Veggieburgers

Maak zelf deze heerlijke veggie burger met dit recept van De Groene Meisjes
Recept voor veggie burger (groenten burger) met o.a. kikkererwten en zoete aardappel.
veggieburgers

Het is bijna weekend en dat betekent wat mij betreft: comfortfood. Wat denk je van deze lekkere veggieburgers, die je helemaal zelf – from scratch – maakt? En als je er nou ook nog (zoete aardappel) frietjes EN zelf veganaise en/of ketchup bij maakt… dan lijkt het me dat je dit weekend helemaal gebakken zit!

Homemade versus kant-en-klare veggieburgers

Natuurlijk, ik koop soms ook kant-en-klare veggieburgers in de supermarkt. Immers, je hebt niet altijd de tijd en zin om zelf iets te maken en er zijn tegenwoordig prima vleesvervangers te koop. Echter, zelf burgers maken blijft toch het aller-allerlekkerste. Daarbij komt dat het gewoon gezonder is, aangezien je precies weet wat je erin doet. In kant-en-klare burgers kom ik toch vaak E-nummers of andere ongewenste toevoegingen tegen en dat is gewoon niet nodig, als je het mij vraagt.

En zo moeilijk is het niet om zelf burgers te maken. Je moet er gewoon net even iets meer tijd voor nemen. Wie weet lukt jou dat in het weekend ook! Moet je kijken wat een lekkere verse ingrediënten er in de veggieburgers gaan. Dat doet geen enkel merk dat in de supermarkt ligt je na hoor!

veggieburgers

Wat heb je nodig voor 3-4 veggieburgers?

1 blik (ongeveer 200 gram) kikkererwten
1 gekookte/gestoomde/gebakken zoete aardappel
70 gram bevroren erwten
60 gram gekookte quinoa of rijst (of 50 gram havermout)
60 gram mais
1 klein teentje knoflook
1 hand verse koriander
1 hand verse peterselie
1 bosui
1 eetlepel currypoeder
1/2 theelepel komijn
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
snufje zout en peper

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat draaien tot een smeuige mix.
2. Verdeel de mix in 3-4 burgers en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
3. Zet ze voor 20 minuten in de oven, draai ze om en bak nog eens 20 minuten aan de andere kant.
4. Serveer op een broodje met sla, avocado en tomaat. (of met welke andere toppings dan ook, die jij lekker vindt)

veggieburgers

Dit met frietjes erbij. Ja, ik voel hem wel hoor. En ik denk zelfs dat je niet-vegan familieleden, vrienden of partner deze veggieburgers meer dan kunnen waarderen. Misschien gewoon maar eens proberen? ;)

Mocht je deze veggieburgers ook gaan maken, deel dan alsjeblieft een foto met ons via Instagram! Dit kan door #degroenemeisjes te gebruiken bij je foto. Dankjewel en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Veggieburgers

  1. In kant-en-klare burgers zitten vaak ook gluten en aangezien ik die niet eet, maak ik ze meestal zelf! Een leuk recept dus voor mij om eens uit te proberen! ^^

    1. Oh ja, dat is natuurlijk ook nog een goede reden om ze zelf te maken!

      1. Bij het omdraaien vielen ze gelijk uitelkaar. Het onderste laagje bleef aan de plaat plakken en het binnenste was nog zacht…wat kan ik doen?

        1. Oh ik had dat helemaal niet, ik was juist erg tevreden over hoe stevig ze waren. Misschien heb je de ingrediënten te nat na het wassen/zonder uitlekken erin gedaan? Of heb je de burgers toch te dik gemaakt of je oven te hoog gezet? Dat zou verklaren waarom ze niet helemaal gaar zijn van binnen. Als je op bakpapier bakt heb je geen last van plakken.
          Anyways, ze waren erg lekker :-) Vooral dat gerookt paprikapoeder geeft een lekkere smaak.

  2. Ik ben al tijden heel hard aan het sparen voor een keukenmachine zodat ik dit soort dingen kan maken! Die mis ik toch wel echt in mijn studentenkeukentje.

    1. Een keukenmachine, of een heel sterke blender, is wel een beetje onmisbaar inderdaad..

      1. Ik heb gisteren toevallig zelf veggie burgers gemaakt met een klein hakmolentje dat bij mn staafmixer hoort. Als je het in delen doet en dan mengt in een kom lukt het wel. Misschien een tip!

        1. Mijn staafmixer is ook al een tijd geleden gesneuveld dus dat gaat helaas niet :(
          en mijn blender heeft echt een hoeveelheid vocht nodig om goed te draaien helaas.

    1. Oh joh, maar dit is helemaal niet moeilijk hoor! Dit kan jij ook :)

  3. Ooooh, dit ziet er ZO heerlijk uit dit! Ik ben de laatste tijd er ook een héél klein beetje mee bzig (want ik mag niet gaan “overdrijven” aangezien ik nog onder het dak woon van mijn ouders) en woah, ik dacht steeds dat het een heuse opgave was om het te maken, maar het valt dus erg goed mee precies! (:

  4. Aah deze zien er echt geweldig uit! Misschien dat ik ze vanavond wel ga maken, aangezien ik toch alle ingrediënten in huis heb.

  5. Recept klinkt heerlijk! En zie ik dat Jamie weer/nog steeds voor De Groene Meisjes schrijft? Wat leuk! :)

    1. Grappig dat je het vraagt :) Het is toevallig Jamie’s laatste recept voor de Groene Meisjes. Ze heeft nog een jaar lang geregeld recepten gemaakt, maar nu stopt ze ermee :)

        1. Ik snap het :) Maar Jamie is natuurlijk vorig jaar al bij de Groene Meisjes weg gegaan, dus het is nu tijd geworden dat ze helemaal haar eigen pad opgaat :) Ze werkt inmiddels ergens anders en heeft het te druk gekregen. Maar jammer is het zeker!

  6. Yum <3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze (zeker op doordeweekse dagen) ook weleens kant-en-klaar uit de schappen haal. Maar helemaal mee eens dat er niets lekkerder is dan een zelfgemaakte burger! Dit receptje ga ik dan ook maar eens heel snel opslaan en hopelijk ook snel maken :).

  7. Dit ziet er zooo lekker uit! Ik doe mee met Dagen Zonder Vlees, helemaal hot en happening in België, en dit is wel iets dat ik eens ga maken de komende tijd denk ik! Zou je deze burgers ook kunnen invriezen en weer redelijk in een mooi stuk ontvriezen?

  8. Lijkt me echt heel lekker! Ik maak altijd zelf wortelburgers, en dan met een schijfje ananas, currymayonaise en wat sla en tomaat erbij, dat is ook echt lekker :)

  9. ik heb gisteren voor het eerste een veggieburger gemaakt uit een boek van Deliciously Ella.
    Op zich wel ok maar het was nog erg smeugig van binnen, iets wat mijn vriend niet zo lekker vond.
    Nu moet ik wel zeggen dat ik ze in de pan heb gebakken.
    Worden ze beter doorbakken wanneer je in de over klaar maakt?
    Als dat de oplossing is, dan ga ik ze zeker vaker maken want het spreekt mij enorm aan :-)

    1. Ja, ik vind dat ze uit de oven toch weer heel anders zijn dan uit de pan. Zeker de moeite van het proberen waard dus!

  10. Dit lijkt me zo lekker! Ik ben echt fan van zelf burgers maken. Vind het altijd wel lastig om ze knapperig te krijge, maar deze zien er goed uit! Gaat op m’n maken-als-ik-een-keukenmachine-heb-lijstje, haha.

    1. Een burger zonder broodje is als een feestje zonder bier. Nou ja… je snapt me ;)

  11. Wauw, dit ziet er fantastisch uit! Wat een foto’s ook… De kleur spat hier van mijn scherm. Veggieburgers uit de winkelrekken vind ik nooit erg lekker. Maar deze zitten vol goede verse ingrediënten en zien er gewoonweg heerlijk uit! Ga ik uitproberen :-)

  12. Ze zitten in de oven samen met zoete aardappelfriet! (De friet komt gewoon uit een zak.. was ik even te lui voor :-$ ) Ook heb ik de vegan ketchup gemaakt. Ben erg benieuwd!!

  13. Ik wil het! Ziet er superlekker (en simpel, yes!) uit. Ik heb nog nooit veggieburgers in de oven gemaakt, toch eens proberen.

  14. Dit kan ik elk weekend wel eten, hoor! En het recept klinkt heerlijk, ga ik snel maken!

  15. Ik heb deze burgers net gemaakt. Zo af en toe probeer ik het weer een keer, maar ze plakken altijd vast aan het papier of matje, dus bij het omdraaien sneuvelt er al wat. Misschien moet ik er volgende keer wat maismeel onder strooien, zodat het niet zo vastplakt. Verder zijn deze erg lekker, dus ik bewaar het recept :)

  16. Hoi allemaal,
    Op dit moment ben ik deze super burgers aan het maken. Helemaal te gek, maar….hoe draai je ze charmant om in de oven? Ze vallen helemaal uit elkaar :(

  17. Heel erg lekker! Ik heb laatst burgers van bieten en linzen gemaakt met daarom een relish van tomaat. Ook echt een aanrader!
    Ik eet nu al zo’n 4 maanden vegan (met af en toe een smokkel avondje in een restaurant..) jullie site helpt mij daar echt goed bij! Bedankt!

  18. Ha,
    ga ik ook een keer proberen, ziet er lekker uit! Ben benieuwd of je de eigen gemaakte vega burgers (maak er nu met linzen) ook in kan vriezen? En doe je dat dan ná het bakken of nog rauw en bak je ze pas na ontdooien?
    Groetjes en ga zo door met jullie leuke website!

  19. Ze zitten nu in de oven. Ik heb de verse koriander vervangen door de gedroogde versie. De hoeveelheid (gram) zoete aardappel heb ik maar wat gedaan. Ik heb een minivariant gemaakt en 11 stuks uit het recept gehaald. Heb ook mini- broodjes (lidl). Als het lukt gaan we ze met kerst eten als “fingerfood” met feestelijk prikkertje erin.

  20. Hallo, net deze lekkere veggieburger gemaakt en supergoed gelukt. Ik had geen verse peterselie en verse koriander in huis, dus heb ik er een aantal eetlepels gedroogde peterselie en een paar theelepels gemalen koriander aan toegevoegd en dat werkte prima! Ik heb ze op de Crisp-plaat gebakken van mijn combi-microgolfoven, 10 minuutjes aan één kant en nog eens 7 minuutjes aan de andere. Ze vielen niet uit elkaar bij het omdraaien en waren voldoende droog vanbinnen. Fijn recept waar ik volgende keer verder mee ga experimenteren (misschien stukjes paprika toevoegen).

  21. Deze staan voor vanavond op de planning. Maar hoeveel gram zoete aardappel gebruik je dan? De groottes verschillen enorm!

  22. Hallo allemaal
    Zou ik iets in de plaats van de zoete aardappel kunnen gebruiken? Heb hem niet in huis. Ben benieuwd naar de alternatieven.

  23. Ik vind nergens een antwoord op deze vraag:
    Kan je home made Vega burgers invriezen?
    Veronderstel van wel maar hoor toch graag iemand die het al heeft gedaan. Zou zonden zijn om een grote hoeveelheid te maken , in te vriezen en dan niet kunnen eten omdat ze hun waarde verloren zijn.

Laat een antwoord achter aan britt Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *