal opgevolgd. Het enige dat we hebben veranderd is de pastasoort en we hebben de walnoten weggelaten. Degene die het recept heeft geschreven kiest voor noodles gemaakt van courgette, wij kozen voor volkoren spaghetti. Bij het recept staat dat het goed is voor 6 porties, maar wij zouden hier eerder 4 porties van willen maken. Goed, laten we beginnen!

veganbolognese1

Wat heb je nodig?

1 bloemkool (snijd de roosjes van de steeltjes, de steeltjes heb je niet nodig)
2 grote wortels
een bakje champignons
3 tenen knoflook
1 ui
2 blikken gepelde tomaten
een handje zongedroogde tomaten (wij gebruiken een gedroogde vorm, zonder olie. Als jij die ook gebruikt is het handig om ze eerst even te laten weken in water)
2 eetlepels edelgistvlokken (check de link als je dit product niet kent)
halve theelepel zout
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel maple syrup, rijststroop of agave (of een ander zoetmiddel)

Wat ga je doen?

1. Snijd de bloemkool, de wortels, de ui, de knoflook en de champignons in stukken en doe dit alles in je keukenmachine. Laat draaien tot alles is fijngemalen.
2. Doe de fijngemalen mix in een grote steelpan en verwarm op een zacht vuurtje.
3. Doe nu de gepelde tomaten, de zongedroogde tomaten, alle kruiden, de maple syrup en de edelgistvlokken in de keukenmachine en laat ook weer draaien tot het een mooie gladde saus is geworden. Proef of de saus naar wens is. Voeg eventueel wat meer kruiden of edelgist (voor een kazige smaak,) of maple syrup (om de saus wat te zoeten) toe.
4. Voeg nu de saus aan de bloemkoolmix in de pan toe, roer goed door en breng zachtjes aan de kook. Roer geregeld goed door.
5. Kook ondertussen de pasta (of maak pasta van courgette,)
6. Serveer de pasta met de saus wanneer de saus goed warm geworden is.

Tip: Los van het feit dat wij dit gerecht ontzettend lekker vonden, kunnen we ons voorstellen dat het de ideale manier is om je kinderen ongemerkt meer groenten te laten eten. Immers: in dit gerecht zitten bloemkool, wortels, tomaten en champignons!

veganbolognese3

Het is jaren geleden dat wij voor het laatst pasta Bolognese hebben gegeten! We hadden het natuurlijk ook kunnen maken met tofugehakt, maar de bloemkoolsaus maakt dit recept voor ons extra interessant. Daarbij komt dat er een bloemkool in ons BeterBio groentenpakket zat deze week, dus de keuze was snel gemaakt!

Je mag er gerust een flink bord van opscheppen,want doordat het grotendeels groenten zijn, is het gerecht erg licht verteerbaar. (zeker wanneer je kiest voor courgette noodles!)

We zijn heel benieuwd wie van jullie deze vegan pasta Bolognese gaan uitproberen en je weet het; we zien jullie foto’s altijd graag voorbij komen! Je kunt je foto delen met de hashtag #degroenemeisjes op Instagram, of via Twitter – @degroenemeisjes. Alvast bedankt en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Vegan pasta bolognese

  1. O, dit ziet er heerlijk uit. Deze week gelijk proberen. Met courgetti.

    1. Ik heb het recept inmiddels (soort van, want geen champignons in huis) gemaakt en het viel bij mij heel goed in de smaak. Dochter van 16, die ‘eigenlijk wel vegetariër wil worden’ maar niet veel groenten lust, vond het ook goed te eten!

  2. Deze ga ik opslaan voor als ik weer s moet koken haha
    Je hebt echt gelijk trouwens, ik merk de laatste tijd ook dat maaltijden met veel groenten lekker licht verteerbaar zijn, helemaal mooi, kan ik er alleen maar meer van eten:)

    Lieefs!

  3. Klinkt lekker, maar ik ben allergisch voor champignons. Zijn die essentieel in dit recept of kan ik ze voor een groente vervangen?

    1. Ik denk dat je ze ook wel kunt weglaten en een andere groente toevoegen. Of wel de noten uit het originele gerecht gebruiken, wat ik dan weer niet heb gedaan..

      1. Het was lekker! En inderdaad een goed recept voor kinderen, mijn peuterzoon at met smaak zijn bord leeg (hoera!). Mijn vriend miste een beetje een bite, dus volgende keer bak ik denk ik de champignons in plakjes mee. Bij ons was het meer dan genoeg voor 3,5 persoon. Morgen eten we het weer.

  4. Gemaakt! Lekker en nieuw voor mij, normaal doe ik alle groenten in grote stukken. Het was zo veel dat mijn keukenmachine en pan het niet aankonden, dus ik heb genoeg om deze week nog variaties te proberen :). Die lekkere saus zou ik ook wel in andere pasta’s gebruiken. Ik heb nog weinig lekkere toepassingen voor edelgist namelijk.

  5. […] kwam er een recept voor een ananaspudding online. Dit was ons derde recept van de week, yay! De Vegan Pasta Bolognese en de Barbecue Tofuburger vielen goed in de smaak en dat vinden we altijd leuk om te horen – […]

  6. Lekker recept! Mag ik vragen welke pasta jullie hebben gebruikt? Want in pasta zit toch ei? Ik zoek een goed alternatief voor een etentje met een vegan vriendin binnenkort, vandaar mijn vraag.

    1. Oh heeeeeel veel pasta’s bevatten geen ei. Zo’n beetje alle pasta’s uit het goedkopere segment zijn zonder ei. Je zou kunnen zeggen: hoe duurder de pasta, hoe groter de kans op ei. Ook bij de biologische winkel hebben ze veel vegan pasta’s, maar je kunt dus zelfs bij Aldi, Lidl of een andere goedkopere supermarkt prima terecht. Succes ermee! :)

  7. Bweik dit is bij mij helemaal mislukt zeg. Het is gewoon een waterige boel geworden met niet erg veel smaak. Heb er nog wat extra kruiden bijgedaan en de edelgist is duidelijk essentieel , maar die had ik dus niet. Ik denk dat het daar aan ligt :( Heel jammer want al mn groenten zijn nu door de blender en smaken niet echt lekker in die blenderpap :) Heb vlug jullie super lekkere falafel gemaakt want daar ben ik gek op en dat is altijd een topper! Heb ik toch nog een avondmaal ;)

  8. Ik ga dit binnenkort zeker maken :) Als je kijkt naar Jamie’s foto’s nu, en van deze post.. Er zit slechts 8 maanden tussen, maar WOW wat een vooruitgang! Niet dat ’t er hier niet lekker uit ziet ;-) Maar jeeeetje Jamie! Wat knap!!

    1. Ik heb ’t gister gemaakt en ’t was erg lekker! Alleen wel flink wat peper / chili flakes doorheen gegooid want ’t was wel wat flauw. Ook had ik heeeeeel veel. Ik heb met de helft van de ingrediënten ruim drie borden kunnen maken.

  9. Lijkt me heerlijk. Ga het komende week zeker maken! Ingrediënten al in huis. :)

  10. Ziet er lekker uit, ga dit recept morgen zeker eens uitproberen!

  11. Ik heb dit recept vandaag gemaakt. Wat een enorme hoeveelheid was het: met z’n tweeën van gegeten en nu nog 3 flinke porties in de vriezer. Ik moet er eerlijk gezegd erg aan wennen. Mijn lief vond het ‘niet zijn ding’ maar ik vond het al lief dat hij met mij mee-at. Ik ben nu op dag 20 van een 50 dagen vegan challenge en deze vond ik lastig. Extra nog toegevoegd een basilicum spread van de Xenos. Wel lekker maar toch.. misschien was de ui te groot…weet het niet. Maar, ik blijf doorgaan en misschien vind ik het de volgende keer lekkerder! :-)

  12. Ik heb dit vandaag gemaakt. Vond het absoluut geen aanrader. Komt niet in de buurt van bolognese. Zonde van de moeite en van de ingrediënten.

  13. Ik heb dit vandaag gemaakt. Veel positieve reacties hier. Maar ik vind het absoluut geen aanrader. Komt niet in de buurt van bolognese. Zonde van de moeite en van de ingrediënten. Sorry, ik ben teleurgesteld.

  14. Hallo :)

    Dit recept ziet er heel lekker uit en ga ik morgen eens proberen :)

    Ik vraag me echter af als die edelgist echt nodig is in het recept? Of kan je het er ook gewoon uitlaten zonder erg? Ik weet niet als ik zo’n pot edelgist wil kopen omdat ik denk dat ik dit niet veel ga gebruiken :) alvast bedankt!

    Groetjes,

    Thomas

  15. Ik heb de saus vandaag gemaakt en vind ze echt heel lekker! :) mss ng een beetje bijkruiden, dat leer ik nog wel :) ik heb de rest in de vriezer gestoken, ik heb nog genoeg voor 5 weken :)

  16. Hoi!
    Ik was benieuwd hoeveel pasta je nodig hebt voor dit gerecht. Of lees ik nu echt zo scheef in dit recept? :)
    Hoor het graag,
    Groetjes Silvia

  17. Ik had toevallig iets soortgelijks in mijn hoofd maar ipv bloemkool met broccoli voor een stevigere bite. En had olijven ipv van zongedroogde tomaatjes…

  18. Superlekker en inderdaad een goede manier om groentes die ze niet lusten naar binnen te krijgen. Ik heb de spaghetti net niet gaar gekookt en toen bij de saus gedaan. De spaghetti bindt de saus dan.

  19. De halve hoeveelheid is genoeg voor 4. De siroop/zoetigheid kan je beter weglaten en iets met pit toevoegen, zoals kalamata olijven ofzo.

Laat een antwoord achter aan Yolanda Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *