Ongeremd enthousiasme

Schermafbeelding 2015-09-23 om 12.39.20

We zaten afgelopen week bij het Peacefood Café te eten toen er een meisje letterlijk naar binnen kwam gestormd. Ze liet de vriendin met wie ze was zelfs buiten de deur staan, omdat ze heel veel haast had om naar binnen te komen. Ze riep het uit: ‘O MY GOD, I’VE WAITED ALL MY LIFE FOR THIS MOMENT.’  Wat heerlijk dacht ik, ik ben eens niet de meest enthousiaste persoon in deze ruimte. Het meisje begon een heel betoog over hoe blij ze was dat ze eindelijk de taartjes van Peacefood ging proeven en dat ze er zoveel zin in had dat ze niet meer kon wachten. De grap was, het personeel lachte vriendelijk naar haar, maar niemand leek in shock. ‘Ik moest eens zo’n scène maken in een Nederlands restaurant en kijken wat er gebeurt,’ dacht ik met een glimlach.

Ik herkende mezelf in het meisje, al houd ik mij in de meeste situaties toch wat meer in, omdat ik toch ergens voel dat mensen het overdreven zullen vinden als ik me altijd en overal zo zou uiten. Wie ons volgt op Snapchat weet dat ik het regelmatig kan uitschreeuwen (of zingen) van blijdschap. Mensen moeten daar vaak een beetje om lachen. Dan zeggen ze: ‘jij bent altijd zo lekker over-enthousiast over alles.’ Eh.. ja. Als ik ergens enthousiast over ben, dan merk je dat vanzelf. Ik kan niet gewoon zeggen: “we hebben lekker gegeten bij restaurant X,” als ik van binnen voel: HET WAS GODDELIJK. Begrijp me goed, als ik dat niet voel, dan zal ik het ook niet zeggen. Dan zal ik mijn mening anders (genuanceerder, zal ik het maar noemen) verwoorden. Ik krijg er wel eens commentaar op, als het gaat over mijn schrijfstijl en mijn enthousiasme over dingen. Een keer zei iemand: “Het kan gewoon niet waar zijn dat je ieder boek waarover je schrijft dat je het geweldig vindt, ook echt geweldig víndt.” Hoezo kan dat niet? In mijn wereld kan dat wel, namelijk. En ik kies ervoor om alleen te schrijven over dingen die ik leuk vind, omdat ik schrijven over dingen die ik niet leuk vind, niet relevant vind.

Ik hou van grote gebaren. Ik hou van XL polkadots en grote, weelderige bloemenprints. Ik hou van grote oorbellen en grote horloges. Tien jaar geleden droeg ik een horloge van het merk OOZOO (wie kent het nog?) en toen vroegen mijn collega’s al: ‘zo Merel, jij dacht, ik doe een stationsklok om mijn pols?’ Ik hou van grote brillen (en ook van grote billen,) mijn hoofd is ook gewoon te groot voor een verfijnd montuur. Sowieso doe ik niet aan verfijnd. Ik hou van grote borden chili met guacamole, niet van liflafjes en haute cuisine. Ik hou van amandel-bosbessen-pindakaas shakes die ook écht naar pindakaas smaken en niet dat je in de verte een vleugje pindkaasextract meent te herkennen. Ik hou van grote tattoos en van felle kleuren. Ik ben zelf ook gewoon groot. En dan niet per se in de lengte.

Veel mensen zullen dit ook weer enorm overdreven vinden (ja sorry, ik weet dat heel veel van wat ik zeg en doe als overdreven wordt afgeschreven,) maar ik ga het toch zeggen. Ik heb geleerd om van ‘mijn grote ik’ te houden. En dan heb ik het niet alleen over mijn omvang of mijn kledingmaat, maar ook echt over mijn grote karakter. Ik ben aanwezig, ik kan luidruchtig zijn en als ik een grap kán maken doe ik het. Ik ga me niet verstoppen achter lieflijke patroontjes of effen grijze kleding, omdat ik maar eens wat subtieler moet worden. Zoals Parijse meisjes die dat heel charmant kunnen. Ik kan dat niet en ik wil dat ook niet – het zou er bezopen uit zien, laten we eerlijk zijn. Mensen die iets opmerken over mijn grote horloges, sieraden, tattoos of brillen geef ik een grote glimlach.

Ik wil me niet inhouden in mijn taalgebruik. Als ik ergens over the moon over ben, dan wil ik dat gewoon kunnen zeggen zonder dat ik denk: misschien moet ik maar zeggen dat ik het ‘best wel leuk’ vind, omdat men anders weer zal denken dat ik overdrijf. Ik lach hard en mensen herkennen mij soms zelfs aan mijn lach – dat vind ik een compliment. Waarom zou ik me inhouden? De wereld is al serieus genoeg. Laat ik voor de zekerheid nog toevoegen dat ik altijd rekening houd met andermans gevoelens en dat ik altijd respectvol zal zijn tegenover alles en iedereen. Het één hoeft het ander absoluut niet in de weg te staan als je respect voor jezelf en voor anderen hebt.

Schermafbeelding 2015-09-23 om 12.48.12

Ik heb veel bewondering voor meisjes die selfies kunnen maken van dat ze heel sexy een hapje uit een donut nemen. Like: hoe dan? Hoe eet je zo’n ding überhaupt sexy? Ik probeer het niet eens. En ja, dat is uitgelopen eyeliner boven mijn rechteroog – oeps. 

Kortom, ik wil graag ongeremd enthousiast kunnen zijn als ik me zo voel. En ik wéét gewoon zeker dat er heel veel mensen zijn die dit ook zouden willen, maar die het niet durven omdat ze bang zijn voor de mening van anderen. Vooral in de Nederlandse cultuur is het erg belangrijk om niet teveel op te vallen – give me a break. Als je iets goed kunt, dan wil je dat laten zien. Als je iets bijzonders hebt gevonden, dan wil je dat graag delen met anderen. Waarom zou je je inhouden? Ik kom er vandaag maar gewoon even voor uit dat ik juist wél wil opvallen en ik hoop dat velen van jullie dat ook willen proberen te doen. Door op te vallen kun je namelijk echt een verschil maken, zonder dat je arrogant of egoïstisch hoeft te worden. Arrogantie is ook zoiets waar heel veel misverstanden over zijn. Wanneer je ook maar één keer zegt: ‘ik weet dat ik goed kan dansen,’ (om maar een random voorbeeld te noemen) (en let op: dit gaat niet over mij, want ik kan absoluut niet dansen) dan ben je arrogant en verwaand en denk je veel te veel van jezelf. Alsjeblieft, verban dat soort gedachten over jezelf én over anderen. Het is zoveel leuker om gewoon jezelf te zijn en anderen dit ook te laten doen. En wat is er mis met ambitie hebben? Laat anderen lekker in zichzelf geloven, ook al heb jij daar misschien andere ideeën over.

Goed, tot zover mijn spreekbeurt over ongeremd (enthousiast) zijn. Ik hoop dat ik een paar mensen heb kunnen aanspreken die denken: dit gaat eigenlijk over mij, maar ik durf het niet te zeggen. Say it out loud babe! Als je iets kwijt wilt over dit onderwerp, dan zou ik het meer dan leuk (let op; méér dan leuk) vinden om je reacties hieronder te lezen! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

136 gedachten over “Ongeremd enthousiasme

 1. Wat een eerlijk en mooi geschreven artikel!
  Ik voel dat soms ook wel, wij Nederlanders vinden toch altijd dat we maar lekker normaal moeten doen en vooral niet te veel op moeten vallen. Maar als je ergens enthousiast over bent, waarom zou je dat niet gewoon mogen uiten. Ik vind dat je gelijk hebt, dat mogen we met z’n allen best wat meer gaan doen (mensen die daar behoefte aan hebben in ieder geval)!

  1. Precies, mensen die daar geen behoefte aan hebben, mogen dat natuurlijk helemaal zelf weten. Ik vind wel dat er veel mensen zijn die zich inhouden (ik ken, ze persoonlijk) en dat vind ik jammer.

 2. Heerlijk!!!!!! I hou van enthousiasme. Ik word helemaal blij van je verhaal. Niks is over de top, echtheid is mooi.

 3. Leuk mens!!! Ik leer nog een hoop op mijn 40e…….dank, dank, dank Merel!

 4. Goedemorgen
  Wat een heerlijk geschreven stukje
  Je bent mooi zoals je bent!!!

 5. Haha, heerlijk om mee wakker te worden dit! Ik pleit ook voor ongeremd enthousiast zijn. Al was dat vroeger wel anders. Het heeft denk ik meer met zelfvertrouwen te maken en natuurlijk een scheutje karaktertrekken dan met cultuur. Gekken vind je overal :P

 6. Mooi stuk! Wat heerlijk toch dat je zo blij, gelukkig en enthousiast kan zijn?! Ik herken dat wel. Het uitschreeuwen van enthousiasme, maar ook mega hard lachen (om mijn eigen grapjes ook vooral) en dat vriendinnen zeggen ik hoorde je daar en daar al helemaal lachen. Tot voor kort werkte ik in een organisatie met allemaal behouden mensen. Mensen die altijd neutraal zijn. Ik voelde me dan soms zo anders. Dan deed ik gek, stak de draad met mezelf, was extreem vrolijk of juist heel kwaad. Ik bracht wel wat leven in de brouwerij ;-). What you see is what you get. Je snapt wel dat ik heel blij ben dat ik daar niet meer werk.

  1. Dat kan ik me inderdaad heel goed voorstellen! Moet een behoorlijke kwelling zijn geweest!

 7. Wat een heerlijke blogpost! Ik houd ook van enthousiasme! Hoewel ik enigszins introvert ben (wat niet perse verlegen is, maar het halen van je energie uit alleen zijn) vind ik het heerlijk om gek te doen, te grappen en grollen en blijdschap te tonen.
  En zoals anderen al schreven; het is denk ik ook een cultuur-dingetje.

 8. Enthousiasme werkt heel aanstekelijk! Dus wat is daar mis mee? HELEMAAL NIKS. Blijf vooral zoals je bent, je maakt veel mensen blij.

 9. Oh mag ik een beetje van je enthousiasme :-) Ik ben niet helemaal het tegenovergestelde, maar wel een soort van ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ kind of girl.. oh zo nuchter Nederlands. Ik zeg ook zo vaak dat iets ‘prima’ is, en veel mensen vatten het dan op dat ik het maar zozo vind, wat dan echt niet zo is! Ik zal ook nooit zo snel iets 5 van de 5 sterren geven omdat ik dan denk, maar je als er nog een beter boek/drankje/maaltijd/kledingstuk langskomt heb ik alle sterren al vergeven..
  Maar ik denk dat jij veel meer in contact staat met je emoties dan ik, en daar ben ik wel jaloers op omdat dat juist iets is waar ik tegenaan loop de laatste tijd. Een keer een workshop ‘hoe word ik zo ethousiast als Merel’, ideetje :-) ;-)

  1. haha zou dat te leren zijn door middel van een workshop denk je? Zou wel een toffe workshop zijn, allemaal blije mensen bij elkaar!

 10. Gefeliciteerd Merel!
  Je doet iets wat veel mensen wel willen maar niet kunnen: de beste versie van zichzelf zijn en van die versie houden. Dat is gewoon heel gaaf! PUNT.

  ‘Be the best you’

  Liefs,
  Marlieke
  Wolf and Storm

 11. Ja ja ja! Dit gaat zeker ook over mij. Ben dol op grote billen! :D

  Ik ben dat meisje dat je altijd al van een kilometer afstand aan hoort komen. Dat je de oren van het hoofd kletst met honderden verhalen. Dat gekke stemmetjes opzet, grove grappen maakt en ongegeneerd keihard lacht.

  Oh, het is zo heerlijk om helemaal jezelf te kunnen zijn. :) Way to go Merel!

 12. A BIG FAT SMILE! Ik word heel blij als mensen zichzelf kunnen zijn. Ik woon in het oosten des lands, en daar is het “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” – gehalte nog iets hoger dan in t westen. Maar ik trek me er lekker niks van aan. Ik draag altijd een hoofddeksel en heel vaak vintage/retro kleding (tussen 1930-1979) en als ik iemand tegen kom, groet ik. (vaak met een glimlach erbij) Als mensen er me naar vragen zeg ik : dat was ooit eens “normaal”. Maar het werkt ook omgekeerd, als ik me een keer niet zo fijn voel en toch iemand met een glimlach groet, krijg je iets positiefs terug, en daar word ik dan zelf weer blij van.

 13. Wat een heerlijk enthousiast artikel! Ik ga ook die rem eens wat meer los laten!

 14. Ik hou van de Groene Meisjes, júist om het heerlijke enthousiasme, de vrolijkheid, het gebruik van kleur en GROTE accessoires. Van de grote borden vol (h)eerlijk voedsel, van de dankbaarheid die eraf druipt om alles wat jullie meemaken, zien en doen. Van de tripjes waarbij jullie alle leukste plekjes spotten. En van de eerlijkheid, zoals het gedoe met de trein vanuit Berlijn. Ik vind jullie fantastisch en lees al jullie stukjes met veel plezier en een grote glimlach. Juist omdat jullie het met een geweldig grote en uitbundige lach brengen. Dank Fantastischd Groene Meisjes!!!! (En ja.. Ik ben er wel zo eentje die zich inhoud, want; ongepast, mensen gaan kijken, wat zullen ze wel niet denken?! En vooral niet heel hard en “open” lachen ivm Die lelijke spleet tussen voortanden die de tandarts niet wegkrijgt… Was ik maar meer als jullie, dat ik er niets van aan zou trekken!!!!!)
  GA ZO DOOR!! Dan kan ik hardop en uitbundig blijven lachen en genieten (maar wel als ik alleen ben, Hihi)

 15. Wat een mooi artikel en HERKENBAAR!

  Nederland is zo van “doe maar lekker gewoon” dat we onszelf daardoor beperken. Zo draag ik graag felle lippenstift, ja ook naar mn werk. En al 3 jaar lang krijg ik standaard ’s ochtends een opmerking over de kleur lippenstift of over mijn schoenen want ik draag ook nog eens graag opvallende sneakers. Vermoeiend vind ik het maar goed inderdaad gewoon lekker jezelf blijven!

  1. hahaha en dat zijn dan maar schoenen en lippenstift, denk ik dan altijd. Die mensen zijn echt niks gewend!

 16. leuk geschreven! Zet me wel weer aan het denken zo tussen de tentamens door :) Ik zelf kan soms heel uitgesproken enthousiast zijn over iets, maar ben meestal meer van het ‘ja was wel leuk’ type. Toen mensen vroegen over mijn vakantie van een maand lang in Indonesië (!!) kwam ik vaak niet verder dan ‘jaa, was echt heel leuk’. Bang om inderdaad ‘arrogant’ over te komen, kijk mij een verre reis maken… Maar hoe enthousiaster mensen vroegen naar de vakantie hoe enthousiaster ik er dan ook over kon vertellen, want ik ben er héél erg enthousiast over! (Dus mochten jullie toe zijn aan iets nieuws na New York, reis naar het verre oosten misschien?) Kortom, blijf je lekkere enthousiaste zelf en wie weet steken wij er nog iets van op ;)

  1. Ik denk dat ik in Azie helemaal psyched word, door alle neon letters en felle kleuren.. dus dat zou een enthousiasme overload worden ;)

 17. Ik denk dat er te weinig mensen zijn op de wereld die zo lekker enthousiast doen (of ze zijn er wel, maar durven het niet te laten zien). En ik word altijd zo vrolijk van enthousiaste mensen, ze steken me gewoon aan. En zoals iemand hierboven al zei: Merel, je bent écht tof!

 18. Heerlijk stukje!! En ja, ik ben ook zo’n enthousiasteling… hoe vaak ik al niet te horen heb gekregen dat men mij altijd al van verre aan hoort komen, of meteen hoort dat ik me in een bepaalde ruimte bevind! Soms geneer ik me een beetje als mensen zo’n opmerking maken, maar door jouw stukje realiseer ik me dat er niks mis mee is om jezelf en je enthousiasme te laten horen. Ik ben gewoon lekker wie ik ben – en ja, ik laat van me horen! :)

 19. Lieve Merel! Wat een gave post. I feel you girl! Krijg altijd jeuk van de uitspraak: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg! Nee juist niet ha ha! Ik houd ook van opvallen en mijn eigen ding doen, heerlijk! Ik ben zo geinspireerd door jouw post dat ik dit ga gebruiken in een opdracht voor school. Daarin moet ik op zoek naar een onuitputtelijke bron van inspiratie en deze inzetten waar ik denk dat goed is. Nou, jouw post is dat voor mij zeker. Ik word hier heel vrolijk van en gebruik dit om gewoon verder te gaan met de dingen waarvan ik denk dat goed is. Ongeacht wat anderen hiervan zeggen! Bedankt Merel, dikke kus!

 20. Heerlijk stukje dit! Ik hou van enthousiaste mensen. Waarom zou je je inhouden over iets waar je daadwerkelijk blij van wordt? De wereld kan best wat meer vrolijke, enthousiaste en blije mensen gebruiken. Ik denk ook juist dat daarom de groene meisjes zo’n geweldig concept is, want blije en enthousiaste mensen zijn leuk!
  Als je iets doet wat bij je past, dan kan het haast niet anders dan dat je daar enorm enthousiast en blij van wordt. En het werkt (gelukkig) ook super aanstekelijk, dus door enthousiast te zijn worden andere mensen ook enthousiast!

 21. Ik HOU van mensen die mega giga OPRECHT enthousiast zijn! Ook ik ben zo iemand en ook ik krijg regelmatig naar mijn hoofd dat ik overenthousiast ben en dit was ook altijd een puntje tijdens mijn beoordelingen voor mijn werk/opleiding en stages….. Niet altijd even leuk om eerlijk te zijn…

  Dat mensen “moeite” hebben met overenthousiastelingen en de “echtheid” daarvan, zegt meer iets over die mensen…. De wereld is al serieus genoeg en mensen laten teveel hun negativisme naar buiten komen…..het lijkt mij FANTASTISCH als mensen wat uitbundiger laten blijken als ze ergens blij van worden :-D zoals het meisje bij het peacefood cafe dat eindelijk in de gelegenheid was om daar een taartje te kunnen eten!
  Ik hou ervan.
  Merel bedankt voor deze blogpost!!

  Fijne dag vandaag.
  Xx Monique

  1. Ik hou er ook van :) Ben blij om te lezen dat er heel veel mensen precies hetzelfde in elkaar zitten!

 22. Hahaha.. sexy een hapje uit een donut nemen! :)
  Top geschreven! Je geeft kleur aan het leven.

  1. hehehe dat is toch gewoon NIET mogelijk? Al die chocolade en sprinkles OVERAL.

 23. Ah ik vind het juist super leuk altijd, mensen die heel enthousiast over dingen zijn of ergens echt een passie voor hebben!

 24. Ik hou van mensen die ongeremd zo enthousiast kunnen zijn. Dat komt waarschijnlijk omdat ik zelf niet zo ben. Alleen bij mijn eigen gezin kan ik mij zo enthousiast uiten. Dus houd je niet in, als je zo kan zijn (ik ben er stiekem wel jaloers op hoor ;) )!

  Groetjes, Marielle

 25. Omg ik herken zo veel hieruit! Met ADHD ben ik al wat eh…drukker dan de meesten, maar dus ook in mijn enthousiasme. Ik merkte dat het met lesgeven echt een voordeel was (“YOU GUYZ POETRY ROCKS YOU HAVE TO BELIEVE ME, IT’S THE MOST AMAZING THING”) en sindsdien houd ik er ook van ^_^

  1. Ohjaaa dat merk ik ook in het lesgeven idd. Ik geef (momenteel) het vaak social media en kan helemaal uitbundig voor de klas staan tetteren over hoe cool alles wel niet is. De leerlingen vinden dat geloof ik wel gezelliger om naar te luisteren dan naar een monotone uitleg over hoe het internet werkt. Ik zie het ook zeker als een pluspunt en heb goede herinneringen aan mijn docenten van vroeger die ook die sparkle hadden!

 26. Geweldig stukje, heel herkenbaar!
  Gewoon jezelf, je bent perfect zoals je bent :)

 27. Groot gelijk! Wat zou ik jou graag eens in real life ontmoeten. Dan kunnen we samen ongebreideld enthousiast zitten doen :-D

  1. hahaha dat zou cool zijn :) Misschien bij 1 van onze boek-signeermomenten die we in oktober gaan doen!

 28. Yes! Ik denk dat je op je mooist en best bent als je niet alleen gebruik maakt van je sterke kanten maar ook je ‘minder goede kanten’ in je voordeel gebruikt en niet probeert te compenseren. En iedereen in je omgeving is daar alleen maar blij mee zo te zien :-D

 29. Jij hoeft zelfs hélemaal en geen 1x sorry te zeggen, want je bent juist prachtig om wie je bent.
  Kan jij er wat aan doen dat je nu gewoon natural sparkle bent ;)
  Het vormt een balans tussen de mensen. Als iedereen neutraal en normaal zou zijn, dan hebben we over 10 jaar echt een fiftyshades of grey planeet. Het is juist leuk als sommige mensen wat rustiger zijn, maar andere unicorns – like you! – er zijn om de boel op te vrolijken en de stardust over alles te gooien. En bovenal: je doet er kennelijk niet overdreven over op een onnatuurlijke manier. If you love something, show the love and the love will show itself right back to you! x

  1. hahaha heerlijk, een fifty shades of grey planeet :’)

 30. Wat een leuk stuk! Van mezelf ben ik ook erg enthousiast, ik ga regelmatig een octaaf omhoog als ik iets leuks zie of bedenk. M’n vrienden vinden dit het leukste aan mij. Helaas merk ik dat ik me soms laat remmen door de buiten wereld. Ik werk in Oost Groningen en hier is het motto echt: doe maar normaal, dan doe je..blabla. Ik zou hierin wel nog vrijer willen zijn, want ik denk dat het me veel zou kunnen brengen, ook op professioneel gebied.
  Enthousiasme geeft iemand namelijk een zelfverzekerde en heel eigen uitstraling. Thanks voor dit stuk!

 31. Prachtig geschreven. Ik kan je verhaal heel erg goed begrijpen. Mensen kunnen je op sommige momenten zo raar aankijken, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ik ben niet het persoon dat heel uitbundig is of wil zijn, ik hou van luisteren en mensen in me opnemen. Maaaaar als ik er enthousiast over ben, dan ben ik ook echt enthousiast en dat deel ik dan ook graag met mijn omgeving. Ik moet wel zeggen dat ik graag bescheiden blijf en liever 1 op 1 wat deel met mensen, als anderen dat dan opvangen vind ik het toch lastiger om dat met de hele groep delen.
  Niet dat je hier nu veel mee kunt, maar het zelf me wel aan het denken hoe raar het soms is hier.

  Ben blij dat je lekker jezelf bent, maakt de wereld een stuk mooier! Liefs Marlon

 32. Jaaaaa! Mijn reactie in Lush Oxford Street grensde aan hyperventilatie en bij de Hummingbird Bakery stond ik te dansen. Ik heb het echt gehad met dat Nederlandse calvinistische gezeik ;) Ik maai dat veld helemaal plat als t moet!

  1. OMG ik kan het me ZO goed voorstellen. Ik wil ook graag naar de Lush winkel in Londen, maar ik denk echt dat het mijn dood wordt. Calvinistisch gezeik, dat zeg je goed. Ik ben er ook klaar mee :)

 33. Heerlijk om te lezen! Jij bent gewoon heel ècht! Als meer mensen zo in het leven zouden staan zou het een stuk gezelliger worden ? Ik ben 35 jaar lang aan de buitenkant een ongetogen ja-knikkertje geweest. Van binnen zat echter een creatief meisje dat wilde dansen, zingen, schrijven, lachen, huilen, praten, creeëren op momenten waarop dat goed voelde. Maar ja, die Nederlandse nuchterheid hè, doe gewoon dan doe je al gek genoeg! Dus als ik op straat zong werd ik raar aangeken, als ik een hoedje droeg naar school werd ik raar aangekeken, als ik gedichten schreef werd ik raar aangekeken. Dus pastte ik mij aan. Maar vorig jaar werd dat gedrag de bron voor een burnout. Dus na een jaar in een zwart gat is het grootste goed dat ik heb geleerd; dat ik mezelf mag zijn, dat dat goed is en dat het me geen malle moer meer uit maakt wat een ander daar van vindt! Sindsdien hoor ik steeds dat ik straal en zo veel geluk uitstraal, als ik het over mijn passies voor yoga en schrijven op mijn blog heb. En ik draag weer hoedjes, eigenwijze kettingen, lange jurken en sjaals! En ik maak me niet meer druk over mijn lekkere “volle” buik? Ik ben ik en dat is zó heerlijk! Groetjes Tessa

 34. Wat een prachtig artikel! Om uit te printen en in een lijstje te doen en aan iedereen te geven die jou TE enthousiast vinden. TE enthousiast bestaat namelijk niet ;-) Een beetje in de lijn van dit artikel, probeer ik tegenwoordig ook mijn gevoel meer uit te spreken, dat kan gaan over eten (dat iets GOD-DE-LIJK was), maar bijv. ook dat ik een toffe avond heb gehad en dat ik diegene daar voor wil bedanken. Ik denk dat we met z’n allen tegenwoordig heel veel dingen vanzelfsprekend vinden. En dan zijn er mensen zoals jij die dit mij door hun enthousiasme laten inzien :-) Thanks!!

 35. Merel (en Jamie natuurlijk ook!) je bent zo leuk!! <3 Ik kijk altijd echt zo graag naar jouw enthousiaste snapchats. Word ik zelf ook echt enthousiast van! Like seriously, ik moet nu ook gewoon zo'n zwart notitieboekje hebben (met die typisch Amerikaanse print) haha :)
  Liefs!

 36. Ja, herkenbaar! Zo heb ik staan schreeuwen van enthousiasme dat ik jullie “in het echt”tegenkwam in de Molukkenstraat. Tikkeltje overdreven, hoor ik dan, maar ik vond het gewoon HEEL leuk! En dat wil ik dan wel kunnen uiten.

 37. Blijf lekker zoals je bent! Want het werkt aanstekelijk. Ik word heel blij en enthousiast van jullie blog.

 38. Haha, ik vind jouw schrijfstijl júist zo leuk om te lezen, één van de redenen dat ik jullie blog graag lees, omdat jullie (jij?) ongeremd enthousiast kunnen zijn over kleine en grote dingen. Ik hou niet van arrogantie, maar dat staat in mijn ogen daar helemaal los van hoor! Ik kan zelf ook heel enthousiast worden het is mij wel eens verweten dat dat kinderlijk zou zijn. I don’t give a f*ck haha, kinderlijk dan maar! Hoezo zou je als volwassene niet héél blij kunnen worden van een tof printje, lekkere theesoort of eten? Soms moet dat gewoon worden overgebracht op anderen ;) In mijn geval niet erg luidruchtig, maar ook als je niet heel ‘groot’ bent in alles, zoals jij jezelf omschrijft, kun je in vergelijking met je normale, rustige zelf, best luidruchtig zijn ineens, haha! Leuk artikel weer. Ik ben in Amerika geweest en hoewel ik van tevoren veel hoorde over de overdrevenheid van mensen, viel mij dit hartstikke mee en vond ik het eigenlijk best leuk! En bij de mensen bij wie dit niet echt oprecht overkwam, weet je zeker dat ze het ook niet menen. Maar hun enthousiasme, vriendelijkheid en openheid doet volgens mij niemand kwaad :)

  1. Nou, precies dit! Heel veel mensen hebben commentaar op Amerikanen, want hun complimenten en hun positieve houding zou allemaal nep zijn. Bullshit! De mensen zijn gewoon heel outgoing, vriendelijk, behulpzaam en complimenteus. Daar kunnen wij nog iets van leren! Toen ik vanmorgen in Amsterdam in de stad liep en in niet 1 winkel een praatje met een verkoopster maakte dacht ik: jemig, wat een saai gebeuren hier.

 39. oh wauw, wat een heerlijk inspirerend artikel. Een eye-opener voor mij als grijze muis… Jou enthousiasme werkt aanstekelijk! <3

 40. Eigenlijk raar dat mensen opmerkingen maken over iemand die zo positief en enthousiast is. Ik kan daar vooral van genieten, ik heb dan ook graag drukke mensen om mij heen omdat ik dit zelf niet zo erg ben. Ik hou ook van kleuren en kinderliedjes maar gelukkig ken ik genoeg mensen om mij heen die vrolijk mee doen :) . Ik kan me wel voorstellen als je super enthousiast bent en het is ergens heel rustig dat mensen dan denken.. wat is er aan de hand.. dat zou ik zelf ook denken, maarja zo is er altijd en overal wel wat. En ik denk ook dat iedereen op zijn mooist is als hij/zij helemaal zichzelf kan zijn.

 41. Hi, lees jullie blog erg graag maar vind dat jullie als Groene Meisjes wel heel vaak in het vliegtuig stappen.

 42. heel mooi artikel! zoveel respect voor mensen die gewoon lekker zichzelf zijn!

 43. Lekker hoor, ik herken het! Al ben ik qua kleding etc de laatste tijd wat meer ingetogen, ik kan nog steeds 3 kwartier over een tosti praten haha! Alleen maar leuk toch? Ik zou het heel sneu vinden voor iemand als hij of zij niet blij kan worden van kleine (en grote) dingen.
  – X Marloes

 44. Haha, leuk artikel. En je staat prachtig op die donut-foto, uitgelopen eyeliner of niet.

 45. Herkenbaar! Ik kan ook heel vaak heel enthousiast doen over dingen. Een heel goede film of gewoon lekker eten. Of gewoon iets heel tofs wat we hebben gedaan. Ik uit me dan vaak heel overdreven, gaat gewoon automathisch. Mijn vriend moest hier echt aan wennen. Die zag ik echt kijken de eerste keer dat hij zoiets meemaakte: wat doet zei nu weer? Heel grappig. Inmiddels is hij eraan gewend dat ik door de lucht aan het springen ben als we net een leuke vakantie hebben geboekt bijvoorbeeld :P

 46. Zoooo dan dankjewel merel!! Dit artikel kwam echt zo op het goede moment. Laat ik zeggen dat ik altijd zo was als jou, opvallend of in de ogen van andere apart en daar voelde ik me meer dan prima bij. De laatste tijd merk ik aan mezelf dat ik veel twijfel of me toch inhou en denk ‘wat zullen andere daar van denken’ en echt daar ga ik dus weer mee stoppen. Zoals jij ook zegt natuurlijk respect voor anderen maar ook voor wie ik zelf ben en wil zijn. Nogmaals dankjewel!

 47. Wat leuk om te lezen Merel! Ik ben van mezelf niet zo extravert, eerder verlegen en stil (zeker bij mensen waarbij ik me niet 100% op mijn gemak voel). Maar ik probeer steeds vaker die extraverte kant van mezelf toch naar buiten te laten komen, omdat ik merk dat mensen dat veel leuker vinden! Toen ik laatst – op jouw aanraden, weet je het nog? – bij de Hummus House zat, begon ik een gesprekje met het meisje naast me. We kregen het over dat mijn veganisme, haar werk, en ik merkte pas toen ik weg was dat ik dit zoveel leuker vond! Op die manier krijg je leuke middagen en ontmoet je leuke mensen. Dus… beware of the (soon to be) extraverted Maaike! Haha!

 48. Oh wat super herkenbaar!! Ik vind je helemaal niet overdreven trouwens, gewoon lekker oprecht enthousiast en dat vind ik heerlijk. Ik ben ook very out there en iedereen weet dat ook van me. Ik geniet er van want er zijn ook een heleboel mensen jaloers omdat ze zichzelf niet durven uit te drukken. Wees vooral een (groots ;) voorbeeld :)

 49. Wat een leuk stukje! Word er vrolijk van (0:
  Sommige mensen vinden je misschien overdreven. Maar dat mag. Jij mag hun dan weer behoudend vinden (0;
  En soms als ik iemand wel overdreven vind, bedenk ik mij gewoon dat ik moe ben en wat prikkelbaar. Dan komt dat nogal binnen. De chronisch geirriteerde zijn dat misschien wel altijd! Kunnen ze het daarom niet hebben.
  Ik ben zelf ook nogal aanwezig, de meeste mensen storen zich geloof ik niet aan?! Maar het ontgaat je nooit of ik er was of niet… ADHD en dat valt op.

  Wat ik wel een heel leuke uitleg vind van verschillende types is het volgende filmpje: http://youtu.be/MlXcLU8xEJQ.
  Ik vind alles van hem leuk, al geloof ik helemaal niet. Waar hij zegt god, denk ik kosmos. Misschien herken je er wat van? Ben je ook FUN…

  Groetjes Natascha

 50. Jaaa, wat een heerlijk stuk! Bij mij is het heel dubbel. Ik ben aan de ene kant luidruchtig, maak veel grappen, doe geluiden na etc. maar aan de andere kant juist rustig en op mezelf. Het ligt er heel erg aan of ik me op mijn gemak voel bij mensen. Niet dat ik me schaam voor mijn drukke ik of dat dat de ware ik is. Ik ben gewoon een beetje van allebei, maar ik ben gek op super enthousiaste mensen. Beter dan al dat zuur doen de hele dag!

 51. Haha leuk om te lezen. Het doet me denken aan verschillende Amerikaanse meiden die ik ben tegengekomen tijdens het reizen. Misschien had ik eerst het vooroordeel dat alleen de oppervlakkige types zo praten van ‘O My God this is soooooo Awesome’ (bij awesome gaat de stem een octaaf hoger). Maar de relaxte types die ik ontmoette praatten ook al veel meer dan Nederlanders op zo’n manier ‘I’m sooo excited!’ etc. Echt een cultuurverschilletje.

  Persoonlijk herken ik me hier trouwens helemaal niet in. Ik ben juist een rustig persoon, zie overal meerdere kanten van in en ben daardoor redelijk neutraal, dingen met drukke en voor mij schreeuwerige prints en felle harde kleuren zijn totaal niet mijn smaak (hoewel ik het wel super leuk kan vinden als het bij de persoon past, maar dat is meer omdat ik het leuk vind om eigen stijlen te zien). Soms vind ik juist dat er van mij verwacht wordt dat ik super enthousiast moet zijn (bij een presentatie bijvoorbeeld wel lastig), maar ik voel me vaak eerder blij of tevreden maar niet dat ik daardoor me hyper enthousiast gedraag.
  Ik ken iemand die extreem enthousiast is, en die komt vooral in het begin wel overdreven over, maar dat is ook omdat je het niet gewend bent en verbaasd denkt van ‘wooow wat komt daar allemaal uit?’ Zolang het niet nep is vind ik het prima, ieder z’n ding.

 52. Als je op dansles wil, kies dan lindyhop, die past volgens mij echt bij jou! En iedereen kan het leren, echt waar! :)

 53. Wat ben jij toch een geweldige dame! Heerlijk dat je hierover een artikel hebt geschreven :)

 54. Ik wil graag een dag met jou door Amsterdam lopen. En dan intens enthousiast zijn over tweedehands vondsten en vegan broodjes hummus! En lekker luidruchtig in onze kleurrijkste outfit lachen om onze eigen grappen haha :D ooh en wegzwijmelen bij lieve katten en hondjes die we tegen komen!

  Ik wou dat ik altijd zo helemaal mezelf kon zijn maar zover ben ik nog niet. Dit stuk herinnert me er weer aan dat ik gewoon lekker luidruchtig mag zijn! In mn mening, volume van mn stem, mn kledingkeuze, alles! Fuck die Nederlandse mentaliteit dat normaal al gek genoeg is. Daaaag ik vind normaal maar stom en saai, doe mij maar lekker gek, het kan me niet gek genoeg ;)

  1. KIJK. Hier word ik heeeeeeel blij van. GO PAULIEN! Ik ken je niet, maar je lijkt me een heel tof meisje. Go you!

   1. Aah haha SUPER lief, thanks :D

    En jullie maken me elke dag blij dus mooi dat je dat nu van mij werd ^^

 55. Leuk artikel, Merel! Een vriendin van mij is ook van de grote bloemen, knallende kleuren en enthousiaste persoonlijkheid. Ze kan met iedereen een praatje en een grapje maken. En ik, als heel erg geremde persoon, kijk daar dan naar en denk: Hoe doet ze dat toch? Ik ben zelf inderdaad zo iemand die maar haar mond houdt, want wat zullen anderen wel niet denken/zeggen als ik zus of zo doe of zeg? Vooral op social media wordt je dan onmiddellijk afgeslacht, heb ik het idee. Dus ik houd me vaak maar op de achtergrond, voor de zekerheid…

 56. Mooi eerlijk artikel! Ik herken me er zelf ook in. Ik krijg regelmatig te horen dat ik enthousiast/ hyperactief ben, en de vraag of ik ADHD heb (totaal niet). Dingen komen gewoon hard binnen dus ik voel gewoon heel veel en ik kan en wil dat inderdaad helemaal niet binnen houden.
  Mijn vriend is heel anders en snapt mij niet haha maar hij vindt het wel heel leuk om te zien. En bij mijn goede vriendinnen is dat net zo! Ik heb het tijden ingehouden en nu ben ik weer mezelf en laat ik het ook gewoon zien en mensen vinden dat alleen maar leuk! Als je ‘de meest energieke stuiterbal’ wordt genoemd is dat toch ergens best leuk?:)

 57. Wat een heerlijk artikel! Ik vind het altijd helemaal geweldig als mensen gewoon lekker zichzelf durven zijn! In de maatschappij worden we altijd toch wel een beetje aangemoedigd ‘normaal’ te zijn (wat dat dan ook inhoud) maar lekker gek zijn en gewoon doen waar je zin in hebt vind ik toch echt heel bewonderenswaardig. En van jezelf houden en zeggen dat je iets goed kunt moet gewoon kunnen, alleen maar goed! :)

 58. Merel, was ik maar meer zoals jij.. dan was het een stuk leuker..

 59. Wat een heerlijke blogpost! Ik ben niet zo uitbundig als jij, maar merk wel dat ik mijn enthousiasme ook regelmatig temper als anderen me gek aankijken). Maar waarom doe ik dat eigenlijk, joh? Moet ik eens héél gauw mee ophouden. Jeej voor oprecht overenthousiasme! :D

 60. H E E R L I J K ! DELEN, DAT ENTHOUSIASME!

  Ik herken me niet in alles wat je zegt (ik heb denk ik niet zo’n ‘grote ik’ zoals jij ), maarrrr in sommige dingen wel. Helemaal in het ‘eetgedeelte’. Als ik ergens lekker heb gegeten of zelf iets heerlijks heb gecreëerd, kan ik het wel van de daken schreeuwen! Gelukkig heb ik vrienden die dat alleen maar leuk vinden, dus ik hou me dan ook lekker NIET in. Als ik op het moment supreme (van iets geweldigs proevend/etend) alleen ben, whats-app ik me suf om mijn blijdschap te delen. En ja dan moet ongeveer iedereen er aan geloven: mijn vrienden, mijn zusje, moeder, vader, instagram en ga zo maar door. Als ik in de buurt van vrienden ben, begin ik ook een heel betoog haha.
  Ain’t no shame in my game, baby!

  En on a serious note, ben het helemaal met jouw boodschap eens. Laat zien wie je bent en verstop alsjeblieft je enthousiasme niet! Als je merkt dat je vrienden zich ergeren aan jouw enthousiasme en je aanstellerig en overdreven vinden dan denk ik eigenlijk niet dat dit de allerbeste vrienden zijn. Als je niet jezelf kunt zijn bij je vrienden (de mensen die je juist moeten steunen in wat je doet, waar je geïnteresseerd in bent en waar je enthousiast van wordt!!) zonder je opgelaten of naar te voelen, dan zijn dit toch niet de leukste mensen om bij in de buurt te zijn? Ik heb dit heel erg gemerkt sinds ik zelf student ben en een ‘2e’, nieuwe vriendengroep heb gemaakt. Toen ik er laatst eens over na ging denken besefte ik dat ik me bij deze ‘nieuwe’ vrienden niet schaam om mijn enthousiasme te delen over welk onderwerp dan ook. Ik voel me ge-support en gewaardeerd voor wie ik ben, wat voor interesses ik heb en mijn enthousiasme voor deze onderwerpen. Dit was -en is nog steeds- anders bij mijn ‘oudere’ vrienden. Ik mag ze absoluut, maar ik voel dat het toch niet helemaal hetzelfde is en dat ik ze daarom ook echt als minder goede vrienden beschouw. Ik ben blij dat ik mensen heb ontmoet waar ik wel 100% mezelf bij kan zijn en ik hoop dat iedereen dit mee maakt of mag mee maken.

  Whoops, wat een lange ‘rant’. Als afsluiter dan: Ik ben van mening dat het leven te leuk is om je alleen maar in te houden, dus laat die blijdschap zien en wie weet maak je andere mensen ook nog eens vrolijk met je enthousiasme (:

 61. Dit vind ik geweldig! We hebben meer enthousiasme nodig!
  Een aantal maanden geleden al kwam ik je tegen toen ik aan het fotograferen was voor Lush bij de opening van Lush CS. Ik moest toen echt even super enthousiast gaan vertellen hoe gek ik wel niet was op De Groene Meisjes en hoe tof ik jou wel niet vond. Later bedacht ik me dat dat vast best wel awkward was voor je.. en dat mijn enthousiasme sensor door het werken bij Lush echt heel erg naar boven bijgesteld was. Maar ik ben enthousiast over sommige dingen, en dan wil ik dat delen. Gister moest ik huilen in de metro omdat ik een stukje uit het boek dat ik las zo enorm mooi vond. En dat maakt me eigenlijk helemaal niks uit.
  http://1.bp.blogspot.com/-EMOBrJFi8Tg/VO71rRsMnoI/AAAAAAAAIfo/jTo_X9B-4kY/s1600/feels_original.png

  1. Oh Lotte wat leuk dat je reageert! Ik weet nog hoe enthousiast je was en dat vond ik mega tof en lief!!!

 62. Nou merel ik zal je iets grappigs vertellen. Ik ben ook altijd heel erg enthousiast over food, vegan dingen, en over mensen die er uit springen en een tikkie anders zijn dan de rest .toch durf ik het zelf niet helemaal. maar juist doordat ik jullie nu volg op snappchat, leer ik ook positiever te zijn. want jij snappt het meest ,en vertelt dan over allemaal dingen en die enthousiasme die je daarbij gebruikt, is niet alleen een enthousiasme maar ook een stukje overbrengen dat we van KLEINE dingen moeten houden. en die positiviteit geef jij elke dag aan ons!! echt super leuk, over de amsterdamste bomen, de herfst cliches, de vegan broodjes die GODDELIJK zijn. echt super gewoon.
  en weetje dat enthousiasme kunnen we nooit genoeg van hebben!

  1. Ah wat leuk om te horen :) Ik zal zo doorgaan op Snapchat ;)

 63. Hahaha heerlijk! Ik zit hier te grinniken. Ik kan ook af en toe zo uit de hoek komen en dan een rare blik krijgen van mijn omgeving en dan pas beseffen… Oeps, ik vloog weer uit de bocht. Gelukkig leer ik mij er steeds minder van aan te trekken en doe gewoon lekker mijn eigen ding.

  En dat is precies de reden waarom zo veel mensen jullie blogs lezen: jullie zijn zo heerlijk eerlijk! Dus ga vooral zo door. <3

 64. OKE AMEN! HOE HERKENBAAR!!!!!!!!!!!

  Ik vind ook altijd alles GEWELDIG, HEMELS, WAANZINNIG, FANTASTISCH!! en met veel uitroeptekens! inderdaad ja!

  PUNT.

  Zo voel ik het , dus zo uit ik het ook!!! :-) heerlijk! wat een fijne post!!!!!!

 65. Haha! Super leuk stuk dit, begin mijn dag helemaal GOED!!! :D

  Ik kan gewoon geen, ik herhaal geen, effen kleding kopen. In de winkel word ik altijd aangetrokken tot alle hysterische printjes en ik heb me er ook maar bij neergelegd haha :-) Ik zal nooit een ‘volwassen’kledingstijl hebben.
  En daarbij vind ik het een super mooie eigenschap dat je zo blij kunt worden over de kleine dingen in het leven. Ik heb precies hetzelfde, ik kan echt een gat in de lucht springen om lekker eten, eten in een restaurant, leuk contact met vrienden. Juist die kleine dingen in het leven die je niet zomaar voor lief moet nemen. Het leven is niet zo vanzelfsprekend, vooral die kleine dingen niet! en dan kun je er maar beter HEEEL ERG van genieten :-)

  Ik loop nu stage binnen een revalidatiecentrum met mensen met een niet aangeboren hersenletsel waarbij ik nu geconfronteerd word dat voor die mensen het leven helemaal op zijn kop staat. Bewegen, eten, drinken, communiceren het gaat niet meer zoals vroeger. Het zijn juist de dingen in je leven waar je niet over nadenkt, maar die zo’n belangrijk onderdeel van je leven zijn.

  Een beetje onsamenhangend geloof ik, maar je bent een mooi mens! Ik vind het ook echt een kracht van jullie blog dat alles hier niet voor lief wordt genomen! Dat zet anderen ook weer met beide benen op de grond.

  1. Oei, het lijkt me inderdaad erg confronterend, jouw stage. Ik heb ooit ook een heftige stage gelopen, waarbij ik lesgaf aan vluchtelingen. Dag in dag uit werd ik geconfronteerd met heel heftige verhalen, maar ik zag ook mensen opbloeien en weer een leven voor zichzelf opbouwen. Die stage-ervaring (van een jaar) zal ik nooit vergeten en het heeft me geleerd anders naar dingen te kijken!

 66. Normaal laat ik weinig reacties achter maar ben zo enthousiast (;-)) over dit artikel dat ik het niet kan laten. Ik vind het mooi om te zien hoe jij jezelf volledig hebt onarmd; dat is denk ik echt het mooiste en krachtigste wat je kunt doen: you go girl! Dat van enthousiasme herken ik ook wel: als ik samen met mijn vriendin ben dan doen we samen altijd gek, lachen samen en zijn er super enthousiast over kleine dingen en grote dingen. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt: het leven kan al moeilijk genoeg zijn, dus waarom kun je er geen speculatair feestje van maken haha ;-)? Dank je wel voor dit artikel dame: ik heb er van genoten, om gelachen en zit weer bomvol energie daardoor.

  1. Wat te gek dat je dit keer wel een reactie achterlaat! Zou je vaker moeten doen, want hij is super leuk om te lezen :)

 67. Wat een heerlijk artikel! Daar kan ik me helemaal bij aansluiten!
  Mensen vinden mij altijd stuiterend enthousiast, maar ik kan gewoon echt blij worden van (kleine) leuke dingen. En als ik langs een speeltuin loop en een leuke glijbaan zie, ga ik er gewoon vanaf ook al ben ik volwassen. Gewoon lekker doen, dat houdt het kind in mezelf gelukkig :) Als anderen dat dan gek vinden, dan weten ze niet wat ze missen ;)

 68. Heerlijk ! Hier krijg ik een grote glimlach van :)
  Ik houd ook enorm van kleur en enthousiasme en vind het altijd een genot om dat ook bij anderen te zien.
  Houden zo, Merel !

 69. Ruimte in durven nemen is soms tricky en bij mij een work in progress… Experimenteren, volhouden en doorzetten :)
  Je artikel was even de oppepper die ik nodig had!
  Dank je wel Merel!

 70. Wat een heerlijk artikel. Ik ben ook zo. Kom als een fanfare in mijn eentje binnendenderen en ben een soort tornado van passie, enthousiasme en ambitie. Ik vind de hele wereld gaaf en wil alles meemaken, zien, ervaren en erover jubelen. Niets mis mee, de wereld kan wel een portie extra enthousiasme gebruiken af en toe! ;)

 71. Ik word zo blij van jouw schrijfstijl en jullie persoonlijke artikelen! Zo heerlijk blij en positief, dat heeft de wereld nodig:-). En ik lees zoveel goeds over jullie snapchats dat ik de app nu aan het downloaden ben:-).

 72. Heerlijk artikel wat ik met een hele grote glimlach gelezen heb, dank je wel!

  1. Of mensen moeten zich in ieder geval niet inhouden! Ieeedereen op mijn school doet dat, ik word er gek van! Dankjewel voor deze post, had ik echt nodig! Want ik voel me maar wat alleen daar op een school in Brabant. Ik was me net aan het aanpassen realiseer ik me net, maar dat feestje gaat dus mooi niet door!
   Nogmaals bedankt & nogmaals ER ZOUDEN MEER MENSEN ZO MOETEN ZIJN!!

   1. You go girl! Op jouw school ben jij misschien, voor jouw gevoel, de enige. Maar juist als je de enige bent kun je een verschil maken!

 73. Hee Merel, wat een mooi stuk. Je schrijft het zo oprecht, het lijkt recht vanuit je hart te komen en daardoor geloof ik je. Ik heb zelf lang gedacht even enthousiast en groots te zijn, maar er is de laatste twee jaar vanalles gebeurd waardoor ik heb geleerd dat dat niet zo is. Langzaamaan leer ik dat te accepteren, maar ik vind het opbeurend om dan dit van jou te lezen en het te kunnen geloven. Dankjewel daarvoor:) Liefs, Roos

 74. Ik word razend enthousiast van jouw artikel en heb zin om lekker mee met jou overal enthousiast over te zijn. Als het geweldig is mag dat ook gewoon gezegd zijn!

 75. Aaah ja en dat is ook zo leuk aan je, heerlijk toch? Ik kan af en toe ook feestjes bouwen met mezelf, en dan gaat het om het zien van een gestreepte aubergine of een MENUKAART MET LUIPAARD EROP EN TIJGERPRINT in Gambia (Seriously, the bomb, ik stuur je as I type de foto). Love it, mooi artikel! Leuk geschreven!

 76. OHMYGOD! I just loved it! Ik hou van je ongeremde enthousiasme, makes me wanna dance and sing at the same time :)
  Je bent de bom Merel en je schrijfwerk ook. Hashtag awesomeness.
  x Jaim

 77. Op de blog kom je/jullie ook altijd zo enthousiast op me over daar wordt ik blij van! Zelf ben ik niet zo, en dat vind ik ook helemaal niet erg want ik kan juist heel erg genieten van mensen die wel zo lekker enthousiast zijn:) ( niet dat ik zn koele kikker Ben hoor, maar ik uit me gevoel enzo anders… ) als ik iets grappig vind kan ik rustig helemaal in een deuk liggen terwijl niemand snapt waar het om gaat. Vroeger vond ik het best wel moeilijk dat ik niet zo super enthousiast was als al die andere meiden en dat ik niet zo bubbely en “spontaan” ben. Maar ach ik heb van mijzelf leren houden zoals ik ben dan ben ik maar rustiger dan de rest en lach ik om mijn eigen grapjes who cares! Iedereen moet zich lekker voelen in zn eigen vel.

 78. Om blij van te worden, dit artikel. Zit ik aan mijn bureau na een workoutsessie in de ochtendzon mijn favo blogs te lezen met mijn playlist op de achtergrond – fantastisch :)

 79. Ik herken me gewoon weer precies in je verhaal Merel! Ik ben zelfs een beetje fan van je denk ik hihi! En dat ben ik niet vaak, maar ik kan me zo meten met de manier hoe je in het leven staat en over dingen denkt! Leef! Hou je niet in, ben wie je bent en laat je niet tegenhouden door anderen. Kies vaker voor jezelf en ga gewoon je passie achterna en geluk volgt vanzelf! De keuze om voor mijn eigen belangen te gaan en te doen waar ik gelukkig van word is tot nu toe de beste keuze en stap in mijn leven geweest. Ik geniet zoveel meer van de dingen die ik doe, omdat ik ze niet meer met de gedachte doe om bij andere goed voor de dag te komen, maar echt omdat ik ze leuk vind. Ik kan uit deze dingen zoveel energie halen! Ik vind het dus super dat je deze post hebt geschreven om te laten zien dat je niet bang hoeft te zijn om jezelf te zijn en dat het juist heerlijk voelt om je gekke, enthousiaste, energieke zelf te zijn! Dus iedereen: luister naar Merel! (en ook een klein beetje naar mij ^^) En hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat jullie als makke lammetjes moeten doen wat we zeggen, maar laat je vooral lekker inspireren door deze prachtige post. Hopelijk maakt het wat los en kan het je helpen ook voor jezelf en je eigen geluk te kiezen! Want ik kan je vertellen, dat voelt heeeeeerlijk!

  Liefs,

  Anne

 80. Dit, precies dit!! Ik vind het zo achtelijk dat het blijkbaar de coolste houding is om niet te laten zien dat wat dan ook je raakt – laat staan leuke dingen! Was vroeger helemaal niet cool als dingen iets met me deden, als ik liet merken dat ik iets leuk vond of er enthousiast van werd.
  Nu zijn er gelukkig veel mensen om me heen die laten zien wat er binnen in hun omspeelt.
  Maar echt, mensen, geniet!

 81. AMEN! Wat een tof artikel, ik herken mezelf hier he-le-maal in. Mensen, geniet toch lekker van het leven, laat weten hoe je je voelt en uit jezelf zoals je dat zelf wilt. Het leven is te mooi om er niet ongeremd van te genieten!

 82. Yes! Wat heerlijk om dit te lezen! Wordt er helemaal vrolijk van :) Het leven is te kort om niet te genieten en je in te houden als je dat juist wel doet. Vanaf nu ga ik overal nog meer van genieten en het uitspreken.. Dan maar lekker overdrijven als mensen dat vinden ;)

 83. lieve Merel,
  Ik zag de foto (nog voor ik klaar was met het lezen van dit artikel) en vond het eerst nodig om jou te vertellen hoe mooi ik de vorm van jouw ogen eigenlijk vind.
  Verder kan ik me zo zó ZO goed herkennen in dit enthousiasme! Veel vrienden van me zien me vaak genoeg op en neer huppelen als ik een beestje zie (ergens, al is het een torretje) en zien me ook blij springen wanneer ik ergens de kleur geel spot (ja ook auto’s etc.) Dat zijn de kleine dingen die mij compleet gelukkig kunnen maken en ik heb dan het geluk dat die vrienden mij mijn gang laten gaan, ondanks dat ik mezelf soms een beetje voor schut zet door mijn aparte lach in bijvoorbeeld de trein (vandaag nog gebeurd, ik had de slappe lach, oh oh)

  Mijn hoofd vond het nodig om dit met jou en Jamie te delen haha,
  toedels! x

 84. Wat een leuk stukje! Ik ben het er zeker mee eens dat wij Nederlanders soms te nuchter kijken naar dingen en ons enthousiasme niet durven te uiten. Wel vind ik het goed dat je dit aan het einde nog even nuanceert. Hou rekening met je omgeving, vind ik een hele belangrijke. Enthousiasme en overdrevenheid zijn twee verschillende dingen, maar toch liggen ze voor mij soms dicht bij elkaar. Ik geloof zeker dat er een hele hoop mensen zijn die oprecht enthousiast zijn over dingen, maar er zij ook mensen die dat niet oprecht zijn, en die dingen mooier maken dan dat ze daadwerkelijk zijn, puur om zichzelf een beter gevoel te geven. Ik ben van mening dat er in deze tijd een beetje een ‘prestatiedrang’ heerst waarin mensen aan anderen (maar vooral aan zichzelf) willen bewijzen dat ze leuk, maar vooral goed genoeg zijn en veel behoefte hebben aan aandacht en waardering. Ik vind daar niks mis mee, maar waar ik me wel aan kan irriteren is dat dit soms om kan slaan. Het kan omslaan van een onschuldige enthousiaste post op Facebook met prachtige vakantiefoto’s om te delen met je vrienden, naar een dagelijkse update van je geweldige tussenjaar in het buitenland, waar jij het geld absoluut niet voor hebt en je licht depressief bent. Natuurlijk gaat dit niet alleen over de enthousiasteling, maar gaat het ook over de ontvanger. Soms kunnen we echter wel wat rekening houden met elkaar. Op Facebook lijkt soms een online platform te zijn waarop je kunt bewijzen hoe leuk je leven wel niet is, en dat vind ik persoonlijk niet de bedoeling van dit medium. Wanneer ieder mens zich zo blijft uiten op dit platform, kijken we dagen lang op onze app naar onze virtuele voor elkaar gecreeërde levens. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Moeten we dan rekening houden met die enkeling die er niet mee om kan gaan, jaloers wordt of zelfs depressief? Ik denk dat dit geen enkeling is. In de 21ste eeuw komen er iedere dag weer een hoop depressieve mensen bij, terwijl we in enquêtes aangeven dat we zo gezond en gelukkig zouden zijn. Dat moet toch te veranderen zijn, en dan denk ik waarom beginnen we niet klein?

 85. Oh heerlijk…ik ben juf en ook erg enthousiast. Valt niet mee in het onderwijs ;-)
  Laatst mochten (moesten in de ogen van andere collega’s) we een lessencyclus maken voor een aantal middagen. Onderwerp mocht je geheel zelf kiezen. Het commentaar!! En toen ik durfde te zeggen dat ik dat keitof vond en al helemaal bezig was, zei een collega: ” ja, jij vindt alles interessant . Ik heb nog een leven naast school.”

  Nee ik niet helaas
  Hahahahah

  1. O mijn god wat is dat nou weer voor opmerking?! WOW. In het onderwijs heb je zoooooveel van die totaal uitgebluste, afgematte mensen rondlopen. Vreselijk!

 86. Wat herkenbaar! Ik heb ook vaak het gevoel dat ik me in moet dammen… Wat minder aanwezig/overdreven moet zijn. Zo lang ik ne kan herinneren riepen mensen in het kleine dorp waar ik vandaan kom dat ik eens “normaal” moest doen. Maar zodra ik mensen wat beter ken zien ze die enthousiaste Anouk wel. Ik kan soms kinderlijk genieten waar ik me bij minder bekende mensen niet bij op mijn gemak voel. Nu ik geen relatie heb en nieuwe mensen leer kennen en mijn wereld verbreed vind ik het soms lastig een balans te vinden. Al kom ik er steeds meer achter: this is what you get. Deal with it ;) Er zijn genoeg mensen die juist dat enthousiasme waarderen en de rest heeft gewoon pech.

  Een dingetje waar ik van heb geleerd is niet te enthousiast doen voor de klas over iets wat jongens op het ROC niet zo cool vinden (Harry Potter) nu roepen zij enthousiast zelfverzonnen toverspreuken in het begin van de lessen xD

 87. Ik word gewoon enthousiast van jouw tekst … blij dat ik niet alleen ben! Me afvragende waarom we dat me z’n allen niet meer doen, want het brengt zo veel meer vreugde. Het uiten van je passie brengt anderen altijd iets, zo veel dat ik al ontdekt hebt door het enthousiasme van andere ook te testen, restaurantjes, landen, recepten, boeken, workshops,… Het leven is 1 groot feest als we allemaal ongeremd(er) zouden delen … bedenkt de bescheidenere Belg zich die vindt dat de meeste Nederlanders al uitbundiger (gelukkig!!!) delen dan wij.

 88. Heerlijke spreekbeurt!! Dat harde lachen, enorm herkenbaar. Dikke hoera voor deze post!! :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *