Vrijwilligers bij het Dierenasiel

Toen wij vorige week op Facebook een oproep plaatsen met de vraag wie van onze lezers er vrijwilligerswerk deden bij een dierenasiel, waren de reacties echt overweldigend. Het blijkt dat wij heel veel lezers hebben die zich op regelmatige basis inzetten voor de dieren door een paar uurtjes te helpen in een dierenasiel. Dat vinden wij echt geweldig. En daarom willen wij vandaag een paar van deze lezers in het zonnetje zetten. Natuurlijk hopen wij jullie hiermee ook te inspireren. Want misschien is het ook wel iets voor jou! Zo niet, ook prima natuurlijk. Maar deze meiden geven sowieso het goede voorbeeld!

 

430925_4053848940482_120306045_n

Dit is Anne. 

Anne werkt inmiddels alweer anderhalf jaar als vrijwilliger bij het asiel van Waterland. Ze is er begonnen omdat ze stapelgek is op katjes. Anne vertelt: “Mijn zondagen waren altijd super lui en daar schoot niemand wat mee op, dus waarom niet een paar uurtjes aan dieren met verdriet geven?! Het is eigenlijk ook iets wat ik al heel lang wil doen, het enige wat me altijd tegenhield was dat ik bang was dat ik veel nare dingen zou zien maar dat valt gelukkig tot nu toe heel erg mee.”

Anne werkt 1 ochtend (zondagochtend) in de week in het asiel en in die tijd maakt ze twee of drie zalen schoon, geeft ze de katten te eten en knuffelt ze heel wat af met de beestjes. Soms werkt Anne op de quarantaine afdeling, waar dieren in losse hokken zitten, soms laat ze honden uit en soms verzorgt ze de konijnen en cavia’s. Kortom: het begon met katten, maar inmiddels verzorgt Anne ook allerlei andere dieren.

We vroegen Anne wat ze het allerleukste of mooiste vindt aan het vrijwilligerswerk. Ze vertelt:
“Het allerleukste vind ik eigenlijk dat je sommige dieren zó ziet opknappen! Sommige katten zijn ontzettend bang en gehavend maar veranderen elke week iets meer naar lieve knuffelkatjes die klaar zijn voor een nieuw huisje (best moeilijk om ze niet allemaal zelf in huis te nemen trouwens…) Het zou ontzettend fijn zijn als meer mensen vrijwilligerswerk zouden doen, want veel asiels zijn onderbezet en daar zijn vooral de dieren de dupe van. Dus als je een paar uurtjes per week over hebt…!” 
Afbeelding 5

Dit is Merel. 

Merel doet sinds mei 2008 vrijwilligerswerk in het Haags Dierencentrum (eerder in 2002-2003 ook al 2 jaar in het asiel in Leeuwarden.) Waarom Merel dit werk doet? “Ik heb het altijd sneu gevonden dat er dieren in een asiel zitten. Door ze af en toe uit te laten en aandacht te geven, hoopte ik hun saaie dagen in een hok iets op te vrolijken. Gedurende de jaren leer je ook veel over hondengedrag (ik werk namelijk op de hondenafdeling) en merk je dat je als vrijwilliger een belangrijke bijdrage kan leveren aan het socialisatieproces van de dieren. Dat maakt het waard om elke zondag weer vroeg uit bed te komen!” 

Merel mag zelf bepalen hoeveel tijd ze aan het vrijwilligerswerk wil besteden. Als ze iedere dag zou kunnen gaan, dan deed ze dat. Merel’s vaste dag op zondag. Tot een uur of 10 zijn de vrijwilligers bezig met het schoonmaken van de hokken, dan is er een halfuurtje pauze en daarna ga je met de honden lopen. Dit kan je doen tot 5 uur in de middag, maar Merel vertelt dat het zo vermoeiend werk is dat je om een uur of 3 echt kapot bent. Dan heb je al heel wat uurtjes gewandeld!

We vroegen Merel naar bijzondere ervaringen en ze vertelt: “Ik heb door de jaren heen al heel veel honden (misschien wel 30) te logeren gehad. Thuis reageert een hond toch weer totaal anders op mensen, andere dieren en dingen dan in een hok. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat honden zindelijk waren (terwijl ze dat in het asiel niet waren,) dat ze goed alleen kunnen zijn, prima gesocialiseerd zijn en echte knuffelkonten bleken te zijn. Laat ik het allerbelangrijkste niet vergeten: toen ik een jaar in het asiel werkzaam was, heb ik zelf een hond geadopteerd! Zijn naam is Sticky. Zo is hij in het asiel genoemd, omdat hij bij een wietplantage was weggehaald. Contact met de honden geeft me heel veel energie. Iedere zondag kom ik fysiek moe, maar enorm blij en energiek thuis. Als ik op vakantie ben, mis ik het ontzettend!”

 

Afbeelding 7

Dit is Sandra.

Sandra werkt sinds eind 2009 als vrijwilliger voor Stichting Help de Zwerfkat. Ze is hiermee begonnen omdat ze naast haar vaste kantoorbaan ergens de handen uit de mouwen wilde steken. Haar voorkeur ging uit naar het werken met katten en zo kwam ze, via haar nichtje, terecht bij Stichting Help de Zwerfkat. Dit doet ze inmiddels dus alweer een paar jaar, iedere zaterdagochtend van 9 tot 12.

Sandra vertelt over het werk: “Van 09.00 tot 11.00 uur schoonmaken. Ik maak de Spinnerij schoon. De Spinnerij is een mooie grote ruimte achter in de tuin met stapelbedden en enkele kennels voor eventuele nieuwe of zieke katten. Het werk bestaat o.a. uit bedden verschonen, muren afnemen en de vloer dweilen. Tussendoor wordt er natuurlijk ook even geknuffeld met de katten! Vanaf 11.00 uur gaan we aan de koffie en dat weten de katten ook, want dan komen ze van alle kanten om gezellig aan te schuiven en knuffels te geven en halen. Dat is onze beloning na een paar uur poetsen.”

Stichting Help de Zwerfkat is een beetje een ander verhaal dan een dierenasiel. Sandra legt uit: “Het ‘voordeel” van Help de Zwerfkat is dat het katten zijn die in principe niet geadopteerd (wel financieel natuurlijk!) kunnen worden. Hier heb ik bewust voor gekozen, want ik heb al drie katten en dat is echt het maximum. Allereerst en dat is heel belangrijk…vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Er wordt zo mogelijk nog meer op je gerekend als bij een gewone baan, dus je moet je afspraken wel nakomen. Kun je niet iedere week, maar wel om de week, dan is dat vaak geen probleem, als het maar bekend is. Het is ook niet altijd even makkelijk. Soms moet je afscheid nemen van lieve monsters waar je heel erg aan gehecht bent. We houden ons er altijd maar aanvast dat hun laatste maanden, jaren bij Help de Zwerfkat hemel op aarde moet zijn geweest na het zwerven op straat. And last but not least…het is een enorm cliché, maar wel waar…je krijgt er zoveel voor terug! Naast een leuke groep mensen waarmee je eens over andere zaken van gedachten kunt wisselen ook veel liefde van de katten die blij zijn dat je je tijd en aandacht aan hen besteed.”

Afbeelding 8

Dit is Franca. 

Franca werkt sinds mei 2013 als dierenverzorgster (bij de katten) bij het Dieren Beschermings Centrum  in Amersfoort. Dit korten we af naar DBCA. Voordat Franca bij het DBCA terecht kwam, schreef ze vrijwillig voor de website van PIEP! Vandaag, maar ze wilde toch graag iets meer concreet aan de slag. Het liefst zou Franca fulltime met dieren werken, maar helaas, dat laat haar opleiding niet toe. Het verrichten van vrijwilligerswerk is voor Franca de perfecte manier om toch met dieren te werken.

Franca vertelt: “Mijn rooster bij het DBCA ligt vast. Zo werk ik iedere zaterdag en om de week op zondag. In principe van 9.00u tot 13.00u, tenzij er extra hulp nodig is. Dan vind ik het geen probleem om langer te blijven. Binnen de kattenafdeling kom ik overal. Zo verzorg ik zowel kittens, volwassen katten in het asiel, maar ook de pensionkatten die tijdelijk bij ons logeren. Daarnaast spring ik regelmatig bij in de quarantaine, waar de katten/kittens verblijven voordat ze plaatsbaar zijn. Sommigen hiervan zijn ziek als ze binnenkomen, anderen zijn gezond en moeten nog even door de dierenarts nagekeken worden en van weer anderen weten we het niet. Deze ‘zwervers’ worden ook nagekeken door de dierenarts, geënt, eventueel gecastreerd/gesteriliseerd en gemiddeld na twee weken worden ze goedgekeurd voor adoptie. In de quarantaine is het noodzakelijk de hokken te desinfecteren en eventuele medicijnen toe te dienen. Afhankelijk van de gezondheid van de katten hier is knuffelen soms helaas niet mogelijk, ondanks dat deze katten het misschien harder nodig hebben.” 

Klinkt allemaal als behoorlijk serieus werk. Wie denkt dat hij alleen maar katten gaat knuffelen als vrijwilliger in een asiel heeft het duidelijk mis. Toch heeft het werken in een dierenasiel wel degelijk een “romantische” kant.

” Leuke en mooie verhalen heb ik legio. Zo hebben we al succesvol onze FIV-kater Karel weten te plaatsen. Is Marie van een schuw, bang en ontzettend defensief poesje socialer geworden en geplaatst. Heb ik al verschillende bangere poezen en katers uit hun schuilplaats weten te praten waarna het enorme knuffelkonten bleken te zijn. Ook hebben we nu gezelschap van Binky, een flinke zilveren kater die heeft geleerd deuren open te maken, waarna zijn zus Lientje degene is die de ruimte verlaat. Wat daarnaast voor mijzelf het meest is opgevallen is dat ik bang was gehecht te raken. Dat ben ik ook, maar ik ben ook oprecht blij als ze geplaatst worden.”

Franca heeft nog een boodschap voor onze lezers: “Denk alsjeblieft altijd heel goed na voor je aan een dier begint, wat voor dier dan ook. En daarna nog een keer. Het is een verantwoordelijkheid, in het geval van een kat kan dat met geluk 20 jaar zijn. Dat diertje is volledig afhankelijk van jou voor de rest van zijn of haar leven. Als je er dan goed over na hebt gedacht, ga dan eerst langs een asiel, of meerdere. Er zitten daar zoveel dieren die een huis zoeken en dit zijn echt niet alleen probleemgevallen. Het merendeel, in ieder geval bij onze katten, zijn gewoon door een ongelukkige samenloop van omstandigheden bij ons terecht gekomen. Bezoek een asiel, kijk niet alleen naar het uiterlijk, maar ga op zoek naar de klik met het dier. Er is altijd ergens een diertje wat resoneert met jouw persoonlijkheid.” 

Lieve dames. Dankjulliewel voor jullie inzet, harde werk, liefde voor dieren en het willen delen van jullie verhaal. Jullie zijn een fantastisch voorbeeld. We hopen dat jullie nog heel veel lezers kunnen inspireren om ook vrijwilligerswerk te gaan doen! 

Wil je iets zeggen over dit onderwerp? Of misschien wil je iets vragen? Be our guest bij de comments hier beneden!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Vrijwilligers bij het Dierenasiel

  1. Wat een SUPERleuk artikel om te lezen! Geweldig om te zien wat deze dames doen! Ik heb het zelf ook wel eens overwogen en misschien moet ik daar toch maar weer eens over nadenken. Want ik geloof graag dat alle hulp welkom is. Ik vind het daarnaast echt vreselijk om te zien hoeveel dieren er in het asiel worden gedropt. Echt zo sneu voor die beestjes.

  2. Als ik niet zo verschrikkelijk allergisch was geweest, had er hier allang een assieldiertje rond gehuppeld :( Als we groter wonen en later meer thuis zijn, nemen we een Labradoodle (anti-allergische hond). Die hebben mijn ouders ook en zowel mijn vriend als ik missen het heel erg om een hond te hebben.

  3. Wat een leuk artikel! Ik vind het altijd goed als mensen zich vrijwillig inzetten voor de samenleving en ik heb dat vanuit mijn vader ook altijd meegekregen.

  4. Leuk stuk! Over die ‘klik’ met het dier: bij alledrie onze katten had ik die in het asiel niet of nauwelijks. We zijn we daarom meer afgegaan op de karakterschets die het asiel op hun website over de katten bood, want eenmaal in het asiel twijfelde ik behoorlijk aan de katten die we op het oog hadden…Van het kattenduo dat we online hadden gespot lag er één bij ons asielbezoek praktisch comateus te slapen, daar zat nauwelijks leven in :-) en kat nummer 2 had zich in een mand verstopt, want ontzettend bang. Kat nummer 3 zat, een paar maanden later, volledig in zijn eigen planetaire dimensie en leek echt helemaal geen sympathieke peer. Als we op die indruk af waren gegaan hadden we nu het fantastische, volkomen onmisbare, supergezellige en komische gezelschap van onze Ziggy, Elvis en Izzy moeten missen. Ik ben het asiel in kwestie dus zeer dankbaar dat ze de moeite nemen om zorgvuldig en uitgebreid info over hun dieren te geven, en raad mensen aan ook daar goed gebruik van te maken – dat maakt het makkelijker om door de momentopname van een asielbezoekje heen te kijken :-)

  5. Ben benieuwd naar jullie eigen verhaal over vrijwilligerswerk!

  6. Echt een heel leuk artikel dit!

    Ik heb me vroeger als kind van een jaar of 12 ook vaak ingezet voor het dierenasiel. Dan maakte ik leuke flyers en deed die bij mensen in de brievenbus met de oproep of ze misschien nog oude dekens/kussens hadden die naar het dierenasiel kon. Ik was daar namelijk op de open dag geweest en zag dat die dieren (voornamelijk honden) alleen maar op een koude, betonnen vloer konden liggen, dus ik wou ze helpen. En dat heb ik gedaan :) Alle dieren hadden na mijn inzamelactie genoeg warme dekens en kussens om zich in te nestelen.

  7. Mooie verhalen, deze dames betekenen iets voor deze beestjes, die dat zo hard nodig hebben. Ik heb er bewondering voor. Zeggen dat je iets graag wilt doen (wat ik vroeger deed in dit geval) is toch anders dan het ook écht doen. Die stap hebben zij gezet. Heel mooi.

  8. Wauw wat een leuk artikel, heel inspirerend! Ik heb, zo’n 5 jaar geleden, een oude rode straatkat in huis gehaald en nu leeft hij zijn oude dag als een (katten)god in Frankrijk! Dat geeft me echt een fijn gevoel! Ik zit zelf al tijden na te denken over een vrijwillig baantje in het dierenasiel en ga mede door dit artikel toch die stap maar zetten. Thanks Ladies!!!

  9. Wat een prachtige verhalen en wat een geweldige inzet van de dames in kwestie… Ik ben een grote kattenvriend (we hebben er drie) maar kan niet zo goed omgaan met het leed wat sommige beestjes wordt aangedaan… Maar jullie hebben me nu wel aan het denken gezet om dan toch misschien wel vrijwilliger te worden bij een opvang…. Ga er serieus over na denken!

  10. Ah heel erg leuk om te lezen! Ik vind het echt bijzonder dat mensen zoiets doen iedere week.

  11. Leuk artikel! Ik werk ook 6 uur per week in een kattenasiel. Er is zo veel leed in de wereld, maar daar doe ik niet aan mee! Ik kan niet alle katten (en andere dieren) helpen, maar op deze manier zet ik toch mijn beste beentje voor :)

  12. Ik wil heeeeeel graag vrijwilligerswerk doen met dieren. Ik heb ook naar veel website’s gekeken maar ik vond er geen 1 ik ben 10.Als jullie iets voor mij vinden GRAAG!!! Ik heb ook veel ervaring met dieren ik heb echt een dieren familie.Ik heb zelf ook een huisdier(poes).? Groetjes Isabella.

  13. Hoi.
    Ik ben n vrouw van 54 jaar en zoek vrijwilligerswerk bij katten en/of kittens (heb zelf 3 schatten die zijn aangelopen).
    2,5 jaar Geleden heb ik n auto ongeluk gehad en kan helaas (nog) niet meer alles, daarvoor ben ik lichamelijk in therapie.
    Hebben jullie n plaatsje voor me in de buurt van Limburg, Roermond?
    Wil graag b.v. rustig bij eventueel angstige of knuffelige katten zijn en ze zelf naar me toe laten komen….
    Hoop dat jullie in mijn omgeving iets hebben, want ik ben in t bezit van n auto!

    Liefs ,ook voor de dieren, van Anja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *